Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  >
 Важно за всички коли с газови/метанови уредби!!! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 414
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Колеги до скоро беше слух но вече е потвърдено от официалните органи... Един приятел ми подсказа че след нова година ще има приятна изненада за всички хора каращи коли на газ. И понеже аз съм с такава се поинтересувах. Оказа се, че ако не си сменим големия талон за да пише в него при графата "гориво" Petrol/LPG или бензин/газ след нова година това ще ни струва 500 лева защото ще трябва да се минава технотест или по-точно ще искат бележка от Автомобилна Администрация за изправноста на автомобила... Сега смяната на талона струва 20 лева като се минава на канал да се сверят номерата на рамата и на двигателя. Също така тази смяна на талона трябва да се направи в града където е регистриран автомобила. Незнам дали се изисква бележка за данък обаче. Тук в Перник не искат такава но жената в КАТ каза че може би по другите общини може и да искат такава.... Та така ако не се размърдаме ще ни оправят пак... Казвайте на който знаете и направете темата ВАЖНА!!! Моля!! Ако някой има още информация по случая нека сподели тук.

Съб Ное 09, 2013 10:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
http://www.dariknews.bg/view_article.ph ... id=1168452
Ето и медийно е отразено!!! ХАхаха... както винаги в една ел.медия и една телевизия в късните новини в 23:30 когато всички гледат Шоуто на славчо!!! Ужасната деиствителност на България! В нашата родина се движат над милион коли с газови уредби, вие сметнете колко пари прави това....

Съб Ное 09, 2013 10:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен на големия талон си пише Петрол/Втечнен нефтен газ :)

Съб Ное 09, 2013 11:51 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 171
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ей сега вече падна правителството =D> :beer:

Съб Ное 09, 2013 1:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Събират кинти хората.
Пълни глупости ](*,)

Съб Ное 09, 2013 2:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нали трябва да си избият от някъде вдигането на пенсиите,и детските с по 5 лева,и последните движения в пенсионната реформа.Нашето правителство имитира растеж като мести парите от единия джоб в другия.

Съб Ное 09, 2013 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това вече на нищо не прилича...... повръща ми се от бойковци, станишевци, орешарковци.... тия ни клатят как им е кеф.... :facepalm: ](*,) #-o

Съб Ное 09, 2013 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не намерих категорично изискване автомобилите с монтирани газови уредби от преди влизането в сила на Наредбата да подлежат на преиздаване на талоните...
Не казвам, че няма такова изискване-просто аз не го намирам.

Съб Ное 09, 2013 4:35 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 110
Автомобил: Legacy 2.5 GX AT 2001
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
мъро написа:
Ей сега вече падна правителството =D> :beer:

ЗА! :good:

Един ироничен, граничещ с фантазията въпрос:

Ако влезне това изискване/ закон или каквото е там, ще намалят ли данъците? ROFL ROFL ROFL ROFL

Съб Ное 09, 2013 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 229
Автомобил: outback 2.5 '00
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз не мога да намеря наредбата, ако някой има идея коя е, да каже да я проверим!

www.lex.bg - тук проверявам, но не намирам

Съб Ное 09, 2013 6:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 509
Автомобил: Дизелов
Рейтинг: 410
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
snable написа:
Аз не мога да намеря наредбата, ако някой има идея коя е, да каже да я проверим!

http://www.lex.bg - тук проверявам, но не намирам

Eто я въпросната наредба:

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 18 ФЕВРУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ В КОНСТРУКЦИЯТА НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ИНДИВИДУАЛНО ОДОБРЯВАНЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, РЕГИСТРИРАНИ ИЗВЪН ДЪРЖАВИТЕ - ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ИЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА - СТРАНА ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО
В сила от 01.03.2013 г. Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.21 от 1 Март 2013г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства (ППС) от категории M, N, O, G и L съгласно чл. 149, ал. 1 от Закона за движението по пътищата;
б) индивидуално одобряване на ППС, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП), или Конфедерация Швейцария;
2. техническите изисквания към:
а) пътните превозни средства с изменение в конструкцията;
б) пътните превозни средства за извършване на индивидуално одобряване по т. 1, буква "б".

Чл. 2. (1) Наредбата не се прилага за изменение в конструкцията на ППС, които са:
1. нови;
2. регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника;
3. проектирани и произведени за използване от въоръжените сили, службите за гражданска защита, пожарна и аварийна безопасност и за службите, отговорни за осигуряване на обществения ред;
4. проектирани и произведени за използване предимно за състезания;
5. проектирани и произведени за конвоиране на обвиняеми, подсъдими, на лица с постановена мярка за неотклонение задържане под стража или на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода.
(2) Наредбата не се прилага за индивидуално одобряване на ППС, регистрирани извън държавите - членки на ЕС, друга държава - страна по Споразумението за ЕИП, или Конфедерация Швейцария, които са:
1. проектирани и произведени за използване от въоръжените сили, службите за гражданска защита, пожарна и аварийна безопасност и за службите, отговорни за осигуряване на обществения ред;
2. проектирани и предназначени за използване на строителни обекти или в кариери, пристанищни терминали или летища;
3. проектирани и произведени за използване предимно за състезания;
4. проектирани и произведени за конвоиране на обвиняеми, подсъдими, на лица с постановена мярка за неотклонение задържане под стража или на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода.

Глава втора.
ИЗМЕНЕНИЕ В КОНСТРУКЦИЯТА НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в свидетелството му за регистрация или в конструктивни или технически характеристики на ППС, които са заложени от производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;
2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.

(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
1. промяната на цвета му;
2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено окачване.

Чл. 4
. (1) При изменение в конструкцията на ППС се използват системи, компоненти и отделни технически възли, които са от одобрен тип.
(2) Изискването по ал. 1 се отнася за системи, компоненти и отделни технически възли, при производството на които са били в сила изисквания за одобрение на типа.
(3) Съответствието с изискването за одобрен тип системи, компоненти и отделни технически възли се удостоверява с маркировка за одобрение на типа съгласно чл. 138, ал. 8 от Закона за движението по пътищата.

Чл. 5. Технически допустимата максимална маса и технически допустимото максимално натоварване на ос на ППС с изменение в конструкцията не трябва да превишават тези преди изменението в конструкцията на ППС.

Чл. 6. (1) При изменение в конструкцията на ППС, което води до промяна на категорията му от категория М в категория N, трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:
1. отделението, в което са разположени местата за сядане, да е напълно отделено от товарното пространство или да е снабдено с обезопасяващи устройства, проектирани да предпазват водача и пътниците от преместването на товара в движение, включително при рязко спиране или завиване;
2. устройствата за обезопасяване (закрепване) на товара, както и устройствата за преграждане, предназначени за превозни средства с маса до 7500 kg, да са изпълнени и монтирани в съответствие с изискванията на раздели 3 и 4 от стандарт ISO 27956:2009 "Пътни превозни средства - обезопасяване на товара в лекотоварни автомобили - изисквания и методи за изпитване";
3. броят на местата за сядане без мястото на водача не трябва да надвишава:
а) за превозни средства от категория N1 - 6;
б) за превозни средства от категории N1 и N1 - 8;
4. изразеният в килограми капацитет за превоз на товари на ППС да е по-голям или равен на техния капацитет за превоз на пътници; за тази цел трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:
а) когато N = 0:
P - M

Съб Ное 09, 2013 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Никога не са ми били ясни тези писания. Все едно чета нещо на маймуница... :)

Съб Ное 09, 2013 11:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ей това е репортаж- ще има нещо, дето ще е като европейското нещо,, но още не се знае нищо, може тва нещо да стане март.Не знам в какъв вид, не знаем дали да сменяме талони. А бе с две думи - голямо нещо.

http://vbox7.com/play:8920d6b787

Чудя се, нали го имаше това нещо- викаше му се паспорт на газовото, и ти слагаха стикер. Махнаха го за 1 година. И сега какво? Пак в отделен сервиз за преглед, преди техническият годишен преглед, за да ти издадат паспорт за газовото че е читаво?!?!

Имам един въпрос. Кои са тези сервизи дето ще гледат газовото, и какво става ако аз съм си сложил газовото в лицензиран сервиз-дето слага газови на чисто новите автомобили директно от шоурума на фирмата?!? Техните документи ще важат ли , че газовото е качествено и добре поставено? Или просто ще трябва да минаваш преглед след това при други газаджии-които може да са 4 пъти по некадърни, но просто ще имат лиценз и ще са те задължили да идеш при тях за този документ?

Нед Ное 10, 2013 2:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Има много неясноти да... Ще ни го сложат пак в последния момент ще кажат по-ясно, че ако не отидеш да си смениш талона ще ти вземат 500 лева и КАТ ще се задръсти с чакащи хора за подмяна. Винаги като по българския стандарт, има много неясноти... :)

Нед Ное 10, 2013 12:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 203
Автомобил: Outback B13
Рейтинг: -24
Кофти...
Отговори с цитат
Аз минах преди 2 седмици и не ми искаха нищо за данъци,отне ми към час понеже беше рано сутринта но определено все още няма много хора които да си подменят талоните ;)

Нед Ное 10, 2013 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Защо темата още не е ВАЖНА?!?! Нима не е необходимо да се знае какво ни очаква...!?!?!

Пон Ное 11, 2013 11:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 229
Автомобил: outback 2.5 '00
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Добре де, ако утре си махна газовата уредба и си продам колата - на талона пише газ бензин, а колата си е само бензин. Не е редно това....
Преди нали имаше и ГТП за газови уредби - сега се мъчат пак да го въведат, но под друго име.
Доста е странно това, мисля утре сутринта да отида и разбера за какво иде реч.
Разбрах, че колата дори минава през каналите на КАТ, не може само с документите...

Пон Ное 11, 2013 8:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Минава на канал - да! Сверяват се номерата на рамата и на двигателя. Ами сметни го дори по 20лева еднократно от автомобил да вземат си е 20 мил. лева приход за една година! После нещо друго ще измислят което е по европейските стандарти.... То направо вече станахме най-модерните в европа. Вие виждали ли сте Гърците (които са от повече от 20години в ЕС) с какви лични карти са?!? Като ламиниран вестник със залепена черно-бяла снимка и печат, написани на ръка. А нашите са 22 защити щото сме много готини!!! От кога Гърция е крайна граница на Европа а личните им карти са син ламиниран лист картон?!?! Ужасни са не ония в Брюксел ами ние самите, че търпим ТОВА вече 24 години!!!! Писна ми!

Пон Ное 11, 2013 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Интересна тема. Средата на лятото регистрирах кола с монтирана в Германия газова. На талона пише само бензин. Изрично питах да ми впишат LPG и дали трябва да и лепна триъгълния стикер. И двете не били нужни.
Ще ги разпитам пак сърдитите лелчета.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пон Ное 11, 2013 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
То това ако стане таксиджиите ще блокират София,не ми се вярва.

Пон Ное 11, 2013 11:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  >