|
Страница 1 от 1
|
|
На газ стават студени маркучите форестер турбо 170кс 99г
| Автор |
Съобщение |
|
ванко
Регистриран на: Пет Сеп 17, 2010 6:13 pm Постове: 70 Местоположение: София Рейтинг: 15
|
|
Имам един такъв проблем: Колата е форестер турбо 170кс 99г. Като карам на газ в градски условия газовия филтър, маркучите и дюзите за топли и колата върви супер. Като карам извънградско и като я настъпя злобно на 140 и нагоре започва малко да ми прекъсва като че ли се дави или не и стига газ, но спирам веднага отварям капака и пипам филтъра, маркучите и дюзите и са студени. Едни ми казват, че трябва да са топли, други, че трябва да сложа дюзи с по-голям отвор .... Газовия инжекцион е томасето - изпарител, LPGteh - компютър, рейки - dragon. Колко трябва да е отвора на дюзите? Увеличавахме налягането на 2бара, по-богата, по-бедна смес, и все си го прави. Сутрин като премине на газ и не е загряла добре колата също при опит да я сръчкам прекъсва така, но тогава разбираемо просто не е загряла и мисля че е нормално.
|
|
|
|
| Нед Мар 02, 2014 10:35 pm |
|
|
|
bobi161
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 1:12 pm Постове: 199 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76 
|
|
При по-висока скорост изпарителя ти не се справя с отоплението на газта /най-вероятно не е подходящо мястото му, или начина на свързване в охладителната с-ма/ - температурата на постъпващата в ДВГ газ може да падне и до 0 градуса в някои случаи - решението е да добавиш отоплител непосредствено преди тройника за рейките; цена ок. 100-120лв.
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 10:27 am |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
Или мястото или изпарителя не е достатъчен за тази кола, или и двете.
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 11:21 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Колега,смени си изпарителя (и гледай да не е Томасето  ) и едва тогава ще се стигне до налягане,бензинови/газови времена,размери на щуцери и настройки. М/у другото,колко мм. е тръбата за високото налягане (от бутилката до изпарителя) 6 или 8-ем мм. ?
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 12:07 pm |
|
|
|
ванко
Регистриран на: Пет Сеп 17, 2010 6:13 pm Постове: 70 Местоположение: София Рейтинг: 15
|
bobi161 написа: При по-висока скорост изпарителя ти не се справя с отоплението на газта /най-вероятно не е подходящо мястото му, или начина на свързване в охладителната с-ма/ - температурата на постъпващата в ДВГ газ може да падне и до 0 градуса в някои случаи - решението е да добавиш отоплител непосредствено преди тройника за рейките; цена ок. 100-120лв. За пръв път чувам за такъв отоплител. Навсякъде ли ги слагат? Изпарителя ми е за 240кс.
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 2:01 pm |
|
|
|
ванко
|
pradabg написа: Колега,смени си изпарителя (и гледай да не е Томасето  ) и едва тогава ще се стигне до налягане,бензинови/газови времена,размери на щуцери и настройки. М/у другото,колко мм. е тръбата за високото налягане (от бутилката до изпарителя) 6 или 8-ем мм. ? Ще проверя колко е. Какво е значението. Това вътрешния или външния диаметрър е?
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 2:05 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
ванко написа: Изпарителя ми е за 240кс. Смени го,същият едва "храни" 180кс. атмосферен,какво остава за турбо (пробвано е и с разпробиване и не става)... Измери тръбата външно, защото няма нужда да разглобяваш и да мериш вътрешният диаметър ....условно приемаме,че стената е 1мм или външно като я измериш 6-цата, ще е към 8-ем мм., а 8-цата ще е 10мм. Значението е,че автомобили до 110kw са с 6мм, а след това се поставя 8мм. Разбира се има и проекти за по-големи мощности с по 2-ве тръби 4-ри изпарителя и тн. и тн. Така че,си провери и захранващата тръба. За изпарители се насочи към Романо,R-due,Ловато .... Твоето Томасето, ще свърши идеална работа за някоя атмосферка до 160-170кс.(макс.).
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 2:32 pm |
|
|
|
ванко
|
pradabg написа: ванко написа: Изпарителя ми е за 240кс. Смени го,същият едва "храни" 180кс. атмосферен,какво остава за турбо (пробвано е и с разпробиване и не става)... Измери тръбата външно, защото няма нужда да разглобяваш и да мериш вътрешният диаметър ....условно приемаме,че стената е 1мм или външно като я измериш 6-цата, ще е към 8-ем мм., а 8-цата ще е 10мм. Значението е,че автомобили до 110kw са с 6мм, а след това се поставя 8мм. Разбира се има и проекти за по-големи мощности с по 2-ве тръби 4-ри изпарителя и тн. и тн. Така че,си провери и захранващата тръба. За изпарители се насочи към Романо,R-due,Ловато .... Твоето Томасето, ще свърши идеална работа за някоя атмосферка до 160-170кс.(макс.). Занимаваш ли се с тези неща да свършим работа.
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 9:27 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
|
От утре съм на линия при Любо....На място ще видим конфигурацията и ще се вземе най-правилното решение ; -)
|
|
|
|
| Пон Мар 03, 2014 11:51 pm |
|
|
|
Ivo Lenkov
|
|
Според мен трябва да се провери защо не се отоплява изпарителя,а не де се слага допълнително подгряване.Първо причината,след това решението е лесно.
|
|
|
|
| Пет Мар 14, 2014 11:00 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

Ivo Lenkov написа: Според мен трябва да се провери защо не се отоплява изпарителя,а не де се слага допълнително подгряване.Първо причината,след това решението е лесно. Именно !!! Масово на турбо Субарата , монтажа на изпарителите са над турбината и съответно над нивото на радиатора и казанчето - това е една от предпоставките за една причина, поради която имаме на лице съответният проблем В последствие следват проблемите с "бързите дюзи" на Апачи,Валтек и тн. себеподобни  , вместо Баракуда,Хана,Романо,Кейхин ... За избора на диферентно налягане,настройки в динамичен режим с отделна диагностична апаратура , а не с параметрите които се виждат през газовият компютър - защото разлика има (пробвано)!!! ... и още неща ,които трябва да се съобразят в конфигурирането на турбо машини,защото при тях поставянето на ГИ. не е шега работа,са част от елементите, които могат да убягнат при монтажа . Има един израз при оказването на " Първа помощ " - "Ако не си сигурен в това което правиш,по-добре не го прави,за да не навредиш повече,вместо да помогнеш ". С цялата си тежест важи и в тези случай 
|
|
|
|
| Съб Мар 15, 2014 7:36 pm |
|
|
|
ванко
|
|
Сменихме изпарителя с Романо (уж най-мощния) и вече няма проблем. Преди при яка ръчка ми падаше температурата на газта на 10градуса, сега не пада под 50градуса. И все пак да попитам колко е нормалното да са разпробити дюзите. Мойта са на около 2,5.
|
|
|
|
| Съб Мар 15, 2014 8:34 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
С какви дюзи си и с какво диферентно налягане си в момента ? И все пак за изпарителя познах 
|
|
|
|
| Съб Мар 15, 2014 9:43 pm |
|
|
|
ванко
|
|
Дюзите са Драгон разпробити на 2,5, налягането мисля че е 1.5 Има мнение, че трябва да ги разпробия на 2.8-3, но се притеснявам да не стане пак някоя простотия и да съжалявам, тъй като сега върви идеално, но нещо на компютъра показвало че беднее сместта при много екстремно каране.
|
|
|
|
| Съб Мар 15, 2014 10:30 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
|
какви са времената на отваряне на дюзите при максимално натоварване колко кубика са
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Нед Мар 16, 2014 6:28 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

Когато настройваш ,трябва времената при работа на бензин,да станат същите и на газ. Недей да разпробиваш,а си вдигни още налягането. Твоите дюзи при 2,5 отвор и налягане 1,5-1,7 са 50-60 кс. на цилиндър, което е напълно достатъчно в твоят случай. Трябва обаче,да видиш какво става с него когато си в бууст и колко е той,съответно неговата стойност да я добавиш към диферентното . И ако по спецификация дюзите ти работят на 1,2бар (като не говорим за работното налягане,а това на впръскване) и ако да речем турбото надува на 1бар. то тогава говорим поне за 2бара диферентно. Съответно отваряш горивната карта и ще се наложи на празен ход да отнемаш,при което ще разбереш дали дюзите се справят ,след това и правиш няколко ръна и добавяш проценто отношение,до като направиш смесите с 2-3% по-богати във високите обороти. Тогава мисля,че ще успеете да я нахраните. Ако във високите сте Ок,а в ниските криви въпреки,че сте изравнили бензиновите времена,ще ти трябват щуцери с един размер по-малки или да намалиш малко налягането и пак настройваш. По-горе беше писал,че сега изпарителя се справя,но температурата ти пада на 60гр. ,ако сте го поставили над турбото му сменете местото. Трудно при загрял двигател температурата пада под 70 гр. ,а на атмосферен дори рядко е под 80гр., при правилен монтаж и добре изчислена конфигурация. В общи линии не е трудно,но отнема време за да се получи както трябва.
|
|
|
|
| Нед Мар 16, 2014 8:46 pm |
|
|
|
ванко
|
|
Темп. на газта която влиза в дюзите пада до 50гр, а на изпарителя пада до 70-75гр. Със стария изпарител беше на газта 10гр, а на изпарителя45-50гр. Това при натиснат кикдаун от место и като достигне скорост 140км/ч Мерси за инфото. Много ще ми е полезно.
Имам опция адаптация, на газовия комп. Да я пусна ли? Тя какво ще промени? Ще се самонастрои ли?
|
|
|
|
| Пон Мар 17, 2014 8:49 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
ванко написа: Темп. на газта която влиза в дюзите пада до 50гр, а на изпарителя пада до 70-75гр. Със стария изпарител беше на газта 10гр, а на изпарителя45-50гр. Това при натиснат кикдаун от место и като достигне скорост 140км/ч Мерси за инфото. Много ще ми е полезно.
Имам опция адаптация, на газовия комп. Да я пусна ли? Тя какво ще промени? Ще се самонастрои ли? Температурата си ти е много добре тогава, Романо са една от най-истинските марки на пазара. Адаптация по К-линия не се пуска,до като не я направиш в open en closed loop режим да работи +- 5...6% след това я пускаш на адаптация и виж какви са стойностите по ламбда , ST (краткият трим) за секунди става 0%  - имай в предвид,че малко ще ти се повиши разхода,но управлението на двигателя,ще е максимално близко до работата му на бензин.
|
|
|
|
| Пон Мар 17, 2014 9:39 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|