| Автор |
Съобщение |
|
fenix
Регистриран на: Съб Апр 02, 2011 9:36 pm Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105  
|
|
Колеги,по-нагоре бяха обсъждани маслата на Равенол-някой кара ли реално с такова?Отзиви???
|
|
|
|
| Сря Окт 23, 2013 10:15 pm |
|
|
|
Vmax
|
fenix написа: Колеги,по-нагоре бяха обсъждани маслата на Равенол-някой кара ли реално с такова?Отзиви??? Аз карам отскоро на цивилната Импреза и СВХ-а с 5-40 VSI Равенол, след флъш и на двете коли. Реално на СВХ-а имаме малко километри след смяната, за дам по-точни отзиви, първите бяха че мотора утихна и се развърта по-леко колата, но преди това беше с 10-40 полусинтетика. На цивилната Импреза е същата работа. Реално реших да го пробвам, заради факта че е пълна синтетика - т.е. група 4, и останалите показатели са доста добри - НТНS -4, SAPS - 1, TBN -11, Vis 100C - 14.1, течливост - минус 45С и т.н. Отделно че и цената беше фактор - по спомени - 80-85лв за туба 5л. Да ме прощава Мотула - ама няма шанс просто.
|
|
|
|
| Чет Окт 24, 2013 9:19 am |
|
|
|
=Alex=
|
fenix написа: Колеги,по-нагоре бяха обсъждани маслата на Равенол-някой кара ли реално с такова?Отзиви??? Ако говориш за РАО гамата на Raveol, няма как да е лоша, въпреки, че някои хора обичат да казват "лошо формулирано РАО масло, със слаби добавки е по-лошо от добре фомулирано масло с група 3 база, с добри добавки"... Аз смятам, че РАО гамата на Равен е добра алтернатива за тези, които търсят бюджетно и доста прилично масло. Поне със сигурност ще е по-добра от масовката с група 2 и 3 в този ценови диапазон. За мен остава неясно защо (и как) РАО гамата на Ravenol е с такава ниска цена... Като негова алтернатива можеш също така да погледнеш РАО гамата на Liqui Moly. Имат доста MOLY (Molybdenum Disulfide) в тях, а това определено е добър признак, когато всичко това "плува" в база от група 4 с малко естерчета (група 5). И ако цената не генерира сърдечен пристъп - всичко би следвало да е абсолютно ОК  Ако обаче цената се доближава до Амсойл/Ред Лайн/Роял Пърпъл, тогава е безсмислено и по-добре някое от тези - поне знаеш, че по-висок клас химия няма на тази планета.
|
|
|
|
| Пет Окт 25, 2013 12:16 pm |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
=Alex= написа: ............. За мен остава неясно защо (и как) РАО гамата на Ravenol е с такава ниска цена...
Защо да е ниска, цената на бутилка 1л е около 18-20лв, около 18лв е и цената на Mannol Legend+Ester и на Равенойла, в щатите обаче 1л/1 кварта Амсойл или РедЛайн е около 10-15 долара или около 15-22лв: http://www.amsoil.com/shop/by-product/m ... 2famo.aspxhttp://www.amazon.com/Red-Line-5W30-Syn ... edline+oilПросто над тази цената тук се начислява мито, ДДС, а и транспортните разходи не са за пренебрегване, които единствено при поръчка на контейнер, не са чак толкова високи, докато при поръчка на ТИР, транспортните разходи на литър масло идват около 0,3-0,4 лв на 1литър ( Камион 13 ладеметра, 3 палета на всеки ладеметър, 576 бр масло от 1л в пале, или 52палета по 576бр са грубо 22500 бутилки, при цена на камион от Германия до тук около 6000лв, прави около 0.3лв за брой, при групаж цената за пале е по-висока и би трябвало да е около 0,4лв за бр камиона може да качи и 52, а не 39 палета, но все пак има и товароносимост, но дори при 26 палета цената скача на 0,4-0,5лв/л)
|
|
|
|
| Пет Окт 25, 2013 9:09 pm |
|
|
|
fenix
Регистриран на: Съб Апр 02, 2011 9:36 pm Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105  
|
=Alex= написа: fenix написа: Колеги,по-нагоре бяха обсъждани маслата на Равенол-някой кара ли реално с такова?Отзиви??? Ако говориш за РАО гамата на Raveol, няма как да е лоша, въпреки, че някои хора обичат да казват "лошо формулирано РАО масло, със слаби добавки е по-лошо от добре фомулирано масло с група 3 база, с добри добавки"... Аз смятам, че РАО гамата на Равен е добра алтернатива за тези, които търсят бюджетно и доста прилично масло. Поне със сигурност ще е по-добра от масовката с група 2 и 3 в този ценови диапазон. За мен остава неясно защо (и как) РАО гамата на Ravenol е с такава ниска цена... Като негова алтернатива можеш също така да погледнеш РАО гамата на Liqui Moly. Имат доста MOLY (Molybdenum Disulfide) в тях, а това определено е добър признак, когато всичко това "плува" в база от група 4 с малко естерчета (група 5). И ако цената не генерира сърдечен пристъп - всичко би следвало да е абсолютно ОК  Ако обаче цената се доближава до Амсойл/Ред Лайн/Роял Пърпъл, тогава е безсмислено и по-добре някое от тези - поне знаеш, че по-висок клас химия няма на тази планета. Да,говоря точно за PAO гамата и по-точно за упоменатаото от Vmax 5W40 VSI.До смяната имам още време,пък и ремонтче ме чака,та ще проучвам въпроса  Благодаря за отговорите 
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2013 2:00 pm |
|
|
|
proscrip
|
|
| Пет Ное 01, 2013 7:51 am |
|
|
|
bubaru
|
Така се прави акациев мед в с. Гинци  ...по SAE
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 8:47 am |
|
|
|
Vmax
|
proscrip написа: https://www.youtube.com/watch?v=M6JpU_I078M Братушките си правят много подобни тестове по обективни причини  , интересно че там на почит е и Лукойл пълна синтетика 5W-40. http://www.youtube.com/watch?v=eByFXBz5Vc4
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 8:51 am |
|
|
|
proscrip
|
|
Всъщност, от този клип аз останах притеснен, първо - както и е споменато - в коментарите по-долу, първо ми направи впечатление, че Амсойла го държи без ръкавица, а Мобила е с ръкавица, а мисля всеки от вас е вадил пластмасова опаковка от фризера, който е средно до макс -28 С, от друга страна цвета на АМС-а е странен и жалко, че не го дават по отблизо. За руския и американския пазар, а и на немския съм виждал разновидности на познати марки, които ние, а и много хора от Европа, Русия и Америка не подозират, че съществуват на пазара - на цени съпоставими с цената на нормално "масло", но със съвсем различни бази и добавки.
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 10:01 am |
|
|
|
Vmax
|
proscrip написа: Всъщност, от този клип аз останах притеснен, първо - както и е споменато - в коментарите по-долу, първо ми направи впечатление, че Амсойла го държи без ръкавица, а Мобила е с ръкавица, а мисля всеки от вас е вадил пластмасова опаковка от фризера, който е средно до макс -28 С, от друга страна цвета на АМС-а е странен и жалко, че не го дават по отблизо. За руския и американския пазар, а и на немския съм виждал разновидности на познати марки, които ние, а и много хора от Европа, Русия и Америка не подозират, че съществуват на пазара - на цени съпоставими с цената на нормално "масло", но със съвсем различни бази и добавки. На клипа са двама, не един човек и се забелязва по шишето на Амсойл типичният за замразена опаковка слой скреж ли, как се описва точно, че не ми идва думата... А и този цвят тип акациев мед  си е точно от студа. Добре че не виждаме такива студове тук...
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 11:00 am |
|
|
|
proscrip
|
|
То ясно, че е минал през фризера - бутилката е заскрежена, но иде на въпрос, дали и двете са били замразени на едни и същи градуси под нулата, цвета - е притеснителен, точно заради подобието му на акациевия мед, което ме навежда на мисълта за восъчни остатъци...
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 1:53 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Добре ,но този уж показни видео материали, все пак са правени от некви хора и снимани с телефонче. Това не са лабораторни резултати, така че всички заключения може да са напълно погрешни...
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2013 3:16 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Пичове, това клипче е просто несериозно  Вакса нямат и двете, така, че не е това... А за разликата в "течливостта" е напълно нормална, когато се вземат две масла с различни параметри. От 0-20 до 0-40 разликата в количеството VM (viscosity modifiers) e почти тройна. Viscosity index-ите също са много различни на тези две масла. Базите им пък нямат нищо общо... И нещо друго - не смятам, че това е безпристрастен тест. Пробвайте да хванете и подържите предмет с голи ръце, който е с темп -30С, а за -50 не ми се мисли 
|
|
|
|
| Съб Ное 02, 2013 12:10 pm |
|
|
|
tokata
Пресен - пресен
|
|
Здравейте, имам един въпрос относно маслото RAVENOL VSI SAE 5W-40. Понеже няколко страници по-назад е дискутирано за него и като цяло отзивите са добри. Колегата =Alex= е дал един линк с интересна информация за "модерните масла" OIL IS KILLING OUR CARS!!!!!
Този цитат е от там: "Absolute NOT GOOD for any oil (Any Brand) that is marked “Energy Conserving” in the API “Donut” on the bottle, these oils are so low with ZDDP or other additives that they will destroy our cams."
С една дума, щом има "поничка", значи маслото не става. А RAVENOL VSI SAE 5W-40 има точно такава поничка и е сертифицирано като "Energy Conserving".
Дали наистина е читаво това масло?
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 2:05 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Колегата, поничката е всъщност API кръгчето, в което се посочват API стандартите, които покрива съответното масло. Така, че поничка ще има, ако ще и API SL да е. Поничка няма да има, примерно, при рейсинг маслата... именно защото излизат от всичките норми на API (и в това им е чарът). Цитатът, който визираш е за по-старите мотори, с т.нар. "flat tappet camshafts". Но да, API SN + RC (resource conserving) има по-малко цинк и фосфор. Това не значи, че не е ок за по-новите мотори, които са правени за него, споко. Виж, в същото четиво има нивата на цинк и фосфор за различните API стандарти. Като "rule of thumb" можеш спокойно да ползваш това - ако колата няма изрично изискване за API SN + resource/energy conserving масло, можеш спокойно да го избягваш. А ако нямаш катализатори или DPF, е дори препоръчително да го избягваш  Има и друго решение - да се ползва и такова, но просто добавяйки му zddp (отново казвам, ако моторът не е създаден специално за API SN+RC). А иначе - проблемът, който визираш - поражения по валовете, може да се получи в резултат на НЕИЗПОЛЗВАНЕ на MOLY-базиран лубрикант при асемблиране на ДВГ (обичаните от Агента и недолюбвани от други Engine build assembly lubes). Такъв препарат, с много moly е задължителен за главите... Какво да правиш - повечето "еко-джаджи" по колата изискват масла, които защитават повече тях, отколкото мотора. 
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 2:24 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
|
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 3:00 pm |
|
|
|
Vmax
|
tokata написа: Здравейте, имам един въпрос относно маслото RAVENOL VSI SAE 5W-40. Понеже няколко страници по-назад е дискутирано за него и като цяло отзивите са добри. Колегата =Alex= е дал един линк с интересна информация за "модерните масла" OIL IS KILLING OUR CARS!!!!!
Този цитат е от там: "Absolute NOT GOOD for any oil (Any Brand) that is marked “Energy Conserving” in the API “Donut” on the bottle, these oils are so low with ZDDP or other additives that they will destroy our cams."
С една дума, щом има "поничка", значи маслото не става. А RAVENOL VSI SAE 5W-40 има точно такава поничка и е сертифицирано като "Energy Conserving".
Дали наистина е читаво това масло? http://www.scorpionracingproducts.com/faq/?p=27Препоръчват се нива на ЗДДП в диапазона 1200-1600. Назад в темата има постнат тест на маслото за което питаш след 6 000км, какви стойности има на тези показатели. Просто прочети внимателно последните поне 20 страници, за намериш необходимата инфо.
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 3:20 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Стани, той ако кара с цинк >1200 ррм, API ще пуснат кепенците от мъка  За "катализаторна" кола (от по-новичките) предела би следвало да е 800 ppm. Другите посочени масла (<>от Амсойл) на дъното на док. от линка са група 3 и 2 (Brad Penn & сие), та, не знам за какво толкова горещо ги препоръчват, освен заради многото zddp в тях. Факт е, обаче, че мотори не се чупят с Brad Penn... трябва да го разгледаме под лупа това масло някой ден... Да, с масла от такъв клас, много полтъргайстчета напускат внезапно  Кой Амс 5-30 сложи (3 вида са)?
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 3:45 pm |
|
|
|
Vmax
|
[quote="=Alex="]Стани, той ако кара с цинк >1200 ррм, API ще пуснат кепенците от мъка  За "катализаторна" кола (от по-новичките) предела би следвало да е 800 ppm. Другите посочени масла (<>от Амсойл) на дъното на док. от линка са група 3 и 2 (Brad Penn & сие), та, не знам за какво толкова горещо ги препоръчват, освен заради многото zddp в тях. Факт е, обаче, че мотори не се чупят с Brad Penn... трябва да го разгледаме под лупа това масло някой ден... Бад Пенн са лесни - в сайта им има продуктови шийтовe с ВСИЧКИ показатели, които ни интересуват. Не да търсиш като идиот в 170 страници руски теми и т.н. http://www.penngrade1.com/Products/Racing-Oils.aspxТия ще дойдат най-старата рафинерия в Пенсилвания - някви хардкор олдтаймери  , на които естествено не им дреме или не знаят че има Европа на картата / нямат дилъри тук /
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 4:44 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
=Alex= написа: Стани, той ако кара с цинк >1200 ррм, API ще пуснат кепенците от мъка  За "катализаторна" кола (от по-новичките) предела би следвало да е 800 ppm. Другите посочени масла (<>от Амсойл) на дъното на док. от линка са група 3 и 2 (Brad Penn & сие), та, не знам за какво толкова горещо ги препоръчват, освен заради многото zddp в тях. Факт е, обаче, че мотори не се чупят с Brad Penn... трябва да го разгледаме под лупа това масло някой ден... Да, с масла от такъв клас, много полтъргайстчета напускат внезапно  Кой Амс 5-30 сложи (3 вида са)? като тубата , същото е 
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2013 6:12 pm |
|
|
|