Отговори на тема
 Някъде "чука" тропа! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 196
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
Хайде директно на въпроса:
Subaru Legacy 2.5,156 PS,AT,2002 год. с ГИ
От известно време,когато спра на светофар и натисна спирачката за да може колата да е в покой АТ е в положение D,3,2 или преместя R се чува едно много ясно и отчетливо чукане-буквално все едно е секундарник на часовник.Ако поставя лоста на N или P то веднага спира!!!
Предполагам,че чукането идва от АТ,но не мога да бъда сигурен.Маслото и всички филтри са на 35 000 км.и е бистро,АТ също превключва меко и гладко,но не мога да си дам отговор на въпроса от къде се появи въпросното "чукане".Оборотите не се менят,когато съм на D или N-постоянни са и според мен малко ниски-650-700,но пак не вярвам шума да идва от нещо подобно.
Бихте ли изразили мнение и евентуално малко помощ къде да търся проблема и доколко сериозен е той.
Благодаря и пожелания за всичко най-добро!

Сря Окт 09, 2013 1:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 59
Автомобил: Subaru Legacy
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Да не би чукането да идва от изпускателната система, която да се докосва до пода или друг детайл. Вдигни я на крик и разгледай добре от долу или около сервото на спирачките. При мен в него се удряше някаква пластамаса и чукаше плашещо.

Чет Окт 10, 2013 10:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 414
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Съгласен съм с колегата. Най-вероятно като си на място заради торка се получава вибрация по трансмисията и се опира нещо в нещо. Може да качиш колата на канал или на стенд и някой отдолу ще локализира проблема. Не се шашкай!!! :) При мен имаше подобен проблем и се оказа че е част от обшивката на изпускателната тръба трака. Стегнахме я с една скоба но сега пак се разтрака. Сигурно е изгнила и паднала скобата. Ще я заваря!! :)

Чет Окт 10, 2013 11:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
може някой болт да се е отхлабил, я по кутия, я около нея. аз все с тая параноя, че нещо иска да пада от колата ми, ама си видях един път тампона на мотора без гайка. от тогава като чуя нещо да потропва, тичам при Краси и се почва болтче по болтче да се проверява.

Чет Окт 10, 2013 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря,че се включихте в темата колеги!
С въпросният автомобил изминавам между 3000 и 5000 км.на месец та го усещам по-добре и от любовница! :D Свиква се с една кола ако се кара толкова много и често и чувам всеки нов шум в нея и реших да попитам.Ще се надявам да не е от АТ,пък ако е от тях здраве да е-всяко нещо си има своя край!
Хайде тук да попитам още нещо ако някой продължава да следи темата,защото ми е неудобно да отварям нова тема .
Задният ляв прозорец се сваля,но не се вдига от копчето на същата врата,от шофьорската врата няма проблем!
Къде да търся проблема и как да го отстраня,защото не съм в България и по известни причини се опитвам дребните неща да си поправям сам.
Отново благодаря и поздрави на всички във форума с най-добри пожелания!

Пет Окт 11, 2013 1:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Би трябвало да е проблем с бутона на вратата - лоша връзка да речем. Едно спрейче за почистване на платки върши чудесна работа. Най-бърза диагностика - разменяш бутоните на двете задни врати и ако се премести проблема, отговора е ясен.

Пет Окт 11, 2013 8:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Трябва ли да свалям кората на вратата за да сваля бутона и как се сваля той?
Благодаря!

Пет Окт 11, 2013 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Изображение

Пет Окт 11, 2013 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Привет отново колеги!
Днес качих колата на крик.Първо майстора беше отдолу и каза,че чукането идва точно откъм АТ,после той се качи в колата,вдигнах го с подемника,направи въпросните действия (АТ в положение D и спирачка и според мен също въпросното "чукане" идва от АТ!
Когато е в затворено помещение се чува доста силно и отчетливо!
Какво е Вашето мнение за този проблем-силно "чукане" откъм АТ на положение D,3,2,1,и натисната спирачка без никакви други признаци за повреда? На положение P,N или като отпусна спирачката на положение D то веднага спира.
Цялата кола проверихме и никъде няма нищо откачено или разхлабено откъдето може да идва проблема.
Моля за мнения и коментари.защото карам с твърдото убеждение,че всеки момент ще ме остави на пътя.
Благодаря отново и най-добри пожелания.

Вто Окт 22, 2013 12:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Възможно е някое клапанче да не затваря ама чак пък да чука... те по-скоро бръмчат. Добре е да се погледнат.

Вто Окт 22, 2013 6:16 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не знам за какво клапанче пишеш Боби,но буквално чука точно като секундарник на часовник и то не слабо.Идва точно откъм АТ или някъде съвсем близо до нея (което не мога да установя с точност) и никой не може да ми каже какво да правя и къде да търся проблема.

Вто Окт 22, 2013 10:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
limona написа:
Не знам за какво клапанче пишеш Боби,но буквално чука точно като секундарник на часовник и то не слабо.Идва точно откъм АТ или някъде съвсем близо до нея (което не мога да установя с точност) и никой не може да ми каже какво да правя и къде да търся проблема.

Ами време да отидеш в сервиз специализиран в Субару ремонти - гледам от подписа ти че си в Сф, има избор...

Вто Окт 22, 2013 10:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колеги не се намирам в БГ,иначе отдавна да съм сторил това.Затова се опитвам да реша проблема на сляпо. Отговора тук е 2000 Евро за рециклирана АТ с гаранция без труда,което е общо взето стойността на колата.

Вто Окт 22, 2013 10:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Теоретично: Виж сервизното ръководство за твоя модел и си обясни принципа на работа на кутията. Като си на D,3...,какво става? Задейства се помпата на кутията и се повишава налягането на маслото. Според мен е някакъв предпазен клапан, който при натисната спирачка трябва да освободи налягането, но той задържа.

И за да определите точно откъде чука вземете докторска слушалка ....

Вто Окт 22, 2013 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Продължавам да се опитвам да гадая и ми идва наум следното.
Възможно ли е проблема да идва от повече от необходимото количество масло в АТ и защо чак сега-35 000 км.след смяната?!
Постоянно обръщам внимание на количеството масло в АТ и забелязах още след смяната,че е доста над максимума,но го смени Любо от сервиза в Люлин,за който се пишат само добри неща тук във форума и реших,че не може да е допуснал грешка.До този момент следях то да не намалява,т.е. да не слиза под минимума,което не се е случило и до този момент,но количеството постоянно беше над максимума.
Следя го,когато е и студено и топло.Когато е топло не мога да определя точно колко над максимума е,защото се разплисква по щеката,но при студено е над максимума за ТОПЛО.
Пояснявам,че моята щека е разграфена за проба при студено и топло масло.При студено скалата логично е по-ниско,а при мен даже тогава е над горната скала за топло масло.
Спомням си,че за смяната купих 8 литра масло.Любо каза,че ще се източат най-много 6-6,5 литра-до 8 остават 1,5- 2 литра,а ми остана само една тубичка с не повече от 0,5 литра.Следователно ако след източването се побират 6-6,5 литра масло в моята АТ има 1-1,5 литра повече масло.
Извинявам се,че до сега не споменах този факт,но чак след дни главоблъскане и поста на krismarg изплува в главата ми,че може и това да е причината.
Благодаря Ви и много ще се радвам ако има още коментари и съвети към мен.
С най-добри пожелания!

Вто Окт 22, 2013 11:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Нивото се мери доста трудно и обикновенно не става от първия път / т.е. може да те подведе /.
За да си сигурен, направи следното - сутрин когато ти е студена колата и е спряна на равно, вадиш щеката и я триеш с кърпа, след това гледаш от коя страна е скалата за студено и топло, пъхаш хубаво и вадиш пак. После още един път, за да си сигурен че виждаш едно и също ниво 2 пъти.

Ако е в повече, ще трябва да източиш.

Сря Окт 23, 2013 8:26 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 100
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега limona, при мен го има същия момент с маслото на АТ, аз го смених цялото, направих така наречения flush, точейки от маркуч на маслените магистрали, докато не почне да излиза чисто масло ( докато трае това, постоянно се наливаше ново масло, никога кутията не е оставала без масло) - източих почти пълна туба 10л от мин вода :Д. Сипах 9,5 масло и след 10на километри каране на студена кола проверих и излизаше над макса за топло масло! изтеглих 250 мл. покарах малко, но пак е така над макса за топло (вадя, бърша, пак меря, пак бърша, и т.н)

Сря Окт 23, 2013 9:00 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема