Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |
мечтата и близкото бъдеще :)
| Автор |
Съобщение |
|
Dorian
Регистриран на: Пон Май 13, 2013 8:42 am Постове: 41 Местоположение: София/Пловдив
Автомобил: Toyota Avensis 1,6VVTi
Рейтинг: 15
|
|
Извинявай ако е прозвучало грубо като го писах въобще не съм съобразил чак след като го прочетох после ми направи впечетление. Та както каза ти едно е написаното а друго е мислено и моя страна не съм искал да прозвучи като заяждане. Лично за мен за моето евентуално бъдещо субару дестинациятая съм я избрал. Много съм благодарен на Радо за това че до сега поне 5-6 пъти ми отварял очите за много неща които не ги пише във форума или аз не съм ги намерил но са важни при покупка на субару. За мен решението е той да ми каже това е колата за теб и аз да се кача на самолета и да отида до Барселона да си я докарам или ако той има възможност да ми я докара до бг. Така че да за мен има алтернатива и тя се казва Радо + кола от Испания. Уловката е че ще ми излезне малко по-солено, но нали все пак идеята е да не ми излезне златна. А че ще е вечно моя е ясно и трябва това да се изясни на всеки който си купува субару на над 7 години.
|
|
|
|
| Пет Дек 20, 2013 1:59 pm |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|

Хора, истината е някъде по-средата, няма само черно и бяло, монетата винаги има две страни.
Аз последните си 3 коли съм ги купувал от Бг - една от дилър, иззета от лизинг на 1 година почти нова и две на няколко години от частни лица (купувани като нови от Бг, с история). Какво да ви кажа - това са ми най-сполучливите покупки. Следващата ми кола (понеже ми се отдаде финансова възможност и ме налазват такива мисли за нещо по-ново) ще е пак или от частно лице ако е секънд хенд, или нова от дилър.
Предимствата за мен да си купиш кола от частно лице в Бг е: 1. Можеш да видиш що за човек е предишният собственик - това изяснява доста неща. 2. Можеш да покараш на воля колата колкото си поискаш. 3. Можеш да закараш колата на колкото и каквито сервиза поискаш за проверка.
Минусите са ясни - кофти майстори, лоши пътища и горива.
Има читави коли в чужбина, факт е. Факт е, и че те са повече от тези в Бг. Факт е обаче, че те струват пари, както и че и въпреки това няма гаранция, че няма да се попадне на нещо скапано. Аз лично не бих дал маса пари (~20+к) за 5+ годишна кола в чужбина, без да съм имал възможност да я покарам и да я заведа на сервиз преди това - просто да разчитам на добрата дума на някого и на някаква сервизна книжка, което е абсурд - тук става дума за пари и на никой не бих вярвал. Защото това е стара кола, и колкото и да е запазена вече си е стара. При 1-2 годишна кола от дилър, още в гаранция е съвсем друга бира. Ама тук говорим за 7+ годишни коли.
Няма и такъв филм, в който купуваш 7+ годишна кола и не наливаш пари - без значение е колко пари си дал:) Мислиш ли, че някой ще си е купил скъпа кола с топ моторизация и задвижване за 50к евро и ще я е пазил специално за 2-3 собственик. Да не говорим, че дори и поддържана добре и пословично здрава една кола се амортизира при сериозна експлоатация - а повярвай ми - такива коли не се жалят:) Имам един приятел с последният Аутбек 2011 година, 3.6 мотора, чисто нов. Тази кола се кара непрекъснато на прекъсвач и S#, масло и антифриз не иска дори да знае от къде се проверява, само на 15к при дилъра за смяна - и не е само той.
|
|
|
|
| Пет Дек 20, 2013 2:30 pm |
|
|
|
Tin4ou
|

didoya написа: ....Няма и такъв филм, в който купуваш 7+ годишна кола и не наливаш пари - без значение е колко пари си дал:) Мислиш ли, че някой ще си е купил скъпа кола с топ моторизация и задвижване за 50к евро и ще я е пазил специално за 2-3 собственик. Да не говорим, че дори и поддържана добре и пословично здрава една кола се амортизира при сериозна експлоатация - а повярвай ми - такива коли не се жалят:) Имам един приятел с последният Аутбек 2011 година, 3.6 мотора, чисто нов. Тази кола се кара непрекъснато на прекъсвач и S#, масло и антифриз не иска дори да знае от къде се проверява, само на 15к при дилъра за смяна - и не е само той. Тук ще си позволя да не се съглася с теб. Аз купих 10 годишен H6 който при предаването ми беше дори зареден до горе с гориво. Качих се и само карам от тогава (е от време на време ходя и до бензиностанцията  ).Не знаех дали имам достатъчно течност за чистачки и след като купих установих, че и тя е до горе ... Следващите ми планирани разходи по тази кола са годишен преглед след 4 месеца и смяна на масло и филтър до година след лятото. Това е. Всичко зависи как е гледана колата преди теб! Относно гниенето - тук в Норвегия вали 10 месеца в годината и ако не е дъжд ще е сняг, а досега единствените коли с ръжда които съм виждал са били на 25+ години. Дъжда не е фактор за ръждата, а немърливата поддръжка на предишния собственик.
_________________ Subaru Outback 2004 H6 3.0R AT 245BHP
|
|
|
|
| Съб Дек 21, 2013 8:25 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|

Разбира се, че е по-добре да се купи кола от България, а най-добре е, ако тя е купувана нова тук и собственика е един. Причините са немалко: - Колите от тук са на много по-малко километри, особено в сравнение с италианки или германки, които масово за 7 години са над 300-400 хил. километра. На който му се струва, че по-добре да вземе нещо на половин милион километра, обаче "карана по други пътища" - моля. - Новите коли, купувани в БГ, са прилично поддържани (с изключение на част от служебните, но Субару не са много популярни сред тях), в сравнение с италианките е ясна ситуацията. За душманското каране там даже не говоря. - Климатът в Бг е доста по-благоприятен от този в разни други страни, това по отношение на ръжда и гниене. - Както колегата спомена - можеш да видиш собственика, а това говори много, аз се интересувам от това, как е била поддържана колата, а не колко добре е напълнен резервоара или колко течност за чистачки има. В автокъщата в Италия / Германия, където собственика е твърде вероятно да се казва Гюнай или Яцек, това го няма. Но пък километрите са превъртяни със сигурност. - Тук има къде да се провери колата и колкото добре да е маскирана, да и лъснат всички проблеми. 
|
|
|
|
| Съб Дек 21, 2013 11:09 pm |
|
|
|
=Alex=
|

Жорка, страхувам се, че си на грешен път. Много даже. България, (и особено София) е страната на кратките разстояния, лошата инфраструктура, лоши горива и необразовани механици (в масовия случай). Всичките гадости - на една територия. Колите се карат предимно студени, на кратки разстояния, стоп-енд-го трафик, задръствания и ужасно мръсен въздух... ако отвориш един дизелов мотор, ще се хванеш за главата - колекторите от диаметър 5см са станали като малкия пръст от вътрешни нагари/депозити... На много от тях таванът им е 3,000 оборота и повече не могат да вдигнат. Инфраструктурата ни е потресаваща и колите бързо се "уморяват". Като към това добавиш и некомпетентна поддръжка, става мармалад. Не зная какво те блазни да видиш предишния собственик, това според мен е безсмислено и е социално-икономически зависимо. Ако е собственик, който продава S-класа на 1-2 години, както и да се е грижил за нея, гаранция, че нищо няма да й има. Ако е 13-ти поред собственик, продаващ кола на 20+ години - пак ти е все тая, а и той едва ли ще ти вдъхне особено доверие... Гореизброените режими на употреба/работа на един автомобил са възможно най-неблагоприятните. Милион пъти по-добре е да си вземеш една кола, карана с "колкото може" по аутобаните в Германия - това е най-благоприятния и ненатоварен режим на мотора, ако ще и на 5,000 рпм да се кара. Там не е толкова до собственик, колкото до закони - те регламентират "поддръжката". Там няма менте части, за разлика от тук - забранено е. Там колите се палят, минават 50-200км в едната посока, след това на края на деня - пак така. И моторите им светят - няма нагари, няма депозити, няма отлагания, няма полтъргайсти, няма тропащи окачвания, карани са с качествени горива. Никаква база за сравнение. Относно това "Още по-добре, ако тя е купувана нова от тук" - друга голяма грешка. Освен с леки изключения в т.нар. премиум сегмент, почти всички останали производители имат различна "версия" за белите пазари, като Германия, и Източно-Европейските. "Нашите" версии са ужасно изтънени заради цена. Пробвай да огледаш един Ситроен, продаващ се в Германия и аналогичен модел, продаващ се в България. "Нашият" ще има 4 еърбега, а немския - 16 + навигация, която тук дори като опция няма да я има и още поне 10 такива отличителни белега... Не знам кой ти ги говори тия неща, че е по-добре от тук да се вземе кола 2-ра употреба, но го слушай колкото се може по-малко 
|
|
|
|
| Нед Дек 22, 2013 1:17 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
|
подкрепям Алекс
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Нед Дек 22, 2013 8:07 am |
|
|
|
Jores
|
Алекс, според мен ти все още си под афекта от покупката на твоето Фори от СМТ София. Да, приемам аргументите ти в плюс за покупка от чужбина. Но те не анулират моите - за покупка оттук. Затова е въпрос на доверие. Аз не желая да се возя на половин милионник, който желае - негова воля. А на какъв автомобил ще попаднеш е въпрос на късмет и тук и там. И там има мърлячи, както навсякъде. 
|
|
|
|
| Нед Дек 22, 2013 10:33 pm |
|
|
|
=Alex=
|

Жорка, никакъв афект и емоция няма в мен, повярвай ми. СМТ отдавна съм ги задраскал. Дори и моят случай е поредния пример защо не се взима кола от БГ. Ето, ако искаш - анализирай и него - мечта собственик, един от видните доктори на БГ, сервизирана само в официален дилър... всичко ти е гарантирано в нея. М? Всъщност истината е, че 1/2-милионник е много по-вероятно да си вземеш от тук, отколкото от Германия (освен ако изрично не е посочено, че е на толкова). В Мобиле.де задължителните опции за маркиране са "пълна сервизна история" и "1 собственик". И ако колата е buy-back от официален дилър, повярвай ми - няма и с 1м да й е мръднат километража. И цената ще й е като за пробега, изписан в обявата. За манипулации на пробега там вкарват на топло, предполагам знаеш? И там връщат, но след това колата не се продава със сервизни документи, история и т.н. и не от официален дилър, а някакви турско-албанско-полско-сръбски автотъргаши. Наистина, поразпитай хора, които се занимават с това, брат... аз познавам доста, а и бая коли съм сменил. Само си представям как си взимам кола от тук, била служебна на някакво момиче, търговка на чипс, или консултантка в НР... която е имала около 20 леки инцидента с нея, не е пропуснала дупка откакто е излязла от шоурума, тропа и хлопа цялата и не е виждала повече от 3к обороти на мотора...смятай какво е вътре в него. И като я питаш как е обслужвана, ще ти каже - "Ааа, ми, само в официалния сервиз" (където са й сипвани всичките най-евтини консумативи, вярвай ми, но тя дори не подозира за това). Няма да забравя преди 10-на години изкарах една чисто нова Бора Trendline от Юнитрейд. Поръчах я с пълен ел. пакет (за белия свят е стандарт при това ниво, но за БГ - допълнителна опция) и изненада - когато дойде, от пълния ел. пакет имаше само 2 предни ел. стъкла, И ТО, забележи - сложени под аудиото, от Юнитрейд, по средата на конзолата, а не заводски - в подлакътника, където е мястото на пулта за управление... Когато ги питах аджеба какво се случва - ми казват - за България изпълнението е така... стандартно няма. Ако искаш. Наистина, поразпитай хора, запознати с тази материя... да не говорим колко от нашите дилъри купуват "преоценени" автомобили - пак VW - с очите си съм виждал - партида Пасати, от Египет - целите червени отвътре от пясък... не могат по 1седмица да им изчистят само салоните. Ама били на добра цена. След това се продават тук на нормалните им цени. Не искаш да имаш доверие на Български автотърговец, моля те  П.С. Ето ти един пример - [url]http://suchen.mobile.de/auto-inserat/subaru-legacy-3-0r-automatik-spec-b-mülheim/186317201.html?origin=PARK[/url] чудесно, изпънато Легаси Спек Б, без инциденти, пълна сервизна история, която на мига можеш да провериш в Субару, а даже не е от дилър. Това е кола, която можеш да купиш след един бърз оглед там. И шансът да сбъркаш с тази кола е малък. Такива Легасита в БГ са по 12-15к лв., пак на тия километри... нов внос. Сещаш се, нали? Като вътре в тая цена има и печалба на търговеца... Може, обаче ако е била на 300,000 преди да влезе в БГ... в Италия серизна книжка ти правят каквато поискаш 
|
|
|
|
| Пон Дек 23, 2013 1:36 am |
|
|
|
Jores
|

Алекс, не съм съгласен, че е много по-вероятно да си вземеш кола на половин милион от тук. Колите с голям пробег в България са основно ползвани за служебни, а Субару далеч не е популярна марка за служебен автомобил у нас. Всъщност и ти също не си съгласен с това твое твърдение - "България, (и особено София) е страната на кратките разстояния".... (а за Германиа) "там колите се палят, минават 50-200км в едната посока, след това на края на деня - пак така" Цитираш случки и манталитета на българските дилъри на нови коли, а дилърите на втора ръка коли какви са, не са ли и те българи? Или техния манталитет рязко се променя, щом става въпрос за употребявани коли? Аз също знам много истории за "подвизи" на вносители на секънд хенд коли, но няма нужда да ти ги разказвам, ти също знаеш, сигурен съм. Между другото - търговки на чипс и служителки в НР има и чужбина и техните шофьорски умения не са по-добри от тези у нас. Относно изпълнението на автомобила - получаваш това, което си поръчал. В България трудно намираш например Пержо Партнер (товарно) с високо ниво на оборудване, което е разбираемо. Просто избора от чужбина е по-голям, а не това, че там карат само коли с кожа и навигация. А и сам казваш, че сервизната книжка вече се прави, чувал съм, че тук тази "услуга" струва 40 лева. А сервизните книжки основно са с цел да "доказват" уж малкия пробег на колите "нов внос" - които масово на по 7-10 години са на 115 хил. километра +/- 5 хил. Въртенето на километража в чужбина отдавна вече не е изключение, а масово явление. Виж, ако имаше универсална рецепта, то другите щяха да умрат от глад, така, че всичко е въпрос на подготовка. И двете опции си имат плюсове и минуси.
|
|
|
|
| Пон Дек 23, 2013 10:25 pm |
|
|
|
=Alex=
|

Жорка, ок  Ако ти допада идеята - купувай си коли от БГ. Недей, обаче, да бъркаш тежестта на пълната сервизна история в Германия с България/Италия и подобни. Пак ти казвам - в Германия ако сериозен дилър ти продава автомобил със сервизна история, можеш да бъдеш на 100% убеден, че е така и можеш лесно и бързо да провериш това на място. Така, че шанс да си вземеш половин-милионник, освен ако изрично не искаш точно това просто няма. Познавам десетки хора, които са си взели 2нд хенд коли от БГ и нито един не е напълно хепи, и много такива, които са си взели бай-бек дилърски коли от Германия с гарантиран пробег и състояние. От тях нито един няма дори малък проблем, извън познатите за модела. Но са платили значително по-висока цена от аналогичните обяви в БГ. Въпросът е защо ли...?  За скромното оборудване на предлаганите от БГ дилъри коли - пак ти го казвам от опит. Занеси им едно описание на средните модели на Ситроен, Пежо, или Форд от немска обява и им кажи, че искаш така оборудвана кола. Ще останеш изненадан, че колкото и да искаш да си платиш, няма да могат да ти свършат работа. Най-хубавите комбинации точно при мид-рейндж флийт карс ги нямат тук. Да си видял С3 или С4 с фабрична навигация, ксенон, кожа, задни ел. стъкла, прибиращи се огледала, шибидах и повече от 4 ербега излязъл от БГ дилър? Най-много да закачиш ксенонови фарове и предни ел. стъкла. Кожа и нави няма като опция дори, а за прибиращи се огледала и сензор за дъжд направо им будиш усмивките и директно те качват на по-висок модел. Да не говорим, че доста известни производители за БГ доставят от заводи в Турция, където излиза едно качество, а за Западна Европа - от заводи в Англия... Хич не е случайно, че доста фирми започнаха да си купуват транспортните средства от Германия, и имат много по-малко проблеми. Ще ти дам пример от при мен - бус Ситроен, купен от БГ след 80,000 км коляновия му вал е станал гладък като водопроводна тръба и умира на улицата, а същия модел, купен от Германия вече е на почти 200,000км и освен за консумативи не е виждал механик за друго. Поддържат се по един и същи начин, на едно и също място. А колата уж е една и съща... Весели празници.
|
|
|
|
| Вто Дек 24, 2013 12:01 am |
|
|
|
|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |