Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение

Постове: 143
Автомобил: Outback 3.6R 2016
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Здравей Алекс, поздравления и благодарности за цялата информация, която споделяш в тази тема :bow: . Към края на месеца ми предстои смяна на маслото, та бих бил много благодарен ако ми препоръчаш подходящо за моето Суби. Изчетох доста и искам да пробвам с Red Line, но с кое конкретно!?! Колата е Impreza USDM, 2.5i без турбо EJ 253, 2007г., на точно 70 000 км., няма гаова и никога не е имала. Карам я вече 50 000 км., основно с 95 бензин, като предимно 80% извънградско с нормално каране без прекалено юркане. Сменял съм маслото винаги на 10 000км. с Мотул 5W 40 (X-cess и X-clean), но винаги съм забелязвал, че го гори (най-много X-clean, около 1.5 литра за 10000, а сега съм с X-cess и за около 10000км. на щеката е почти на края, демек към литър). Никакви проблеми не съм имал с колата, двигателя не е отварян и колата си върви супер, но ми се иска нещо по-добро! :)
Благодаря ти предварително, поздрави! Стефан

Чет Май 08, 2014 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Zlobstur написа:
Здравейте!!!
Искам да попитам мога ли да разчитам на Ravenol VST 5w40 повече от 6-7к. км. на Фори Турбо на Газ, при положение, че по "магистралите" ни потдържам скорости около и над ограниченията :pardon: , а последните 2 месеца доста често практикувам такова шофиране (не 1 или 2 пъти)
Благодаря предварително!!! :beer:

Виж този Риванол :giggle: - RCS Racing 5W-40

Чет Май 08, 2014 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 433
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Vmax написа:
Виж този Риванол :giggle: - RCS Racing 5W-40

Тенкю вери мъч !!! :) Maй на него ще залагам, пък квото ще да става. В главата ми вече е пълна каша :-~
Явно съм егати и лайка на тема масла, щом още немога да вдяна кой показател какво означава, и какъв трябва да е за да е густо на мотора, конкретно в моят случай :facepalm:

Чет Май 08, 2014 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Не мисля, че е добра идея да се кара на газ с рейсингово extra saps масло... Изобщо, карането с рейсингово масло си има едно единствено приложение - състезанието, след което се маха. За всичко друго има моторно масло ;)

Погледни и WRX 7.5W-40 на Xenum. Ако това е над бюджета, погледни GPX 5w40, пак на Ксенум. Euro сериите на Amsoil & Red Line също са ок.
GPX 5W-40 с естерната добавка на Lube Gard също би дала много добри резултати.

Пет Май 09, 2014 1:23 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
=Alex= написа:
Не мисля, че е добра идея да се кара на газ с рейсингово extra saps масло... Изобщо, карането с рейсингово масло си има едно единствено приложение - състезанието, след което се маха. За всичко друго има моторно масло ;)

Погледни и WRX 7.5W-40 на Xenum. Ако това е над бюджета, погледни GPX 5w40, пак на Ксенум. Euro сериите на Amsoil & Red Line също са ок.
GPX 5W-40 с естерната добавка на Lube Gard също би дала много добри резултати.

Алекс, няколко поста по-нагоре ти писах с молба да ми препоръчаш масълце, можеби не си го видял :)

Пет Май 09, 2014 7:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Извинявай, видях, даже отговорих, но нещо явно се е объркало с тапаталк-а. Ти си лесен - 5W-30, или 5W-40, и двете ще ти свършат работа. Аз бих започнал с 5-30 и хубава промивка на мотора. Има и други естерни масла, които също биха дали много добри резултати за ежедневна кола (примерно горния врх на Ксенум).

Пет Май 09, 2014 11:35 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Батя,

Поясни моля каква е разликата между този Равенол и примерно един RL 5/40, че по дейта шийтове излизат доста сходни като параметри и т.н.

Пет Май 09, 2014 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
=Alex= написа:
Извинявай, видях, даже отговорих, но нещо явно се е объркало с тапаталк-а. Ти си лесен - 5W-30, или 5W-40, и двете ще ти свършат работа. Аз бих започнал с 5-30 и хубава промивка на мотора. Има и други естерни масла, които също биха дали много добри резултати за ежедневна кола (примерно горния врх на Ксенум).

Благодаря ти! А как мислиш разхода на масло дали ще намалее след процедурата?

Пет Май 09, 2014 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Здравейте колеги имам питане за маслото MEGUIN . Как ви звучи да се сложи от това масло 10w-40 дизелово на бензинов автомобил. Обяснението на майстора е че в дизеловото масло имало нещо полезно което изчиствало нагарите и мръсотийте.

Пет Май 09, 2014 1:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

fliyng pig написа:
Благодаря ти! А как мислиш разхода на масло дали ще намалее след процедурата?
Това е въпрос за $1М :) Няма директен отговор "да", или "не". Ти си познаваш двигателя и състоянието му. Аз не зная нищо за него, за да кажа да, или не.

Много зависи от какво е "разхода" - дали го гори поради механичен проблем, или се изпарява след като "загине"/Shear-не базата (примерно - масло започва да изчезва след някакъв пробег - 8-10,000км., а дотогава не го пипа). Причините могат да са десетки, ако не и стотици.

Но, виж, нямаш повод за притеснение ако "разходът" е в нормални граници. Много по-добре е да караш с възможно най-хубавото масло, дори и да доливаш чат-пат, отколкото с компромисно, което "не го пипа". Това е златно правило. Лесно може да се докара да няма разход на масло (пак казвам, ако няма сериозен механичен проблем), но такъв подход не е правилен за мотора - слагаш чист, концентриран вискозити импрувър (Ксенум имат такива добавки - Engine Oil Stop Burn), с което вискозитетът отива в космоса, или минаваш на някакъв съвсем срамен вискозитет в стил 20-60 и няма да го пипне... Но в дългосрочен план щетите ще са значително по-големи, вместо няколко литра долято масло.

Виж този файл - много добре направено четиво по темата с разхода на масло:
AMSOil TSB - Reasons for Motor Oil Consumption

== Edit ==
Понеже често получавам съобщения защо има разход на масло, почти веднага след основен ремонт, вкл. и нови бутала, сегменти и хонинг, ще добавя и това към горното. В над 90% от случаите това е налице заради неправилно почистване на новия хонинг и в малки случаи - некачествено "престъргване" (цилиндърът не е идеална окръжност).
т. 10 от горния файл.
Почистването на новия хонинг е над 90% от тайната на добре направен рибилд, за да няма разход на масло. Има специални четки за целта, които не са скъпи, но неособено познати в България. По нормалните държави почистване на хонинг след направата му с всичко друго, различно от пластмасовите четки за точно тази цел е абсолютно забранено. Също така е забранено използването на каквито и да е разтворители.

Пет Май 09, 2014 1:55 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Мдааа ще пробвам пък ще видя, но мисля, че наистина разхода не е голям и не е от механичен проблем. Факт е, че до към 6-7 хил. км. почти не го пипа. Отново благодарско :)

Пет Май 09, 2014 2:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Значи нямаш проблем. Много пъти сме говорили/писали за базата на Мотул 8100 тук - животът й е толкова - 5-7,000км "преко-сили". Маслото си е хубаво, просто трябва да се сменя по-често, а не да се кара по 10-15,000км. Това - ако е инсталирано на Субару, заради по-натоварената маслена система. На някое Рено вероятно ще издържи и >15к :)
Просто боксерът си иска хубаво, "shear-stable" масло.
Ако ще караш с група 3 по някаква причина (съдейки по Мотул-а, с който е карана колата), аз бих ти препоръчал да пробваш ELF/Total. Те, заедно с Exxon Mobil правят едни от най-качествените гр. 3 бази, които гарантирано изминават 10к км, без някаква съществена загуба на вискозитет. Субарата понасят доста добре Elf маслата. Също така, стъпка нагоре са ти група 3+, като Сустината на Енеос или Visom на Ексон-Мобил. За по-дълъг пробег - вече отиваш на РАО/Естери - респ. гр. 4 и 5.
Разбира се, ако бюджетът не е проблем, и си обичаш колата, тогава няма причина да не караш с групи 4 и 5. Въпрос на личен избор.
:beer:

Пет Май 09, 2014 3:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Не знам дали имаш phD в областта, но ако нямаш бих те посъветвал да помислиш в тази насока! :) :beer:

Съб Май 10, 2014 11:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Здравейте колеги имам питане за маслото MEGUIN . Как ви звучи да се сложи от това масло 10w-40 дизелово на бензинов автомобил. Обяснението на майстора е че в дизеловото масло имало нещо полезно което изчиствало нагарите и мръсотийте. Колата е 2.0 бензин карана на газ.

Съб Май 10, 2014 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колега, информацията, която давате е непълна и недостатъчна. Кое е това масло? Предполагам, че нямат само едно 10-40. Поне линк към конкретното масло да си бяхте направили труда да пуснете. Не може да се говори за такава универсалност и да се генерализира, че дизеловите масла имали "нещо", което почиства повече. Имат и неща, които да неутрализират образувани съединения в резултат на горене на дизелово гориво, които силно се съмнявам да са нужни за газ. По принцип няма никакъв проблем бензинова кола да се кара с масло за дизелови мотори. Но във Вашия случай на газ има и други особености, които би следвало Вашия механик да Ви е обяснил.
Разбирам, че е по-лесно просто да пуснете 2 изречения, но защо просто не поразровите темата назад - на Вас това ще Ви е по-лесно, отколкото на мен (или друг мембър) да обясня/и всичко това за пореден път.

Съб Май 10, 2014 12:38 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Благодаря за отговора колега ,линк ще пусна след малко като го намеря. Първо да кажа ,питам защото не разбирам. Темата назад я изчетох ЦЯЛАТА, но не намерих информация по този въпрос или това масло( освен един колега който беше написал в началото на темата че го е използвал) . Благодаря предварително. :good:

Съб Май 10, 2014 12:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
http://www.meguin.bg/index.php?page=sho ... t&Itemid=2
Това е маслото.

Съб Май 10, 2014 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Аз не намирам пълна техническа информация на английски език за това масло на сайта на Мегуин. В немския PDF нямат нищо освен няколко маркетингови изречения, но няма нищо смислено, освен стойност на замръзване, кипене и плътност, API & ACEA нормите. Ако Вие намерите обстойно описание на параметрите на това масло на английски, мога да ги погледна.

Ако трябва да кажа нещо предвид оскъдните технически данни, мисля, че това е доста нисък клас масло, съдейки по API CF нормата. Другото и по-важно - това НЕ е mid/low saps масло (липсат ACEA "C" нормите, има само А3/В4), а това не Ви върши работа за каране на газ. Вместо да почиства, конкретно това масло ще образува много повече депозити в мотора. Като цяло нямате нужда от силно почистващо масло, карайки на газ, а по-важно е базата да е стабилна на висока температура и маслото да е с ниско съдържание на сяра и сулфатна пепел (SAPS нивата)... ако може и да е поне API SM (a още по-добре - SN), ще е бонус. "Почистването" можете да го направите с един хубав енджин флъш преди смяната на маслото, дори е по-правилно. Така не маслото ще чисти (и загива по-бързо от това), а добавката ще е свършила тази работа.

Ако разликата от 6-7 лв. в цената на литър не Ви генерира безпокойство, много по-безопасен избор е примерно този API SM/ACEA C3 Мотул. Oбърнете внимание на описанието за SAPS нивата. Ето и линк към PDF-a за това масло от сайта на Мотул. За мен е много по-правилен избор от въпросния Мегуин. Разбира се, крайното решение си е Ваше, но имайте предвид, че с тази препоръка компетентността на механика Ви за работа с масла е под сериозно съмнение.

Поздрави
 2

Съб Май 10, 2014 1:34 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Благодаря много за отговора :good: . Признавам имах същите съмнения за маслото и майстора. Благодаря и за препоръката най вероятно ще се възползвам. И аз не разбрах защо така или иначе ми трябва нещо почистващо при положение че съм на газ а последния път при смяна на маслото,това което излезе беше перфектно на вид а не бях доливал и капка .

Съб Май 10, 2014 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Моля, заповядайте отново :)
Вероятно Вашия механик е имал нещо предвид с почистващите свойства на маслото, нямам идея. При дизеловите масла агресивните почистващи добавки са във вечна битка "за метала" с противоизносните добавки, които също се "борят" за контакт с него. Само по себе си това е нормално, ако карате на дизел/бензин, но при горене на газ, това е просто ненужно. По-важна е температурната устойчивост на маслото при работа на газ.

Успех и споделете после мнение как се представя CNG/LPG серията на Мотул.

Съб Май 10, 2014 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  >