|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Нов Форестър - Дилема - 2.0i (Автоматик) или 2.0D Sport
| Автор |
Съобщение |
|
trubel
Телефон: 0878947076
Рейтинг: 0
|

Здравейте,
предстои ми покупка на нов автомобил. Марката е ясна - Subaru, модела е ясен - Forester, но имам дилема: дали да е бензина с автоматичната скоростна кутия и x-mode (150 коня) или дизел спорт-а (147 коня). Колата ще служи на семейството (с 2 малки деца) + големи надежди от моя страна да ги водя сред природата (плаж и планина), палатки и др. хубави работи, нищо тежко. Основната цел за покупката на автомобила е винаги включеното 4х4 и сигурността, че ще се справи със снега, защото снегопочистването в нашият регион (Шумен) е доста зле (той снега свърши вече, но ще дойде другата зима). Затова вече не гледам комбита, минах през идеите за Тойота Rav4 и Мазда CX-5 и изборът ми се спря на Forester-а. Във Варна тествах 2.0i с x-mode-а (само хубави неща мога да кажа), но няма да имам възможност да тествам дизел, просто няма близо до мен. Поради тази причина ще съм благодарен на мнения за бензин или дизел, тъй като не съм запознат въобще с изпълненията и на 2-та типа двигатели на тази марка.
Това, което ми харесва в бензина: + автоматик + CVT + x-mode
Това, което ми харесва в дизела: + евентуален по-нисък разход + повече Nm + Harman Kardon (при спорт-а)
С радост очаквам коментари и предложения. Благодаря предварително.
Поздрави, Александър
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 11:29 am |
|
|
|
vladev
Автомобил: Legacy H6 '05
|
|
Като цяло, според мен, дизела е по-добрия вариант. И разхода е по-добър, и вървежа. Единствено бих те посъветвал да не е дизел ако имаш доста градки пробег - ще мръзнеш зимата, докато загрее, и ще имаш ядове с ДПФ-а. Иначе за кола с аеродинамика на тухла дизела е разумния избор.
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 11:38 am |
|
|
|
trubel
|
|
Благодаря за бързият отговор.
Реално повечето е градско, излизанията са през почивните дни. През зимата рядко излизаме извън града (надявам се да се промени с Forester-a). Четох за ДПФ-а и при Мазда, не го дават много за градско, макар, че тествах на 1 приятел Маздата на 10 000 км за година и половина, 90 % градско каране - нямал е проблем (засега).
През зимата тия 198 Nm (мисля, че толкова ги даваха за бензина), дали ще са достатъчни за измъкване от повечето нормални градски ситуации? Гледам да не се вкарвам във филми с преспите, но все се случва по нещо.
Поздрави, Александър
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 11:59 am |
|
|
|
=Alex=
|

Адаш, малко е трудно, а и не знам доколко е правилно ние да кажем дали да е бензин или дизел... трябват много отговори за оформянето на подобна препоръка. Притеснява ли те разликата в стойността на горивото? Къде се кара предимно - градско, извънградско (разбирам, че е градско, на къси разстояния), и още много такива въпросчета. Аз мисля така: - дизел се купува, когато се пътува много, и то - на дълги разстояния. Тогава си заслужава 100%. Дизел на къси разстояния за градско - не. Задръстват се, става мармалад. И не е само до DPF - често се затлачва всм. колектор, лови нагар навсякъде и т.н. - И двете не са "бегачки", следователно CVT е по-подходяща за града спрямо ръчни скорости. - X-Mode би трябвало да е по-добре от "plain" AWD-то на дизела. - Ако целта е икономично шофиране, то една газова на бензиновата версия ще даде по-икономично шофиране спрямо дизела. - Бавното загряване на дизела при каране на кратки разстояния дразни. - Дизел и ръчни скорости никога не е било оферта в моите очи, заради малкия power-band на дизела. - Проблеми дизелови горива в БГ. За да е малко по-безпроблемен дизелът, трябва да караш само с по-скъпата нафта (и тогава вероятно може и да нямаш проблеми). - Дизеловата кола изисква много по-често качествени почистващи добавки, за да е безпроблемна. Примерно, на всеки 2,000 - 5,000км е задължително да се сипва. - Ако живееш в Германия, където сутрин се качваш и минаваш едни 150-200км до работата, бих ти казал да си вземеш дизел. Ако живееш в Шумен, където ще караш 5 - 6км. преди да спреш ти казвам да си вземеш бензинова кола  Дизелите хич не обичат подобно шофиране. - Не зная колко е разликата в цената, но ако не е "шок", защо не погледнеш и турбо бензиновата версия? Предполагам, че там ще имаш и хубавото аудио и X-mode, и CVT и повечко пауа, когато е нужно, a разходът ще е (почти) идентичен с атмосферния бензинов...  Накратко е това, ето ти още едно мнение. 
|
|
9
Последна промяна =Alex= на Нед Фев 16, 2014 1:17 pm, променена общо 1 път
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:13 pm |
|
|
|
Zlobstur
Регистриран на: Сря Май 08, 2013 7:07 pm Постове: 433 Местоположение: В.Търново
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162   
|
Колега, мисля че всяко Суби ще ти върши чудесна работа при (не)нормални градски условия  , а и според мен има по-голямо значение с какви гуми си,а не колко Нм-ра прави мотора, освен ако не държиш да си с едни гърди наптед  . Ако бъркам да ме поправят колегите. От моят скромен опит тази зима, не увиснеш ли по тумбаче някъде няма да имаш ядове в снега!!! Провери и по други шоуруми не разполагат ли с тестов дизел, все пак България не е толкова голяма. Покарай и него и сам си прецени според нива на оборудване, динамика и др. Може и някой колега да разполага с въпросното Фори. За марка и модел Успех в избора на модификация И да се похвалиш  PS: Подкрепям Alex за Турбо бензин, обмисли и този вариант.
_________________ Lesson for beginners: Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Speed is how fast you hit the wall.
|
|
Последна промяна Zlobstur на Нед Фев 16, 2014 1:19 pm, променена общо 1 път
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:16 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Ами не е точно така, че "всяко Субару" се справя еднакво... защото има значение дали, например, ще има едно LSD на задния мост, вместо отворен диф...  Х-моуд със сигурност ще е по-добре от обикновеното виско-AWD при дизела ... ей такива, дребни неща... 
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:19 pm |
|
|
|
Zlobstur
Регистриран на: Сря Май 08, 2013 7:07 pm Постове: 433 Местоположение: В.Търново
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162   
|
Прав си  ,но не съм казал че се справят еднакво, а че се справят Затова да разглежда, да сравнява и да си прецени сам. Sorry за спама
_________________ Lesson for beginners: Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Speed is how fast you hit the wall.
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:25 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Аз пък си държа на дизела! За 65000 км ,основно градско Варна ми е светнала лампата на ДПФ-а само веднъж! . Разхода градско е 8.2,извънградско 6л до 8л (110км/ч-170км/ч)Динамиката е убийствена с 350nm. Карах новия Форко астматик и мога да си го взема като се пенсионирам -едвам се влачи ! От пролетта ще започне да се предлага Форестър дизел с CVT , иначе сега има само Аутбек.
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:29 pm |
|
|
|
trubel
|
Благодаря за отговорите. Като че ли не съм още за XT-то, така се преценявам. Газта може да дойде като вариант, едва след като изтече гаранцията, но дотогава я камилата, я камиларя, я и камилата и камиларя. Май нещата отиват към обикновеният бензин. Като усещане ми беше достатъчно като тяга, като се има предвид, че нямам мераци да вдигам 100 км в града на леда (през зимата). Музиката ще я прежаля  , но пък ще спестя пари, дето с кеф ще ги дам за гориво по разходки и нови места - поне така се надявам за момента. От LSD-та не разбирам, но човекът във Варна ме закара на 1 място до Слънчево (така мисля), където включихме X-mode-а. Незнам както точно прави чисто технически и теоретически, но успя да впечатли мен (то нормално), но и приятеля, с който ходихме (който има от няколко години ауди олроуд). Уникална работа - няма 2 мнения.
|
|
|
|
| Нед Фев 16, 2014 1:43 pm |
|
|
|
bubaru
|
Аз съм си фен на дизела. Дизела става и за каране, а 2.0 CVT е само за возене...А тия лафове, че харчи почти същото не ги вярвам...Виж за ХТ ако се прежалиш е малко по-различно, само че не знам дали има смисъл, дизела пак е по-добрата кола овърол. http://www.evo.co.uk/carreviews/evocarr ... tures.htmlВиж тази статия, тези момчета разбират от коли повече от нас...
|
|
|
|
| Пет Фев 21, 2014 4:56 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
| Пет Фев 21, 2014 5:58 pm |
|
|
|
tony
|

bubaru написа: ....А тия лафове, че харчи почти същото не ги вярвам...Виж за ХТ ако се прежалиш е малко по-различно, само че не знам дали има смисъл, дизела пак е по-добрата кола овърол. Да дам и аз един плюс за дизела. Вече почти на 90к км, НИКОГА не ми е светвал ДПФ-а и то основно градско каране (трябва да видя да не е изгоряла лампата на таблото  ). Зареждам само от една верига бензиностанции и сменям маслата само с вискокачествени такива на всеки 10к км. Разхода на дизел е много добър, градско под 600км с един резервоар не съм изминавал, а извън града около 800км. Ако жената е зад волана, може и 1000 км да издрапаме. Тези всички показатели са при нормално до леко бързичко каране, с някоя и друга заварка. За по-спортно каране, е тромав дизеловия Горски, но прескочи ли турбо-дупката е доста пъргав. Както казва колегата bubaru, ХТ-то е друга категория. Но виждам че там не си се насочил. Избора е твой. Да ли ще е бензин или дизел решаваш ти. Колегите ти написаха плюсовете и минусите. И скоро да се похвалиш с ново Суби.. 
|
|
|
|
| Пет Фев 21, 2014 9:42 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
| Нед Фев 23, 2014 5:57 am |
|
|
|
tst
|
|
Здравейте,
Според мен е добре да тествате и дизела и да си прецените какво най-много ви допада. Всеки съвет тук от нас е пристрастен. Мога да кажа и аз едно - ако парите не са проблем Subaru XT.
Само да вметна още нещо, което не е без значение - последващата поддръжка. Смея да кажа, че бензиновия фори тук има предимство. А що се отнася до разхода - с моя Форко (бензин) с новия двигател и с качествено масло разхода ми падна до 5.8 (по компютър). Всичко е въпрос на личен избор.
Успех!
|
|
|
|
| Нед Фев 23, 2014 8:12 am |
|
|
|
tony
|
Цитат: А що се отнася до разхода - с моя Форко (бензин) с новия двигател и с качествено масло разхода ми падна до 5.8 (по компютър). Успех!  Колега би ли споделил как го постигаш този раход с бензинова кола? И аз съм с високо качествени масла , но трудно достигам този разход с нормално каране. Колата е дизел. Поздрави.
|
|
|
|
| Пон Фев 24, 2014 1:17 pm |
|
|
|
tst
|
Здравейте, Всъщност сме и адаши. Разхода както се досещате е измерен със скорост не повече от 90. Това разбира се беше само за теста - реално карам с пълна газ и разхода ми извънградско е 7.5 (по компютър) Въпросният тест беше от Самоков до София и съжалявам , че не снимах. Сори за Ако искате повече инфо може на лични. Лек ден
|
|
|
|
| Пон Фев 24, 2014 1:36 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Самоков - София с дизел 170 коня го взимам с 3,3/100 км, само че това не е тест, а експеримент. Не знам за новия мотор, но аз имам Легаси 2011 с CVT и стария EJ мотор-2.0 150 коня асматични. Мотора може би е малко по-неикономичен от FB, но пък Легасито е по-аеродинамично от Форито. Кара го основно жена ми и градско си кове 12-13, а извънградско при адекватна динамика е поне 8-8,5...на магистрала със 140-150 отива на 9-9.5/100. За да харчи малко един такъв бензин трябва да се кара бабешката, което обезмисля колата.Иначе при желание на места може да падне и до 6,5 , но пак казвам това е с много старание и търпение. Дизел ще харчи 2-3 литра по-малко средно и то при много по-добра динамика. За мен 2.0 атмосферен мотор на кола 1,5 тона, аеродинамика на тир и 4х4 е компромис, харчи и не върви. В БГ все още имаме малко магистрали, затова е добре с една кола да можеш и да изпревариш...
|
|
|
|
| Пон Фев 24, 2014 4:28 pm |
|
|
|
JAGU
Регистриран на: Пет Окт 12, 2012 10:52 pm Постове: 83 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
|
|
"Въпросният тест беше от Самоков до София и съжалявам , че не снимах."
Аз мога да постна снимка на разход 7.8 л/100 - извънградско, зимно време с трима души и багаж, (при - 2 градуса както се вижда) по маршрут София - Банско. Това е при скорост 100 - 120 км. Трябва да увеличите обаче, за да се видят цифрите на дисплея.
Прикачени файлове:
photo.JPG [ 1.22 MiB | Прегледано 1976 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Фев 25, 2014 3:52 pm |
|
|
|
trubel
|
Здравейте, благодаря на всички за отговорите. И за да не отварям нова тема - решението бе взето и вече съм собственик на Форестър, 2.0i (150 коня). Незнам дали двигателя е асматичен или не, но на мен засега много ми допада всичко - вървеж, усещане, визия, ... ВСИЧКО. И очаквайте да пиша и питам много неща  Поздрави, Александър
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 10:58 am |
|
|
|
tony
|
Честито Сашо!  Със здраве да си го караш! И за да има приятен край темата, качи снимка на новия Горски!
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 11:57 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |