Отговори на тема
 Разход на масло 
Автор Съобщение

Постове: 16
Телефон: 0899106999
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравйте,колеги.Искам да попитам имам Аутбек 2.5 163,2004 година,та въпроса ми е колко масло е нормално да ми изгори за една смяна на масло?За една смяна(9-10000)масло ми гори около1,5лт, при бих казал нормално каране.Карам е с Мотул 8100Х-clean 5w40.Благодаря ви предварително.

Вто Мар 04, 2014 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
колега с такава кола или малко по нова ми каза за 2л. на 10 000 км.
 2

Вто Мар 04, 2014 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Колега 2лт е нормално за една смяна така ли да го разбирам?

Вто Мар 04, 2014 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Абе баш нормално не е,ама да кажем че е почти нормално и по е добре да си караш и доливаш или да пробваш промивка и по качествено масло отколкото да мислиш за отваряне на мотора...

Вто Мар 04, 2014 11:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
точно, 2 литра, дори да го доливаш не излзиа толкова скъпо. Сега, най-добре хубав ремонт, а още по-добре - нова кола:) Но според мен отиди на една диагностика за всеки случай...

Сря Мар 05, 2014 8:48 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите,най-вероятно за сега няма да е пипам а ще доливам надявам се поне да не се увеличава разхода.2 литра за 10 000км е приемливо,с какво друго масло бихте ми препоръчали да пробвам следващтата смяна?

Сря Мар 05, 2014 11:59 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега,ще си позволя да ти дам съвет относно маслото(конкретно за Мотула става въпрос).Смени маслото и ще останеш приятно изненадан от колата.Това е "запазена марка" на Мотула според мен(не говоря за рейсинговите серии масла)-който и да кара с такова масло при всеки има разход на масло(при едни повече при други по-малко).Лично за мен това е едно доста прехвалено масло,незнам защо някой се прехласват толкова по него.Прегледай темата с маслата там има доста полезна информация и реши сам за себе си с какво масло да си караш колата.Не избързвай с каквито и да е ремонти,първо смени маслото и след това виж как ще е.Почти съм сигурен,че ще се промени ситуацията ;) .

Сря Мар 05, 2014 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за информациата,колеги :good:

Сря Мар 05, 2014 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
аз съм менкал 2-3 маслса, все тая ;)
доливам на 2 пъти по 0.5 литра и като падне пак до нулата, третия път, го сменям (някъде ~9000км)

демек явно имам харчлък ~1.6л/10,000km

така си беше още като я взех, почти нова кола

Сря Мар 05, 2014 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не знам дали е нормално да се доливат такива количества, та това си е от 1/3 до 1/2 от цялото количество. Аз и на двете си коли, едната е от подписа а другата е Вектра 20 DTH и на двете за 13-15 хил.км. не съм им доливал повече от 0,5л. Но ако си върви колата нормално, сипвай и си я карай с кеф.

Сря Мар 05, 2014 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разбира се, че не е нормално да има такъв разход. Както колегата DDD е казал - това е "запазена марка" на този Мотул. Много пъти сме говорили, че група 3 маслата, с колкото и хубав пакет добавки да са формулирани, "умират" на около 4,000 - 5,000км., и след това маслото започва рязко да "изчезва", а до тогава - не мърда. Отделно от това, след този пробег започва рязко натрупване на маслени отлагания, заради "умирането" на по-големите молекули в маслото (умират първо те), които са всъщност стабилизаторите/подобрителите на вискозитета. Нарича се Oil Shear. Който го интересува темата - да пита чичо Гугъл. Голяма част от маслото всъщност не се изгаря, а се "изпарява" (oil volatility). На Субару маслената система е много по-натоварена спрямо други, конвенционални двигатели и си иска хубаво масло. Това е простата истина.

Колега, погледни в основния форум темата за маслата, има много изписано по въпроса, да не правим втора такава тема...
:beer:

Сря Мар 05, 2014 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен е 1 литър за 5W30 на 11000 км. Колата е на 160 000 км.

Сря Мар 05, 2014 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 51
Автомобил: Outback`00 AT 2.5;Outback'05 AT 2.5
Нов фен
Отговори с цитат
Препоръчвам ти ( MOTUL SAE 15W-50 Technosynthese ), сменям го на 15 000км. За тези километри съм доливал най-много 0,5л ( да чукна на дърво и да не чува дявола, пу пу ) и то само през лятото, като е горещо! Дано не ти се налагат ремонти и да си решиш проблема с маслото. Сипвай колега и газ до ламарината да се радва машината. Успех.

Сря Мар 05, 2014 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
И на мен ми се струва много....смених масло преди 6 дена....беэ да долея и капка. Моя мотор е 2.0 ...до 3000 оборота всичко ок по нагоре и аэ по миналия път доливах....смених и качеството ...

Сря Мар 05, 2014 10:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Yani написа:
Препоръчвам ти ( MOTUL SAE 15W-50 Technosynthese ), сменям го на 15 000км. За тези километри съм доливал най-много 0,5л ( да чукна на дърво и да не чува дявола, пу пу ) и то само през лятото, като е горещо! Дано не ти се налагат ремонти и да си решиш проблема с маслото. Сипвай колега и газ до ламарината да се радва машината. Успех.

Колега, това хич не е правилно, камо ли да го препоръчваш. Нито този вискозитет е подходящ за Субару, нито пробег от 15,000 е добре за минерално масло. Дори бих казал абсурден пробег. Разбира се, колата си е твоя, ти си знаеш как да се грижиш за нея, но ти гарантирам, че ако моторът ти е каран така дълго време, не е в особено добро здраве, което ще го разбереш, ако сложиш "нормално", истински синтетично масло с вискозитет 5-30, каквото трябва да бъде. Да не говорим, че с 15-50 моторът ти работи на значително по-висока температура и е по-муден. От друга страна, силата на масления филм при минерално 15-50 е почти аналогична на 10-30 истинска синтетика от група 4 или група 5, с тази разлика, че минералното "заминава" супер бързо и няма дори прилична температурна устойчивост (за това през лятото ти се налага да доливаш от него - тогава е още по-топло). Ако имаш уред, който да ти показва температурата и налягането на маслото, ще ме разбереш за какво говоря.

Не бих ти препоръчал да караш това масло повече от 3,000-4,000км макс. Ако има каквато и да е причина да го държиш повече, то след този пробег колата не би следвала да се кара във високи обороти. Просто приятелски съвет. Над този пробег е ненужен хазард, в който обаче със сигурност няма джакпот, а изваждане.

Чет Мар 06, 2014 2:57 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това са ненормални разходи за масло за такива коли и в такъв режим на каране, да оставим на страна, че аз Мотул не харесвам. Не може да имаш разход от 2 л на 10 000 км и да е нормално, аз дето съм с 2.0 турбо и режим на каране само над 4000 оборота за 6000 км с Кастрол 10-60 едж - лятото по-миналото лято бях на 200 гр доливане, а миналото лято и тази зима с 0-40 редлайн съм на 500 гр разход за 6000 км - но последното има доста други спецификации и да речем, че 90% са се отложили по металните части, а не са изгорени.

Махни го това масло, почвам да се учудвам как така атмосферки с нормално каране дават такива разходи....

Чет Мар 06, 2014 10:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Outback 2,5l,AT,2006
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Докато наливаха ARAL в сервиза на Субару си пипаше по малко,минах на ENEOS 5W40-никак не бях доволен от работата на мотора.От три смени насам съм с Yacco 5W40 VX100 Изображение
-нищо общо с всичко досега.Няма доливане,страшно тих мотор,смяна на 10К,чиста пробка.Много доволен! Мотул съм карал и на хондата-много летливо и прехвалено.

Вто Апр 01, 2014 9:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз мисля да пробвам с яко следващата смяна в момента съм с ред лайн 5на 40,имам едно почукване за няколко секунди на студен мотор,не зная дали съм го имал преди това защото не съм се заслушвал ама когато го сложих започнах да се заслушвам.
И ще помоля хората като дават изказвания да споделят с какво масло карат че да могат и другите да се ориентират.Иначе всичките масла до сега с които съм карал кастрол магнетик 5на 40,и шампион 5 на 40 не съм доливал повече от 500-600 грама за 15 000 км.Същото е и сега с ред лайн.

Вто Апр 01, 2014 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Пичове,

В темата за маслата има много инфо - вярно че е станала дебела както библия, но бих препоръчал на всеки който има подобни дилеми да почне да чете внимателно след 18 страница.

На въпроса на автора - имах такава кола, но Импреза - със същият двигател -2.5, 165 коня. От деня в който я взех ( Дек.2007 ) и сипвах само Мотул 5-40, докато след 2 години не почна да го гори, особенно осезателно след 7-8000км и на 10 000км доливах малко под 1л. След това пробвах с различни марки и пак същата история.

Последно сложих Равенол ВСИ 5-40 пълна синтетика и нещата се промениха. Същото беше и със СВХ-а.
Субективното ми мнение е, че качеството на Мотул не е същото както преди 4 години, отделно че цените им паднаха почти 2 пъти - малко ми е странно да повярвам че това не е за сметка на качеството...Не кзавам че маслото е лошо, но според мен с него не може да се кара повече от 7 000км.

Най-добре е да се кара с качествена истинска синтетика - група 4 или 5 по възможност. Тези които са с РедЛайн по добре да си останат на него - нито ще намерят по-добро, да не говорим че е с по-голям пробег в сравнение с останалите.

Вто Апр 01, 2014 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
И аз, като колегата V-max бих препоръчал вместо да се пускат отделни теми за масла, да се консултира "маслената тема" в основния раздел. Иначе трябва да пишем едно и също на 100 места.
Anton Yankov написа:
И аз мисля да пробвам с яко следващата смяна в момента съм с ред лайн 5на 40,имам едно почукване за няколко секунди на студен мотор,не зная дали съм го имал преди това защото не съм се заслушвал ама когато го сложих започнах да се заслушвам.
Това би било грешно. Този РЛ, с който караш е всъщност най-вискозният в класа си. Ако има хлабини - той би ги уплътнил най-добре. Отделно от това, разликата в класовете на конкретно тези две масла е много голяма. На група 3 (каквото е въпросното Yacco) са нужни МНОГО вискозити индекс подобрители, за да стигне мултигрейд 5-40, докато на естерите им трябва съвсем малко, заради по-високата им естествена вискозност. Група 3 също така не е "полярна", и, за да стане поне малко такава, отново изисква (естерна) добавка, но тя няма да е повече от 2-3%, докато в случая РЛ си е 100% чист естер.
Разбира се, изборът си е твой, аз просто казвам, че ще бъде няколко сериозни стъпки надолу.

Anton Yankov написа:
...И ще помоля хората като дават изказвания да споделят с какво масло карат че да могат и другите да се ориентират.
Подобна "ориентация" би била крайно грешна, просто защото това, че едно масло може да "не се харчи" от един мотор, не значи, че друг от същия модел няма да "го харчи" - няма един с един еднакъв двигател като състояние. Дори два чисто нови двигателя, след 1000 км различна разработка може да имат вече доста различни показатели и да се "отнасят" към маслото по различен начин, а какво остава за машини на по 200+ хил. км.
Не бих препоръчал на никой да се ориентира по такива показатели с какво карат другите, а как конкретно неговия мотор реагира на дадено масло. Отделно от това - може едно масло, което "го харчи" да е много по-добро за защитата на мотора, отколкото такова, което не го харчи.

Ако целта е просто да няма разход на масло (и няма течове), то решението е много лесно - купувате си чист концентрат VIIs & SCs (Viscosity Index Improvers & sealant conditioners), сипвате го и няма и грам да изхарчи... колко е добре и правилно за мотора е друг въпрос. Такъв приличен продукт има Xenum (Engine Oil stop burn) или нещо такова като име...

Сря Апр 02, 2014 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема