Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Отказ на спирачки на стръмен, хлъзгав баир. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 220
Рейтинг: 78
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
АБС-а не е настроен за оф-роуд .. с такива разполагат скъпите джипове .. ако ще карате много извън пътя си изведете копче за изкл. на АБС-а от бушона

Honda CBF 1000 '06 - продава се
Triumph Tiger 800 XCX '19

Пон Яну 27, 2014 9:45 am
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 298
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
zloto69 написа:
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=9334

Абс. същата ситуация-при спускането надолу, на заден ход спирачките са натиснати докрай и двата пъти, а гумите си се въртят ли въртят.....Голямо шубе първия път....втория си го очаквах.
.

Като гледам клипа, все едно гледам моето приключение отстрани. С тази разлика, че баира беше малко по-нисък. Иначе, летиш надолу и нямаш почти никакъв контрол върху колата, само волана. Ако има някой зад теб...
Вече изключих бушона на АБС-а, че всеки ден щурмувам един баир за да се прибера. Лошото при мене е, че баира за вкъщи започва с 90-градусов завой и ако се олабя назад по трасето, не съм сигурен, че на скорост и на хлъзгаво ще мога да го взема. А в долната част, напреко на баира има ограда. Така че, не мога да рискувам да се спра в нея. В скоро време ще си сложа ключе за включване и изключване на АБС-а. :)

2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!

Пон Яну 27, 2014 11:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 137
Автомобил: subaru forester
Телефон: 0886832733
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Извинявам се предварително, но вашите коли ръчни спирачки нямат ли? И аз преди няколко дни щях да събера 3 коли на спирка, но си опънах ръчната и евала добре че помогна и полегналия "полицай". А като тръгнеш назад не можеш ли да включиш на първа и да дадеш леко газ? Че то както е тръгнало май ше трябва да си нося котвите от лодката, една отпред и една отзад. АBS на моето Субару ситни все едно че карам със сто км/ч по паваж, а при други коли които съм карал сече отчетливо. Незнам защо е така, сигурно е развалено!

Съб Фев 01, 2014 8:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имам ръчна, mayora_59, как да нямам. Но ситуацията, която описвам аз и тази, която описваш ти са доста различни. При движение напред твоята реакция е напълно своевременна и правилна, ако си преценил, че имаш достатъчно разстояние да спреш на ръчна, преди да събереш 3-те коли на куп, както казваш. Ако нямаш това разстояние, реакцията трябва да е друга - трябва да въртиш геврека.
Спомни си ситуацията, която аз описвам. Аз се набирам по хлъзгавия баир, колата стига до някъде и повече не може, скачам върху спирачката. Колата за момент задържа, после тръгва назад. В първия момент си мислиш, че тя се пързаля обратно по калта с блокирали колела (в такъв момент каква ръчна спирачка ще ти помогне), после осъзнаваш, че всъщност колелата се въртят, ама вече са минали секунда, две, че и повече, почти си слязъл от баира, дигаш крака от спирачката, натискаш пак и спираш, ама си вече долу. И всичко това на заден ход. Има момент на изненада, не можеш да предположиш, че си останал без спирачки в такъв момент, а докато са осъзнаеш - белята станала.
Попадал съм в подобна ситуация в града преди доста време. Тогава карах Шкода 120L. Спирачки убиец! Ръчната на 6! Само, че по онова време какви АБС-и... Та, карам с ок. 60, асфалта мокър и е вечер, сиреч тъмно. Двайсетина метра пред мен, на бегом ми пресича пътя едно пъргаво бабе, в тъмни дрехи. Скачам на спирачката, колелата блокират, Шкодата се превръща на шейничка, лети напред, независимо от навития волан и аз осъзнавам, че точно ще отнеса бабето и ще спра! Това всичко ми минава през главата за части от секундата. Тогава инстинктивно съм взел правилното решение - махам крака от спирачката, колата става управляема и успях да заобиколя бабката. Да е жива и здрава и да се радва на още пенсии! :)
Това го разказвам не за да изтъкна какъв майстор съм на волана (подобни ситуации са се случвали на повечето от нас), а да кажа, че всички решения, които съм взел в тази ситуация, са плод на очаквани реакции както от колата, така и от мен. В случая с баира нещата са различни. Аз не мога да очаквам от колата да ме остави изобщо без спирачки в такава ситуация! За малко - да, но през цялото време... За първи път ми се случва. Имаше елемент на изненада, който ми изигра лоша шега. Не ми се е случвало подобно нещо. Сега вече мога да очаквам подобна реакция от колата в подобна ситуация и да вземам бързи решения за да избегна инциденти. Вече взех превантивни мерки - махнах бушона на АБС-а и, честно казано, се чувствам по спокоен. ;)

Съб Фев 01, 2014 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Съжалявам ако не си ме разбрал, аз просто споделих едно мнение за да не правиш подобрения по колата. Един бушон не е кой знае какво , винаги може да го поставиш обратно. А за номера с ключето може да не се намери време и за него при екстремна ситуация.

Нед Фев 02, 2014 6:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
mayora_59, по-скоро ти не си ме разбрал. :) Изобщо не съм имал предвид в екстремна ситуация да се пресягам и да превключвам копче на АБС-а "off" - "on". Става въпрос за удобство - когато изляза от асфалта и ми предстои да ровя калта, да катеря и да спускам урви или други подобни простотии, тогава да го изключа, а като се върна в цивилизацията, да си го включа пак. Защото, ако непрекъснато вадя и слагам бушона, в един момент просто ще разбия гнездото му, а и факторът "мързел" също е от съществено значение при мен! :beer:

Нед Фев 02, 2014 12:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 44
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Слагаш му и ламба, да свети когато е изключен за да ти напомня.

Нед Фев 02, 2014 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 209
Автомобил: Forester 2.0 122
Телефон: 0889043252
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
ton4o написа:
Слагаш му и ламба, да свети когато е изключен за да ти напомня.

Нали ще му светне ламБата ABS на таблото като е изключен :beer:

Нед Фев 02, 2014 4:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Точно така, ton4o. Ще му сложа копче с ламБа, щот ще свети по-деликатно. Че тази на таблото свети все едно ми свършва горивото. Особено дразни нощно време. Ще трябва да я затъмня с нещо. :cool:

Нед Фев 02, 2014 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
Нали АБС не работи при движение с такава скорост, каквато е била по време на краткото спускане назад?

Пон Фев 03, 2014 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jafaar написа:
Нали АБС не работи при движение с такава скорост, каквато е била по време на краткото спускане назад?

Зависи. Моят включва и при много ниска скорост ако сцеплението е различно примерно.

Пон Фев 03, 2014 1:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
jafaar написа:

На мен в събота ми се включи по едно надолнище. Десните гуми бяха на заледено, левите на асфалт. Слизам на първа към кръстовището. Аха-а, да спра да се огледам и почна да "припръцква" АБС-а. Колата си спря, но се включи със скорост под 15км/ч.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Последна промяна evg3 на Пон Фев 03, 2014 3:24 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 03, 2014 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 199
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76
Отговори с цитат
Само да вметна - според мен НЕ може да нямаш спирачки, при каквито и да е обстоятелства - има проблем в системата! Да се е сетил колегата, че при този баир, течността може да оголи част от главния спирачен цилиндър и съответно буталото няма кой да бутне, докато не напомпа с педала!? Преди всичко следва проверка на сп. уредба - аз никога не съм имал подобни перипетии, а редовно катеря и по-стръмни баири от този на клипа и също ползвам спирачки назад, когато не успявам да се кача, но редовно следя нивата на всички флуиди в колата!
Значи, щом при мен всичко е наред, проблема не бива да се търси в АБС-а, а в нещо друго по сп. с-ма....

Успех и без повече подобни "дефекти", колеги!
 2

Пон Фев 03, 2014 3:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
evg3 написа:
jafaar написа:

На мен в събота ми се включи по едно надолнище. Десните гуми бяха на заледено, левите на асфалт. Слизам на първа към кръстовището. Аха-а, да спра да се огледам и почна да "припръцква" АБС-а. Колата си спря, но се включи със скорост под 15км/ч.

Точно това имах предвид :good:

Пон Фев 03, 2014 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Joro, предната ми кола беше Пежо 605, при загасен двигател сервоапарата ми осигуряваше едно спиране след това все едно че нямам спирачки а при движение кормилото се върти макар и трудно а на кал сигурно ше се върти по лесно. Твоят двигател да не би да е загаснал? Ако не е бил изгаснал ти трябва само да помпиш спирачния педал силно и многократно, така ми обясниха на мен лаика, вчера в сервиз. А туй за лампичките бе много ценно, а за спирачната течнос в цилиндърчетата още по-вече. Не разбрах във всички цилиндърчета ли не е достигала?

Вто Фев 04, 2014 7:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
mayora_59, разбирам какво имаш предвид, когато пишеш за сервото. Двигателят в моя случай не беше угаснал. Така, че сервото си работеше. А при изгаснал двигател, не помпане на спирачния педал помага да спреш, а яко натискане на същия. Широка заблуда е, че ако сервото не работи оставаш без спирачки. Имаш, но трябва яко натискане. При работещо серво педалът на спирачките се явява повече като управляващ задействането на сервоапарата, който от своя страна използвайки вакуума създаден в него, чрез една яка мембрана, извършва основната работа – при много по-леко усилие в/у спирачния педал, осигурява качествено спиране. Т.е. натиска спирачката вместо теб. Затова, когато сервото не работи (изключен двигател, спукана мембрана и др.) вече трябва ти да свършиш основната работа, да натискаш яко. Когато прохождах като шофьор, все още имаше коли без серво. Такава беше и моята. И когато за първи път седнах да карам кола със серво, при първото ми натискане на спирачката, щях да изхвърча през предното стъкло. Щот натиснах кат да намаля, а вместо това, колата закова! Естествено, че като караш само със серво, в момента, в който си без него, усещането е все едно, че нямаш спирачки. Опитай някъде на безопасно място да пуснеш колата по наклон с изгасен двигател, натискай здраво спирачката и ще видиш, че колата ще спре. АКО, ОБАЧЕ, СИ СЪС СЕРВОУСИЛВАТЕЛ НА КОРМИЛОТО – НЕ СИ ПРАВИ ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ, ЗАЩОТО ВОЛАНА СТАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖЪК, ДА НЕ СТАНЕ БЕЛЯ!
bobi161, това, че следиш нивата на всички флуиди е повече от похвално! :good: Ние също не ги ручаме доматите с колците! :) Нивото на спирачната течност при мен винаги е там, където трябва да бъде – м/у min и max. А има ли спирачна течност в резервоарчето, няма как да се оголи „част от главния цилиндър“. Освен това, можеш да нямаш спирачки при определени обстоятелства. И това го прави точно АБС-а. Ролята му е известна – когато при натиснати спирачки някое колело стъпи на хлъзгаво и блокира приплъзвайки, той се намесва и освобождава спирачното усилие в/у това колело. И веднага щом то се завърти, отново се включва спирачката. Това става за части от секундата, но все пак, както виждаш, става. За части от секундата си без спирачки. Смятам, че при Субару, поне при модела който карам, има проблем при екстремно приплъзване на повече от едно колело. Промежутъкът, в който спирачката е изключена от АБС-а, понякога надхвърля разумните граници, става прекалено голям и създава опасности. Толкова, че да се праснеш в някое препятствие, ако го има в този момент. И вече смятам, че това не е проблем само на моя автомобил, четейки постовете по-горе в тази тема. Изглежда, хич не са малко случаите при които Субару (не искам да обобщавам, може би само при някои модели) при ниски скорости има проблем с АБС-а. Не ми е приятно да го констатирам за любимата марка, но за мене е факт. :( Затова го изключих, за да ми е мирна главата. Както споменах по-горе, шофирам почти ежедневно от 80-та година насам и някак си съм оцелял без АБС. Прекрасно разбирам ползите от него, особено при начинаещите и не особено опитните шофьори. Карал съм и БМВ-5, и ФВ Пасат, и други коли, но такива проблеми в подобни ситуации не съм имал. Явно при Субару, за съжаление, нещо не са догледали…
Искам да имам пълен контрол при управлението на колата си и тя да реагира така, както аз намеря за добре. И, ако се случи нещо (дай Боже да не се случи на никого!) и се прасна някъде, да съм сигурен, че съм направил всичко възможно и зависещо от мен да избегна инцидента. Не искам да направя беля, като натискам спирачката, а колата (т.е. АБС-а), решава, че в този момент не й се спира! Ето затова – копче! Караш бързо – АБС, караш бавно или офроуд – без него! Това е.
P.S. jafaar, моят АБС на стръмно и хлъзгаво се включва и при много ниски скорости. Пъпля надолу по стръмен и хлъзгав баир, старая се да сляза много бавно, за да не се хлъзне кат шейничка колата, че после спирането може да стане само с котва, и няма-няма АБС-ът олаби без спирачки метър-два. А като олаби по този начин, колата се засилва и още по трудно ще намаля, че да мога да взема завоя в долния край на баира. А като тръгне като шейна, тогава обратно – отпускам спирачката и въртя геврека, като чукам по спирачката от време на време за да мога да вляза в завоя. Абе, приключение си е! Ето затова иде реч! :)

Вто Фев 04, 2014 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: '04 Outback 2.5
Рейтинг: 87
Отговори с цитат
Може да имаш някакъв проблем в управлението на АВС . Не е нормално с ниска скорост и на спирачка, колата да се засилва по баира .

Вто Фев 04, 2014 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Причина да се държи неадекватно АБС може да е спукана гривна на датчика на главината.
При мен си работи добре и изобщо не е така твърде чувствителен, както го описваш.

Вто Фев 04, 2014 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Абсолютно е възможно проблемът да е само при мен, нали затова пускам темата. Но нали четете, че и на други им се случват подобни простотии и то при горе-долу същите обстоятелства. Държа да поясня, че не всеки път ми се случва подобна радост. Повечето пъти и аз не съм имал проблеми. Но при по-сериозни хлъзгави наклони чат-пат ме изненадва.
BAlexandrov, това за спуканата гривна сам мога ли да го проверя или трябва да отида на доктор. Честно казано, нямам представа за какво иде реч... :( Ако може, дай някакви разяснения. Този датчик на всяко колело ли е или е само един. Би трябвало да е на всяко колело. Тогава, ако са 4, а е повреден само един, защо ще се деблокират и 4-те колела?!

Вто Фев 04, 2014 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 199
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76
Отговори с цитат
Жоро, щом си от София, дай да се видим тия дни и заедно да направим едни тестове по Суходол - има едни чудни баирчета, точно подходящи за целта :pardon: - после ще споделим резултати!?
При всяко положение съм убеден, че имаш технически проблем в сп.уредба, тъй като това поведение не е нормално. Но писането тук няма да го реши, затова повечко фактологичен материал няма да е излишен...

Вто Фев 04, 2014 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >