Отговори на тема стр 1, 2  >
 Стържене при спиране от лявото колело - от какво може да е? 
Автор Съобщение

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Имам следният проблем от около два месеца, който прогресивно се засилва - при натискане на спирачката от лявото колело се чува много силно стържене/бучене.
Странното е, че се случва след като покарам колата няколко минути (в началото не се случва). Другото отличително нещо е, че става само като натисна спирачката при ниска скорост (под 40 км/ч).

Преди седмица реших да погледна и видях, че имам скъсан маншон на едното спирачно цилиндърче. Смених и двата маншона, смених и ринговете на цилиндърчетата, спирачната течност и обезвъздуших. Проблемът доста намаля, но не изчезна напълно. И така до онзи ден, когато се възвърна с пълна сила.

Накладки има, на около 10к км са (Ferodo Premier) и имат още доста феродо.
Дисковете и те са на 10к км, Цимерман.

На моменти се чудя дали ABS не се включва (без да трябва) само на това колело по някаква причина и да е от това този звук?
В сервизното ръководство сочат като евентуален виновник и лагера на колелото.

Като вали и е много мокро почти изчезва.

Всякакви идеи биха били от помощ и добре дошли. Ясно е, че най-вероятно ще се ходи на сервиз, но искам жокери. А и след последните ми посещения по сервизи съм леко предпазлив.

Благодаря ви предварително!

Чет Окт 17, 2013 1:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не добре работещ (най-често блокирал) спирачен апарат. Точният проблем ще се установи само след разглобяване. Нормално е шумът да се увеличава или дори да започне да се чува след "като покараш колата няколко минути". Обяснението е загряване на метала и процес на разширяване. Успех в сервиза!

Чет Окт 17, 2013 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Ами не изглеждаше блокирал. След смяната на маншончетата и гумичките на цилиндърчетата буталцата се прибират с един пръст.
Водачите не съм ги пипал, но не изглеждаха да са пострадали, но знам ли, може би сгреших, че не ги проверих и тях.

Чет Окт 17, 2013 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 92
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2000г
Телефон: 0883552075
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега и аз имах същия проблем, при натискане на спирачка отляво отвратително гаден звук, вчера бях при Любо и се оказа парче ръжда между главината и спирачния диск и оттам диска не ляга хубаво и е под ъгъл. Не знам как се качва запис иначе съм го записал звука.

Вто Окт 29, 2013 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мерси за идеята, уикенда ще демонтирам диска и ще огледам:)

Вто Окт 29, 2013 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
другото е лагерите. после ако диска ти е рязан кат моя, накладката ако е в етап на леко различие на метала и става номера :)

Като ги загрееш какво става. Стържат ли яко ?

Вто Окт 29, 2013 11:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз карам с Феродо, пак Премиер - FDB и имат склонност или да присвирват или да стържат, все едно е метал с метал. За да провериш дали е от тях, изкараш колата по магистралата, 3-4 спирания от 200 до 120 и ако след това изчезне е от тях, гледай само да не ги запалиш, че са доста меки и лесни за палене и после свирят, след като се запалят. Ако е от тях не се притеснявай, така си работят, но спират много добре, точно когато ти трябва. По принцип серията Termo quiet FQT е доста по-удачна за тежки и сравнително мощни коли, но за съжаление не ги правят за нашите автомобили.

Сря Окт 30, 2013 7:46 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мда, като спра няколко пъти по-сериозно от голяма скорост и временно изчезва това стържене.

Другото, което си мисля, че има връзка е, че се появи след едно слизане от хижа Яворов до Разлог без почивка и спирачките се бяха нагрели доооста сериозно и понамирисваха.

Лагер си мисля, че ако е ще се чува винаги, а не при някакви конкретни обстоятелства, и то при натисната спирачка само.

Самите апарати и на 2-те колела са като нови - сменено им е всичко, движат се супер леко и мазно и водачите, и буталцата, спирачната течност и тя е нова Motul DOT 5.1

Много ви благодаря за насоките, уикенда ще сваля и диска да проверя дали ляга плътно и това ще е. Ако не се оправи вземам червени EBC накладки и газ:)

Сря Окт 30, 2013 9:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Запалил си дисковете и затова ти стърже като вдигне температура при често градско или натоварване.
Цимерман са ниско качество.

Сря Окт 30, 2013 11:04 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мда, за съжаление това за качеството го разбрах късно - доста хора изреваха.

Не е проблем да ги сменя, я препоръчайте хубава комбинация дискове и накладки, такава, която носи на бой:) И спира добре.

Сря Окт 30, 2013 11:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Мда, за съжаление това за качеството го разбрах късно - доста хора изреваха.

Не е проблем да ги сменя, я препоръчайте хубава комбинация дискове и накладки, такава, която носи на бой:) И спира добре.

Накладки - Hawk Performance, стига да имат за теб модела.
Дискове - Стоптек, ДВА,

http://www.clarkmotorsport.co.uk/websit ... ru+Outback

Сря Окт 30, 2013 12:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Някакви отзиви за EBC и различните им серии?

Вто Ное 12, 2013 1:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Някакви отзиви за EBC и различните им серии?

Ами аз карам с зелено ЕВС и ОЕМ-ски дискове и не съм очарован :) при рязко спиране от високи скорости има едно бучене, което в началото до 1500км беше по-силно после намаля, но все още го има. Не знам защо е така може би защото на магистралата не са били загрели накладките, въпреки че се водят стрийт накладки съм забелязъл че си трябва загряване. На ръчка по завои на баир на долу няма грижи не прегряват, спират си ок. Иначе са щадящи за диска, по-меки са от червеното ЕВС, но за 5-6 хиляди км са си на наполовина заминали. Червеното е по агресивно към ОЕМ дисковете и трябва да го съчетаеш с пърформънс диск. Виж колегата в тази тема беше правил проби с червено ЕВС и 2-3 вида дискове http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=14082

Чет Ное 14, 2013 10:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ясно, мерси.

А от по-масовите марки дискове и накладки някаква добра комбинация?

Гоня следното:
1. Да са тихи - да не стържат/свирят/бучат.
2. Да спират добре, но не гоня някакъв извънземен перформънс, не съм някой състезател.
3. Да не се прецакват при първото по-сериозно натоварване - че с автоматик и тежки спускания понякога е неизбежно. Все пак знам за какво да внимавам и не прекалявам.

Едно време на Ауди-то си слагат АТЕ и нямаше никакви драми, как е качеството им сега?

OEM-ските на Субару как са като качество?

EDIT:
От тази тема, която си дал направо се плаша. Даваш една купчина пари за дискове и накладки и пак няма пълно щастие. Един прост и базов Форд Фокус 2008 (предната ми кола) ако знаете какви спирачки имаше с ОЕМ-ските накладки - спираше за страх, педала беше много лек. Определено Субару жестоко са се изложили със спирачните система на тези Аутбеци. По дяволите - трябва да си тъп, за да не се сетиш, че 1600 кила автомобил, с архаичен автоматик, който не може да се използва почти като моторна спирачка ще има нужда от адекватни спирачки.

По-кривото е, че няма единодушно мнение за дискове и накладки, които просто работят, както на всяка друга кола и както се очаква от тях - без да се изкривят или разстрържат за 2к км. Изключвам варианти за ~1000 лева, което за мен е безумна цена за всекидневна кола, още повече, че и там резултата е спорен, изхождайки от темата.

Последна промяна didoya на Пет Ное 15, 2013 9:37 am, променена общо 1 път

Пет Ное 15, 2013 9:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
На 2.5-цата бях сменял с TRW. Доволно се държаха. ОЕМ-ските не са по-добри.

Пет Ное 15, 2013 9:33 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Отговори с цитат
bobeck написа:
На 2.5-цата бях сменял с TRW. Доволно се държаха. ОЕМ-ските не са по-добри.

Подкрям на 100% колегата,в момента съм с такива накладки-TRW,държат се доста прилично,не са агресивни към дисковете,спират добре и от висока скорост,не прегряват лесно.Но все пак са си нормални накладки,не са рейсингови и не може да очакваш чудеса,но за нормален ежедневен автомобил са си супер(поне за мен).

Пет Ное 15, 2013 10:56 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 122
Автомобил: Subaru Outback 3.0 '07
Рейтинг: 61
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз сложих TRW отпред и отзад, като отзад съм си с OEM-ските дискове, а отпред сложих такива двойновентилирани Open Parts Rs (около 140 лв. бройката бяха)

http://www.exoautomotive.com/openparts/ ... idrs=13512

Вече 3-4к км съм така и съм доста доволен, няма неприятни шумове и колата спира по-добре...

didoya, ако искаш може да се видим някъде, за да пробваш сам как е комбинацията..

Пет Ное 15, 2013 11:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Отговори с цитат
И аз съм се замислил да пенсионирам ОЕМ-ските дискове и да мина на Open Parts Rs, а и за TRW-тата от няколко места се добри отзиви, трябва да се пробва таз комбинация :D

Пет Ное 15, 2013 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Много ви благодаря за отзивчивостта!

iawka - другата седмица ще звънна да се видим и да покажеш как са.

Един друг въпрос - как се справят хората с автоматите при дълги стръмни спускания? Аз така като гледам почивка на всеки километър. Защото си има места, които дори на 1-ва в ръчен режим моторната спирачка е крайно недостатъчна. Или може би пък не използвам колата по предназначение:) Ама пък защо е Аутбек:)

Пет Ное 15, 2013 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 132
Автомобил: Subaru Outback 3.0, 2007
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
И аз съм с TRW - дискове и накладки. Цената им ми се стори нормална. Поръчах си ги директно от Германия, да не стане някоя "грешка" с фалшиви от нашенските търговци.
Няма шумове, няма стържене. Спират по-добре от оригиналните. По принцип, не карам агресивно и ги натоварвам ги основно на стръмни наклони. Последният беше 18% в Австрия, позамириса на феродо, но нямам забелжки! :)

Пет Ное 15, 2013 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >