| Автор |
Съобщение |
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
Това със настройката да впръсква и бензин при над 5000 оборота ми се струва доста добра идея,защото при мен много често при кикдаун над 5000 оборота преминава на бензин сама,явно само газ не и достига.Ако има вариант за това ще го направя аз съм със Романо.А иначе не виждам смисъл да пуска и бензин при други обороти къде ти отива икономията тогава,по добре си карай на бензин. Поздрави. 
|
|
|
|
| Чет Ное 28, 2013 9:42 am |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
15% бензин са нищо, пак имаш икономия.
Пред това да отваряш глави за 2к лева и да стоиш минимум 2 седмици за кола - честно казано за мен е по-добрият вариант да давам малко пари и за бензин - след като вече веднъж съм минал през това. За мен има много по-голям смисъл да се впръсква бензин, който реално охлажда клапаните, макар и частично, отколкото ползване на някакви омаслители, които пръскат една капчица на 10 секунди, която незнайно как се разпределя....
Но всеки си решава.
|
|
|
|
| Чет Ное 28, 2013 4:52 pm |
|
|
|
mayora_59
Регистриран на: Вто Ное 05, 2013 7:55 pm Постове: 137 Местоположение: бургас
Автомобил: subaru forester
Телефон: 0886832733
Рейтинг: 3
|

Колеги вече тотално се обърках. На 29 пътувах от Бургас до Оризово след Чирпан, за 250 км като не превиших 3000об. бензина намаля с 5 л. От Оризово реших да мина Балкана при Троян - Кърнаре и в Карлово спрях в централния офис-сервиз на СИМГАС за фина настройка и да ме светнат да ли е възможно колата да харчи и бензин заедно с газта където категорично техиците ми заявиха че това е невъзможно. Тестваха колата и компютъра и заявиха че дюзите са ми бавни а колата стара и същите работи ли 2по 2. След което незнам какво стана но колата взе да гасне на малки обороти и загуби мощност. Върнах се пак в сервиза и след някаяква допълнителна настройка колата се оправи но вече я нямаше тая мощност. Разбира се дадоха ми комплект бързи дюзи за смяна при моя газаджия в Бургас и до Плевен бензина не намаля никак, макар горе на прохода карах на 2-3. Та въпросът ми е след като компютъра на газовото няма фукциите да подава команди на компютъра на колата за бензин то откъде е този разход и трябва ли да ходя в сервиз за да проверявам бензиновите дюзи . За последно ще споделя по темата когато се върна в Бургас и един съвет от мен за да не стане като с регитрациите на газовите, карайте си колите и без нужда не ходете по сервизи да ви ги бърникат.
|
|
|
|
| Нед Дек 01, 2013 1:39 pm |
|
|
|
mayora_59
|
Честит празник на всички рибари, банкери, моряци и бургазлии фенове на СУБАРУ.  Прибрах се от Плевен в Бургас вчера и както обещах ще споделя. След некадърната интервенция в настройките на компютъра на газовото в Карлово успях да се прибера в Бургас като бензина намаля съвсем малко и то вероятно от това че всеки ден карах колата с големи интервали и при всяко палене двигателя беше студен. Разбира се колата все едно не беше моята нямаше тая мощност както преди, на малки обороти притрисаше, на магистралата при изпреварване набираше тромаво и в крайна сметка даде малка икономия от газ. Според мен нямам бензинови инжектори неизправни а вероятно всичко е в настройките на компа на колата и софтуера който използват в различните сервизи различните марки компютри за газови. Вероятно и по-големия разход на газ до момента е в това че инжекторите ми са били бавни и са работили 2по2 в събота ще ги сменям и ще се разбере дали ще падне разхода. Весели празници на всички! 
|
|
|
|
| Пет Дек 06, 2013 7:43 am |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
А какви са старите и новите инжектори и защо е настроена да работи 2х2? А двигателя какъв е?
|
|
|
|
| Пет Дек 06, 2013 8:21 am |
|
|
|
mayora_59
|
|
Вчера ми монтираха новите инжектори ,при разговора с майстора ми обясни че тези инжектори били по бързи и колата работела по-гладко при ниски обороти. Визуално инжекторите се различават "старите" бяха в алуниев корпус а тези ми се струват пластмасови отвън ще ги снимам но незнам как да ги кача за да се видят а колата ми е Форестър 98г 2000, 122кс. Моя майстор каза че това му е третото Субару на което монтира такова газово и първото на което е сложил бавни инжектори и се е съмнявал че ще тръгне с тях така или иначе сменени са ще видим резултата.
|
|
|
|
| Нед Дек 08, 2013 8:14 am |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
Аз съм с ГИ Романо и съм го направил да впръсква за 3 милисекунди бензин при над 4000 оборота и при отваряне на инжекторите за повече от 12 милисекунди . Карам така от пролетта на на 2011. Наближава моментът, когато ще трябва да настройвам клапани (на теория) и тогава ще мога да кажа какъв е ефектът. Принципно проблемите за мудността на колите на при каране на газ на високи обороти са заради бавното горене на газта, увеличаване на разликата в предваренето на запалването на газта и бензина и недостатъчното пълнене на цилиндрите с горивна смес. От там идват и проблемите за клапаните.
|
|
|
|
| Вто Дек 17, 2013 10:19 am |
|
|
|
hitmn
Регистриран на: Пет Яну 06, 2012 2:08 am Постове: 362 Местоположение: Варна
Рейтинг: 30
|
|
Аз съм така откакто съм на Газ. Над 4500 оборота започва впръскване на бензин. Ползите са 2. Охлаждане и смазване, Пропан-бутана е доста сух. Минати са вече над 50 000 км и нямам никакви проблеми - каквито се разказват, легла мегле клапани и др.
|
|
|
|
| Чет Дек 19, 2013 7:59 pm |
|
|
|
didoya
|
|
При мен пуснаха 2 мс бензин при обороти над 1500. Смятам проблема с клапаните за разрешен, пък ще видим времето какво ще покаже.
|
|
|
|
| Чет Дек 19, 2013 10:13 pm |
|
|
|
Vmax
|
krass написа: Аз съм с ГИ Романо и съм го направил да впръсква за 3 милисекунди бензин при над 4000 оборота и при отваряне на инжекторите за повече от 12 милисекунди . Карам така от пролетта на на 2011. Наближава моментът, когато ще трябва да настройвам клапани (на теория) и тогава ще мога да кажа какъв е ефектът. Принципно проблемите за мудността на колите на при каране на газ на високи обороти са заради бавното горене на газта, увеличаване на разликата в предваренето на запалването на газта и бензина и недостатъчното пълнене на цилиндрите с горивна смес. От там идват и проблемите за клапаните. А при теб има ли разлика в динамиката на високи обороти при това смесено впръскване? Интересно дали компа успява да променя авансите достатъчно бързо от режим на газ до 4000об и след това - при смесено пълнене?
|
|
|
|
| Пет Дек 20, 2013 9:14 am |
|
|
|
krass
|
|
При мен нямаше разлика в динамиката. Но не мисля, че компът променя аванса толкова много, че да стане оптимален за газ. Всъщност не можем ли да изкопаем от някъде информация в какви граници нашите коли могат да си променят аванса? То е ясно, че на празен ход е към 5 градуса и до 6000 оборота се качва някъде може би към 20-30 градуса, но колко ли са реалните корекции спрямо тази крива? На газ доколкото знам на празен ход оптималният аванс е около 10 градуса, след което следва изравняване към 3000 и при високи обороти необходимият аванс за газ е по-малък от този за бензин. Някой с ОБД джаджа дали може да тества на газ в целия оборотен диапазон? Доколкото съм виждал на профи уред излиза с колко градуса е корекцията в момента. Обикновено беше 0,1-0,2 градуса, но все пак форсирах колата на място, а като е натоварена сигурно е различно.
|
|
|
|
| Пон Дек 23, 2013 10:40 am |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
krass написа: Някой с ОБД джаджа дали може да тества на газ в целия оборотен диапазон? Ще опитам. Ще пусна и запис в реално време и после ще мога да го споделя, но преди време пробвах разни такива схеми и не качваше всички избрани от мен параметри на сървъра. Ще споделя резултата по-късно днес.
|
|
|
|
| Пон Дек 23, 2013 11:08 am |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg [ 1.04 MiB | Прегледано 645 пъти ]
Ето какво записах. Най-вдясно е на газ графиката. Всичко друго е на 100 октанов бензин. Червената линия е на аванса, а зелената - на оборотите. Бозавия цвят е скоростта по GPS. Гледах да не качвам над 5000 оборота на газ, защото тогава минава изцяло на бензин. И малко по-зуумната графика: ляво бензин, дясно - газ. И за двете горива макс стойност е 44. Прикачени файлове:
Clipboard02.jpg [ 1021.62 KiB | Прегледано 644 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Дек 24, 2013 5:37 pm |
|
|
|
krass
|

Мерси, Явка ама....  ъъъ...дали няма да е по-лесно просто да видим каква е корекцията на детонационния датчик? Щото ако има разлика в предваренето тя би трябвало да идва от него. Макар, че като се замисля има и друго. Детонация се получава когато подадеш искрата по-рано от необходимото ( нали така? ). В ниските обороти необходимият аванс за газта е по-голям, така че когато колата като си работи с нормалния аванс за бензин, подава искрата малко по-късно от колкото е оптимално за газта и детонация няма да има, просто ще има по-неефективна работа на двигателя, изразяваща се в по-голям разход (примерно). Което би трябвало да е вярно, защото никой с нормално работещ автомобил и читаво монтирана газова уредба не се оплаква, че му "чука аванса". Да не говорим, че субарата от поколението 98-03 редовно сменяха детонационни датчици на 9-11 години. Там какво се получава? Светва чек енджин и изгасва. След няколко дена човек я отиде да види за какво е светил я не. Междувременно колата си върви нормално, вкл. на газ. Може да минат и месеци докато светне пак или изобщо не светне повече. Отиваш, прочитат грешката - детонационен датчик, форсираш колата на на място - той е умрял, сменяш го, пробваш - да, вече работи. Какво се оказва? Че си карал без детонационен датчик няколко месеца и нищо не се случило. При мен с Импресата точно така се получи. Офф...май се поувлякох. Та, след като в ниските обороти няма детонации при каране на газ, как колата ще си променя аванса? Какво ще подаде сигнал за това? Може да не видим никаква разлика в предваренето.
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 9:53 am |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
А показанията на ламбдата как са, спрямо тези на бензина? Ако са много близки значи компютъра успява да си направи корекции - дросел, предварение...
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 10:37 am |
|
|
|
bat bubi
|

"Пред това да отваряш глави за 2к лева и да стоиш минимум 2 седмици за кола - честно казано за мен е по-добрият вариант да давам малко пари и за бензин - след като вече веднъж съм минал през това. За мен има много по-голям смисъл да се впръсква бензин, който реално охлажда клапаните, макар и частично, отколкото ползване на някакви омаслители, които пръскат една капчица на 10 секунди, която незнайно как се разпределя...."
Дидо, тука според мене си прав и си си направил правилен извод. При мен, преди да ми монтира Иво ГИ-то, си смених гарнитурките, че малко изпускаха, видя се че клапаните ми не са мръднали и нямат нужда от настройка и параметрите на колата са перфектни и я затвориха. настройката ми е след 3200 оборота да пуска по малко бензинец, но с времето започна да ме дразни мудността при доускоряване в обороти 1800-2500 и за това монтирах и аванс процесор. Сега в обороти 1600-2600-2800, колата набира и доускорява перфектно, въртящия момент в тия обороти е доста добър и не на последно място е че процесора предпазва в момента от хлътването на леглата и евентуална настройка ще ми се наложи чак след около 100 000 км....доволен съм от процесора и усещам разликата в ниския диапазон.
_________________ BORN TО RIDE … UNTIL I DIE
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 1:33 pm |
|
|
|
krass
|
krismarg написа: А показанията на ламбдата как са, спрямо тези на бензина? Ако са много близки значи компютъра успява да си направи корекции - дросел, предварение... По ламбдата компютърът коригира количеството гориво в горивната смес. При това само в ниските обороти. Дроселовата клапа е входящ сигнал за компа, т.е. той отчита положението и, а не го коригира (поне при по старите коли) . Предварението се определя по предварително зададена таблица, като се отчитат оборотите и положението на дроселовата клапа, но не и ламбда сондата. Ако детонационият датчик засече детонация - авансът леко се коригира. Доколкото са ми обяснявали нещата стоят така. Исках да кажа, че ако детонационният датчик не се обади, няма кой да каже на компа, че нещо с аванса не е наред. А газта в ниските обороти при изправен автомобил обикновено не детонира.
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 2:24 pm |
|
|
|
didoya
|
|
Това с аванс процесора е яко! Не знам дали на H6 може да се монтира. Ама за сега ще задържа, че ми минават мисли за нещо по-ново и съвременно като кола, та ще видим:)
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 2:30 pm |
|
|
|
krass
|
|
От няколко дена и аз съм с аванс процесор, махнах добавянето на бензин, не виждам разлика във вървенето като Боян, но при мен и преди си вървеше нормално, и сега си върви нормално. Не смея съвсем да се хваля още защото не съм убеден доколко ще има реална полза. Целта е да се свали разходът на гориво, а още измервам. Все пак всички разсъждения по-горе са правени от лаик без много опит, събиращ информация от тук-оттам. Дано да има с какво да се похваля ;-)
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 2:48 pm |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
И аз се интересувах от тази опция И за Ловато разбрах че на няколко впръсквания газ в един цилиндър пръска бензин след това брой пак и пръска бензин веднъж в следващия цилиндър и т.н. При 1% пръска бензин веднъж на няколко секунди усетих го защото бях забравил че спирам бензиновата помпа  на газ. За мен има смисъл само за да не спекат дюзите, за клапаните може би един аванс процесор би помогнал малко(намаля се малко температурата на изгорелите газове)
|
|
|
|
| Сря Дек 25, 2013 8:44 pm |
|
|
|