[quote="mitoko"]190 прегледа и мнение Това най-вероятно означава, че колегите са достатъчно коректни да дават мнение за нещо непознато, с което нямат опит, независимо от всякакви реклами и рекламни лица.
_________________ „Със себе си съм имал повече проблеми, отколкото с всеки друг човек.” (Дуайт Муди) Когато си измия колата, върви по-тихо и вози по-меко.
немисля, че рекламата е лошо нещо. колкото до новостта в 21 век сме и буквално всяка секунда вече излизат нови неща и технологии , който също не смятам са лошо нещо
при Краси май има вече внесен и наличен. аз си купих за ребилднатия мотор. имай предвид, че трябва да се използва пред флуид за промивка и отстраняване на цялата вода. недопустимо е да има вода в системата, ако се ползва еванс. понеже не може лесно да се изкара от парното, се ползва тоя флуид. но след 3-4 седмици ще дам данни от практиката. засега само ще спомена, че 350 кс на гумите и 507 Нм надуват водните маркучи (стоковите) като наденички. за 4 дни смених два стари, сега съм с чисто нов от СМТ, да видим колко ще изкара. с еванс-а не се очакват подобни проблеми, понеже липсва каквато и да е вода, т.е. няма парна фаза, т.е. няма налягане в системата, т.е. маркуча е вечен.
Предимствата на Evans waterless coolant-a пред охлаждане с микс от антифриз и вода са много. 1. Няма вода в системата ->няма газообразно състояния -> няма налягане. 2. Нулева корозия. 3. Евансът разпределя топлината изключително равномерно в горещите зони на мотора -> можеш да "прегряваш" без последствия. 4. Благодарение на много по-ниското си съпротивление като флуид, натоварва водната помпа много по-малко -> необходима по-малко енергия за въртенето на флуида -> повече мощност (доказана е многократко с много дино-графики, които могат да бъдат лесно намерени. По-долу прилагам една от тях за пример). 5. Водната помпа и останалите компоненти на охл. система живеят почти вечен живот. 6. Еванс не е необходимо да се сменя, и 20 години да седи в охл. с-ма, не си променя свойствата. Не се окислява от въздуха.
В дългосрочен план излиза по-изгодно да се кара с Еванс, но първоначалната инвестиция е значително по-висока от тази за хубав антифриз Ако средствата не са проблем, аз не виждам една причина да се кара по стария метод с вода и антифриз... Еванс е много по-модерен флуид и начин за охлаждане. Гарантира безпроблемна работа на мотора дори при температури на охл. течност от 130С. И ако маслото е качествено (да кажем пълна синтетика), няма да има никакъв проблем. Зная, че е малко странно за асимилиране, но е така Както и Баджо каза по-горе, когато се прави конверсия към него, в системата не бива да има останала вода. За целта се минава през източване на охл. система и инсталирането един "подготвителен флуид", който "улавя" водата, кара се малко с него, след което се източва и се инсталира Еванс. Важно е ако има някакви съмнителни/стари маркучи - да бъдат сменени. Нищо не може да излекува един стар маркуч, който е прегряван няколко пъти и е станал като кокал. Строго препоръчително е преди инсталиране на Еванс, системата да няма абсолютно никакви течове, дори минимално сълзене. Загубата на този флуид е преди всичко скъпа, а и не се намира по бензиностанциите, така, че ако на път му притрябва на някой, и няма в багажника, увисва лошо. По мое скромно мнение, Еванс е едно от задължителните неща за всяка "модната" кола... Моят стоков радиатор нямаше никакви драми, докато нещата бяха във фабричен вид, но след новата турбина, гриндване, ремап, генерация, соленоид и т.н. - просто започна да шурти от 100 места И ако радиатор можем да сменим с алуминиев, то какво правим с маркучите? И нови оригинални да са, те не са проектирани за толкова бързо и значително повишаване в налягането, след като влети турбо режима и водната помпа изведнъж избухне Ако след рибилда бях инсталирал Еванс (нямаше го по това време), изобщо нямаше да се налага да сменям радиатор...
1. Няма вода в системата ->няма газообразно състояния -> няма налягане.
Мисля, че е невярно твърдението. Имаш помпа, която прави налягане за да може да се върти флуида. Друг е въпроса, че то не е в следствие на газообразно състояние на охл. течност. и сигурно е доста по-малко. От тук има и друг върпос - ако системата е предвидена да работи на 1.1бара, какви негативни последствия може да има, че е примерно на 0.1-2 бара (от помпата)? Аз не се сещам за такива, но може и някой да измисли нещо.
Иначе това е супер готина екстра, обаче на кола за 4-8к лв, която ще се кара 3-4год и ще се смени и е с гарантирано вдървени маркучи (поне 1-2) и с предполагаеми леки течове (незабележими)... е трудно да си сипеш такова нещо.
За сериозни машини, очакващи голямо натоварване - определено си го просят да им се сипе
Ако греша някъде, ще се радвам да ме поправите.
_________________ http://www.hostit.bg/
Пет Окт 11, 2013 1:53 pm
=Alex=
Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 5:46 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Факт е, че и на 95С си отваряш спокойно която капачка си поискаш, докато мотора работи и Евансът си стои там и не мърда, все едно си гледаш антифриза на сутринта, преди да запалиш... Аз поне за негативни последствия не се сещам, а и никъде не се споменава за каквито и да било проблеми от липсата на налягане в охл. система. Според мен това е само един голям плюс. Не раздуваш маркучи и радиатор, нямаш горещи зони със занижено или нулево топлоотдаване (там водата вече се е превърнала в пара)... ей такива неща. Предполагам, че на 6,000 оборота ще има някакво налягане, дори само заради това, че помпата го върти... но то няма да е от преминаване в друго състояние, както е при водата.
За цената е ясно, че е по-висока, но не мисля, че е толкова непосилна, и дори само за психологическия мир си струва
Пет Окт 11, 2013 2:42 pm
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
Загубата на този флуид е преди всичко скъпа, а и не се намира по бензиностанциите, така, че ако на път му притрябва на някой, и няма в багажника, увисва лошо.
Четох FAQ-а на Еванс и пише, че при такъв случай, просто слагаш вода. Тогава обаче все едно си се върнал на вода с антифриз и след това пак преп флуйд и тн за да си ок на 100%. В охладителната система се доспука макс 3% вода да има, всичко по-нагоре и вече Еванса е прост антифриз.
П.С. За Софлаб разбрахме, че скоро ще слага. Ама адаш ти няма ли да слагаш на бегачката да кажеш мнение как е ? Защото от първо лице е най-добре, а не да четем листовки.
Пет Окт 11, 2013 3:51 pm
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
1. Няма вода в системата ->няма газообразно състояния -> няма налягане.
Мисля, че е невярно твърдението. Имаш помпа, която прави налягане за да може да се върти флуида. Друг е въпроса, че то не е в следствие на газообразно състояние на охл. течност. и сигурно е доста по-малко. От тук има и друг върпос - ако системата е предвидена да работи на 1.1бара, какви негативни последствия може да има, че е примерно на 0.1-2 бара (от помпата)? Аз не се сещам за такива, но може и някой да измисли нещо.
Иначе това е супер готина екстра, обаче на кола за 4-8к лв, която ще се кара 3-4год и ще се смени и е с гарантирано вдървени маркучи (поне 1-2) и с предполагаеми леки течове (незабележими)... е трудно да си сипеш такова нещо.
За сериозни машини, очакващи голямо натоварване - определено си го просят да им се сипе
Ако греша някъде, ще се радвам да ме поправите.
точно така е : няма вода, няма налягане. налягането в системата се появява след като имаме пара (от загряла вода). при студен мотор всеки може да си отвори която си иска капачка - не блика антифриз, т.е. водната помпа на колата не прави налягането, а само дебита (върти водата), от тук следва, че твърдението е вярно. всеки може да пробва сутрин като запали да си отвори капачката и да провери, че съм прав. още един факт в моя подкрепа е процедурата за обезвъздушаване: ако водната помпа правеше и най-малкото налягане то щеше да е безсмислено да се обезвъздушава (френските коли имат по 3 вентила за обезвъздушаване), просто въздуха няма как да задържи водата и да стане беля, т.е. помпата дига налягане и избутва моментално всичкия въздух. да ама не - трябва (при някои коли критично) да се обезвъздуши. това е, много е просто.
Що ли реших, че ще го приемете като градивна забележка Нямайте си налягане във вашите системи. Аз понеже съм с прост асматик ще си имам И все пак - помпата създава налягане - за да развърти флуида. Вие говорите за нещо съвсем различно, което аз казах, че е така - няма толкова голямо разширение и преминаване в друго състояние. Това с моменталното обезвъздушаване е леко объркано като изказване, защото двата флуида се смесват и остават въздушни джобове и някой като не го е помислил това - слагат се пробки - да. Както и да е. Хубаво е, че има такова чудо у нас и всеки, който реши знае откъде да го вземе!
1
Пет Окт 11, 2013 6:42 pm
agent dust
Изгонен
Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 12:50 am Постове: 3717 Рейтинг: 267
валяк - налягането в охладителната система с антифриз идва от загряването, променя се обемът. а капачката е с налягане за да не кавитира водната помпа - ако е без налягане, в охладителната система се получават въздушни мехури.
евънс няма температурно разширение, или поне е минимално - затова дори при загрята кола капачката не може да създаде налягане - както е при студена кола с антифриз, няма налягане. то се появява чак като позагрее малко. и кавитацията с евънс е много по-малка и даже нищожна. иначе си прав, че при въртенето на помпата се създава някакво налягане дори и ако е с евънс - но то е много малко и не надува системата, т.е. все едно няма налягане.
при силна кола, като се даде газ - докато капачката успее да компенсира налягането на 1.1-1.3 бара, в охладителната система стига до над 2 бара. и гърмят маркучи и радиатори като конфети
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
Точно това имах предвид - има налягане, малко, но го има за да върти и да няма кавитация. Явно в евънса няма какво да се изпарява толкова и затова няма и кавитация, която пък си е сериозен проблем, защото разрушава. Всъщност объркването идва от там, че не съобразих, че вие с турботата, тва 0.5 го нямате за нищо
Пет Окт 11, 2013 11:16 pm
=Alex=
Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 5:46 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
@BLUE 1 - извини искреността ми, но коментара ти с "Рожби на рекламата" е изключително Т Ъ П и неуместен. Дори на идея нямаш какво квалифицираш толкова неподготвен. Специално за теб пояснявам - с това летят самолетите, защото е надеждно (а не с антифриз и вода), с това МАСОВО се карат ралиджийки и офроуд коли, с това вървят мотоциклетите, от които се очаква да не се предават. С това и ексклузивно с това се карат перформанс коли и джипове по пустините на 50С околна температура, И именно Еванс ОТДАВНА е сочен като номер 1 в охлаждането по белите държави. Това, че някой в банановата република под Румъния не го е чувал си е изцяло негов проблем.
Никой не ти продава нещо - темата Е ЗА Еванс, за това пишем в нея ЗА ЕВАНС и поясняваме какво и как прави. А ти ако искаш - си карай с вода от пералнята, защото нея никой не я рекламира. Това, Българинът е ебаси диагнозата... в една нормална държава хората ще бъдат благодарни, че някой им отваря очите за нещо и то - безплатно, а нашия дефектен, шопски ген стои и гледа зебрата в зоопарка и вика убедително - "Е, такова животно нЕма ве - тия мен ли шА лъжат?" или в другия случай - "тоя ся с к'во се опитва да ме пре*бе"... ! Мога само да съжалявам предубененият ти и негативен начин на мислене. Това е начин на живот, знам...
Коментари от типа "Аз па ше си карам с чай" щот' моа, не са полезни на никой и само пълнят темата с безполезен булшит.
Благодаря.
Последна промяна =Alex= на Пет Окт 11, 2013 11:58 pm, променена общо 1 път
Пет Окт 11, 2013 11:50 pm
yasobg
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:40 pm Постове: 129 Местоположение: sofia
Автомобил: Легаси '99, 2.5, седан
Рейтинг: 26