Отговори на тема
 Прегрян 2002 STI Prodrive 
Автор Съобщение

Постове: 59
Автомобил: 2002 STI Prodrive (sold)
Телефон: +359876093433
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравей Колеги,

Нов съм и моля за малко помощ, по надолу съм написал какво стана с моят новопридобит Prodrive (явно го прегрях)

Ето как се е спукало водното съединение след като го е протрила ролката:

Изображение

Скобите на радиатора, които го държат в леко килнато положение напред са били лепени с каноколит (литовска му работа, да колата е с Литовска регистрация) и въпреки, че проверих дали радиатора има някакъв ход преди да тръгна на път към България, видимо тогава нямаше. Колата е с зверски твърдо окачване и най - вероятно от вибрациите са се разлепили тези спойки с каноколита и от силният поток на вятъра радиатора се е бутал навътре, съответно очертаните с червено участъци са се драскали един в друг-ролката в маркуча и от там се е получила дупчицата в тръбата, поради която избил и антифриза.

Колеги пиша единствено за да ми дадете най лошия сценарии за да мога да се приготвя психически, колко зле може да е положението на автомобила ми в момента. Набързо ще обобщя какво е текущото положение:

Това стана на аутобана в Германия, съответно, щом видях че започва да загрява, веднага спрях и загасих автомобила (знам че е грешка и че е трябвало да стои на празен ход за да се охлади всичко и т.н.), дори не успя да стигне горното ниво в ЧЕРВЕНО а само до 3-тата чертичка на температурата на таблото, т.е. тази преди червената, но тогава вече беше тъмно и не успях да видя каква е причината за това избиване на антифриза. Дойде полиция и ме накараха да си организирам превоза до най - близкия паркинг или сервиз, съответно ме доцакаха още 200 евро за 5 км, но здраве да е. На другия ден видях какъв е проблема-тръбата от снимката е спукана, взех изолирбанд и то някакъв доста як, взех и свински опашки и оправих тръбата, долната, тръба на радиатора също беше тръгнала да се изважда, махнах кората и разхлабих въпросната долна тръба на радиатора и я набутах навътре, където трябва да си е затегнах я, съответно долях антифриз и през двата съда пуснах парното на макс, запалих колата и започна да си работи в десния съд за охладителна течност, започнаха да излизат мехури, докато просто изведнъж спряха да излизат. Така си поработи докато не си вдигна нормалната температура, след което работи така на празен ход 5-7 минути и започна отново да се вдига датчика за температурата устремно, но отново я загасих веднага щом видях че загрява.

Малко странно работеше, все едно постоянно влизаше в различни режими на работа, все едно на 3 цилиндъра, но все едно включваше и 4-тия от време на време, но го правеше това в интервал от милисекунди.

Преди да започне да загрява, започва да пуши дим като на метал от лявата страна някъде при главата (може да е и от при турбото, но едва ли), също така имам 3 x Gauge-а на мястото на часовника които показват съответно от ляво на дясно:

1. BAR-овете на турбото (турбото върти в същите интервали както преди инцидента)
2. Температура на някакво масло (сигурно някакъв датчик в самата турбина, който вече не отчита нищо, може би е изгорял най - вероятно от прегряване)
3. Датчик, който мери някакви MPa, той работи

Извинете ме за моето невежество, просто до сега не съм имал турбо агрегат и не мога да знам подробности и детайли за тези Gauges, просто ги изброих.

Доколкото се по-разчетох до сега:

1. Най - добрият сценарии за мен би бил балон в охладителната система, спекъл термостат, гарнитури на главите (НЕ издува маркучите !!!)
2. Най - лошият би бил, издран или ПУКНАТ блок (5000 лева нов иначе по - евтин втора ръка, но трудно намирам EJ207 shortblock, повече намирам EJ257 по eBay), счупени/изкривени клапани и изцяло повредена глава (явно лявата)

Колата ще ми я докарат до края на седмицата и ще я разглобим в сервиз за да видим какво е положението, дано не е блок.

Антифриза не измешва масло и щеката за маслото съответно не измешва вода, поне аз така мисля и това видяха очите ми !

Извинете ме за дългия пост, просто с такъв кеф я купих защото КЕФА ЦЕНА НЯМА пък и един път се живее, затова когато човек има възможност никога не трябва да се извръща от мечтите си и в сравнение с текущия ми автомoбил 2003 Mitsubishi Lancer ES (135HP FWD) този STI е самолет, който цял живот съм чакал и събирал пари да купя и ще обичам цял живот, както обичам жена си ](*,)

Вто Апр 22, 2014 1:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като лаик го казвам - ако има нещо, аз залагам на гарнитури и/или глави и блок за шлайф, ама лошото е, че не е ясно колко антифриз е бил изтекъл и съответно коя температура е показвала стрелката.
Това, което казваш, че е вдигнала температура пак - предполагам не е било добре обезвъздушена системата.
Пушека може спокойно да се обясни с течност по гореща част.
Съмнява ме, ако е показвало реалната температура, да има големи поразий.
Има и друго - не е ясно какво е било състоянието като си я взел...
Успех и пиши после :good: :beer:

Вто Апр 22, 2014 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
valqk написа:
Като лаик го казвам - ако има нещо, аз залагам на гарнитури и/или глави и блок за шлайф, ама лошото е, че не е ясно колко антифриз е бил изтекъл и съответно коя температура е показвала стрелката.
Това, което казваш, че е вдигнала температура пак - предполагам не е било добре обезвъздушена системата.
Пушека може спокойно да се обясни с течност по гореща част.
Съмнява ме, ако е показвало реалната температура, да има големи поразий.
Има и друго - не е ясно какво е било състоянието като си я взел...
Успех и пиши после :good: :beer:

Мерси колега, просто не може да се опише чувството като се сдобиеш с такъв звяр какво е, може би и затова се стигна до сегашната ситуация, а с жената бяхме пред раздяла преди да предприема закупуването на този автомобил, но все пак един път съществуваме на този свят, така че трябва да се живее на пълни обороти и празно да няма.

Дисковете са последен сезон и предни и задни, и като спирам колата тресе, но не много може да е от ABS-а знам ли нямам ABS на Lancer-а, дано е само от дисковете/накладките.
Максимума до който стигаше турбината беше 0,5 bar-а, а до колкото разбрах трябва да издува до 1.2 bar-а, може да не е ОЕМ турбината и може да е някаква друга, като цяло като купуваш кола не можеш на място (в случая в Германия) да прецениш в какво състояние е точно, а и аз съм Noob в турбо - науката и още повече точно на Субару, също така един единствен път ми изпусна пета предавка, но след още 150 км каране спре да изпуска, другото нещо което не ми харесва е че датчика за горивото не отчита максимално пълен резервоар, т.е. нещо му има на този поплавък или там каквото и да е, дано да е лесно оправяемо !

П.П. Тук е момента да се извиня на колегата Vmax, който искаше моят Lancer + X0000 (хикса е цифра > 1) лева за неговия Prodrive, Станислав, сега вече те разбирам защо й искаш толкова пари на твоята!

Вто Апр 22, 2014 2:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моята съм я загрявал до малко преди червеното,преди да се усетя че трябва да сменя радиатора.Мисля че няма последствия от това вече 15 000 км. след това.Така че ако е само това може и да не е много сериозно споко.Е тя моята не може много да се сравнява с твоята но все пак.Що не проверите първо термостати, радиатори преди да разхвърлите мотора.
Успех.

Вто Апр 22, 2014 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги ето го и резултата, предварително се извинявам за лошото качество на снимките, но се вижда основната идея за пукнатините около свещта:

Изображение

Изображение

Колеги имам много тъп телефон затова снимките са ужасни, но мен ме интересува, дали има нужда от заварки на тези малки пукнатини около свещта отиващи към клапаните на главите или директно да затворя колата така с пукнатините и да си карам без да се плаша ? Най - логичното е да си купя нови глави, ама тая кола ще ми излезе ЗЛАТНА !? :-~ :cry:

Сря Май 14, 2014 9:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, не се втелявай с тия пукнатини, затваряй си мотора и си карай колата. нови/стари винаги можеш да си купиш, пак ще станат така. Хич да не ти пука, че имало две-три-четири пукнатини, нищо не следва от тях според мен. Като си отворил двигателя се съсредоточи върху блока: той е по-кекавата част. него го провери отвсякъде за кривини, че и пукнатини по цилиндрите. виж си и тунела за коляновия вал, ако трябва си го изправи. блока при отварянето и вече се изметнал, тамън 3 пъти се убедих в това. Успех

Сря Май 14, 2014 9:16 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мерси колега :beer: :beer: :beer: :bow: и да не забравиш за тази или най - късно следващата Петъчна Софийска среща, ще черпя за новата придобивка, след като я сглобя и регистрирам !!!

Сря Май 14, 2014 9:32 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Литовските маймуни гадни бяха кръцнали Check Engine Light със резачки от Cluster-а на STI-я :facepalm: и затова взех жълтия светодиод от IC Sprayer-a и го запоих на липсващия Check Engine, а на мястото на IC Sprayer-а сложих студено бял LED малък светодиод, на който направих крачета и боядисах в жълтеникаво оранжев цвят с на жена ми лаковете за нокти :pardon: :beer: сега поне като сглобя колата, ще знам, че check engine-а ще свети когато трябва, че дори и да светне веднага след първото запалване, ще се ориентирам и ще звънна на колегите от форум-а, които са специализирани в областта.

:beer: :beer:

Сря Май 14, 2014 3:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
УРА УРА УРА, и двете глави са здрави, изтествани са за пукнатини и дали пропускат газове и са изшлайфани също !!!

Нямам търпение вечеееее :cool: това чакане на гарнитурите на главите (Athena 1.3mm) ще ми се стори като цяла вечност, искам да сглобявам двигателя вече:

Изображение

:beer:

П.П. Toя ангренажен ремък, като качество на пипане и на гледане ми прилича едно към едно на Cossworth-ския ангренажен ремък, който видях и пипнах в STI_bg в Люлин !

За заинтересованите, ето ги цените и на трите ремъка от amazon.com:

http://www.amazon.com/Gates-T328RB-Blue-Racing-Timing/dp/B000TTIM2U/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1400303894&sr=8-1&keywords=gates+T328RB

http://www.amazon.com/Gates-K050345RB-Blue-Racing-Micro-V/dp/B000TTO1ZC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1400303838&sr=8-1&keywords=gates+K050345RB

http://www.amazon.com/Gates-K040353RB-Blue-Racing-Micro-V/dp/B000TTILSK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1400303868&sr=8-1&keywords=gates+K040353RB

Държа да подчертая, че ангренажният ремък са го вдигнали с 10 долара, ето поръчката ми преди 2-3 седмици:

Order Placed: May 5, 2014
Amazon.com order number: 106-XXXXXXX-XXXXX39
Order Total: $140.65

Shipped on May 5, 2014

Items Ordered Price
1 of: Gates K040353RB Blue Racing Micro-V Belt Condition: New $30.67
Sold by: Amazon.com LLC

1 of: Gates T328RB Blue Racing Timing Belt Condition: New $76.42

1 of: Gates K050345RB Blue Racing Micro-V Belt Condition: New $33.56

USPS Priority Express Mail - $38 дойде за 5-6 дни в БГ ТОЗИ ПАКЕТ ДОРИ НЕ БЕШЕ ОТРАЗЕН В BGPOST.BG И СИ МИНА МИТНИЦАТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ КАТО КАК ВАЛЯК МИНАВА ПРЕЗ ПРЕСЕН АСФАЛТ

Може да проверите пратката тук:

https://tools.usps.com/go/TrackConfirmAction.action?tRef=fullpage&tLc=1&text28777=&tLabels=CW963817679US

И като теглим чертата за ремъците + доставката = $178.65 = 256 лева !!!

Тук в България за такъв Gates Racing ангренажен ремък само, искат 190 лева :-~

Съб Май 17, 2014 7:08 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема