Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 Кои модели имат система VDC? 
Автор Съобщение

Постове: 171
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При куатрото този блокаж изключва на 40 км/ч и реално преди да помогне се изключва

Нед Дек 15, 2013 9:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ръчната ти на Леонето не е ли с въже? Слагай още един лост и раздели лява и дясна страна. С малко опит диагоналите не са проблем.

Нед Дек 15, 2013 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mal40 написа:
Алекс, нищо лично но наистина тук сте сектанти.
...
Споменавам Аудита и Хонди, понеже съседите ми имат такива, и приятели с които ходиме редовно и нямат проблеми.

Алекс е сигурно най-лекият сектант в този форум, колега. През толкова коли съм минал, за да разбера едно - че нито една не си заслужава да си сляп сектант, освен тези, които струват около 7-цифрено число в евра, но за тях не сме дорасли.

Това, което ОТНОВО не си разбрал (и смяташ погрешно) е, че с Ауди (което и да е различно от Олроуд и сув-овете им) и CRV можеш да минеш от там, откъдето не можеш с което и да е Субару. Това е грешка. Казвам ти - на старите Аудита диф лок-а е пунтамара, казаха ти го и други, но ти - не.
Ако съседите ти минават с техните коли през този важен за живота ти участък безпроблемно, а ти имаш проблем - потърси го първо в себе си - гуми (най-вече), работа с педала на газта, спирачката и волана. И ако пак не стане - помоли някой фен на офроуда около теб да те научи как се кара в такива условия. Обазалагам се, че не ти е виновна колата, нито липсата на VDC. Ще ти дам пример с мой съсед по вила, който с някакво Рено RX-нещо си - грозно и старо, с някакво псевдо 4х4, НО ВИСОКО минава без да разбере дори от там, откъдето минават предимно Нисански и Тойотски джипове, някое престрашило се по-високо Субару и един съсед с Олроуд, който едвам долазва с изстъргана кола всеки път. Потърси проблема първо в твоя "сетъп" - гуми/умения.

@Greg4o - Аудито се държи точно така, макар, че това конкретно е полегнало доволно на снега и е все тая дали му въртят 2 или 4 колела... А на по-съвременните просто им щрака ADL-a без да върши особена работа. От такава ситуация се излиза супер лесно с натискане на спирачка, докато даваш газ. Аудито захапва веднага, но отново - да не се е окопало и легнало по корем - тогава излиза само с въже, независимо от емблемата на капака ROFL Иначе, клипчета от подобен характер има много - аз лично имам документирано видео от миналата зима как Ауди на предно вади Легаси в Троян, полегнало по корем и даже въздушното му окачване не му помогна :D Клиренс, майка...

Нед Дек 15, 2013 10:22 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Не ми трябва кола за сериозен офроуд, наи проблем са ми едни 50-100м. с които немога да се справя ( по път за селото ми което го няма и на картата) Аутбек 2.5МТ също. (Минава се със засилка и блъскане на колата)

Споменавам Аудита и Хонди, понеже съседите ми имат такива, и приятели с които ходиме редовно и нямат проблеми.

Предлагам Ви следното:

Помолете вашите съседи някой ден да Ви отстъпят техните Хонди и Аудита и се опитайте да преминете този участък, но сам и без тяхна помощ.
Ако го преминете - значи това е Вашият автомобил, ако не - то беше казано по-горе - май ще трябва да тренирате доста офроуд.

Успех

Пон Дек 16, 2013 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 314
Автомобил: Forester SG 2.0 MT 1.6 inch lift
Телефон: нула886495045
Рейтинг: 546
Отговори с цитат
И аз мисля, че това е най-разумното решение на проблема :giggle:

Пон Дек 16, 2013 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Да използвам темата, да не отварям нова.
В крайна сметка
Legacy sedan 2.5, 20000г, AWD, GX, автоматик- как е зацепено 4 х 4. 50 на 50, или в зависимост от ситуацията :-) Че лично от толкова много приказки ,примери за модели - се обърках :-)
Благодаря.

п.п.
Междудургото съм с гуми 205 - 55 - 16, и при по рязко слизане от тротоар Отзад в дясно гумата пристъргва?! А тука по темите гледам голеги вкарали много по - големи гуми от този размер и твърдят че не опират?!
Ако трябва да съм точен опира само дясна задна гума, защото се оказа че на лявата липсва на калника една гума иплътнителна- и така се освобождават още 2 сантиметра между гумата и калника. Надявам се че не пречи че я нама тази гума. Или да търся докато е време. :-)

Пон Дек 16, 2013 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
# Изпуснал съм развитието на темата, но сега пак искам да се включа, защото има сериозни разминавания относно информцията за Легаситата със EJ251 във ЕВРОПА

# За да не цитирам всеки поотделно и всеки който ме е поправял — в първия си пост съм написал черно на бяло, кристално ясно ЛЕГАСИ 99-03 ... и никъде не съм казвал, че няма ръчка VDC в следващото поколение или в моделите от две хиляди и петнайста година (idea) По тоя въпрос толкова.

# Не искам да си налагам мнението, но тъй като доста време съм отделил в ровене из необятното и-нет пространство искам да напомня, че има официален отговор от Субару Германия по въпроса с VTD във въпросния модел 99-03 2.5 литра автомат 4EAT
Изгоряха ми два хард-диска вече и нямам линкове, нито документите, но в общи линии известието гласеше, че има модели (2.5L AT) без VDC, които обаче са тип на задвижване VTD в съотношение 36/64 front/rear (и тук идва кулминацията) , НО няма модели със VDC и без VTD

Пак повтарям - не си налагам мнението, но в подкрепа на написаното от мен мога да напомня за един колега (не помня вече кой) с VDC, който сложи бушон в гнездото на AWD-то и автомобила продължи да работи на двойно, по простата причина, че VTD има междинен планетарен диференциал и няма как да бъде шунтиран/спрян, както в моделите с АТ на Импреза GC/GF примерно или Легаси BC-BJ-BF / BD-BG-BK (idea)

:) :) :)

В Щатите нещата стоят по друг начин, затова не правете аналогия със EUDM моделите, защото има разлики дори между самите EUDM модификации. Първо.
Второ. Subaru Global няма да ви дадат точната информация по въпроса и определено не са източник за подобна информация, тя е крайно неизчерпателна, незадълбочена, дори неточна и засягат настоящите си модели....(Legacy 2.5GT, Outback 3.6R, Tribeca, WRX STI models)
Те няма да ви кажат, че SVX има VTD още в средата на 90-те година или пък, че FORESTER SG 2.5XT има версия с VTD ... тия неща няма да ги прочетете там или в субару.ком /.ко.ук /.нет

:) :) :)

Поздрави!

Пон Дек 16, 2013 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
ivantarlev написа:
В крайна сметка
Legacy sedan 2.5, 20000г, AWD, GX, автоматик- как е зацепено 4 х 4. 50 на 50, или в зависимост от ситуацията :-) Че лично от толкова много приказки ,примери за модели - се обърках :-)
Благодаря.

С многодисков съединител би трябвало да си с променливо разпределение.

Пон Дек 16, 2013 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73
Отговори с цитат
Към колегата Impreza94 да разбирам ли ,че за 2.5 литра автомат 4EAT Outback трето поколение (2004-2009) също важи ,че няма модели с VDC и без VTD ? :-~
т.е. имали копче за изключване вляво до волана на VDC значи, че има и VTD :cool:

Пон Дек 16, 2013 8:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Правилно си схванал схемата. Даже ти давам пример веднага - на колегата @Greg4o Бека е точно такъв. Две и пет, четири степенен с междинен диф, блокируем при нужда (VTD), всичко както си му е реда.
Субару е малък производител, но имат безброй почти вариации на задвижване (вкл. 2WD/FWD и при боксерните модели), на диференциали, мотори и пр.
BTW, за настоящите модели и изобщо всичко след хечбека насам тия неща дето ги говорим не важат. VDC/ESP вече са задължителни и ги монтират от велосипед и рикша до 3.6R и STI ... нещата вече са други, едно време и поленовия филтър са ни го смятали за екстра.

Вто Дек 17, 2013 1:09 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Impreza94 написа:
Правилно си схванал схемата. Даже ти давам пример веднага - на колегата @Greg4o Бека е точно такъв. Две и пет, четири степенен с междинен диф, блокируем при нужда (VTD), всичко както си му е реда.
Субару е малък производител, но имат безброй почти вариации на задвижване (вкл. 2WD/FWD и при боксерните модели), на диференциали, мотори и пр.
BTW, за настоящите модели и изобщо всичко след хечбека насам тия неща дето ги говорим не важат. VDC/ESP вече са задължителни и ги монтират от велосипед и рикша до 3.6R и STI ... нещата вече са други, едно време и поленовия филтър са ни го смятали за екстра.

Дидо и Краси са прави тук - оказва се че се вгражда ВТД в Европейски модели. Ето едно Легаси 99г и дават два вида кутии - едната с ВТД / TV1/, другата е Актив АВД /TZ1/, като това с ВТД върви и с ВДЦ.
http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2 ... ZQ98dHgv4=

За да се разбере най-лесно има ли ВТД и ВДЦ, трябва да се види кода на кутията - ако започва с TV1 значи има ВТД. Това важи само за автоматиците.

Най-после нещо полезно от тази тема - един плюс за Европейците че са пуснали ВТД за нас, за разлика от САЩ.

Вто Дек 17, 2013 10:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
един плюс за Европейците че са пуснали ВТД за нас, за разлика от САЩ.

Това естествено е обвързано и с ЦЕНА-та :hello:
Не напразно тук не започват цените от 21-22к $.
Евала на Дидо,че се включи да разсее черните облаци над форума.
Никой друг не успя преди това,каквито и примери да се дадоха :lipseal:
Проблемът е ,че може след известно време да има включвания в темата от рода:
Твa СУБАРУ е Е@ти смотаното 4Х4.
Ни ВТД ,ни ВДЦ помага. ](*,)
Ще се взема CR-V :cry:

Вто Дек 17, 2013 11:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
Greg4o написа:
...
Проблемът е ,че може след известно време да има включвания в темата от рода:
Твa СУБАРУ е Е@ти смотаното 4Х4.
Ни ВТД ,ни ВДЦ помага. ](*,)
Ще се взема CR-V :cry:

:spam:
М..дааа.. и аз съм забелязал че някои Субару-та са с много калпави задкормилни устройства... :D
:spam:

Вто Дек 17, 2013 11:43 am
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
=Alex= написа:
... дано да не настане промяна в насоката на темата, но и на мен ми стана интересно - преди се твърдеше, че най-добрата "версия" на AWD на Субару е VTD + VDC... но си мисля, че примерно, имплементацията при STi - заден клъч-тайп LSD + преден торсен/хеликал/шуртрак и dccd ще е доста по-добра при всевъзможно гадни условия... Прав ли съм?

Прав си на милион процента. Няма по-голям изруд сред Субарата, активен диференциал с блокирани мостове, по-нагоре са само във WRC, три активни дифа :subaru: :subaru: G-класата на колите.
Друг хардкор е ACD+AYC, малко ми е сляпо какъв му е предния, но не ми се рови сега.

Вто Дек 17, 2013 11:50 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
krismarg написа:
ivantarlev написа:
В крайна сметка
Благодаря.

С многодисков съединител би трябвало да си с променливо разпределение.

щом се променя евентуално според скорост и пътна обстановка- в такъв случай бутонът HOLD - какво ограничава и на какво ограничава? :-)

Вто Дек 17, 2013 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ivantarlev написа:
щом се променя евентуално според скорост и пътна обстановка- в такъв случай бутонът HOLD - какво ограничава и на какво ограничава? :-)

Колеги,калпазанлъка не уморява,но наказва.
Четете малко из този Форум.Много неща са описани подробно.
Вярно е,че е много удобно наготово да се снесе инфо и аз вместо да пиша това
много по-бързо щях да отговоря на въпроса,но се получава,че на 20 места има едни и същи въпроси и отговори. :-?
Успех :idea:

Вто Дек 17, 2013 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
ivantarlev написа:

Колеги,калпазанлъка не уморява,но наказва.
Четете малко из този Форум.Много неща са описани подробно.
Вярно е,че е много удобно наготово да се снесе инфо и аз вместо да пиша това
много по-бързо щях да отговоря на въпроса,но се получава,че на 20 места има едни и същи въпроси и отговори. :-?
Успех :idea:

От това което прочетох бутонът HOLD огарничава само скоростната кутия но е и разпределението на 4 х4 . В крайна сметка този бутон влиаели да се разпредели диференциала 60 х 40 - или 50 на 50 и да нечака копютъра да сирешава сам, или както е описано на позиция D - колата тръгвала на 2-ра-- ?!?! Това неми отговаря по никакъв начин как се разпределя 4 х 4 то на моделът Легаси за който питам. Кога се включваq как се включва ,като си карам на сухо лятото - как е зацепено, и този многодисков съединител как решава как да разпределя при затруднени пътни условия? Не че искам дами е на готово, но комипари инфота от чужди сайтове на руски и английски - ме обръйкват много повече от колкото ми помагат. А и тук се обсъжда 2 системи къде и как ги има- изчел съм всичко , но пак не ми стана ясно дори тях дали ги има в моето Легаси, нмам нито копче нито нещо свети на таблото :-) Ако има значение - внос е от Швейцария...
Макарче и да имам тези системи , за които е темата- още по малко сетна ясно- каква работа вършат :-)

Вто Дек 17, 2013 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Двете схеми на задвижване са доста различни, но като цяло метода им на сработване към lockup е много сходен. Взимат се сигнали от различни датчици по колата, положение на дросела, положение на волана, датчиците на колелата и др. според модела.
Колега, за да ти се изяснят тия неща трябва да се запознаеш с основните термини и абревиатури, за да може като четеш от някого готово сдъвкано да може да си го навържеш.
Не може да не правиш разлика между VDC и VTD, или да нямаш понятие от устройството на прост диференциал с планети и да се сърдиш на някого, че не схващаш какво ти говорят.
Трябва да се чете. Много нещо се е изписало в този форум и много истини са лъснали в спорове и раздумки.
Аз се запалих от колегата @tisho, той пръв дръзна да нищи в подробности кое как работи и направо се поболях, стана ми супер интересно и първите дни не съм лягал до 4-5 часа да чета. После като легна и почвам да преговарям сякаш някой ще ме изпитва.
Никой не се е родил със схемите за двойно в главата, аз не знаех колата ми дали е 4х4 първия ден и не се срамувам.

Вто Дек 17, 2013 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
Impreza94 написа:
Друг хардкор е ACD+AYC, малко ми е сляпо какъв му е предния......

Хеликал...

Вто Дек 17, 2013 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Impreza94 написа:
Двете схеми на задвижване са доста различни, но като цяло метода им на сработване към lockup е много сходен. Взимат се сигнали от различни датчици по колата, положение на дросела, положение на волана, датчиците на колелата и др. според модела.
Колега, за да ти се изяснят тия неща трябва да се запознаеш с основните термини и абревиатури, за да може като четеш от някого готово сдъвкано да може да си го навържеш.
Не може да не правиш разлика между VDC и VTD, или да нямаш понятие от устройството на прост диференциал с планети и да се сърдиш на някого, че не схващаш какво ти говорят.
Трябва да се чете. Много нещо се е изписало в този форум и много истини са лъснали в спорове и раздумки.
Аз се запалих от колегата @tisho, той пръв дръзна да нищи в подробности кое как работи и направо се поболях, стана ми супер интересно и първите дни не съм лягал до 4-5 часа да чета. После като легна и почвам да преговарям сякаш някой ще ме изпитва.
Никой не се е родил със схемите за двойно в главата, аз не знаех колата ми дали е 4х4 първия ден и не се срамувам.

Да се сърдя ли !? Ама къде видяхте такова нещо. :-) Просто в темата не всичко е информативно, има и спорове, едните казват тука го има - другите - няма го.. И да съм запознат с термините - каква е ползата. Така и никой не каза- тук има това и това- а там го няма.
Последно се твръдеше че вз амисимост от серийният номер на кутията може д асе разбере дали има едната система или я няма. Друг твърди , че ако светва на таблото -- я миа -ако не свети лампичка -я няма. :-)

Цялята ми идея бе, да разбера как и какво определя съотношението на 4х4 - задвижването /което ти обясни в пръвата част , датчици , положение и т.н./, втората част на въпоса ми бе бутонът hold дали само ограничава скоростите - или влияе и върху съотношението на зацепване. И дали аджеба като нямам VDC /ни бутон ни лампичка/ е вярно че може да има VDT задвижване и да се разбере дали е такова на моят скромен автомобил без да издирвам номерът на скоростната кутия. И бих чел за системата на задвижване и няколко дни ако трябва, но както казах така и никой не каза с точност- с каква система е на задвижване този модел . Наистина ми е сложно да видя по какъвто ида е начин серийният номер на скоростната кутия. ще съм изключително благодарен ако има и друг начин.

Аз ако се срамувах , че не зная- нямаше да задавам такива маса тъпи въпроси :-) И то на дърти години. Ако ставаше въпрос за копютри , телевизори и фотоапарати.. ама на....

Вто Дек 17, 2013 7:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5  >