Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Здравейте и успешна нова година.
Реших да постна и аз малко обратна информация от използването на премиум масло, чиито предимства основно се дискутират тук. Първо мислех да постна в темата за Премиум консумативите, но така или иначе тези теми се припокриват.

След разгорещените дискусии в темата относно спецификата на Амсойл и Ред Лайн, реших, че няма да загубя нищо ако пробвам тези така наречени "благинки", и придобия малко опит от първа ръка така да се каже. Човек се учи всеки ден. Още повече, че толкова "тънко" масло не бих сложил през летния сезон (извинявам се Алекс - знам, че това "тънко" не е онова "тънко")
Дълги години ползвах Mobil 1 (0w40) с добри резултати независимо от състоянието на автомобилите, които съм карал. Недостатакът на това масло беше само един - от определен пробег разхода се качваше над това, което аз разбирам за нормално и трябваше да минавам на друг вискозитет.
Малко данни за автомобила:
Субару Импреза MY 1997, EJ20,258К км (преди смяната), Агу с плочка (разбирайте с маркуч вкаран в тялото на дросела). Колата се кара само на газ, пали на газ (дори и при -10градуса) и се изнасилва до .... ми няма прекъсвач :pardon:
Успях да се сдобия с две туби от Amsoil 5W30 ( ASL) от Магнаойл. Смених маслото след промивка с Лики Моли Мotor Flush. Старото масло беше 10W40 (Mobil) на около 8000 км и беше почти бистро. Промивката не показа някакво замърсяване на мотора. Филтър сложих OEM-ски. След изминати 6000 км впечатленията са следните:
Първо положителните естествено ;)
- работата на двигателя се промени съществено във високите обороти. Харесва му да се развинтва и го прави като вентилатор.
- лесното развъртане създава усещане за повишена мощност- не с много, но се усеща леко.
- по-бързо стичане в картера - маслото е като пепси;
- висока миеща способност на маслото - в момента маслото е доста черно и смея да твърдя, че такова никога не съм изкарвал от мотора.
Посочените ефекти се наблюдават веднага след смяната. До момента няма промяна.
Негативни ефекти (или по-скоро негативни)
- бавно загряване на двигателя - това е показателно за намаленото триене. Трябва да измина приблизително три пъти по-голямо разстояние за да загрее до нормална температура. Досещате се, че не е удобно през този сезон.
- разхода на масло - разхода на масло за изминатите до момента километри е около 1,5 литра. Почти идентитичен с разхода на масло с вискозитет 5w40 (естествено там ги няма горните предимства). "горенето " на маслото е основно при движение по магистрала. Градско е поносим.
- шум на двигателя - за съжаление тук се получи мааалко по-неприятен ефект, който аз очаквах, но се надявах да не се получи. Всички собственици на Субару вече са наясно с така наречения Piston slap. Това "тропане" на судено, което в началото, непосредствено след покупката на колата, те кара да си плюеш в пазвата. Та това тропане си го имаше и при мене и както си му е реда си изчезваше след като загрее. Това беше с евтините масла. С това масло шума намалява, но си остава и при загрят двигател.

Разхода на гориво няма да го коментирам - с формулата "раздавай пълна газ" смятам, че няма смисъл да засичате.
Изводи:
Те са си мои и необвързващи. Маслото несъмнено е добро. Ако имах по-нова кола с установено вече техническо състояние бих сложил пак такова. Харесва ми как двигателя започва да пее. При този пробег и тази възраст на колата обаче ми се струва малко безмислено да "храня" колата наравно с децата :giggle:
Тъй като съм още любопитен, колко тънко е всъщност маслото в момента правя подготовка да измеря налягането. Обикновено ползвам манометър до 6 бара, но нали Субару било с двойно налягане :giggle: , та трябва да си потърся уред с по-голям обхват.

Малко дълъг пост се получи, :pardon:
Пожелавам на всички здрава и късметлийска 2014.
:beer:

Сря Яну 08, 2014 12:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
И аз да дам 2 искрени цента :)

ASL не е за теб, това е mid-saps API SN +RC масло, правено за... дълга тема. Твоето масло от Amsoil би било по-скоро от Premium Protection (примерно 10W-40) или още по-добре - Z-Rod 10W-30 (ако я нямаше газовата). Въпреки това, съм учуден колко добре се е представилa Signature серията при теб.

Позитивните са ясни, има и много други, които не си забелязал, заради липсата на уреди - примерно, темп. на маслото е много по-ниска, налягането е по-стабилно и ей такива...

Относно негативните:
- по-бавното загряване заради липсата на триене не бива да е в негативната секция, дори напротив :pardon: Ако искаш да загряваш за 50м, сложи си М10Д или Диона Супер... шегувам се.
- пистън слап винаги ще има с РАО масло, проучвали сме доста този въпрос. Ако искаш да няма (или по-точно - да се появява леко само при много ниски температури), ти трябва изцяло естерно масло. Давам ти примери и с моята боксерка - с Amsoil Dominator 10W-30 има направо шокиращ пистън слап, при RL 5W-30 няма никакъв ако не е -5С. Тогава се появява за 1-2 сек. при палене след 12ч престой. И в двата случая освен, че дразни слуховия апарат, други вреди от пистън слапа няма. Това е един от въпросите, които се дискутират преди да се препоръча масло. Има хора, които държат да нямат слап, има и такива, на които не им прави впечатление.
- Относно "разхода" - ASL е почти невъзможно да го гори, заради уникалната темп. устойчивост на това масло (при механично здрав двигател и липса на течове). НО, трябва да му дадеш шанс да сработи, да покараш поне още 1-2 интервал(а) за смяна. Първо - фактът, че е излязло доста черно, значи, че в мотора е имало доволно количество маслени депозити (които ASL ще разтвори, но това ще го "измори" доста бързо) и второ - масла от този клас имат супер агресивен пакет добавки, с много силен афинитет към метал. Разбирай - почти веднага количество от 300-500мл. остава по компонентите, а не в картера.
- Engine Flush - LM имат 2 вида - Solvent & Detergent базирани. Ако си ползвал 1-вия вид (5-20 лв) е абсолютно нормално след това, за известен период от време, или завинаги да се появи разход на масло. Ако е от втория вид - няма проблем, НО, само ако моторът е бил чист преди това. Много често мотори с много маслени отлагания след промиване показват временно увеличение на "разхода на масло". Хубавото е, че е временно... В тази връзка - интересно ми какъв ти е бил разхода на масло, (който определяш като "неприемлив за теб") преди Амсойл-а? :)

М1 0W-40 също не е за теб, и него започва "да го гори след определен пробег повече от нормалното", защото е чиста група 3 база, която "умира" на около 4-5,000км. Така се случва с всички гр. 3 масла, вкл. Мотул. :pardon:

Ако все пак си решил да е Amsoil - пробвай или някое от тези, или ако искаш да е mid-saps, то да е поне Signature 10W-30. С него ще имаш още повече power gain :) Можеш също да им пробваш 5-30 EURO mid-saps маслoто, аз лично ако карах на газ, бих го карал него по 15-20,000км. ако не и повече. Дали е скъпо - не знам, това е индивидуално тълкувание. Някои път ще направим Reverse-price-calculation и ще видим колко излиза едно "средно-хубаво" масло и след това ще си отговорим какво ли има в него за 0.3-0.7 евра...

Сря Яну 08, 2014 3:11 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 129
Автомобил: Легаси '99, 2.5, седан
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
:bow:

Алекс, мисля, че ти е време за докторат по темата!

Сря Яну 08, 2014 11:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Алекс,
малко доуточнения:
- маслото е произведено през 2009, изискванията за SAPS levels влизат през 2010. На опаковката е SAE 5W30 SM/CF Според производителя маслото не е предназначено да удовлетворява някакъв стандарт по отношение на сулфатната пепел и го водят по-скоро full saps. Високия TBN поне на мен ми говори, че си има доволно пепел. Единствения проблем с пепелта е в депозитите при работа с газ. Към момента не съм забелязал влошаване на работата на двигателя. 2000km след смяната на маслото пробвах и пяната на Амсойл.
- Piston slap-а не ме притеснява. Но звука, се променя малко в друга октава на загрял двигател, което ме притеснява и затова ще премеря налягането на маслото. Защото ми се струва, че нещата отиват на биелни лагерчета. Не, че съм спрял да я шпоря.
Каквото ще става то вече е станало.
- енджин флъша на ЛМ е от 25+ лв. На въпроса на каква основа е продавачите замръзват в поза на гръцки мислител, но според това, което прочетох е по -скоро втория вид.
- разход на масло. Приемлив за мен разход на атмосферен двигател е до 1,5л на 10000 км. Преди Амсойла бях качил вискозитета до 10В40 (Мобил) и разхода беше около 800 г за 8000 км. При 5В40 беше аналогичен с този на ASL сега. Работата на мотора е несравнима естествено. Относно това колко масло е изчезнало - изчезва по-бързо на магистрала това е със сигурност. При градско не мога да засека свръх разход. За Мобил 1 няма да споря - ти си научил домашното. Факт е обаче, че на Фиат Скудо 1,9тд (двигател пежо), пробег 300К км за 10000 км с М1 0В40 масло не пипаше. А ефекта беше доста осезаем. Маслото, което ползвах тогава обаче едва ли е същото с днешното М1.
- колко е Mechanicaly sound моя двигател мога да гадая. Ако ми кажеш, кое за теб е показател ще го измеря и ще ти кажа да прецениш. Всеки двигател за определен пробег има дадено износване.

Към момента искам да "уплътня" това масло, че имам близо 3 лтр от него. Ще направя пак смяна на 7000 км и мисля, че АМС 10В40 в съотношение 1:1 с 5В30 ще е добър вариант.
Пък в крайна сметка, ей тъй за спорта мога да отворя мотора и да видя какво е положението. Не, че колата спира за повече от половин ден :D

Сря Яну 08, 2014 6:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
а що за чудо е тва ?
http://www.pleiades-zero.com/?page_id=2

Гурутата може ли да изкажат мнение ?
че ми излезе докато точих лиги из един от лош сайт и ми се върти как да си поръчам нещо от япония сега.

Вто Яну 14, 2014 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Има по-назад в темата писано за него, даже и снимка има. Прави се за Япония и не се предлага в Европа. РАО с малко естери, и много стабилно откъм Shear. Хубаво е, дори доста. По последни новини се твърди, че от лабораториите на Тотал са изкарали група 3 база, която имала производителността на група 4 (в което доста хора се съмняват, но знае ли човек)... та, може и малко такова да има в 10W-50 версията (в която има хидрокрек).
Тотал като цяло правят едни от най-хубавите бази за масла, така, че аз бих му гласувал доверие на този модел масло. Интерестно е, че няма 5W-30, но по параметри това 0-30 е като всички от премиум сегмента - в горния индекс на HTHS за SAE30.
Само не знам дали няма да излезе малко скъпо да се вкара от Япония...

Вто Яну 14, 2014 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 162
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Eто нещо интересно - тест,направен от руснаци на десетина вида масла.http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

При теста маслото се награвя до 400 градуса и се оставя така няколко часа. Знам, че това едва ли е най-важното за едно масло, но все пак е любопитно.

И един въпрос - някой ползвал ли е това масло - http://www.motul.com/system/product_des ... W-40%20(GB).pdf?1323963144 - Мотул, 5-40 разработен за автомобили с АГУ. Гледам, че като характеристики не е лошо, та ако някой има впечатления моля да сподели.

Гледам, че и Фукс Титан имат разработено масло за двигатели с АГУ - http://www.ebay.it/itm/OLIO-MOTORE-Fuch ... 2a361b2502 ама пусто не мога да му намеря характеристиките

Последна промяна Popimoni на Сря Яну 15, 2014 10:17 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 15, 2014 9:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 49
Автомобил: Legacy 2.0 '00 AT
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Знам че на много от вас може да се струва малко досадно, но прдварително да кажа че прочетох позледните 15 и първите 7 страници.
И аз като колега ico_tech карам същия мотор, EJ20 на '97 Legacy около 260к на километража и с газ от близо 40к. При последните 3 смени на маслото от Repsol на Motul 6100 имам постоянен разход от около 2л за 10-11к, като мотора не трака пущи или чади докато е загрял, много рядко имам едно потракване на студено от калапан, за около минута и на много студен старт имам за минута две сив дим, който мирише на много богата смес, не мога да кажа дали е масло от клапани или просто конденз.
По естество искам да пробвам с по хубаво масло, защото съм ползвал амортесьорните масла на Red Line и Silkolene и са на отделна класа от останалите и определно нещобез което вече не мога. Кажете кое масло ще е най подходящо за двигател без течове или особени проблеми, но с разход на масло, не знам поради каква причина с Репсола нямах такъв разход (издразниха ме другите техни продукти и ги зачертнах като марка). Двигателя се кара доста пенсионерски, оставя се да згрее, пали се на бензин и се кара поне 1/10 от времето на бензин, не се кара над 4к, че даже и над 3.5к оборота не помня да съм карал скоро.
Наистина искам съвет кое си заслужава като масло и ако кажете с какъв детергент да направя промивка, така че да е възможно най-лесно за маслото да си намери мястото ще съм ви много забирен.

Сря Яну 15, 2014 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Извинявам се че не можах да слея двете мнения, прочетох цялата тема, направих нужните "запитавния" по интернет и се реших че ще пробвам първоначално една промивка с detergent based flush и след това ще пробвам с RAVENOL VSI 5W-40.
Като за една смяна ако има каквато и да е положителна промяна директно на следващата смяна ще пробвам 3000 SAE 5W-30 Synthetic Heavy Duty Diesel Oil.
Сега остана и да си намеря масло за скоростите за да го сменя и там. Но предполагам че ще отнеме повече време докато разбера какво трябва да се търси.

Чет Яну 16, 2014 11:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колегата, ако под 3000 SAE 5W-30 Synthetic Heavy Duty Diesel Oil визираш Amsoil-ското HDD, то не е за добре за газ. Това е мега кораво, extra-saps масло, което ще е отлично за каращите коли със сериозен пробег на бензин (или дизел). Не, че е фатално, просто може да направи малко повече депозити от нормалното. Защо не пробваш Мотул спесифик за газ, ако целта е по-изгодно масло?

Чет Яну 16, 2014 6:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Разчитай на мен
Не по-изгодното вече ми идва в повече, сега като проверих записките от последните проверки която съм правил по течностите на колата, ми прави впчатление, че до 4000км колата не изхарчила и грам масло и след това от около 4-5к започва да го яде доста сериозно, което май съответства на масовите наблюдения . Главно искам масло което да е съвместимо с работата на газ, ката работата при високи обороти не е нещо което ми е по нрава, просто не искам да си променя така количеството със скок след определени километри. И можеби съм останал с грешни впечатления за Amsoil-ското HDD. Ако можеш да препоръчаш с какво да пробвам ще съм благодарен.

Чет Яну 16, 2014 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Алекс другата седмица мисля да докарам при Агента Легасито на жената- 2011-а 2.0 с CVT за масълце. Какво да сложа. Мотора е от старите EJ с ремък-150 коня дефорсак. Чукна 90000 км днес, кара се с бензин , предимно 95. Досега всичко е 6.Маслото му е сменяно на всеки 15000 км, чат пат с Арал в СМ, чат пат с Мотул 5в30. Колата се кара спокойно, то тя и за друго не става :D

Чет Яну 16, 2014 10:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
промивка, редлайн 5w30 и ще лети

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Яну 17, 2014 12:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

capoeira написа:
...ми прави впчатление, че до 4000км колата не изхарчила и грам масло и след това от около 4-5к започва да го яде доста сериозно, което май съответства на масовите наблюдения.
Ами това всъщност е нормално за повечето масла, особено тези, формулирани с гр. 2 и 3 - те припадат на около 4 - 5,000км. Маслото започва много сериозно да губи вискозитет, като първо "загиват" по-големите молекули (viscosity modifiers), с които се постига съответния вискозитет при гр. 3 (а и не само). Именно затова започва да го гори. Каквото и да сложиш от този ценови клас, за съжаление ще се представя така, защото ще е същата база (което ти е поне 75% от съдържанието на бутилката). Ако искаш да няма този ефект, или трябва да караш с добавки за качване на вискозитета (които представляват конска доза VIs, примерно Xenum Oil Stop Anti Oil Burn) или просто да минеш на истинска синтетика - PAO или естери /гр. 4 или 5/, която обаче е по-скъпа (но кара доста повече).
Ето примерна добавка за твоя проблем:
Изображение

capoeira написа:
...Главно искам масло което да е съвместимо с работата на газ, ката работата при високи обороти не е нещо което ми е по нрава, просто не искам да си променя така количеството със скок след определени километри. И можеби съм останал с грешни впечатления за Amsoil-ското HDD. Ако можеш да препоръчаш с какво да пробвам ще съм благодарен.
Ами ако ще е на газ - златното правило е да е mid-saps. Amsoil Euro 5W-30/40 серията им (РАО), или Red Line Euro 5W-30/40 ще са ти чудесен избор. Друго в по-ниския клас освен Мотул и Fuchs не се сещам, но разбирам, че те не те радват... Ако искаш просто си сложи Мотул спесифик с добавката и мисля, че ще си повече от добре, а след 4-5,000км метни един LubeGard Engine Oil Protectant и си ти.

bubaru написа:
Алекс другата седмица мисля да докарам при Агента Легасито...
Ами, Агентът го е казал добре - Red Line 5W-30 за мотора, а още по-добре ще й дойде и 10W-30 според мен (това си е направо Straight Grade, без Viscosity Modifiers). Red Line Non-Slip CVT за кутията и 75W-90 GL-5 по дифовете... Друго много добро масло за това коле е Amsoil Signature Series 10W-30 абе,... сменяйте каквото прецените :D

Пет Яну 17, 2014 12:44 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 11
Автомобил: Forester SF 2.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Сложих си Fuchs GT1 5-40(не Про,а може би трябваше...),та минах 50-100км с него,и сега ми се струва,че колата на студено започна да пали значително по-бързо,възможно ли е това да е от маслото?
И като цяло нормалната серия GT1 добре ли се отразява на боксера(атмо на бензин),че видях тука,че Алекс препоръчва другата серия?

Пет Яну 17, 2014 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 94
Автомобил: Legacy H6 '05
Нов фен
Джей Лено е поканил в гаража си някакви пичове, които използват бор вместо цинк за смазване. Разгледайте го, ако имате време:

Нед Яну 19, 2014 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 20
Автомобил: AlfaRomeo146 1.4 TS
Нов фен
Да се запиша и аз.Отпреди малко вече съм със Ред Лаин 5W40 евро серията.Като за начало след 10-12км. тест показва следното, във работна температура 80 градуса на двигателя налягането на маслото е 2.0 атм. точно,със Якко 5W40 беше 1.8,със Реисинга на Селенията(10W60) беше 2.2 2.3.Другите ми първи впечатления след 10-12 км каране са че шумовете от към главата са много по-малко от колкото когато работеше със изброените по горе масла.Предполагам че положителните ефекти тепърва ще предстоят да се проявяват :).
Благодаря на Алекс за поясненията на лично,благодаря на Краси за бързата доставка и за точните пояснения по телефона,изпълних всичко на 100% процента както ми поясни :) ,наистина всичко изтече като вода както ми и каза.И накрая за последно мисля че моята Алфа си е много-доволна :) .Благодаря и бъдете все така отзивчиви,това е само от полза на всички фенове. ;)

Пет Яну 31, 2014 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
Станко2203 написа:
Да се запиша и аз.Отпреди малко вече съм със Ред Лаин 5W40 евро серията.

Ми то хубаво колега, обаче твоята кола изисква ACEA A3/A1 в SAE 5W30; 10W40; 10W60. Дори и 5W40 да не е включен (което не е фатално и е напълно подходящ), в Euro-Series 5W40 Motor Oil липсват нужните европейски стандарти ACEA Ax. За сметка на това имаш една камара други (които не са за твоя двигател):
ACEA C2/C3
API SN/SM/SL/CF
BMW LL-04
MB 229.31/229.51
VW 502.00/505.00/505.01
GM dexos2

Пет Яну 31, 2014 8:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
това със стандартите е доста болна тема - и е най-вече комерсиалната SAE/API спецификация :) и съвсем нормално в американски продукт да липсва списък с европейски спецификации

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Яну 31, 2014 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

GIvanov_1975 написа:
Станко2203 написа:
Да се запиша и аз.Отпреди малко вече съм със Ред Лаин 5W40 евро серията.

Ми то хубаво колега, обаче твоята кола изисква ACEA A3/A1 в SAE 5W30; 10W40; 10W60. Дори и 5W40 да не е включен (което не е фатално и е напълно подходящ), в Euro-Series 5W40 Motor Oil липсват нужните европейски стандарти ACEA Ax. За сметка на това имаш една камара други (които не са за твоя двигател):
ACEA C2/C3
API SN/SM/SL/CF
BMW LL-04
MB 229.31/229.51
VW 502.00/505.00/505.01
GM dexos2
Колегата, честно казано, не ти разбрах смисъла на поста. Първо за грейдовете - нали се сещаш колко е нелепо и несериозно един производител да препоръча за една и съща кола 5W-30 и 10W-60 - тези масла нямат ама нищо общо, но Алфа си падат по такъв подход ;)
Относно АСЕА - RL EURO 5W-40 е mid-saps масло (от там и Сх, вместо Ах), а колата се кара на газ. То, и никъде за нея не пише, че е предвидена за такова гориво, ама какво да правиш :pardon:
Правилна му е препоръката, спокс. Когато гледате каталозите (моя любим подход), хубаво гледате какво предписва производителя, но не отчитате, че колата има модификации, които вече изменят тази препоръка и каталогът става супер излишен, даже подвеждащ... нали се сещаш?

Съб Фев 01, 2014 3:50 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 47  >