Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Летни гуми - модели, коментари, впечатления...
| Автор |
Съобщение |
|
tony
|
Jores написа: ...скоростният индекс може да е не повече от 210 км/ч. (така или иначе Форко дизел не ги прави толкова)  Хм, тези 210 км/ч не съм ги правил, но до 205 км/ч съм го напъвал. Не го подценявай! От миналото лято съм Bridgestone Dueler H/P Sport и съм меко казано много доволен. Като нови са след близо 15к км. Тази година ще им е втория сезон. И отговорите на твоите въпроси: - да имат къс спирачен път - добре спират, но аз от скоро съм с нови дискове и накладки - много добро поведение на мокро - невероярно поведение. На проливен дъжд (порой) съм ги тествал и без забележки. - да са здрави (трудно да правят балони) - за сега всичко е нормално - да изкарат 4 години - втори сезон съм с тях... Единствения недостатък е че не стават за почти никакъв сериозен офроуд. Но за теб не е преоритет излизането извън пътя. Това е коментара ми за гумата на Bridgestone . Ти си решаваш. Но каквото и да сложиш, ще чакаме да го изкометираш тук. п.с. В тази тема, на стр.6 съм поставил снимка на гумата, можеш да я погледнеш.
|
|
|
|
| Нед Мар 23, 2014 9:43 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Hankook, Nokian... Проблемът на всичките такива е, че просто нямат ресурс и "свършват" супер бързо - 15-20,000км и няма никой. Но пък идват на цена, та си е въпрос на приоритети. Аз предпочитам да ме държи максимално на пътя, вместо да спестя 70/100/200 лв, които се дават веднъж на 3-4 години. Conti винаги са безопасен избор, Дънлоп също. Няма как да има лоша гума от тези производители. Даже към летните може и Michelin да сложим - те пък нямат свършване... но не са по 70 лв./парчето  Японският премиум Yokohama също правят много приятни гуми. На Аудито бях сложил Yokohama C-Drive и гумата се представи повече от отлично, да не кажа и по-добре от други топ Евро-брандове с изненадващо добра производителност на мокро/дъжд/аквапланинг. Чувам разни много добри отзиви за китайските "Black Lion" и то - от хора-педанти, с разни премиум седани... за Hankook Ventus Prime 2 и някакво пак тяхно "Ево" също има отлични отзиви, но свършвали бързо. При моето каране нов Dunlop Sport Maxx RT за 12,000км е износен на около 60%, та едва ли Hankook-a ще изкара по-малко... Мисля, че ако човек си кара "с ограниченията" каквото и да си сложи, ще е доволен, щом е чисто ново. Истинските разлики от гума до гума се появяват при съвсем друг тип каране.
|
|
|
|
| Нед Мар 23, 2014 10:00 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Батка , б....хти дрифтъра си ти или аз съм за пенсия вече :-))) с тоя дизел!
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Нед Мар 23, 2014 10:04 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Док, утре ще ти ги снимам - дот 2013, направил съм 12к км на Дънлопа. Никакъв дрифт - това е Форестър бе, ще се обърна някъде  Това е положението - май вече е все тая какво ще пише на гумите, еднакво бързо заминават 
|
|
|
|
| Нед Мар 23, 2014 10:21 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Миро, Алекс и Тони, благодаря за мненията! Цените на коментираните все са в този диапазон, 270 - 300 лева, нормално - хубаво евтино няма. Мисля засега да огранича избора до Conti Cross Contact и Yokohama Advan. Те стават за офроуд, не че съм тръгнал, ама то доста пътища силно наподобяват... Из форумите има добри мнения за първите и от доста потребители, много добро поведение на пътя, докато Адван-ът е по-малко популярен, но все пак е Йокохама, а Йокохама е имунизирана към балони. Май изборът ми ще се определи от ДОТ-а на наличните с лек превес за Конти. 
|
|
|
|
| Нед Мар 23, 2014 10:32 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
За Black Lion-a питах в една гумаджииница,отговора беше:-Добри са,сложихме на Павката ,щом не се е убил още ,значи са много добри! 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:21 am |
|
|
|
Jores
|
И то к'во стана - от много двоумене между Conti CrossContact и Yokohama Advan, се спрях на...Michelin Primacy 3 225/55r17 101W XL. Оказа се, това Конти и тази Йокохама, на които се бях спрял първоначално уж защото са за 4х4, НО за бързо каране по магистрала. Нито това Конти е усилено (което мен силно ме интересува, заради дупките) май и двете са за паркетно-магистрални лъвове, за аквапланинг хич ги няма, много бързо свършват, не возят комфортно и са шумни и енергоемки. Плюсът им е висок показател за спиране и поведение на сухо и мокро. Michelin Primacy 3 XL се оказа гумата, която търся - с най-добрия показател за спиране и поведение по сух и мокър път, средна работа при аквапланинг, много дълъг пробег, не е много енергоемка, доста тиха и с много комфортна возия. XL варианта е усилен и се надявам да не се пръкне някой балон по дупките. Между другото как са постигнали инженерите на Michelin хем гумата да е с много голям пробег, хем да е с най-високия показател за спиране, не знам! Очаквах голяма ценова разлика с Конти, но се оказаха доста сходни цените! Ако някой има впечатления от Michelin Primacy 3, моля да сподели, че иначе другата седмица (живот и здраве) ги поръчвам. 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 10:06 pm |
|
|
|
andrey
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 11:13 am Постове: 63 Местоположение: София
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
|
Jores написа: Ако някой има впечатления от Michelin Primacy 3, моля да сподели, че иначе другата седмица (живот и здраве) ги поръчвам. http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Miche ... macy-3.htmПрочети коментарите, може да са ти от полза. Въз основа на изчетеното през последните дни се спрях на Goodyear EfficientGrip Performance XL
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 10:19 pm |
|
|
|
Jores
|
Четох ги, масово са позитивни, от сорта на "няма друга гума като тази" и "колата ми се промени". Има и няколко негативни, че свършвали бързо, но ако тези свършват бързо, какво ще кажат за останалите марки от тоя сегмент, не знам... Колкото повече пластмаса има, толкова по-бавно ще свършват, ама аз, честно казано, предпочитам да мога да спирам. Едно време бяха вкарали една партида Хюндай май беше - таксита, с едни пластмасови гуми, дето нямаха износване, ама правеха пируети по жълтите павета на дъжд. Ето я и класацията на АутоБилд (ФолксвагенБилд), даже и тук са на първо място, учудващо пред родният им Континентал. http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htmБлагодаря за съвета за Гудиър-а, ще ги погледна. 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:04 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Jores написа: И то к'во стана - от много двоумене между Conti CrossContact и Yokohama Advan, се спрях на...Michelin Primacy 3 225/55r17 101W XL. Между другото как са постигнали инженерите на Michelin хем гумата да е с много голям пробег, хем да е с най-високия показател за спиране, не знам! Очаквах голяма ценова разлика с Конти, но се оказаха доста сходни цените! Ако някой има впечатления от Michelin Primacy 3, моля да сподели, че иначе другата седмица (живот и здраве) ги поръчвам.  А на трева как ли са,ако въобще те интересува?
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:07 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
@Jores, сериозно, обърни внимание на Black Lion. Днес бях при Тони на Бистришко да слагам летните и 3 чичета много се прехласваха по тях, свалиха зимни такива и качиха чисто нови летни. Говоря за GL, новата 5-та серия и една А6-ца - това бяха колите, когато отидох. Тони, разбира се, ги превъзнася и само размята разпечатки с показания на ултра-хипер-мега-умните си машинарии за Блек Лайън... но да кажем, че той ги продава, та може да е пристрАстен. Аз бих ги пробвал, само да свърши Дънлопа. Питах го Тони - 245/40/18 (такива искам да слагам) ми даде цена 170лв/бр. Капитан "Хан-Кук" вентус нещо си и той бил много приятна гума разправят разни про-батки... А тия двете са направо безплатни в сравнение с цените за аналогични размери от Конти/Дънлоп/Мишлен...
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:28 pm |
|
|
|
Jores
|
Алекс, мерси за съвета, загледах ги, ама няма моя размер (поне аз не открих), че ми беше интересно каква е цената. А и честно да си призная, като чуя "китайско", ама без намеса на бял човек или бяла фирма в производството и ми настръхват космите...  Грегчо, за трева не знам как е, честно казано...ама освен по наклон и когато е мокро, надали ще има особено значение... 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:34 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Jores написа: ...А и честно да си призная, като чуя "китайско", ама без намеса на бял човек или бяла фирма в производството и ми настръхват космите... Да, и аз така, ама те вече превзеха света и се понаучиха как се правят нещата... та, не знам. Явно и на мен не ми стискаше достатъчно, щом не карам с такива 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:39 pm |
|
|
|
Jores
|
Не знам, ако времето покаже, че са добри, ще пробвам и аз "църниот лав", както биха казали братята от югозапад. Няма логика да са много хубави и евтини за постоянно, материалът струва едно и също навсякъде, трудът в Китай вече не е евтин, особено в производствата, изискващи ноу-хау. Може да е маркетинг трик - да накарат масовият потребител да ги пробва или пък да не харчат за реклама...времето ще покаже. А Ханкука е само 30 лева по-евтин от Конти/Мишлен/Дънлоп, което са има-няма 10%. 
|
|
|
|
| Пон Мар 24, 2014 11:49 pm |
|
|
|
andrey
|
Jores написа: Ето я и класацията на АутоБилд (ФолксвагенБилд), даже и тук са на първо място... Jores, ако поровиш по форуми и изчетеш потребителски мнения/коментари за всевъзможни модели гуми ще установиш, че точно оценките на Auto Bild са с най-голямо разминаване спрямо това, което констатира средностатистическия потребител в реалността. Примерно за Michelin Primacy 3 се коментира на много места, че удивително бързо се износват - това обаче не пречи на Auto Bild да им дадат най-високата оценка по този показател. Забележи също, че тези гуми взимат 1-3 място единствено и само при тестовете на Auto Bild, никъде другаде. Изобщо не твърдя, че е лоша гума, но от прочетеното оставам с впечатлението, че е прекомерно прехвалена - при това главно от Auto Bild.
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 8:37 am |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
tony написа: От миналото лято съм Bridgestone Dueler H/P Sport и съм меко казано много доволен. . Хъм, Тони, алоха Оригиналните с които идва Форко не са ли точно Dueler H/P ? А това спорт са го сложили на твоя модел, защото скоростния индекс му е V ...? Дойде време и аз да сменям моя Dueler, че стана на годинки, а и нещо не ме кефи как спира честно казано .. Миналата есен едвам изчаках да сложа GY UltraGripa за през зимата Та озъртам се сега, нещо не ме кефи липсата на избор по онлайн магазините .. а и търся нещо XL-ско, а има и едни шукарии за протектор на джанта.. Ама май ще е "каквото има", че нямам и време (и възможност) да обикалям по магазините и да се чудя ..
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 1:10 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
andrey написа: Прочети коментарите, може да са ти от полза. Въз основа на изчетеното през последните дни се спрях на Goodyear EfficientGrip Performance XL Изглежда много добре по отзиви .. и маркетинг  Проблема е, че я няма в моя размер т.е. стандартния от производителя 215/65 R16, има я до 215/60 
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 1:42 pm |
|
|
|
tony
|
Liv написа: Оригиналните с които идва Форко не са ли точно Dueler H/P ? А това спорт са го сложили на твоя модел, защото скоростния индекс му е V ...? Гумите които Субару поставя като ОЕ до 2009 на новите модели Форестър са Bridgestone Dueler Н/Т 687 и се водят "уж" всесезонни. От 2010, ОЕ се водят Yokohama. Аз пак сложих Dueler, но със скоростен индекс XL (до 240 км/ч). Останах на този модел, защото се водят за SUV, и досега съм нямал проблеми. Но каквото и да сложиш от премиум марките няма да сгрешиш!
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 6:21 pm |
|
|
|
Jores
|
andrey написа: Jores написа: Ето я и класацията на АутоБилд (ФолксвагенБилд), даже и тук са на първо място... Jores, ако поровиш по форуми и изчетеш потребителски мнения/коментари за всевъзможни модели гуми ще установиш, че точно оценките на Auto Bild са с най-голямо разминаване спрямо това, което констатира средностатистическия потребител в реалността. Примерно за Michelin Primacy 3 се коментира на много места, че удивително бързо се износват - това обаче не пречи на Auto Bild да им дадат най-високата оценка по този показател. Забележи също, че тези гуми взимат 1-3 място единствено и само при тестовете на Auto Bild, никъде другаде. Изобщо не твърдя, че е лоша гума, но от прочетеното оставам с впечатлението, че е прекомерно прехвалена - при това главно от Auto Bild. Ее, Андрей, бая форуми прочетох и оценки от потребители, специално тук разминавания не срещнах. Между другото, същите тези Аутобилд са сложили твоят Гудиър в поне 3 класации. Primacy 3 е сравнително нова гума, от малко над 2 години и няма за нея толкова много инфо, дет' се вика хората по един чифт не са изтъркали още Пък и няма да се женим с тоя Мишлен де, ей го - след няколко години ще свършат и пак ще се чешем по главите... 
|
|
|
|
| Вто Мар 25, 2014 11:07 pm |
|
|
|
andrey
|
Jores, ама разбира се, че няма лошо и за половин година да се изтъркат, но това не променя факта, че Auto Bild на черното казват бяло - дали са максимална оценка за wear след като именно то по този критерий голяма част от коментиращите дават най-ниска оценка - това не е ли разминаване? Мятай се на Primacy-то след като си ги проучил - коментарът ми беше по отношение на Auto Bild, не за гумите. 
|
|
|
|
| Сря Мар 26, 2014 12:07 am |
|
|
|