| Автор |
Съобщение |
|
gatof
Регистриран на: Пет Юли 16, 2010 6:58 pm Постове: 414 Местоположение: Перник
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45 
|
icehombre написа: здравейте колеги колата ми е Legacy 2.5 1999 дойде време за смяна на маслото,досега бях с Q8 10w40c но не ме кефи какво ще ми преоръчате да сложа? чудя се за Red Line 5w30??? Кое точно "не те кефи", че да те ориентираме към някое което те кефи!!  Все пак просто "не ме кефи" не е достатъчно основание да го сменяш... какви са симптомите които наблюдаваш които не те "кефят"?  Мен ме "кефи" Yacco WX300 10w-40 полусинтетика. 65-70 лева струва тубата 5л. Страхотно работи двигателя, пали безотказно при супер ниски температури. Не го гори въпреки че 95% от времето колата работи на газ. Аз съм повече от доволен! Сменям го по предписание, на 12500км. 
_________________ Legacy 2.2 GX 4WD '91 Outback '01 H6
|
|
|
|
| Чет Ное 28, 2013 5:07 pm |
|
|
|
snable
Регистриран на: Чет Фев 23, 2012 9:18 am Постове: 229 Местоположение: Sofia
Автомобил: outback 2.5 '00
Рейтинг: 17
|
|
На моята кола (и на предишното Audi) сменям маслото на около 7-8000 km, винаги с MOTUL 15w40 от Prospeed. Реших да опитам Redline 5w40 и колата стана нова - тиха и пъргава. Установих, че много значение има какво масло сипваш в двигателя.
|
|
|
|
| Съб Ное 30, 2013 10:16 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
Да, напълно нормален ефект с масло от такъв клас. Ред Лайн са си самостоятелна лига... На VAG машините също понася изключително добре. Направил си отличен избор.
|
|
|
|
| Съб Ное 30, 2013 8:46 pm |
|
|
|
=Alex=
|
gator написа: ...Мен ме "кефи" Yacco WX300 10w-40 полусинтетика ... Сменям го по предписание, на 12500км.  Щом те кефи полусинтетика - карай смело, но не искаш да караш такова масло цели 12,500 км. И 10,000 не искаш да го караш... Остави ти какво казва "производителят" - на него тези масла са му за продаване... Защото теб може да кефи (единствено и само заради цената), но колата хич не му се кефи с такъв пробег 
|
|
|
|
| Нед Дек 01, 2013 3:45 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
=Alex= написа: gator написа: Остави ти какво казва "производителят" - на него тези масла са му за продаване... Много производители (на автомобили) произвеждат не само тях, но и имат и марка масло носещо тяхното име, напр. Subaru масло, BMW масло, Toyota масло и т.н. Последните не означава че даденият производител има и рафинерия, а си е допълнителна монополна пазарна ниша с етикет на производителя на колата, а на заден план друга фирма за масло го е произвела. В конкретният случай имаме 2-ма различни производителя, единия е на двигателя Subaru, другия е на марка за масло. Първия ако определя сервизният интервал, втория се съобразява с него и не го променя. Т.е. допирните точки на 2-мата производителя са в качеството на маслото, обема на течността и интервала на смяна 
|
|
|
|
| Нед Дек 01, 2013 6:14 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Ами точно тази тема не е за този вид обслужване тип "regular", акцента падна върху надскачането на стандартите и съкращаване на периодите за максимално високи резултати. Няма да блокираш EJ22 и 20 000 да го караш с минерално масло, но пак казвам — темата е съвсем друга Без лоши чувства, по-късно може да зачистя последните 2-3-4 поста и да ти спестя червените точки 
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 11:00 pm |
|
|
|
gatof
Регистриран на: Пет Юли 16, 2010 6:58 pm Постове: 414 Местоположение: Перник
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45 
|
Да, моя е грешката че се включвам в разговора. Уцелил си накъде ми върви мисълта, явно аз не се изразих съвсем ясно. Наистина това исках да кажа, че по-старите коли са доста по безропотно издържащи какви ли не тормози а дори и да се стигне до ремонти, компонентите са къде къде по-евтини... Всъщност единственото което аз не спазвам е 6-те месеца тъй като не карам толкова много колата. А и разхода по нея гледам ми е минимален, не разполагам с купища пари че да си глезя прищявките и да търся стотни от секундата в ускорението благодарение на новото масло *****. За мен колата е средство да стигна от точка А до точка Б. Всичко останало е подробност. 
_________________ Legacy 2.2 GX 4WD '91 Outback '01 H6
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 11:13 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Малко и Аз да се отчета с Амсойл 0-30 Сигнатюр серията, та ,след първата смяна на 10 000км,ми се наложи да долея по спомен 500мл. при пробег 7000км. Бях споменал,че когато го източвах бе черно като катран,което сър Алекс предложи,че се отнася заради изчистването на депозитите от предишните масла, и,че не би следвало с новата подмяна да се налага доливане.После сложих 5-30 Кастрол Магнетик,но за съжаление след 3000км. пробег двигателя стана шумен,дърпам щеката - маслото на минимум ....Смених го отново с 0-30 Амсойл . Сега след още 10 000км. ,мога да го потвърдя,маслото е с около 2-3мм. по-ниско от белега за максимум когато го налях - но пък трябва да отбележа,че не съм сменил семеринги на разпределителните валове, а единият по-малко сълзи,но не капе на земята чак . Сега цветът е бистър като на масло след 4-5000км. пробег,двигателя не може да се чуе,че работи  Та въпросът ми е към Алекс - сър,на етикета по предписание на спецовете от Амсойл пише,че може да се смени след 25 000км. пробег,та в този ред на мисли - да оставя ли сегашното до пробег 20 000км. ?
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 11:56 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
Радо, Сигничър серията на Амс е масло от висшата лига - сам се увери в това спрямо Кастрола. Като започнеш от базата и свършиш на почистващите му добавки (РЕА-базирани) - всичко му е в пъти по-добро от тези, в Кастрола. Ако не бъркаме серията - интервалът за смяна на Сигничър е 25000 мили (40к км) в нормален режим (какъвто смятам, че е твоя и 15000 мили (25к км) - в натоварен режим. Не би следвало да има какъвто и да е проблем да го държиш 20,000км, аз бих го пробвал и даже смятам, че и 25,000 ще ги изкара без драма и моторът ще свети вътре от чистота.
-Edit- сега се сещам, че в твоя случай, с толкова много навъртани километри, вероятно си заслужава да направиш един анализ на масло на 20,000км. Добър ориентир за смяна може да бъде тогава, когато TBN му е спаднал на 50% от "върджин" стойността. Ако на 20,000 км все още е на >50%, значи караш още. Сигничър има почти 13 TBN, нещо, сравнително рядко срещано... И си карай с техен филтър.
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2013 12:26 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
=Alex= написа: Радо, Сигничър серията на Амс е масло от висшата лига - сам се увери в това спрямо Кастрола. Като започнеш от базата и свършиш на почистващите му добавки (РЕА-базирани) - всичко му е в пъти по-добро от тези, в Кастрола. Ако не бъркаме серията - интервалът за смяна на Сигничър е 25000 мили (40к км) в нормален режим (какъвто смятам, че е твоя и 15000 мили (25к км) - в натоварен режим. Не би следвало да има какъвто и да е проблем да го държиш 20,000км, аз бих го пробвал и даже смятам, че и 25,000 ще ги изкара без драма и моторът ще свети вътре от чистота. Да,сега погледнах че става въпрос за мили  - Благодаря !
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2013 10:31 am |
|
|
|
bubaru
|
|
Има ли марка автомобили, която работи с Амсойл, Ред Лайн, Роял Пърпъл...тоест стоково да налива тези марки масла и после да ги ползва като консуматив в официалните дилърства и сервизи.
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2013 12:12 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Не мисля. Нито една от трите фирми не се бута да дава милиони за ОЕМ сертификати, а и не могат да дойдат на цената на група 3 производителите. ОЕМ-те обикновено искат да слагат огромни надценки и не се получава симбиозата... дълга тема  Но това не значи, че дилърите по белите държави не ги предпочитат пред всичките ОЕМ-ски течности. Примерно, в САЩ, почти няма БМВ дилър, който да изкарва по-мощните им коли от шоурума с нещо различно от Red Line. Там е секта сред бенвистите (и не само) 
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2013 12:16 pm |
|
|
|
diavolo218
Автомобил: Subaru Legacy IV 3.0:Subaru Impreza
Рейтинг: 0
|
|
Какво масло препоръчвате за Subaru Legaxy IV H6?Колата е на 170к км
|
|
|
|
| Вто Дек 17, 2013 11:02 am |
|
|
|
=Alex=
|
Колега, провокираш някой да ти отговори с "течно и ново, с визкозитет според изискването на производителя". Погледни назад в темата, има под формата на бълет лист какво е необходимо да дадеш като информация, ако искаш конкретен отговор за твоята кола. Не се сещам как този списък да го бучнем в началото на всяка страница... но явно е нужно да се направи нещо подобно. Дори не си казал на какво гориво се кара...а има още доста параметри, като разход на масло, режим на каране, сетъп, твои очаквания/приоритети и т.н. Така само с "какво масло" няма как да получиш конкретен отговор. 
|
|
|
|
| Вто Дек 17, 2013 2:47 pm |
|
|
|
subidoo
Автомобил: subaru outback 2008
Рейтинг: 101  
|
Някой може ли да ме ориентира какви са TBN стойностите на тези две масла RL Euro-Series 5W30 и RL Euro-Series 5W40 ? Нещо не мога да намеря данни в MSDS-ите. Ще черпя 
_________________ subaru-varna.com
|
|
|
|
| Съб Яну 04, 2014 3:04 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Здрасти, EURO 5W-30 e 6.3, a EURO 5W-40 e 7.2. Какво ще черпиш? 
|
|
|
|
| Пон Яну 06, 2014 7:51 pm |
|
|
|
subidoo
|
Мислех с бира, но ако имаш други предпочитания звънни когато минаваш през Варна и ще уточним вида и градуса. P.S А къде мога да намеря посочените стойности?
|
|
|
|
| Пон Яну 06, 2014 8:14 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Бира уоркс файн Нямам идея къде. Аз ги знам от RL. Можеш да им пишеш, ако имаш съмнения в това, което ти казвам 
|
|
|
|
| Пон Яну 06, 2014 8:17 pm |
|
|
|
subidoo
|
|
Не подлагам на съмнение думите ти. Просто ми стана странно, че точно за този параметър не намерих данни в мрежата и ми бе любопитно какъв е твоя източник.
|
|
|
|
| Пон Яну 06, 2014 10:19 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
RL не посочват TBN-a предполагам съвсем умишлено заради дебати от сорта на "Ама не е ли много нисък" и се влиза в едни обяснения за естествената способност на PoE (polyol esters) да се справят с неутрализирането на киселините. Също така, имай предвид, че EURO серията са mid/low saps масла, създадени за машини с много чист процес на горене, предимно дизели, в които се ползва гориво с ултра-ниско съдържание на сяра (или газифицирани). Това е допълнителна предпоставка за много малкото количество сярна киселина, която се образува в мотора като резултат от горене и окисляване и просто по-висок TBN не е нужен. Отделно от това, по-високия % Zn & P са винаги в конфликт с TBN-a.
|
|
|
|
| Вто Яну 07, 2014 1:49 pm |
|
|
|