Отговори на тема стр <  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  >
 Subaru Forester 2014 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито, колега, жесток автомобил/комби/сув/бегач !

Най-важното - колкото и странно да звучи - най-доброто разработване е с изрязвания до 5, 6 000 оборота в режим газ - спирачка и никакво равномерно каране(предполагам трябва да се пуснат виртуалните 6 скорости на CVT-то). Има много изписано в мрежата по този въпрос, особено в американските форуми, както и в Темата на Агента. Разработвал съм два нови турбо боксера по този начин и резултатите са перфектни. Отделно има дино графики на смело и плахо разработени турболяци и смелите винаги дават по-добри сток дино резултати. Още по-отделно ако има да се троши нещо трябва да е гаранционно :)

За интервалите на маслата - има различни мнения по този въпрос, няма да сбъркаш и да се съобразиш с инструкциите, аз смених на 10 000, но хвърли един поглед на темата за маслата в Основния.

За оборотите - нормално е.
За разхода - съвсем нормален е.

Наливай 100 октана и газ до дупка.

Пон Мар 03, 2014 8:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честита придобивка колега, със здраве да си я карате!
В Субару София по НИКАКЪВ ПОВОД не ходете! Поразгледайте темата за тях.
Субару Варна ви е на една крачка, хората там са кадърни и отзивчиви.
Поздрави.

Пон Мар 03, 2014 8:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gogij написа:
Пичове, ето я и моята машина

Честито за страхотната машина.
Не си единствения ,на когото дилъра е връчил автомобил без почти капка гориво.
Мотора е добре да позагрее преди да го режеш.
По-близо е дилъра във Варна ,а и завоите до там са супер със Субару.
В щатите може би имат предвид 6000 мили :pardon:
В секретните болтове има смисъл ;)

Пон Мар 03, 2014 11:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 45
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря за поздравленията и съветите.
Колега taipan, така и така я настъпвах до 4-5000 оборота. Вече ми е по-спокойно, след като знам, че така трябва да се разработва :beer:

Относно нищожното количество бензин в резервара, написах го защото явно е практика на Субару. Разбира се дилърите могат да налеят нещо, но уви. Така че който купува ново Субару, да си носи със себе си тубичка бензин/нафта.

Сега отново се рових в американските форуми и четох за интервали на смяна на масло. Препоръките /особено при сериозно каране, но не само/ за първа смяна са 3750мили = 6000км. За Канада 8000км. Определено смятам да го сменя малко след 6000км.

Имам един въпрос. Това ми е първа бензинова кола с турбина и първо Субару. Трябва ли да охлаждам турбината, като оставя двигателя на празни обороти известно време преди да изгася колата? Други тънкости при използването на подобен двигетел са добре дошли.

Поздрави от Бургас

Сря Мар 05, 2014 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако си карал по-екстремно има смисъл да се охлади колата винаги преди гасене, иначе не.
Честито и от мен. Ще се радваме ако споделиш с времето как е разхода, как се усеща колата като динамика, поведение и т.н.
Много късмет и хубави моменти с колата :beer:

Чет Мар 06, 2014 12:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gogij написа:
...така и така я настъпвах до 4-5000 оборота. Вече ми е по-спокойно, след като знам, че така трябва да се разработва :beer: ....

За Аутбека в книжката му се предлага друго за разработката на мотора до 1600 км:
Прикачени файлове:
Driving tips.PNG
Driving tips.PNG [ 76 KiB | Прегледано 3155 пъти ]

Чет Мар 06, 2014 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 34
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 2013''
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
:facepalm:
ЕТО ОЩЕ МАЛКО Commersial-и:
http://www.youtube.com/watch?v=nOz4oiGqk8Y
https://www.youtube.com/watch?v=_tKci9mtaZk#t=52

Чет Мар 06, 2014 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 21
Рейтинг: 138
Отговори с цитат
Колеги,
Някой от вас успя ли да си смъкне списъка с номератата от Phonebook-а на телефона?
Успях да накарам телефона да се свързва
при всяко стартиране на автомобила (въпреки, че в книжката пише, че не може),
но не успях да смъкна списъка.
Някой с успех в начинанието?

Пет Мар 07, 2014 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
PitM написа:
За Аутбека в книжката му се предлага друго за разработката на мотора до 1600 км:
Всичките пишат подобни безумия в книжките си в секция разработване. Игнорирай ги, ако искаш да ти е правилно разработен мотора. Единствената вярна точка е тази, в която се казва, че моторът не трябва да се поддържа в едни постоянни обороти, а трябва да има ускорение следвано от моторна спирачка. Taipan го е написал по-горе. Първите 30-на км и 15 мин са му най-важни. След това каквото и да го правиш, вече е късно.
:beer:

Пет Мар 07, 2014 1:44 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Отговори с цитат
Някак си не мога да се съглася!
Съвсем ясно е защо препоръчват да не стоиш дълго на определена скорост, и това предимно засяга трансмисията, а не двигателя. Това обаче го узнава собственика (ползвател/потребител), който се интересува повече от стандартното. Несъгласието ми е принципно, че по правило всичко или повечето официално написано от производителя е заблуждаващо, комерсиално или неточно. А ние трябва задължително да го опровергаем или да го премислим през призмата на световната конспирация (прецакват ни отново поради техните интереси)! ;)

Пет Мар 07, 2014 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
GT-R се разработва до 3000 км при определен режим и той определено не е форумния drive it like you stole it...не знам заради мотора ли е или драйвтрена...факт е, че въпреки всичките твърдения, масово автомобилните марки препоръчват повече жалене в началото....

Пет Мар 07, 2014 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Отговори с цитат
@PitM
Колега, никаква конспирация няма тук. Има елементарни, икономически принципи. Производителите не искат ти да караш новата си кола безпроблемно 20 години, а максимум 2-3. Не е в техен интерес, защото ще фалират брутално... И ти да си на тяхно място, и ти ще процедираш така - проста икономика, нищо повече. Защото ти трябва да оставиш пари за резервни части (добре планирано инженерно кои по-точно) и след няколко години - да си купиш новия модел. Нищо конспиративно няма в това. Прецизното "планирано остаряване" позволява на производителя да планира своя бизнес. As simple as that. Не е свързано само с автомобилната индустрия.

Ето нещо специално по темата с разработването:
Цитат:
" There are a lot of myths about engines...
easy break-in is one of the biggest "

Jerry Motoman-Palladino

Цитат:
What's The Best Way To Break-In A New Engine ??
The Short Answer: Run it Hard !

Why ??
Nowadays, the piston ring seal is really what the break in process is all about. Contrary to popular belief, piston rings don't seal the combustion pressure by spring tension. Ring tension is necessary only to "scrape" the oil to prevent it from entering the combustion chamber.

If you think about it, the ring exerts maybe 5-10 lbs of spring tension against the cylinder wall ...
How can such a small amount of spring tension seal against thousands of
PSI (Pounds Per Square Inch) of combustion pressure ??
Of course it can't.

Ето ви едно добре структурирано четиво, където има много отговори на въпроси с разработването. Има милиони такива материали в Интернет, стига на човек да му се чете. И те не са писани от производител, а от най-доказаните имена в индустрията и моторните спортове. Прочетете го, има доста интересни неща в него.
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

@Bubaru - относно GT-R - там нещата са по-специални, там първо има "студена" разработка, след това моторът се пуска на стенд за 10 мин, където не случайно има цикли 3-6 рпм, с 80% натоварване, заложено от стенда. А преди да излезе от завода, колата минава 20-30 км на писта, където се следва специална процедура заради драйвтрейна. Питал съм доказани хора в чужбина специално за ролята на тези процедури при спортните автомобили и хората казаха, че това се прави предимно, за да се депозират anti-wear компонентите по чисто новите трансмисия, дифове и прочее, което отнема повече време, отколкото в мотора, предимно заради по-ниската работна температура на тези агрегати и флуиди.
П.С. Drive it like you stole it съвсем не е само "форумна приумица" на нашия форум, а на повечето доказани performance workshops.
Разбира се, всеки си е собственик на двигателя и си носи отговорността да го разработва както реши, че е най-добре/правилно. Често, обаче, точно разработването е една от най-съществените причини да има еднакви автомобили, един и същи модел, с еднакви двигатели, но с доста различна производителност.
:beer:
 15

Съб Мар 08, 2014 2:03 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
PitM написа:

Прикачени файлове:
Driving tips.PNG

Получих ръководство за употреба на колата, но на немски език. :(
Вече съм на малко над 400км. изминати и съм я вкарвал в интервала 4000-5000 оборота поне трийсетина пъти, а над 5000 оборота няколко пъти. Просто тогава идва удоволствието от тези 240коня, доускорението е зверско.
Надявам се не съм и навредил, вярно ими различни мнения за това в нета.

Първи леки забележки, доста субективни и на база сравнение с предишни автомобили:
1. Не съм убеден, че тази кола спира достатъчно добре. Някак спирането изисква по-голяма сила върху спорачния педал. Можа и да е нормално за Субару, може и да нямам основание за оплакване, не съм сигурен все още...
2. Седалките. Идва ми късичка долната част, тази, върху която сядаш. Не съм много висок - 182см съм, но сякаш тази седелка е правена по японски стандарт. Предполагам ще свикна. :)

Нед Мар 09, 2014 12:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Подкрепям Алекс, докато се включа той е отговорил по темите.

PitM, аз съм тотално вманиачен на тема поддръжка на двигател и преди да разработя на два пъти новите турбо боксьори изчетох всичко по темата как при по-голямо натоварване първите километри seal-вали по-добре сегментите, отделно снимки на бутала разработени различно, разлики в разход на масло, дино графики(винаги в полза на хард подхода) и т.н. По едно време се оказа едва ли не, че само аз не съм го знаел в тия среди. Иначе не ми беше хич лесно - сърцето ми се късаше :D Резултатът - 50 000 км на около 400 к.с. на вала не съм доливал масло, дори след като сменихме скоро дефектирал син филтър и изтекоха 200, 300 грама - седи си около макса.

gogij, нормални впечатления - натиска се повече със сток спирачките. :good:

Нед Мар 09, 2014 5:17 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Нека да се отчета :) след изминати вече 3000км.

Първо, последният ми пост би трябвало да претърпи корекция в частта за ръководство за употреба на автомобила.
Търговецът в Бургас ми каза, че е на немски и за това въобще не си направих труда да го отворя. Преди десетина дни бях в Субару София и от там ме светнаха, че в джабката ми стои ръководство на български език.

Среден разход по борд компютър:
градско
- студена сутрин, загрява на половината път, общо са около 4км. до работа - около 15 на сто
- със загрял двигател, спокойно градско шофиране - между 10 и 11 литра
- при агресивно натискане на газта ми дава стойности над 16, а понякога и над 20 литра
извънградско
- с 90км/час и темпомат - 8.00 /само едни 60 километра имам изминати така, защото детето спеше на задната седалка/
- магистрала скорости 160 и повече - около 15 на сто. Заредих на колелото в Бургас догоре, на патрулката преди София вече бях на една чертичка на резервоара, а скоро след това бях и на резерва.

Мога да отбележа, че със скорост 180 на прав участък около Сливен усетих бесен порив на страничен вятър, който имах чувството, че премести буквално колата. Разбира се, веднага намалих. Това ми припомни, че макар да имам 240 кончета, не съм спортен автомобил, ниско залепнал за асфалта.

Разбира се, вече я пробвах и извън асфалта. Доста съм доволен, бих казал че оправда и даже надмина очакванията ми.
База за сравнение е бифшето ми Паджеро от 2005-та. В такова деренце с рекичка вкарах Субито, просто не знам как се измъкнах без да закача нищо от долу. Явно освен високия клиренс, ъгълът на атака също е много голям и позволява приключения. Х-mode, който беше включен, го усетих единствено като намеса в спирането на автомобила при спускане.
Просто спускаш ли се няма нужда да натискаш спирачката, Х-mode го прави вместо теб.

Сега, ето го и големия ми проблем, който и момчето в София не може да разреши. Борд компютъра е на немски език, което ще рече, че каквото и да изпише, аз не го разбирам. Освен Willcomen :idea: Има възможност за португалски, турски и още някакви други езици, също непонятни за мен. Английски или руски моята кола няма или поне Субару София не може да намери или инсталира в колата ми. Не мога да скрия, това доста ме дразни. Търсих телефони и мейли на Субару Япония и намерих само това
http://www.fhi.co.jp/english/envi/csr/c ... umers.html
Звънях два пъти по различно време на денонощието, обаче някаква японка ми се включва автоматично на японски.

Как е при вас и някакви съвети?
 15

Пет Апр 04, 2014 10:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Добре похарчва...аз на старото ХТ отчитах дори по-ниски стойности, но го карах по-леко защото ме беше страх.

Съб Апр 05, 2014 1:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Колега,аз днес си направих експеримент (изгаврих се с колата) и с мега пенсионерско каране за около 30км ми показа 6.4л/100км!
Иначе с нормално 10-11 градско!
2600км в чужбина + студени стартове и много планински преходи ми показа 8.6 с много багаж и пътници и куфар на покрива,но Небългарско гориво!Но вече съм на 15К км и може да се каже ,че съм минал разработка!
Днес долових много странно чукане някъде по окачването отзад вдясно и не мога да определя какво е !Получава се при спиране и потегляне и се чудя дали не е нещо от диференциала!
Някой да е имал подобен проблем???
А може да се каже,че не съм прекалявал с дупките! :idea:

Вто Апр 08, 2014 7:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
КОЛКО СТЕ ЗАСИЧАЛИ КАТО МАКСИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРАТА НА МАСЛОТО НА ВАШИТЕ "ХТ''-ТА!(SJ)
ДНЕС ЛЕПНАХ 105 ГРАДУСА И МАЛКО СЕ ОЗАДАЧИХ,ЧЕ НАД 100 НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ,НО ПРЕДПОЛАГАМ НЕ Е ПРОБЛЕМ СЛЕД КАТО НИЩО НЕ Е СВЕТВАЛО!

Вто Апр 22, 2014 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Не знам как са Субита като темп. на маслото , защото всичките, които съм карал нямат индикация, но Шкодата ми (дизел комън рейл 170 кс) редовно си вдига 105-110 градуса при повече газ на баир или магистрала и няма проблеми. Дори лятото при 35+ градуса съм достигал до 115 градуса на маслото при продължително каране с 160-180 км/ч.
 1

Вто Апр 22, 2014 8:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нормално ми звучи и на мен. На БМВ 335i (3.0 турбо) си държи 120 градуса на маслото редовно.

Чет Апр 24, 2014 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр <  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  >