Отговори на тема стр 1, 2  >
 Стържещ звук при движение 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 64
Автомобил: subaru B9 TRIBECA
Телефон: 0887695105
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги,отскоро съм притежател на Субару Форестер 2.0 2000 г. атмосверен.125 к.с.Та проблема ми е следният:При ускоряване на 1предавка ,понякога и на втора се чува стържещ звук от към скоростите или съединителя.
На място при запален двигател леко шуми и аксиалният лагер като отпусна съединителя.
Според вас ,къде е проблема и имал ли е някой подобни "болешки"?
За мен виновен е аксиалния лагер,но ще е полезно да проуча и вашите мнения като хора с по -богат опит с тая невероятна кола!

Сря Юни 25, 2014 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
van_forester написа:
На място при запален двигател леко шуми и аксиалният лагер като отпусна съединителя.
За мен виновен е аксиалния лагер,но ще е полезно да проуча и вашите мнения като хора с по -богат опит с тая невероятна кола!

Колега, ако е аксиален лагер, то той ще шуми когато натиснеш съединителя, а не когато го отпуснеш. При отпуснат педал, лагерът е в покой и няма как да го чуваш.
Не мога да дам предположение откъде може да е този шум.

Сря Юни 25, 2014 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Обратно.. лагерът е в покой при натиснат съдинител. При пуснат педал се върти и шуми. Иначе стържещ звук , освен от този лагер, може да се чува от скоростна кутия или някоя ламарина към гърнето :)

Сря Юни 25, 2014 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 344
Автомобил: Subaru Outback MY15, 3.6 R
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мисля си че е точно някоя ламарина. И при мен се чува същия звук, от 1100 до 1500 оборота съм го забелязъл, че се получава и все се каня да го погледна, но все не му идва реда.

Сря Юни 25, 2014 5:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ComingSoon написа:
Обратно.. лагерът е в покой при натиснат съдинител. При пуснат педал се върти и шуми. Иначе стържещ звук , освен от този лагер, може да се чува от скоростна кутия или някоя ламарина към гърнето :)

Това е абсолютно невярно. Прочети малко.

Сря Юни 25, 2014 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ще се сьглася с колегата. При натиснат сьединител шума спира а при отпуснат се чува шум като цвилене на ремьк. :good: .

Сря Юни 25, 2014 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
patko написа:
ComingSoon написа:

Това е абсолютно невярно. Прочети малко.

Благодаря за съвета. :) Ще прочета още.... няколко пъти :bow: :cool:

Сря Юни 25, 2014 8:36 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При натиснат съединител е в покой само първичният вал и ако шума спира тогава може да се асоциира с него.
Когато педала не е натиснат лагера стои на разстояние от притискателя. При дърпащите притискатели на турбо субитата се върти постоянно, но не е под напрежение.

Сря Юни 25, 2014 9:02 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При мен при натиснат съединител НЕ се чува звук подобен на стържене на ламарина ,но при отпуснат-се чува!И така - кой според вас причинява моето притеснение?По-точно ме интересува ,това притеснително ли е или не?

Сря Юни 25, 2014 9:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Смени маслото на скоростната кутия и виж по пробката за стружки или нещо като пясък. Аз залагам на двойния лагер ако не бъркам е между 4 и 5 скорост. Както се казва и ти можеш но козата си иска пръч в случая сервиз с опит в скоростните кутии на субару.

Сря Юни 25, 2014 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
+1 със съшите симптоми.Основен заподозрян - лагер в скоростната кутия.Ако някой установи точно откъде идва този шум нека пише...При мен започна с едва доловимо стържене на ниските предавки до 1500-2000 оборота,но с времето се усили.Няма проблеми с превкючването,скоростите си влизат много добре и маслото е бистро.На студена кола шума е по-слаб.
Впрочем някой знае ли колко струва скоростна кутия 2-ра ръка за Фори 98 МТ?Имах намерение да я ремонтирам,но майстора ме разубеди,защото ремонта може да излезе по-скъп от цената на здрава скоростна 2-ра ръка.Не искам да я разглобя,преди да съм намерил заместител и колата да стои на трупчета неизвестно време.При всички положения ще се отваря за диагностика, дори и при вариант със заместител,за да се установи какво се е повредило, но ако някой ме изпревари нека сподели тук...

Чет Юни 26, 2014 4:53 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
без претенции за технически познания от моя страна :)
просто споделям какво съм прочел в нета след доста ровене за подобни симптоми.
За подобен шум при натскане на педала на съединителя няколко см или грубо казано до средата и ако шума изчезне най-вероятно проблема е от аксиалния лагер на съединителя, ако шума не изчезне до средата на натиснат педал, а изчезва след натискане на педала до края, най-вероятно проблема е в скоростната кутия и по-конкретно в лагер на първичния вал :) , както каза по горе колегата 1040

имаше и теми по назад тук във форума за тест с вдигане до средата на лоста на понижаващата предавка...

по знаещите да обяснят :)

Чет Юни 26, 2014 9:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 12
Автомобил: Subaru Forester (SF), Yamaha 750 XV
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
SuBaRu_FoReSteR написа:
Мисля си че е точно някоя ламарина. И при мен се чува същия звук, от 1100 до 1500 оборота съм го забелязъл, че се получава и все се каня да го погледна, но все не му идва реда.

:good: Резонанс на ламарините в предната част на генерацията.
Чувал съм този звук при 2бр. форита

Чет Юни 26, 2014 11:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 344
Автомобил: Subaru Outback MY15, 3.6 R
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
istizhar67 написа:
:good: Резонанс на ламарините в предната част на генерацията.
Чувал съм този звук при 2бр. форита

Точно, а това за което пишат останалите колеги е съвсем друга бира ;)

Чет Юни 26, 2014 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 198
Автомобил: subaru outback 2.5
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Общо взето за лагера (след малка проверка) шуми защото след отпускане на съединителя не се връща на мястото му и затова се чува това пристъргване . Моя лекар предложи слагане на пружина при двигателя (на лостчето за да го връща докрай винаги) но след малко мислене се отказа с думите ,че било много несериозно дори за него. Относно термопанелите на колекторите е нормално при нашите по стари автомобили азбеста да си е отдавна заминал и те да резонират. След като махнах мойте се бях вманиечил да ги заместя с термолента. Внимателно проучих за качествена такава ,под 100 лв. няма.Оказа се ,че не е изобщо толкова лесно да се навие ,колкото си мислех (даже повечето хора от незнание, първия път и ръкавици не ползват :-~ :cry: ). Азбестова няма отдавна ,била забранена (имало вариант от стар пожарникарски маркуч :idea: ). От съветите на хора от М комплект и други майстори разбрах ,че на моя малък 125к.с. двигател няма смисъл и да слагам. Топлината не била колкото на хората с охлювите с 200+ к.с. При всяка смяна на масло проверявам маншоните който са близко до изходящите колектори. За 20 000 км няма проблем напуквания или т.н. Махай ги панелите ако е оттам проблема и си карай колега. :good:

Чет Юни 26, 2014 2:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
van_forester написа:
При мен при натиснат съединител НЕ се чува звук подобен на стържене на ламарина ,но при отпуснат-се чува!И така - кой според вас причинява моето притеснение?По-точно ме интересува ,това притеснително ли е или не?

аз според обяснението на колегата, който си пусна темата чета и разбирам че проблема му по-скоро е от някакво стържене, което има връзка с натискането и отпускането на съединителя :) и затова предположих че е свързано със съединителя или скоростите....
разбира се най-добре първо да се огледа генерацията за някакви вибрации и после да се търси и друг по-сериозен проблем
успех в търсенето, пиши после какво си установил, кое е причинило цялото притеснение ;)

Чет Юни 26, 2014 3:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Ако е от термощита звука е по-различен и лесно се разпознава. По принцип теста за лагера е слагане лоста за бавни и бързи по средата и при отпускане и натискане на съединителя звука се променя. Но според мен доста показателно е да се види пробката на скоростната кутия (магнитна е).
Май скоростна кутия под 400лв. не може да се намери и най-често е доста повече. За мен отварянето е единствения вариант пък после каквото сабя покаже. На тоя форестер двойния лагер му е слабото място и при 125Hp е по често срещан.

Чет Юни 26, 2014 5:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 77
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
subaruhipo написа:
Азбестова няма отдавна ,била забранена (имало вариант от стар пожарникарски маркуч :idea: ).. :good:

НЯМА такъв маркуч,било стар или нов.
Метнали са те.

Чет Юни 26, 2014 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Стърженето се чува само при движение на скорост.На свободна на място има едва доловимо леко притропване от ск.кутия.При натискане на съединителя всички шумове изчезват(поне при мен е така).Направих консултация с най-разбиращия от Субару машини в Пловдив и неговото мнение е,както писах по-горе,че не се знае какво ще излезе като се отвори-1 или повече лагери,струващи X лв.+сваляне/качване+труд, а и циментацията на зъбните колела също може да е заминала,та не знам кое е по-изгодно в случая...

Чет Юни 26, 2014 6:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Понеже се тегли каравана със Субито ,по моя преценка около 800-900 кила,след разходка около 100-тина километра стърженето изчезва .Изчезва и при загряване на мотора,на мен също ми се иска да е от тези ламаринки около генерацията.
Притеснявам се обаче да не е в съединителя или скоростите проблема,но когато отворих пробката на скоростите маслото вътре беше "сълза".Няма стружки ,не остави и грам съмнение у майстора.
Ходих на заварки ,заварихме де що се виждаше по предпазните тенекета ,но уви пак същия звук.
Освен да не е прихваната както трябва заварката.
Идеята на темата ми беше ,ако има друг този проблем -как го е решил !
Това със смяна на скоростна кутия много не ми допада,още повече ,не е ясен крайния резултат!
Не ми е ясен този съединител -може ли от него да е ,аксиалния лагер шуми ,но това само при свободна скорост и на обороти.
Въобще колкото повече мнения ,толкова повече инфо.
Благодаря за търпението и отзивчивостта ви!

Чет Юни 26, 2014 7:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >