Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Безводна охладителна течност Evans 
Автор Съобщение

Постове: 171
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Само не разбрах до (-) колко издържа и цената му.

Съб Окт 12, 2013 9:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
мъро написа:
Само не разбрах до (-) колко издържа и цената му.

Evans Power Cool 180, според производителя е до – 40 градуда Целзий ,
цената зависи от къде го купуваш, тук има viewtopic.php?f=10&t=14918

Съб Окт 12, 2013 11:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
=Alex= написа:
Тази тема къде се е крила до сега? :D

Предимствата на Evans waterless coolant-a пред охлаждане с микс от антифриз и вода са много.
1. Няма вода в системата ->няма газообразно състояния -> няма налягане.
2. Нулева корозия.
3. Евансът разпределя топлината изключително равномерно в горещите зони на мотора -> можеш да "прегряваш" без последствия.
4. Благодарение на много по-ниското си съпротивление като флуид, натоварва водната помпа много по-малко -> необходима по-малко енергия за въртенето на флуида -> повече мощност (доказана е многократко с много дино-графики, които могат да бъдат лесно намерени. По-долу прилагам една от тях за пример).
5. Водната помпа и останалите компоненти на охл. система живеят почти вечен живот.
6. Еванс не е необходимо да се сменя, и 20 години да седи в охл. с-ма, не си променя свойствата. Не се окислява от въздуха.

В дългосрочен план излиза по-изгодно да се кара с Еванс, но първоначалната инвестиция е значително по-висока от тази за хубав антифриз :) Ако средствата не са проблем, аз не виждам една причина да се кара по стария метод с вода и антифриз... Еванс е много по-модерен флуид и начин за охлаждане. Гарантира безпроблемна работа на мотора дори при температури на охл. течност от 130С. И ако маслото е качествено (да кажем пълна синтетика), няма да има никакъв проблем. Зная, че е малко странно за асимилиране, но е така :)
Както и Баджо каза по-горе, когато се прави конверсия към него, в системата не бива да има останала вода. За целта се минава през източване на охл. система и инсталирането един "подготвителен флуид", който "улавя" водата, кара се малко с него, след което се източва и се инсталира Еванс. Важно е ако има някакви съмнителни/стари маркучи - да бъдат сменени. Нищо не може да излекува един стар маркуч, който е прегряван няколко пъти и е станал като кокал.
Строго препоръчително е преди инсталиране на Еванс, системата да няма абсолютно никакви течове, дори минимално сълзене. Загубата на този флуид е преди всичко скъпа, а и не се намира по бензиностанциите, така, че ако на път му притрябва на някой, и няма в багажника, увисва лошо.
По мое скромно мнение, Еванс е едно от задължителните неща за всяка "модната" кола... Моят стоков радиатор нямаше никакви драми, докато нещата бяха във фабричен вид, но след новата турбина, гриндване, ремап, генерация, соленоид и т.н. - просто започна да шурти от 100 места :D И ако радиатор можем да сменим с алуминиев, то какво правим с маркучите? И нови оригинални да са, те не са проектирани за толкова бързо и значително повишаване в налягането, след като влети турбо режима и водната помпа изведнъж избухне :D Ако след рибилда бях инсталирал Еванс (нямаше го по това време), изобщо нямаше да се налага да сменям радиатор...

Изображение

само да допълня -
също ЕВАНС елиминира кавитацията - или поне я намалява след като няма вода в системата
също така ЕВАНС не е токсичен като състав -

Съб Окт 12, 2013 12:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
След конверсия с Еванс трабва ли ремап , за да се постигне повишаване конските сили и въртящият момент
По конкретния пример с ВРХса от диаграмата

Съб Окт 12, 2013 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mitoko написа:
След конверсия с Еванс трабва ли ремап , за да се постигне повишаване конските сили и въртящият момент

Да бе, и два мармота завиват шоколад :)
Би трябвало графиката да е на една и съща кола, като само е сложен Еванс. Явно от другия вискозитет, липса на кавитация и минимално налягане, натоварването от водната е паднало доста... :-?

Съб Окт 12, 2013 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mitoko написа:
За тази диаграма колата я мапват до предела (както те твърдят) с 50:50 антифриз и вода. След това инсталират Еванс и отново пробват какво ще им позволи колата... И това е резултатът. А дали трябва задължително да ремапваш - според мен - не. По-скоро е пожелателно, ако искаш да изстискаш всяка кобилка от сетъпа... Ако колата е модвана, вероятно е добре да си я погледне мапера после...
Аз лично се съмнявам чак 30 коня да е разликата от една разтоварена водна помпа, но знае ли човек... Масово се твърди, че колите влизат много по-пъргаво в обороти с Еванс. Ще видим - като го сложим с Баджо тия дни, ще споделим впечатления от първо лице :D

Съб Окт 12, 2013 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виждам 2 основни проблема.
1 - Не може да се смесва с вода.... А всъщност какво става ако го смесиш с вода ????
- от тук може да следват или не много други проблеми.
2 - Проблема има и в цената.. няма евтини и хубави неща... ама това е като да си сипеш https://wineshop.bg/product/10374?alc_opt=43%25
в охладителната система 50/50 вместо антифриз :)

За състезание, за ремапнати, турбинясани и други екстремисти. За тези които си разглобяват двигателя всеки вторник... ако е хубаво времето разбира се,
или там където те чакат в бокса и без значение какво си правил са длъжни да я раглобят щото това им е работата. За тях ми се вижда много добра идея да може да грееш като формула 1 до 160 градуса.

Чет Окт 17, 2013 10:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
а каква точно е разликата между нормален, и тунингован автомобил? защото аз не се сещам да има някаква особена разлика - особено за субару.

по същата логика може да не се слага хубаво масло - защото може да изтече отнякъде, а то не бива да се смесва с нискокачествено. вероятността Евънс да изтече отнякъде е много пъти по-малка от тази с антифриз - то това е едно от основните му предимства. да не говорим какво се случва когато на 30+ градуса жега на магистралата видиш стрелката на температурата да се катери нагоре...

Евънс е просто модерен високотехнологичен продукт - както телевизорите, смартфоните, хубавите гуми за колата и т.нат. и както при маслата от премиум клас - едно от основните му предимства е, че пази двигателя от аварии и течове. няма никаква логика да се говори точно за течове когато колата е с евънс - това по-скоро е проблем на обслужването на автомобила, а не на охлаждането с евънс.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Чет Окт 17, 2013 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
subarist написа:
1 - Не може да се смесва с вода.... А всъщност какво става ако го смесиш с вода ????
2 - Проблема има и в цената.. няма евтини и хубави неща... ама това е като да си сипеш https://wineshop.bg/product/10374?alc_opt=43%25
в охладителната система 50/50 вместо антифриз :)

За състезание, за ремапнати, турбинясани и други екстремисти. За тези които си разглобяват двигателя всеки вторник... ако е хубаво времето разбира се,
или там където те чакат в бокса и без значение какво си правил са длъжни да я раглобят щото това им е работата. За тях ми се вижда много добра идея да може да грееш като формула 1 до 160 градуса.

Тука малко на "ми то гроздето кисело.." ми прозвуча. тоз който си разглобява двигателя всеки вторник, точно на него не може да му се случи да изтече, щото си познава колата като джоба на жилетката си. кажи си го направо: ми ние сме бедни и затова ще си караме с водица, щото и да изтече има чешми (у нас повечко) покрай пътя, а не търси под вола теле, колега. затова този форум изобилства с теми ала "може ли да сложа само един кабел на свещите" или "нови зимни гуми ма една, как ви се струва, "ремонт на гарнитури, ма 700 лв. всичко, а не бе има и за 678,99 да не се преебеш" и т.н. Просто сме си за жигули сервиз, а не за субару и тва е, sad but true.

Пет Окт 18, 2013 3:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 429
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
subarist написа:

Може няма никакъв проблем. Просто след това става все едно си си сложил 50/50 антифриз. И ако искаш пак да се възползваш от екстрите на Еванс правиш процедурата с промиването наново. :pardon:

Пет Окт 18, 2013 9:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това, че няма вода е най-ВАЖНОТО на Еванс-а , както имат една реклама водата е пиене а Еванса е за охлаждане

Пет Окт 18, 2013 11:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 25
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Интересно ми е дали има препоръчителен срок за подмяна на Еванс в охладителната система, както е с антифриза да кажем :geek: защото ако не е необходима такава подмяна (или поне не се налага тя да е през 2 години - примерно), нищо чудно Суби напролет да се окаже зареден с тази благинка. Така и така е с чисто нов радиатор от 2 седмици, така че една смяна на маркучи и скоби + промивка и напълване с Еванс би била най-логичното продължение на сагата, тъкмо няма да ми се налага да ставам разноглед - следейки пътя с едното око, а с другото стрелката на температурата, макар тя упорито да не иска да мръдне :pardon:

Пет Окт 18, 2013 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
GapstaR[13] написа:
Интересно ми е дали има препоръчителен срок за подмяна на Еванс в охладителната система, както е с антифриза да кажем :geek:

Да, има препоръка - да не се сменя :) Този флуид на практика е "вечен" (колкото и да не обичам тази дума). Това е една от причините да излиза по-изгодно в дългосрочен план от антифриз. Друг плюс е, че удължава многократно живота на останалите компоненти, като водна помпа и термостат и поддържа гумените изделия в добра кондиция. От Еванс препоръчват интервалът за смяна на тези компоненти да се удължи х3 спрямо ОЕМ препоръката... вероятно заради много по-малкото съпротивление, което оказва на водната помпа, тя се скапва по-бавно... не съм сигурен за конкретната причина, но ще разбера скоро :)
Благинка си е тази течност откъдето и да я погледнеш.

Пет Окт 18, 2013 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Soflab написа:
Тука малко на "ми то гроздето кисело.." ми прозвуча. тоз който си разглобява двигателя всеки вторник, точно на него не може да му се случи да изтече, щото си познава колата като джоба на жилетката си. кажи си го направо: ми ние сме бедни и затова ще си караме с водица, щото и да изтече има чешми (у нас повечко) покрай пътя, а не търси под вола теле, колега. затова този форум изобилства с теми ала "може ли да сложа само един кабел на свещите" или "нови зимни гуми ма една, как ви се струва, "ремонт на гарнитури, ма 700 лв. всичко, а не бе има и за 678,99 да не се преебеш" и т.н. Просто сме си за жигули сервиз, а не за субару и тва е, sad but true.

Ако не може да се смесва.. повтарям АКО НЕ МОЖЕ да се смесва и и при смесването се образува нещо от което си заминават гарнитурите катализатора и.т.н. Как в тоя случай да карам примерно до Германия. Ако нещо стане насред път трябва да чакам репатрак и после да спя 5 дена в хотел докато ми намерят точно тази охладителна течност.
Обаче това се оказва НЕВЯРНО.. т.е може да си долееш вода и да си караш както обясняват колегите.
Значи проблема отпада и течността печели още една точка.
Обаче ако много се успокоиш че охладителната ти течност държи на 150 градуса. Сигурен ли си, че пластмасовите и гумените уплътнения държат на такава температура.. и колко време държат. Пък и какво точно ще каже компютъра за сместа.. всичко е нормално температура на двигателя 150 градуса може да обогатя малко .. или пък да обедня да попрегрея още.

Тва надолу си е просто спорене .. ама не можах да се сдържа.
Ако маслото изтече МОЖЕШ да долееш каквото си искаш масло и на всяка бензиностанция има поне близък вискозитетен клас. И да караш по кротко докато го смениш или до първия сервиз. И това не изисква промивка на маслената система. Просто изисква смяна на масло и филтър. Т.че сравнението спрямо опасенията ми е невярно. (Оказаха се невярни опасения но никой не беше обяснил)
По отношение на маслото съм с Мотул и го сменям на 6К - 7к.. толкова си може. И бензин 98 със добавки, ама много добавки, защото съм на газ. Дааа 3.0 на бензин не ми трябва. Освен ако не карам само в петък вечер, ама я карам всеки ден.
Сигурно не е лоша тази течност, но за нормална кола това си е презастраховане по скоро.
Ако колата вдигне над 110 градуса... ЗНАЧИ нещо не е много наред в колата. Или пък искаш от тая кола това което не може да ти даде и е готова да се саморазруши само и само да ти угоди. Или има подобрения които инженерите от завода не са сметнали че трябва да ги има.( даже и за леко тунинговани - ако тунинга е читав... не трябва да прегрява)
А да плащам застраховка за да не прегрея като за 6 бона ремонт. Не е лошо.. зависи дали чак толкова те е страх от такъв ремонт. Застрахователите винаги печелят не си ли се замислял.

И наистина ли смяташ че 700 лв за охладителна течност са малко ? 5% от стойността на колата ми за антифриз ??? Или цялата стойност на един голф 2.
Тая течност не е за такава кола, трябва доста по скъпа да е. За мен нормална стойност която бих платил още утре е 200 лв.
Просто колата ми НЕ ЗАГРЯВА.Ако е за подобрение дето си гъделичкам душата давам 200лв но не повече.

- Моля модераторите да направят едно гласуване по тоя въпрос.. ако форума има възможност. Дали смятате 700лв за малко пари за охладителна течност ??
Да видим дали гроздето само на мен ми е зелено. Все си мислех че субару е избор на прагматичните хора. Може пък гъзарите да са със субарута.
Дайте да преброим и колко с тая течност. Може пък аз нещо да не съм наред и да не познавам парите.
Ако караш нещо за 200 бона, ...за такова може да ти намерят течност за чистачки от 500лв със сигурност.

( ако модераторите сметнат това писание за излишно.. смело трийте, нищо важно няма да пропуснат колегите.. :) )

Даже се върнах да допиша.
А някой провери ли че за Корвет продават по специални водни помпи ако е с тази течност. Някой погледна ли че е с доста по нисък спрямо водата като температурен капацитет.
Май не го препоръчват за турбинирани по разни форуми, не че не може но се сменят и други неща явно. Просто капацитета му е по малък от този на водата и това си е проблем без да променяш основни неща по охлаждането. И че хората си правят тестове и казват че колите им не прегряват но пък работят на по високи температури от нормалното. С колко ли се скъсява живота на маркуч който вместо на 88-96 работи на 100-105 градуса, може би не е много ама си е въпрос.

Като заключение бих казал, че това си е РЕЙСИНГ течност. А рейсинга е доста далеч от нормално ежедневие. С други думи казано, не съм жабата дето иска да я подковават.
Нооооо ако ми покажете рекламна снимка на такава течност с Волво комби и Субару Легаси комби с каравана... направо ме навихте да си взема :)
 1

Пет Окт 18, 2013 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колегата, намали малко напрежението, че колата ти може и да не прегрява, но ти самият си на път да изпрегнеш :)

Никой не ти продава на теб каквото и да е. Толкова си пренавил пружинката, че направо на нас ни се скарА. Ние не сме Еванс - драсни им един гневен мейл на тях, че не струват 200 лв барабар с всичките им активи. За едни е скъпо - за други си заслужава спрямо плюсовете - разни хора, разни идеали... светът е шарен, пич, не е черно-бял. И това не прави автоматично едните добри, а другите - от лошите.

Пак казвам - темата е за свойствата и характеристиките на тази течност и ако не те кефи - значи просто нямаш работа в тази тема. Просто е и не знам кое точно е трудно да асимилираш на тази семпла философия... че на гласувания отидохме чак... Защото темите точно така се наси*ат и съсипват. Достатъчно време сме отделили да пишем и поясняваме, знам, че не е нужно, но можеш поне това да уважиш и да въздържиш словесното разстройство. Това качество в хората се нарича емоционална интелигентност. А дали Субару е за хора без възможности, или пък за хора с много възможности - не ти и аз решаваме това... виждаш, че има и от двата типа Субаристи - и к'во правим сега? :)

Френдли, намери начин да изпуснеш малко от пАрата извън форумите... просто добронамерена препоръка :)

Пет Окт 18, 2013 11:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Знаеш ли.. може и да си прав. Ти видя в моето писание гняв и пренатягане... аз видях в едно от предишните нещо такова и това се получи.
Всъщност мразя постулати, догми, крайности и идоли.. и не мога да се сдържа. Пък и качествата не може да са само положителни на тая течност нали ? Ако няма опонент не е интересно.
( Всъщност трябва ли да ме кефи за да обсъждам, ако всички само ги кефи нормалната брошура е достатъчна и нqма нужда от форуми )
Важното е да е конструктивно. Истината не е нещо което трябва да доказваш а нещо от което не можеш да избягаш.

Май трябва да подобрим комуникацията. :) :beer:

Последна промяна subarist на Съб Окт 19, 2013 12:05 am, променена общо 1 път

Пет Окт 18, 2013 11:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А, така де... =D> Сега сипи едно малко и енджойвай живота, че е прекалено кратък :)
:beer:

Съб Окт 19, 2013 12:00 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
=Alex= написа:
@BLUE 1 - извини искреността ми, но коментара ти с "Рожби на рекламата" е изключително Т Ъ П и неуместен. Дори на идея нямаш какво квалифицираш толкова неподготвен. Специално за теб пояснявам - с това летят самолетите, защото е надеждно (а не с антифриз и вода), с това МАСОВО се карат ралиджийки и офроуд коли, с това вървят мотоциклетите, от които се очаква да не се предават. С това и ексклузивно с това се карат перформанс коли и джипове по пустините на 50С околна температура, И именно Еванс ОТДАВНА е сочен като номер 1 в охлаждането по белите държави. Това, че някой в банановата република под Румъния не го е чувал си е изцяло негов проблем.

Никой не ти продава нещо - темата Е ЗА Еванс, за това пишем в нея ЗА ЕВАНС и поясняваме какво и как прави. А ти ако искаш - си карай с вода от пералнята, защото нея никой не я рекламира. Това, Българинът е ебаси диагнозата... в една нормална държава хората ще бъдат благодарни, че някой им отваря очите за нещо и то - безплатно, а нашия дефектен, шопски ген стои и гледа зебрата в зоопарка и вика убедително - "Е, такова животно нЕма ве - тия мен ли шА лъжат?" или в другия случай - "тоя ся с к'во се опитва да ме пре*бе"... !
Мога само да съжалявам предубененият ти и негативен начин на мислене. Това е начин на живот, знам...

Коментари от типа "Аз па ше си карам с чай" щот' моа, не са полезни на никой и само пълнят темата с безполезен булшит.

Благодаря.

[-X

Случайно си видях ника! Това за мен ли се отнася.....не мога да намеря къде съм направил този коментар, че да заслужа толкова зъл отговор?

Съб Окт 19, 2013 12:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
............И наистина ли смяташ че 700 лв за охладителна течност са малко ? 5% от стойността на колата ми за антифриз ??? Или цялата стойност на един голф 2.
Тая течност не е за такава кола, трябва доста по скъпа да е. За мен нормална стойност която бих платил още утре е 200 лв.
Просто колата ми НЕ ЗАГРЯВА.Ако е за подобрение дето си гъделичкам душата давам 200лв но не повече...........

ми н езнам за кви 700 лв. се сети, ама ако ти кажа че за 400 я имаш, по-спокоен ли си. според мен маркуча си умира не от химичния състав на охладителната течност ами от налягането и температурата в системата. щото ако караш с някой долнопробен антифриз не знаеш кво ла..но са му забъркали. ама виж 1.3 бар или 1.5 бар налягане си е бая осезаем фактор за спукването на един маркуч. колата не ти грее (още), просто защото не ти е дошъл реда. помниш миналата и по-миналата година какъв ред до небето имаше точно от колеги каращи немоднати (ежедневни) коли. така че според мен Еванс има много повече + отколкото - затова съм решил да го ползвам и не се самонавивам с 1000 въпроса и догатки, че не е подходящ за мен. ти обаче отделяш повече време да ровиш минусите на даден продукт, което за мен си хейтърство. сори.

Съб Окт 19, 2013 6:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Може ли някой да разясни следният документ? :hello: Доколкото разбирам "магическата" течност е просто етиленгликол, но може и да бъркам. :cool: Ще е добре специалистите да се изкажат. :bow: Някой беше споменал, че даже не бил токсичен?!
http://www.hrpworld.com/client_images/e ... 3415_3.pdf

EVANS
MATERIAL SAFETY DATA SHEET
NPG
+C
Cooling Systems, Inc.
06/15/2010
EVANS COOLING SYSTEMS, INC.

Последна промяна BLUE 1 на Съб Окт 19, 2013 8:15 am, променена общо 1 път

Съб Окт 19, 2013 7:36 am
Върнете се в началото
Профил