Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Частично впръскване на бензин при ГИ? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това със настройката да впръсква и бензин при над 5000 оборота ми се струва доста добра идея,защото при мен много често при кикдаун над 5000 оборота преминава на бензин сама,явно само газ не и достига.Ако има вариант за това ще го направя аз съм със Романо.А иначе не виждам смисъл да пуска и бензин при други обороти къде ти отива икономията тогава,по добре си карай на бензин.
Поздрави. :hello:

Чет Ное 28, 2013 9:42 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
15% бензин са нищо, пак имаш икономия.

Пред това да отваряш глави за 2к лева и да стоиш минимум 2 седмици за кола - честно казано за мен е по-добрият вариант да давам малко пари и за бензин - след като вече веднъж съм минал през това.
За мен има много по-голям смисъл да се впръсква бензин, който реално охлажда клапаните, макар и частично, отколкото ползване на някакви омаслители, които пръскат една капчица на 10 секунди, която незнайно как се разпределя....

Но всеки си решава.

Чет Ное 28, 2013 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 137
Автомобил: subaru forester
Телефон: 0886832733
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги вече тотално се обърках. На 29 пътувах от Бургас до Оризово след Чирпан, за 250 км като не превиших 3000об. бензина намаля с 5 л. От Оризово реших да мина Балкана при Троян - Кърнаре и в Карлово спрях в централния офис-сервиз на СИМГАС за фина настройка и да ме светнат да ли е възможно колата да харчи и бензин заедно с газта където категорично техиците ми заявиха че това е невъзможно. Тестваха колата и компютъра и заявиха че дюзите са ми бавни а колата стара и същите работи ли 2по 2. След което незнам какво стана но колата взе да гасне на малки обороти и загуби мощност. Върнах се пак в сервиза и след някаяква допълнителна настройка колата се оправи но вече я нямаше тая мощност. Разбира се дадоха ми комплект бързи дюзи за смяна при моя газаджия в Бургас и до Плевен бензина не намаля никак, макар горе на прохода карах на 2-3. Та въпросът ми е след като компютъра на газовото няма фукциите да подава команди на компютъра на колата за бензин то откъде е този разход и трябва ли да ходя в сервиз за да проверявам бензиновите дюзи . За последно ще споделя по темата когато се върна в Бургас и един съвет от мен за да не стане като с регитрациите на газовите, карайте си колите и без нужда не ходете по сервизи да ви ги бърникат.

Нед Дек 01, 2013 1:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Честит празник на всички рибари, банкери, моряци и бургазлии фенове на СУБАРУ. :beer: Прибрах се от Плевен в Бургас вчера и както обещах ще споделя. След некадърната интервенция в настройките на компютъра на газовото в Карлово успях да се прибера в Бургас като бензина намаля съвсем малко и то вероятно от това че всеки ден карах колата с големи интервали и при всяко палене двигателя беше студен. Разбира се колата все едно не беше моята нямаше тая мощност както преди, на малки обороти притрисаше, на магистралата при изпреварване набираше тромаво и в крайна сметка даде малка икономия от газ. Според мен нямам бензинови инжектори неизправни а вероятно всичко е в настройките на компа на колата и софтуера който използват в различните сервизи различните марки компютри за газови. Вероятно и по-големия разход на газ до момента е в това че инжекторите ми са били бавни и са работили 2по2 в събота ще ги сменям и ще се разбере дали ще падне разхода. Весели празници на всички! :good:

Пет Дек 06, 2013 7:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А какви са старите и новите инжектори и защо е настроена да работи 2х2? А двигателя какъв е?

Пет Дек 06, 2013 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Вчера ми монтираха новите инжектори ,при разговора с майстора ми обясни че тези инжектори били по бързи и колата работела по-гладко при ниски обороти. Визуално инжекторите се различават "старите" бяха в алуниев корпус а тези ми се струват пластмасови отвън ще ги снимам но незнам как да ги кача за да се видят а колата ми е Форестър 98г 2000, 122кс. Моя майстор каза че това му е третото Субару на което монтира такова газово и първото на което е сложил бавни инжектори и се е съмнявал че ще тръгне с тях така или иначе сменени са ще видим резултата.

Нед Дек 08, 2013 8:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Аз съм с ГИ Романо и съм го направил да впръсква за 3 милисекунди бензин при над 4000 оборота и при отваряне на инжекторите за повече от 12 милисекунди . Карам така от пролетта на на 2011. Наближава моментът, когато ще трябва да настройвам клапани (на теория) и тогава ще мога да кажа какъв е ефектът. Принципно проблемите за мудността на колите на при каране на газ на високи обороти са заради бавното горене на газта, увеличаване на разликата в предваренето на запалването на газта и бензина и недостатъчното пълнене на цилиндрите с горивна смес. От там идват и проблемите за клапаните.

Вто Дек 17, 2013 10:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз съм така откакто съм на Газ. Над 4500 оборота започва впръскване на бензин. Ползите са 2. Охлаждане и смазване, Пропан-бутана е доста сух. Минати са вече над 50 000 км и нямам никакви проблеми - каквито се разказват, легла мегле клапани и др.

Чет Дек 19, 2013 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
При мен пуснаха 2 мс бензин при обороти над 1500. Смятам проблема с клапаните за разрешен, пък ще видим времето какво ще покаже.

Чет Дек 19, 2013 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
krass написа:
Аз съм с ГИ Романо и съм го направил да впръсква за 3 милисекунди бензин при над 4000 оборота и при отваряне на инжекторите за повече от 12 милисекунди . Карам така от пролетта на на 2011. Наближава моментът, когато ще трябва да настройвам клапани (на теория) и тогава ще мога да кажа какъв е ефектът. Принципно проблемите за мудността на колите на при каране на газ на високи обороти са заради бавното горене на газта, увеличаване на разликата в предваренето на запалването на газта и бензина и недостатъчното пълнене на цилиндрите с горивна смес. От там идват и проблемите за клапаните.

А при теб има ли разлика в динамиката на високи обороти при това смесено впръскване? Интересно дали компа успява да променя авансите достатъчно бързо от режим на газ до 4000об и след това - при смесено пълнене?

Пет Дек 20, 2013 9:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
При мен нямаше разлика в динамиката. Но не мисля, че компът променя аванса толкова много, че да стане оптимален за газ. Всъщност не можем ли да изкопаем от някъде информация в какви граници нашите коли могат да си променят аванса? То е ясно, че на празен ход е към 5 градуса и до 6000 оборота се качва някъде може би към 20-30 градуса, но колко ли са реалните корекции спрямо тази крива? На газ доколкото знам на празен ход оптималният аванс е около 10 градуса, след което следва изравняване към 3000 и при високи обороти необходимият аванс за газ е по-малък от този за бензин.
Някой с ОБД джаджа дали може да тества на газ в целия оборотен диапазон? Доколкото съм виждал на профи уред излиза с колко градуса е корекцията в момента. Обикновено беше 0,1-0,2 градуса, но все пак форсирах колата на място, а като е натоварена сигурно е различно.

Пон Дек 23, 2013 10:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
krass написа:
Някой с ОБД джаджа дали може да тества на газ в целия оборотен диапазон?
Ще опитам. Ще пусна и запис в реално време и после ще мога да го споделя, но преди време пробвах разни такива схеми и не качваше всички избрани от мен параметри на сървъра.

Ще споделя резултата по-късно днес.

Пон Дек 23, 2013 11:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 1.04 MiB | Прегледано 645 пъти ]

Ето какво записах. Най-вдясно е на газ графиката. Всичко друго е на 100 октанов бензин.

Червената линия е на аванса, а зелената - на оборотите. Бозавия цвят е скоростта по GPS. Гледах да не качвам над 5000 оборота на газ, защото тогава минава изцяло на бензин.

И малко по-зуумната графика: ляво бензин, дясно - газ. И за двете горива макс стойност е 44.

Прикачени файлове:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 1021.62 KiB | Прегледано 644 пъти ]

Вто Дек 24, 2013 5:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мерси, Явка ама.... :shock: ъъъ...дали няма да е по-лесно просто да видим каква е корекцията на детонационния датчик? Щото ако има разлика в предваренето тя би трябвало да идва от него.
Макар, че като се замисля има и друго. Детонация се получава когато подадеш искрата по-рано от необходимото ( нали така? ). В ниските обороти необходимият аванс за газта е по-голям, така че когато колата като си работи с нормалния аванс за бензин, подава искрата малко по-късно от колкото е оптимално за газта и детонация няма да има, просто ще има по-неефективна работа на двигателя, изразяваща се в по-голям разход (примерно). Което би трябвало да е вярно, защото никой с нормално работещ автомобил и читаво монтирана газова уредба не се оплаква, че му "чука аванса". Да не говорим, че субарата от поколението 98-03 редовно сменяха детонационни датчици на 9-11 години. Там какво се получава? Светва чек енджин и изгасва. След няколко дена човек я отиде да види за какво е светил я не. Междувременно колата си върви нормално, вкл. на газ. Може да минат и месеци докато светне пак или изобщо не светне повече. Отиваш, прочитат грешката - детонационен датчик, форсираш колата на на място - той е умрял, сменяш го, пробваш - да, вече работи. Какво се оказва? Че си карал без детонационен датчик няколко месеца и нищо не се случило. При мен с Импресата точно така се получи. Офф...май се поувлякох.
Та, след като в ниските обороти няма детонации при каране на газ, как колата ще си променя аванса? Какво ще подаде сигнал за това? Може да не видим никаква разлика в предваренето.

Сря Дек 25, 2013 9:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
А показанията на ламбдата как са, спрямо тези на бензина? Ако са много близки значи компютъра успява да си направи корекции - дросел, предварение...

Сря Дек 25, 2013 10:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
"Пред това да отваряш глави за 2к лева и да стоиш минимум 2 седмици за кола - честно казано за мен е по-добрият вариант да давам малко пари и за бензин - след като вече веднъж съм минал през това.
За мен има много по-голям смисъл да се впръсква бензин, който реално охлажда клапаните, макар и частично, отколкото ползване на някакви омаслители, които пръскат една капчица на 10 секунди, която незнайно как се разпределя...."

Дидо, тука според мене си прав и си си направил правилен извод.
При мен, преди да ми монтира Иво ГИ-то, си смених гарнитурките, че малко изпускаха, видя се че клапаните ми не са мръднали и нямат нужда от настройка и параметрите на колата са перфектни и я затвориха. настройката ми е след 3200 оборота да пуска по малко бензинец, но с времето започна да ме дразни мудността при доускоряване в обороти 1800-2500 и за това монтирах и аванс процесор. Сега в обороти 1600-2600-2800, колата набира и доускорява перфектно, въртящия момент в тия обороти е доста добър и не на последно място е че процесора предпазва в момента от хлътването на леглата и евентуална настройка ще ми се наложи чак след около 100 000 км....доволен съм от процесора и усещам разликата в ниския диапазон.

Сря Дек 25, 2013 1:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
krismarg написа:
А показанията на ламбдата как са, спрямо тези на бензина? Ако са много близки значи компютъра успява да си направи корекции - дросел, предварение...

По ламбдата компютърът коригира количеството гориво в горивната смес. При това само в ниските обороти. Дроселовата клапа е входящ сигнал за компа, т.е. той отчита положението и, а не го коригира (поне при по старите коли) . Предварението се определя по предварително зададена таблица, като се отчитат оборотите и положението на дроселовата клапа, но не и ламбда сондата. Ако детонационият датчик засече детонация - авансът леко се коригира. Доколкото са ми обяснявали нещата стоят така. Исках да кажа, че ако детонационният датчик не се обади, няма кой да каже на компа, че нещо с аванса не е наред. А газта в ниските обороти при изправен автомобил обикновено не детонира.

Сря Дек 25, 2013 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Това с аванс процесора е яко! Не знам дали на H6 може да се монтира. Ама за сега ще задържа, че ми минават мисли за нещо по-ново и съвременно като кола, та ще видим:)

Сря Дек 25, 2013 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
От няколко дена и аз съм с аванс процесор, махнах добавянето на бензин, не виждам разлика във вървенето като Боян, но при мен и преди си вървеше нормално, и сега си върви нормално. Не смея съвсем да се хваля още защото не съм убеден доколко ще има реална полза. Целта е да се свали разходът на гориво, а още измервам. Все пак всички разсъждения по-горе са правени от лаик без много опит, събиращ информация от тук-оттам. Дано да има с какво да се похваля ;-)

Сря Дек 25, 2013 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
И аз се интересувах от тази опция И за Ловато разбрах че на няколко впръсквания газ в един цилиндър пръска бензин след това брой пак и пръска бензин веднъж в следващия цилиндър и т.н. При 1% пръска бензин веднъж на няколко секунди усетих го защото бях забравил че спирам бензиновата помпа :) на газ.
За мен има смисъл само за да не спекат дюзите, за клапаните може би един аванс процесор би помогнал малко(намаля се малко температурата на изгорелите газове)

Сря Дек 25, 2013 8:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >