Отговори на тема стр 1, 2  >
 Новото ми Легаси и нужда от съвет... 
Автор Съобщение

Постове: 24
Автомобил: Subaru legacy 2.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
http://prikachi.com/images.php?images/458/7384458I.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/460/7384460Y.jpg

Здравейте приятели!
От скоро съм горд собственик на горепосочения автомобил- Легаси 2.0 2004 :D
Купих го преди 4 дни и досегашните ми впечатления са изумителни...,преди това карах Вектра Б 1998 [-X
Скоро ми предстоят да измина едни 3000км до милна България,та искам бързичко да ви запитам,имайки в предвид, че на тукашните сервизи (живея в Англия) им нямам много доверие, какво бихте ме посъветвали да се смени или какъв вид сервизация да се направи на любимата ми колица, колкото да ме прибере в къщи,за да мога вече в Б-я да си я закарам на Субаро сервиз да я погледнат и '' доосервизят' ,както се казва. :)
Изскренно благодаря за вашите мнения и съвети. :bow:

Пон Юни 09, 2014 1:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет! Преди да тръгнеш смени задължително маслото и филтъра на мотора. Ако имаш възможност смени и маслото на ск. кутия и диф. Всичко друго ще можеш да го гледаш тук.

Пон Юни 09, 2014 8:31 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бих те посъветвал, профилактично да смениш термостата, че да не блокира затворен... а докато го сменяш него, спокойно може да смениш и антифриза (ако е мътен и/или с боклуци).
Имай предвид, че Субарата са по-капризни откъм масла - почети и избери подходящо.
Кво и е на Вектричката ве :) Вървяла е повече от 2.0ката :D :pardon:
Че е друг автомобил.... то няма такава друга кола, като Субару
:subaru_rulz:

Успех с прибирането!

Пон Юни 09, 2014 8:40 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Първо да благодаря за светкавичните отговори!!!
Относно маслото ,разрових се из прекрасния форум и забелязах, че МОТУЛ най-много се препоръчва като марка , а бихте ли ми оточнили с какъв вискозитет да е маслото 10X40 , 50X30 , пълна/полусинтетика ( легаси 2.0 ,138кс, 2004)
Скоростна кутия и диф. какво масло да използвам? А ремъка с ролките дали ще изкарат до България .не споменахте нищо за тях??
А за Вектрата какво да кажа-не съм имал по чуплива кола! През месец бях по сервизи и след поредния проблем с наф. помпа, получи еднопосочен билет за СКРАП... :giggle:

Пон Юни 09, 2014 10:57 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Колеги моля ви, ударете едно рамо...??

Пон Юни 09, 2014 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей,
не си казал в какво състояние си я купил колата. Имаш ли някакви оплаквания за тези 4 дни, или пък съмнения за нещо нередно?
Ако не, то не вдигай излишно нервите. Смени си маслото - засега 10В40 е добър вариант преди да скочиш на екзотична синтетика. Поне докато видиш реално има ли разход на масло. Виж как се държи колата, пропушва ли (често просто е необходимо да видиш ауспуха за нагар). Провери си нивото на маслото в мотора - цвят, някакви примеси (недай си боже). Погледни си и маслото на кутията. Има си щека. Пак - ниво, цвят на маслото и т.н. Ако е бистро 3000 км до БГ не са проблем, ако е ниско ниво - доливаш с някакво масло GL-5. (желателно синтетично).
Отваряш капака на двигателния отсек - проверяваш дали не са напукани ремъците на климатика и сервото. Дали няма излишни шумове (сравнително лесно се разбира) Всичко се вижда. За ангренажа - двигателя отпред има две пластмасови капачета - сваляш едното, което ти е по- лесно. Оттам се вижда ремъка. Проверяваш дали е напукан. Ако няма шумове от ангренажа и ремъка не е напукан - нямаш грижи с 3 000 км.
Ако искаш да си на 100 % спокоен - намираш някъде канал или подемник ( на запад е трудна работа), сваляш кората отдолу и оглеждаш за течове на на антифриз около маркуча, който излиза от радиатора отдолу. Той отива в термостата (вече друг колега обърна внимание). Зад термостата е помпата (по -точно над него). Гледаш да няма зеленикав налеп около фланчето на термостата. Той се получава при прокапване на помпата. Ако има индикации, просто и купуваш 2-3 лтр. антифриз и си сдържаш нервите и крака на магистралата в Германия. И хвърляш по едно око на термометъра.
Проверяваш нивото на антифриза - махни капачката на резервоара, не само на разширителния съд. Доливаш и в двете до ниво.

В общи линии това е.

Успех
:beer:

Пон Юни 09, 2014 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Като смениш маслото на двг си остави резерв за доливане - не знаеш дали и колко малко харчи...
И аз бих сложил за начало 10в40. По възможност YACCO. Аз съм ползвал само Яко и Мотул. От Яко-то съм по-доволен.
Най-важното, колегата го е казал.
И все пак бих сменил термостата :cool:
Моята я прегрях точно поради тази причина. Беше блокирал затворен. Сменя се супер лесно - трябва ти съд и 1час (ако няма къде да я вдигнеш).
Също обърни внимание на течове около помпата - както описа колегата. Моята помпа, примерно, изби, тече 10км и после се самозатапи. Ако стане така не е ясно колко време ще продължи да се върти, преди да блокира. Ако блокира... лошо. Освен прегряване, тя се върти от ангренажа. Не е ясно какво може да стане - прескачане, късане и т.н.

Пон Юни 09, 2014 11:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте!
Благодаря на всички отзовали се колеги и особенно на колегата ico_tech за подробните обяснения. Ще се опитам да изпълня всичките ви съвети и заръки. Това което ми направи впечатления за сега са следните неща: Когато дам на контакт, понякога се чува шум от лявата пасажерска страна (понеже волана е от дясно), можеби бензиновата помпа (под шум имам в предвид не нормалното безшумно подкачане на бензин а едно леко "израмжаване",но само понякога,примерно когато не съм я палил ден, два).
Не съм забелязал да пуши дори и като я изфорсирам,няма нагар по ауспуха,а двигателното масло е бистро и сякаш е малко над 'F' , но тук пътищата им не са прави ( аз я държа на една улица ) . За ск. кутия не успях да намеря щеката , за да го проверя маслото.Моята е с ръчни скоросто,не знам ако е на по-специфично място щеката-някой с повече опит да каже.
Двигателя работи умерено,тих е ( като изключим лекото потракване, което е нормално за боксер ) , но... ,когато постигне работни обороти (500) се усеща съвсем леко претрисане в купето и на волана.По запознатите да кажат дали е нормално , аз си нямам на идея ( все пак да припомня, че се качвам в Субито от Вектра ,където ако не тресе , значи на колата и има нещо... ROFL )
От всички ремъци , ангренажния изглежда най-нов ,надписите му не са изтрити,личат си все още , не се чува шум или виене от ролките.
Относно 100%-вата проверка ,ще се примоля на майсторите, които ще и сменят маслото/маслата да я вдигнат и да проверя водната помпа.
Още веднъж ви благодаря за обърнатото внимание!!! :bow: :bow:

Вто Юни 10, 2014 1:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... _assembly/
Виж къде е щеката на схемата и я потърси. Завряна е отзад м/у двг и коша откъм шофьора (това дето стърчи горе в ляво).
500 оборота не са нормални за празен ход. В аутодата и дават ??650?? ИЛИ 800 +/- 100. Хммм... т.е. може и да си в норма, но да не можеш да ги отчетеш правилно. По принцип не трябва да тресе, но в повечето случаи не е фатално - вакумче, датчик или нещо такова.
:good:

Вто Юни 10, 2014 1:59 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря колега valqk ще проверя , а за оборотите претрисането се получава когато всичко е изключено (фарове,климатроник... и т.н. ) , щом включа нещо , та дори и габаритите ,претрисането изчезва.Бихте ли ми казали какво масло да сложа за диф?

Вто Юни 10, 2014 8:19 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте.
Тъкмо се връщам от магазина ,купих ето това "Motul 6100 Synergie+ 10W-40 Technosynthese Engine Oil" масло за дв. дано съм олучил.

Вто Юни 10, 2014 9:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
MOTUL 8100 5W30 би било по-подходящо ,според мен (или това което съм разбрал от темата за маслата),но и това което си взел ще те докра до БГ. :)

Вто Юни 10, 2014 10:42 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
valqk написа:
http://opposedforces.com/parts/legacy/en_b13/type_9/manual_transmission/transmission_assembly/
Виж къде е щеката на схемата и я потърси. Завряна е отзад м/у двг и коша откъм шофьора (това дето стърчи горе в ляво).
500 оборота не са нормални за празен ход. В аутодата и дават ??650?? ИЛИ 800 +/- 100. Хммм... т.е. може и да си в норма, но да не можеш да ги отчетеш правилно. По принцип не трябва да тресе, но в повечето случаи не е фатално - вакумче, датчик или нещо такова.

Намерих щеката приятелю благодаря,между другото маслото е бистро и щеката показва над FULL , но пък колата не беше на равно място ,така че... :)

Вто Юни 10, 2014 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
cannibal написа:
Намерих щеката приятелю благодаря,между другото маслото е бистро и щеката показва над FULL , но пък колата не беше на равно място ,така че... :)

Вземи намери една равна улица, където можеш да спреш за 20мин. Паркирай, изчакай и провери маслата, защото така на криво - въобще не е ясно какво ниво гледаш.
:beer:

Вто Юни 10, 2014 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Колега Cannibal,
малко панически подхождаш. Щом си бил "в джаза" с опела, вече сигурно имаш необходимата базова култура за обслужване на автомобил.
Субару си е кола, като всяка друга. Абстрахирай се от разположението на мотора и "стряскащият" вид на интейка.
Когато ходиш да ти сменят маслото просто се наври в сервиза и огледай колата отдолу. Аз така направих в Германия, въпреки големите забранителни надписи и мъмренето от страна на приемчика на сервиза. Но преди такъв преход човек трябва да е сигурен в колата нали :pardon:. Ако нямаш течове на течности и си проверил нивата им - то просто не се притеснявай излишно. Имай предвид, че мотора ти е от последното поколение на първа генерация ej20, който е доста дуракоустойчив (изключваме прегряване поради липса на антифриз, но и то става доста трудно).
Не знам за теб какво е обичайното 'притропване" на боксера - такова няма. Има един ефект, който се наблюдава когато колата е студена - наричат го "piston slap'. Той обикновено изчезва след загряване. Ако всичко е наред - колата на място работи безшумно и без вибрации. Както на смукач, така и при работна температура. Това притрисане може да го имаш по много различни поводи. Ако колата пали и не свети чек-енджин лампа не се втелявай да търсиш проблеми. Карай си и се наслаждавай на гледките по пътя към БГ.

успех

Вто Юни 10, 2014 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за успокоителния пост ico_tech ,май имах нужда... :)

Вто Юни 10, 2014 4:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
Днес посетих няколко сервиза и искам да споделя цените ,които ми обявиха.
Първо ще започна с официалния сервиз на SUBARU
Ангренажен ремък ,без водна помпа- 292£ / + водна помпа-490£ при което човека ми каза , че му се случвало да сменя водна помпа веднъж на 5 години специално за мая модел????
Термостат + антифриз- 150£
Другия който посетих, неофициален субару ,някакъв случаен ми обяви следните цифри.
Смяна на:
Двигателно, диф.,ск. кутия масла и AC течност-275£. За ремък не питах тук.
Такива са цените в Англия(Лондон) приятели...!
Някакви мнения???

Сря Юни 11, 2014 5:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А бе колега, я си сменяй маслото на двигателя, провери си антифриза и тръгвай. 3000 км какво са!!!
Даже аз ако бях нямаше и маслото да сменя, само да му видя нивото, защото аз от 10 бр. Субаруто едно съм нямал дето да не бута масло :))

Нали все пак някой я е обслужвал тая кола преди, по състоянието горе долу може да прецениш
А и след тези жестоки ценички които си написал, я си ела в БГ да си смениш тука всичко :)))
По добре кажи в кой град ще се прибираш за да те насочим към правилния сервиз евенуално

Успех!

Сря Юни 11, 2014 5:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
miroslavmark написа:
А бе колега, я си сменяй маслото на двигателя, провери си антифриза и тръгвай. 3000 км какво са!!!
Даже аз ако бях нямаше и маслото да сменя, само да му видя нивото, защото аз от 10 бр. Субаруто едно съм нямал дето да не бута масло :))

Нали все пак някой я е обслужвал тая кола преди, по състоянието горе долу може да прецениш
А и след тези жестоки ценички които си написал, я си ела в БГ да си смениш тука всичко :)))
По добре кажи в кой град ще се прибираш за да те насочим към правилния сервиз евенуално

Успех!

+1
Ако не знаеш колко пипа на 1000км така или иначе ще спреш за почивка провери маслото в двигателя. Ако щеш долеи малко. Без значение какво масло само да има.
Тука ще си я стегнеш.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Юни 11, 2014 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
miroslavmark написа:

Успех!

От Варна съм.

Сря Юни 11, 2014 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >