2000 аутбек субару 2,5 автоматик 4АТ - забавяне
реших да споделя мнението си относно един проблем с автоматика.
всичко работеше добре, докато температурите паднаха под 15 градуса.
при първо стартиране на мотора, оборотите са високи и не се усеща проблем. но след кратък престой, когато маслото в кутията още е гъсто / студено, а двигателят стартира и работи на по ниски обороти , при смяна от R или P на която и да е от предавките за движение напред - D , 3,2,1 , не се случва нищо, докато не подадеш газ и с тласък кутията превключва.
получава се така нареченото ритане.
говорим за сменено масло и филтър.
американските форуми показаха , че при 4АТ кутията до 2002 година , това е често срещан проблем на субару. ремонтът бил скъп и някои от тях са използвали стоп леак добавка ТРАНС Х , която е канадска и не се предлага в европа.
във варна в сервиз за кутии ми казаха , че според опита им с 4-5 други такива кутии , ако сменя маслото ще спре изцяло. и че се получавало обикновено след смяна на маслото. вариантът бил ремонт - смяна на някакъв кит уплътнения , като само цената на кита била 1000 лева , отделно ремонт . и ми препоръчаха да си я карам така.
опитах с добавка стоп леак на американска фирма, мисля , че е известна. но не се прояви ефект.
след това използвах добавка за АТ на РЕСУРС , руска фирма , предполагам , че повечето са чували за нея легенди.
понеже ми оставаха 50 мл. излишни, тях ги излях в течността за хидравликата на волана.
РЕЗУЛТАТЪТ !
карах 30 минути, воланът ми се втвърди зловещо още след като запалих мотора. така си и остана.
реших на място да го завъртя от край до край на високи обороти и се оправи . вече трети ден няма проблем но и не знам дали има някакъв ефект изобщо в положителна посока.
що се отнася до кутията , ефектът е видим и осезаем. работи , включва по стария начин, но го няма това забавяне , дори при температури 8 градуса. а когато ми го правеше , температурите бяха малко по високи от 10 ...
добавката е 150 мл - струва 32 лева и се слага по 50 мл на 2 литра масло- аз сложих 5 по 50мл , като за 10 л. масло