Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Какви зимни гуми да си сложа?
| Автор |
Съобщение |
|
mashbob
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 9:21 am Постове: 105 Местоположение: София
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
|
|
Мое мнение е, че най-добре е е да се спазва оригиналния размер при всеки сезон. Или може да се отиде малко по-надолу в размерите, но разликата в диаметрите да не много повече от около 10 мм. През зимата трябва да има място за сняг, лед, вериги и пр. А за резервната гума си е вярно, но и без това тя най-вероятно ще е с друга шарка и лятна, така че при всички положения ако се случи тя ще е различна.
_________________ 2005 Outback 2.5 5MT/DR
|
|
|
|
| Съб Ное 23, 2013 7:07 am |
|
|
|
Arkidqkono
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 4:12 pm Постове: 121 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Legacy
Телефон: 0887806304
Рейтинг: 0
|

Колеги, имам нужда от малък съвет. Единият тип гуми са коментирани в темата, но за другият не видях нищо.
Въпросът ми е кой от двата модела бихте ми препоръчали. Интересува ме гумите да са ефективни на сняг, но също така ми се налага да пътувам доста и по асфалтови пътища.
1. Continental TS 830 P MO 91H
- преглед Новата ContiWinterContactTM TS 830 P – сигурност през зимата с мощни автомобили.
Изключителна спирачна сила на мокри и заледени пътни настилки
Високата степен на твърдост на блоковете на протектора в средната част и в периферията и голмемият брой ламели с оптимизирана конструкция от адхезионни ръбове гарантират изключителни спирачни харакетристики на мокро, също като на сняг и лед.
По-добро зацепване на сняг
Големият брой блокове и ламели в раменните области и използването на „заключващи“ синусовидни блокчета на ламелите образуват по-голям брой адхезионни ръбове и повишава тягата върху сняг.
Дълъг живот
Благодарение на равномерното разположение на твърдата част в блоковете на протектора и равномерната дистрибуция на контактното налягане гумата ContiWinterContact™ TS 830 P показва по-ниска степен на износване и по-равномерно изтъркване. Резултатът естествено е по-дългият живот на гумата.
- работа с ESC
Оптимизирана за безопасни моторни системи
Гумата ContiWinterContactTM TS 830 P бе проектирана за хармонична работа с електронните стабилизиращи системи (ESC или ESP).
Разяснение на системата ESC: Под влиянието на страничните сили електронната система ESC контролира и влияе върху спирачната сила на едното колело и по този начин се стабилизира автомобила.
По какъв начин гумите могат да бъдат оптимизирани за системата ESC? Големият потенциал на електронните системи ESC може да бъде подкрепен от развоя на автомобилните гуми с максимални спирачни качества на зимни пътни настилки.
В какво се изразява оптималния характер на дизайна на гумите в подкрепа на системите ESC? Спирачните характеристики на гумите и произтичащите от това качества на системата ESC са оптимизирани чрез правилното ориентиране на максималния брой блокове и ламели напречно по посока на движението.
- резултати от тестовете
"Високо препоръчвана" (Победител в теста)
Sport Auto 11/2009
Спирачки
Характеристика: Голям брой ламели. Влияние: Оптимално разположение на ръбовете на зацепване. Предимство: Изключителни спирачни характеристики на мокри повърхности, сняг и лед.
Характеристика: Голам брой блокове и ламели в раменните области. Използване на „заключващи“ синусовидни блокчета на ламелите. Влияние: Повече адхезионни ръбове, по-добър въртящ ефект в снега, по-дълбоко взаимодействие сняг/сняг – кохезионни сили. Предимство: Увеличение на взаимодействащите сили „сняг/сняг“, повишаване на тягата върху сняг.
Характеристика: Голям брой напречни ръбове в протектора Влияние: Подобрено управление на прав участък върху сняг благодарение на множеството зацепващи ръбове в периферията Предимство: Подобрено управление и хендлинг на сняг
Хендлинг на суха пътна настилка
Характеристика: Разделяне на протектора Влияние: Висока степен на здравина на протектора, добра основа на отделните блокове Предимство: Подобрен хендлинг, изключително добро поведение на писта
Характеристика: Равномерно разположение на твърдия материал в протектора Влияние: Равномерна дистрибуция на контактното налягане Предимство: По-слабо и по-равномерно износване, резултат на това е по-дългият живот на гумата
2. Continental TS 850 91H
- преглед
Заради Вашата безопасност се занимавахме и с най-малките детайли.
ContiWinterContactTM TS 850 - Нови зимни гуми за компактни автомобили и автомобили от среден клас
Новата гума ContiWinterContact TS 850 се впуска по пътищата, оборудвана с цяла редица иновативни технически характеристики. На типичното зимно пътно платно дори предлага по-добри характеристики на зацепването, отколкото нейния предшственик, по-кратък спирачен път върху мокра повърхност, подобрен хендлинг, по-дълъг срок на употреба и още по-намалено съпротивление при търкаляне. Инженерите на фирма Continental искаха да създадат по-безопасна, по-икономична и по-екологична гума, затова се насочиха към целта елементите на конструкцията да бъдат наистина на изключително високо ниво.
- технически детайли
Оптимално спиране и управление през зимата. Големият брой ръбове на блоковете и ламелитеувеличава тракцията и спирачната мощност върху сняг и лед. Едновременно с това имаме и по-голям брой ръбове, които при завиване или при престрояване в друга лента при високи скорости могат да пренасят латералните сили. По този начин се осигурява съвършен хендлинг и изключителни характеристики на зацепване дори и при екстремни ситуации на шофиране.
Кратък спирачен път и върху замръзнало пътно платно. Високият брой блокове и ламели благодаения на високата степен на ламинация проникват през тънкия филм вода, който се образува върху леда. Подобно на чистачките. Това допринася за изключителната спирачна мощност. Тези гуми ще Ви помогнат да спрете по-бързо.
Удобно каране и ниско съпротивление при търкаляне. С помощта на по-твърдите издатини и подсилване на петата при завиване латералните сили се пренасят по-добре; по-разтегаемата част от страничната част на гумата донася по-малка загуба на енергия, тъй като при контакта с пътното платно не се стига до значителна деформация. Резултатът от това е удобно каране, перфектен хендлинг и по-ниско съпротивление при търкаляне.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Continental TS 850 91H
product_21200.jpg [ 10.79 KiB | Прегледано 1573 пъти ]
Коментар на файл: Continental TS 830 P MO 91H
continental_contiwintercontact ts 830p_b_t.jpg [ 115.68 KiB | Прегледано 1573 пъти ]
_________________ Полезни автоаксесоари за вашият автомобил!
https://protektoperfekto.bg/product-category/avtoaksesoari/
|
|
|
|
| Съб Ное 30, 2013 4:21 pm |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
Аз сложих поради липса на Continenal съм с Bridgestone LM32 пък да видим
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 10:28 am |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
|
След дълго чудене аз заложих на Uniroyal ms plus 77 в оригиналния размер 215/60/16. Засега отзиви нямам, ще броим пилците на пролет 
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 10:56 am |
|
|
|
Joro
Регистриран на: Пон Май 14, 2012 11:11 pm Постове: 59 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5XT 230 '06, 2.0 122 '98
Рейтинг: 6
|
Arkidqkono написа: Колеги, имам нужда от малък съвет. Единият тип гуми са коментирани в темата, но за другият не видях нищо.
Въпросът ми е кой от двата модела бихте ми препоръчали. Интересува ме гумите да са ефективни на сняг, но също така ми се налага да пътувам доста и по асфалтови пътища.
2. Continental TS 850 91H Аз избрах 1. Continental TS 830 P, то не е и избор, защото TS 850 никъде не намерих в България за моя размер 215/55/17R Щях да взема Vredestein Winter Xtreme, но за мое голямо учудване зимните гуми свършили. Сезонът е свършил за Диана, Примекс, Медина-мед... от където и ги взех тези. От януари вече ще гледам летните гуми.
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 12:58 pm |
|
|
|
Joro
|
freehippie написа: След дълго чудене аз заложих на Uniroyal ms plus 77 в оригиналния размер 215/60/16. Засега отзиви нямам, ще броим пилците на пролет  Според тази класация http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821 са много добър избор. Мислех си и аз за тях, но трябваше да чакам за доставка, а вече 1 месец ми писна да ме мотаят - има, няма, има няма.
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 1:02 pm |
|
|
|
StefanK
Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 1:09 pm Постове: 127 Местоположение: София
Автомобил: Forester, 2.0, 2006
Телефон: 0878 45 42 96
Рейтинг: 8
|
Аз взех от Диана Vredestein Winter Xtreme. Имаха само 6 бр. налични и след мен са останали 2. Sorry JORO ако съм взел "твойте". Бая се чудих и четох докато ги взема, но добре че не съм се забавил повече.. За сега на мокро са супер. Чакам снега 
_________________ http://picasaweb.google.bg/lh/photo/8J0N3WqbB64Ty81EFi-Emg?feat=directlink
|
|
|
|
| Пон Дек 02, 2013 7:08 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
adddt написа: Аз сложих поради липса на Continenal съм с Bridgestone LM32 пък да видим Със кола на предно успях да се кача на Узана преди снегорина, задминах го на първото село и напред нямаше следи от кола. Сега тепърва ще ги пробвам на сняг и не мога да се изказвам много категорично, но на мокър асфалт с температури около и под нулата не съм карал нищо по-добро. Малко са шумни на ниски скорости....повече от UG7+ примерно, но на мен не ми пречи.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 1:06 pm |
|
|
|
tst
|
Цитат: Аз сложих поради липса на Continenal съм с Bridgestone LM32 пък да видим Цитат: Сега тепърва ще ги пробвам на сняг и не мога да се изказвам много категорично, но на мокър асфалт с температури около и под нулата не съм карал нищо по-добро Потвърждавам казаното. На сняг също се представят изключително добре и няма да съжеляваш. На мен също са ми малко шумни, но няма пълно щастие. Поздрави
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 3:52 pm |
|
|
|
petko 69
|
|
Миналият сезон карах Нокиан,бях доволен,но размера не ми отговаряше 205-50-17.Сега взех Мишелин Пилот А4,още не съм ги изпробвал на сняг.Карах извънградско не са шумни,бордовете изглеждат меки,дано са добри на сняг и лед.Моля който е карал модела да даде мнение.п.с.215-55-17 забравих да обявя размера.
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 5:42 pm |
|
|
|
bubaru
|
Прикачени файлове:
IMG_0966.JPG [ 201.6 KiB | Прегледано 1306 пъти ]
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 5:44 pm |
|
|
|
Vmax
|
Хулиган, а смееш ли да кажеш на коя кола ще ги сложиш? 
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 6:02 pm |
|
|
|
petko 69
|
Готов си за рали Норвегия 
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 6:06 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Vmax написа: Хулиган, а смееш ли да кажеш на коя кола ще ги сложиш?  На Шкодилака?
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 7:09 pm |
|
|
|
taipan
|
Ще ги сложи на другата ежедневка 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 7:57 pm |
|
|
|
Joro
|
StefanK написа: Аз взех от Диана Vredestein Winter Xtreme. Имаха само 6 бр. налични и след мен са останали 2. Sorry JORO ако съм взел "твойте". Бая се чудих и четох докато ги взема, но добре че не съм се забавил повече.. За сега на мокро са супер. Чакам снега  Браво на теб! Единия ден отивам и има 16 броя, на другия 0 от всичко. Не знаех, че гумите свършват толкова бързо, вече ще знам.
|
|
|
|
| Вто Дек 10, 2013 6:09 pm |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
Колеги в Диана , са малко зле на мен ми искаха да си платя доставката от спиди защото моят размер го имаше само в пловдив/бургас и като отказах ги чаках седмица + но така е като моят размер е разли§ен.
|
|
|
|
| Вто Дек 10, 2013 11:34 pm |
|
|
|
Arkidqkono
|
Joro написа: Arkidqkono написа: Колеги, имам нужда от малък съвет. Единият тип гуми са коментирани в темата, но за другият не видях нищо.
2. Continental TS 850 91H Аз избрах 1. Continental TS 830 P, то не е и избор, защото TS 850 никъде не намерих в България за моя размер 215/55/17R Щях да взема Vredestein Winter Xtreme, но за мое голямо учудване зимните гуми свършили. Сезонът е свършил за Диана, Примекс, Медина-мед... от където и ги взех тези. От януари вече ще гледам летните гуми. TS 830 P имат предпазен борд, но се намират малко по - трудно, а ги искам тези гуми много. Докато TS 850 нямат борд и канали за вода и вече не се отказах от тях за сега поне. Имам нужда от късмет и успех, за да намеря TS 830 P - 
|
|
|
|
| Сря Дек 11, 2013 11:19 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
TS830P е фантастична гума. От гумите.бг можеш да вземеш с нов дот.
|
|
|
|
| Чет Дек 12, 2013 3:05 am |
|
|
|
Arkidqkono
|
|
За съжаление не успях да намеря това което търсих TS 830 P MO, оказа се следното: или гумата ще е с нов DOT и няма да има предпазен борд или ще е с борд и със стар DOT от 2011г.(такава гума за тези пари не бих си взел) или няма достатъчна наличност.
Все пак това, което взех е Dunlop Winter Sport 4D, DOT 2013 с предпазен борд.
Не е това, което толкова много търсих, но се надявам да е добър избор. Сега чакам сняг, за да видя резултатите пък здраве да е....Както казваше един колега във форума " МРЪСНА ГАЗ С ЯКО ПОТФРЪГАНИЕ''
|
|
|
|
| Чет Дек 12, 2013 4:15 pm |
|
|
|