Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Форестър 2008 - ръчни скорости vs автоматик 
Автор Съобщение
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:13 am, променена общо 1 път

Сря Май 21, 2008 9:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 16
Рейтинг: -1
Кофти...
Отговори с цитат
Пост 
Колега, ако си падаш по offroad определено ръчна скоростна кутия е твоят избор.

Сря Май 21, 2008 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1016
Автомобил: Impreza1.6, Legacy2.2, Forester2.0
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Колега, аз си падам по OFF роуда, и то много. сега имам Горски с МТ, но ако имах възмоност, щях да боцна 2008 АТ.
Просто съм ОЧРОВАН от колата.

Сря Май 21, 2008 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:13 am, променена общо 1 път

Сря Май 21, 2008 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Пост 
Форестър с 5мт е по добро, защото е снабден с така наречената с-ма dual range или още бързи и бавни на български, второ 4ат е програмирана компютърът сам да избира момента на сменяне на скоростите, което е недостатък при големи натоварвания, какъвото е offroad, така че ако си решил да излизаш от пътя от време на време и да засрамяваш някой друг паркетен лъв 5мт е изборът. :D

Сря Май 21, 2008 3:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Пост 
в допълнение искам да кажа, че не само паркетни лъвове ами и някой др руски автомобил

Сря Май 21, 2008 3:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колега, пропускаш това, че при автоматика, ако не греша и при новите форита, трябва да има 1-ва и 2-ра освен директна, задна и т. н. Те би трябвало да ти свършат работа при по-труден терен. Ако греша за новите, при по-старите модели със сигурност я има тази опция.
Моето мнение, че 5МТ/dual range е най-доброто, аз избрах такова за себе си. :D
Успех в избора!

Сря Май 21, 2008 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:14 am, променена общо 1 път

Сря Май 21, 2008 6:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Ами честно казано не разбирам много от автоматици - какво значи първа и втора освен директна ? Това не са ли скоростите на самия автоматик, които са описани в спецификациите по-горе - 1-ва има предавателно число като на 2-ра на MT, а при еднакви предавателни числа на главния диференциал, това би трябвало да значи че при ниска скорост ще предава по-малък въртящ момент към колелата. За нещо друго ли става дума?

П.С. За да вкарам и цифри тук - 1-ва на МТ има пред. число 3.454 спрямо 2.785 на 1-ва на автоматика. Отделно МТ има понижаваща предавка 1:1.447, което дава още повече въртящ момент при много ниска скорост. Това 2.785 ме притеснява на 4ЕАТ, че е прекалено малко за 1-ва скорост сравнено с МТ, но не знам на практика как се държи, все пак това са само цифри..

Говориме за различни неща. Става дума за 1-ва, 2-ра и 3-та скорост, които нямат нищо общо с 1, 2, 3 и 4 автоматични, скорости, които се превключват автоматично когато си на директна. Лоста на АТ има позиции P, R, N, D и плюс 3, 2, 1 за последните три позиции става дума. Значи някъде във форума беше писано за тях, колегите с АТ ще могат да обяснят за какво са. Ако не се лъжа: включваш 1 и колата върви само на първа, включваш 2 и колата тръгва от 2-ра, включваш 3 и колата не качва повече от 3-та предавка. Може и да съм дал грешно обяснение, но беше нещо такова. 1-ва беше за тежък терен.

Сря Май 21, 2008 6:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Намерих нужната информация в ръководството за експлоатация. :!:
Значи:
3-та използва спиращата сила на мотора при спускане или катерене по наклон АТ превключва автоматично на подходящата предавка от 1 до 3, в зависимост от скоростта на колата. За по-голямо ускорение се натиска педала на газта до дупка и автомата понижава на 2-ра или на 1-ва, след отпускане на педала автоматично се врща на предавка до 3-та, съобразена със скоростта на автомобила.
2-ра превключване от 3-та към 2-ра винаги с помощта на бутона на лоста. Отново използва спиращата сила на ДВГ при спускане и катерене по стръмен наклон. В тази позиция АТ държи само на 2-ра.
1-ва спускане и катерене по много стръмен наклон или каране в кал, пясък или хлъзгава настилка. В тази позиция АТ държи само на 1-ва
В заключение можем да кажем, че АТ не лишава едно SUBARU от неговите офроуд качества, помислено е и за това. Просто на мене ми допада повече МТ с бързи и бавни, предпочитам варианта когато аз контролирам скоростната кутия, а от там ДВГ и цялостното поведение на автомобила, било то при лоши пътни условия, било, да речем, и за ускоряване при изпреварване, а не да разчитам на автомата да ми свърши работа. :D

Сря Май 21, 2008 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Да допълня, че на новите Forester-и с 4Е-АТ SportShift, няма положения 3-2-1, но в "sport" режим същата работа се постига с бутване на лоста на "+" или "-", при това на дисплея се изобразават познатите 3-2-1 вместо D. Но логиката е същата, която Pepi описа.
А относно offroad-а, не мисля че ще си купиш нова кола, за да я ръчкаш по цял ден в "гори тилилейски". А за всекидневното каране автоматика има всяка минута предимство.
Лично мнение.

Сря Май 21, 2008 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
lantov написа:
Да допълня, че на новите Forester-и с 4Е-АТ SportShift, няма положения 3-2-1, но в "sport" режим същата работа се постига с бутване на лоста на "+" или "-", при това на дисплея се изобразават познатите 3-2-1 вместо D. Но логиката е същата, която Pepi описа.
А относно offroad-а, не мисля че ще си купиш нова кола, за да я ръчкаш по цял ден в "гори тилилейски". А за всекидневното каране автоматика има всяка минута предимство.
Лично мнение.

Напълно съм съгласен с доводите. И на мене понякога ми се иска, когато съм в задръстване или карането в центъра ми идва в повече, да си имам автоматик. На ясно съм за какво става въпрос, карам от време-навреме и един LandCruiser 3.0 D4-D, служебен, много е добър, нищо че е АТ. Нека човека сам избере това, което му допада най много. И да, жалко ще е да подлагаш едно чисто ново Суби на извращения, макар че то не е толкова крехко и нежно. :D

Сря Май 21, 2008 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Pepi написа:
И да, жалко ще е да подлагаш едно чисто ново Суби на извращения, макар че то не е толкова крехко и нежно. :D

Както пишеше в едно review на Субару, "не трябва да забравяме, че не сме зад щурвала на танк" :twisted: Окачването ще издържи доста извращения, но камъните изпод колелата, клоните и драките отгоре и отстрани не прощават!

Сря Май 21, 2008 10:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 32
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
... в подкрепа на казаното от г-н Лантов и аз да се изкажа ... освен, ако по пофесия не работиш горски и не си всеки ден в "дън гори тилилейски" :) ... автоматика би бил много добър избор ... според мен си струва парите до последната стотинка ... а да не говорм за удобството при шофиране

Чет Май 22, 2008 6:49 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Пост 
Колега, благодаря за уточнението за 1-ва, 2-ра и 3-та на АТ, наистина това го пропуснах, но чесно казано си предпочитам 5МТ. Някаксни при АТ- то немога да се отърся от чувството, че колата ме контролира а не аз нея...но пък както каза колегата зависи за какво ще го ползваш... :wink: ...абе при всички положения се ще караш един супер автомобил... :D

Чет Май 22, 2008 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Чет Май 22, 2008 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 128
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
въпроса има и друг аспект,

при ръчни скорости, е налице постоянно предване към двата моста 50 на 50, като междинният диференциал може да предаде 100/0 и 0/100 , което може да бъде комбинирано и с тракшън контрол и даже с блокиране на диференциал при някои варианти....ако не се лъжа, даже и смао към едно колело....

при автоматични скорости, доколкото си спомянам, нещата са по различни, мисля че върви с 90/10 ?(не си спомням точно) и при новите модели с тракшън контрол и електроника на кутията, може да предава до към 50/50

нека знаещите повече да пояснят детайлно....

аз мисля, че тоези особебности имат голямо значение за движение на колата не само при офроад....аи попланински път да речем и т.н. за стабилността, не случайно авто варианта има и тракшън контрол...????

Чет Май 22, 2008 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колега взимай 4ЕАТ със Sportshift.
Имам познат с такава кутия на новата Impreza. Човека досега е карал само автоматици, и според него кутията е повече от добра. По спецификация на 3-та позиция стига до 180 км/ч. Възможността за ръчно превключване остава и ръчната кутия няма да ти липсва.
Успех

Пет Май 23, 2008 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Пет Май 23, 2008 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
И как ще докладваш как се държи, като не си карал същия автомобил с ръчна?
Аз имам автоматик, но не мога да го сравня с ръчната - не съм карал такава. А да го сравня с друга марка/модел - няма смисъл.

Пет Май 23, 2008 5:43 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4, 5, 6  >