Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Форестър 2008 - ръчни скорости vs автоматик 
Автор Съобщение
Subaru Helper
Аватар

Постове: 134
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Аз съм за АТ скоростна кутия :D
Не съм карал ръчка ,но е по .............. :-k :-k ,абе и аз незнам но ми е по удобно с АТ.

Пет Май 23, 2008 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 286
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Има ли механизъм/система при 4-ЕАТ, която да компенсира бавните скорости на ръчната кутия?

До колкото знам не всички механични кутии имат понижаваща предавка. Не съм навлизал в подробности, но някой беше писал тук във форума, че на мотори с по-голям въртящ момент не се поставят понижаващи предавки. За предавателното число на различните скоростни кутии става въпрос за първи път. Следя темата с интерес :-)

Пет Май 23, 2008 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
joanna написа:
Аз съм за АТ скоростна кутия :D
Не съм карал ръчка ,но е по .............. :-k :-k ,абе и аз незнам но ми е по удобно с АТ.

Welcome back :-)

Пет Май 23, 2008 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:15 am, променена общо 1 път

Пет Май 23, 2008 10:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Взимай автоматика и толкова ;) Какво ги умуваш тия предавателни отношения. Хората са го сметнали, нормално е кутия с 4 предавки и такава с 5 да имат различни предавателни отношения. За понижаваща предавка не се кахъри, сигурно няма да ти случи да я ползваш дори и да я има.
1-2-3 положенията на лоста не е спортшифт функцията, нито превключва на по-високи обороти. То реално кутията няма точно определени обороти на превключване, това зависи и от други неща. С позициите 1-2-3 просто ограничаваш кутията до коя предавка да превключи. Ако сложиш на 1 ще караш само на първа и това е, аналогично и за другите 2 положения - ама бензина ще ти струва скъпо :) На D е ясно че ще изрежда всичките 4 скорости. Това е направено ако по време на движение решиш да ползваш мотора за спирачка както при ръчките. Както си на D в движение може да ръгнеш на положение 3 и колата пада на 3-та. После на 2 и колата пада на 2-ра и т.н. Аз това го ползвах зимата понеже нямам спортшифт (опцията за ръчно превключване) а съм с обикновен автомат, който има D и 1-2-3. Само че се чудя дали спортшифт кутиите има 1-2-3 положения, ми нали можеш да минеш в ръчен режим, и то си губи смисъла. Мисля че ти пишеш за тия 1-2-3 които ти се изписват на таблото, но не съм сигурен? Не съм се заглеждал, но мисля че, D положението е последно по реда, и после вкарваш настрани лоста и влиза в ръчното превключване (+ и -).

Съб Май 24, 2008 3:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Аз съм с автоматик. Зимата какво правих по снега :-D :-D :-D
Kingalex е с ръчна. Той пък какво правеше по снега :-D :-D :-D

Обаче в града автоматика си е кеф. Обслужването му е по-скъпо, но не ръчкаш постоянно първа-свободна-първа-свободна и през 10-15 мин. може и до 3-та да стигнеш.

Съб Май 24, 2008 3:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Да, удобството е голямо, и аз по снега много я търкалях зимата, общия снеговалеж беше над 300см за зимата. И голям кеф ;) Само за едно не съм съгласен с теб, за обслужването. Защо е по-скъпо? Нямаш съединител (феродови и притискателни дискове, помпи или жила за съединителя), нямаш лостова система за превключване. Аз на автоматика, само едно масло му смених и това е, не съм правил друго обслужване. Бях се нави лда му сменям филтър (цедката), ама не го направих, пък за по-новите модели филтъра дето е отстрани на кутията пишат че, не е нужно да се подменя.

Съб Май 24, 2008 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Provigo написа:
Да, удобството е голямо, и аз по снега много я търкалях зимата, общия снеговалеж беше над 300см за зимата. И голям кеф ;) Само за едно не съм съгласен с теб, за обслужването. Защо е по-скъпо? Нямаш съединител (феродови и притискателни дискове, помпи или жила за съединителя), нямаш лостова система за превключване. Аз на автоматика, само едно масло му смених и това е, не съм правил друго обслужване. Бях се нави лда му сменям филтър (цедката), ама не го направих, пък за по-новите модели филтъра дето е отстрани на кутията пишат че, не е нужно да се подменя.

Нали знаеш как ни е учил бате Nick
Точиш, наливаш, точиш, наливаш, точиш, наливаш, точиш, наливаш и като знам колко струва литър хубаво трансмисионно масло за автоматик и това на всеки 30 000 :roll:
А амбреажа комплект струва 300-400 леФа и караш над 150k във всеки случай...abator го махна на над 200k :?

Съб Май 24, 2008 5:04 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 286
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Impreza94 написа:
...abator го махна на над 200k :?

Амиии махнах го на 120 000 км. На толкова ми е колата в момента. Ако не се бях правил на трактор със сигурност щях да изкарам още 20-30 000 км.

Съб Май 24, 2008 6:34 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 18
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте аз си взех Форестър с ръчна кутия и съм доволен , а бавните мисля че са доста голямо предимство при маневри и движение при труден терен поне това съм го пробвал, а също на бавни ускорява по-добре въпреки че избягвам да ги ползвам ако не е необходимо.

Нед Май 25, 2008 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:15 am, променена общо 1 път

Вто Май 27, 2008 10:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 176
Рейтинг: 102
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Има ли механизъм/система при 4-ЕАТ, която да компенсира бавните скорости на ръчната кутия?

Аз съм съвсем отскоро собственика на Subaru Outback с АТ и имам бутон HOLD, който според мен има това свойство. Съзнавам, че при въпросния нов модел Форестър нещата може да стоят по-различно. Ако някой знае каква точно е функцията на HOLD бутона при автомата ще съм благодарен да сподели.

Вто Май 27, 2008 11:26 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:16 am, променена общо 1 път

Вто Май 27, 2008 11:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 176
Рейтинг: 102
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Не съм сигурен. А какво става като натисна HOLD когато съм на директна? Според мен забавя смяната на скоростите. Ако без натиснат HOLD бутон кутията сменя да кажем на 2500 оборота при натиснат HOLD сменя предавката на по-високи обороти (3500 примерно) като по този начин подава по-голям въртящ момент при всяка от предавките.
Естествено всичко това са мои тълкувания и може да са пълни глупости :)
За това би ми било интересно някой да разтълкува какво точно върши този бутон.
Съжалявам, че малко разводнявам темата.

Edit: То си имало тема за това, но кой да чете :)
viewtopic.php?f=1&t=8262

Вто Май 27, 2008 11:40 am
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Абе имаше един руски сайт, където се обясняваха копчетата HOLD, POWER и т.н. на автоматичните скоростни кутии. Поровете из форума за точен линк.
На американския Аутбек няма никакви копчета, но пък не съм забелязал да ми липсват.

Пет Май 30, 2008 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Има ли Форита и въобще субару-та с блокиране (прим LSD) и на задния мост.Доколкото разбирам на междинния имат всички блокировка.
Значи при новите автомати с Sportshift диференциалите предават принципно 60/40 предно/задно и могат да го докарат до 50/50.За старите модели обаче се говори, че предават 90/10 предно/задно-което доста ме озадачи.Не се ли губи усещането особено на сухо тогава , че караш субару.То така се задвижват всички други нишови модели като Аутлендър, Кашкай, Куга и т.н.Предния мост не тегли ли досадно като всеки стандартен, позволете също да го нарека безличен автомобил с предно?
Както и да е , по-интересен е първия ми въпрос

Пон Яну 05, 2009 1:13 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Интересувам се най-вече за актуалните модели , какви блокировки имат и какви са им предавателните отношения.
Също не разбирам защо при попадане на диагонални колела на лед, колата не може да продължи и защо го няма и същия ефект при попадане на лед само от едната страна прим само левите колела.
Знам принципа на действие на диференциала, но не проумявам точно какво върши междуосевия диф.Също не разбирам той компенсира ли ъгловата скорост при завой или това си го правят само дифовете на самите оси.
Ако някой напише нещо, доста ще съм му благодарен.

Пон Яну 05, 2009 1:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Малко късно се включвам по същество в темата но....

Виждал съм поне две автоматични кутии с ниски предавки - една G Класа и един Ленд Крузър. Вероятно има смисъл от понижаващи предавки и при автоматиците...

Иначе ако трябва да се коментира ръчна/автоматична кутия - мисля че ако колата не се ползва предимно за състезания няма особен смисъл от ръчка. Гледам текущия типтроник ускорява по-бързо от ръчната и гори по-малко... Аз три години вече съм с един типтроник и вече хич не ми липсва ръчката (при положение че бях силно предубеден към автоматиците). Зимата само я вкарвам на 2-3 или 4 при потегляне от кофти място за да тръгне на 2-ра и оттам няма гайлета.

И без да обиждам женската част на форума (!) и съдейки по мойта жена - жените трябва да карат автоматици :D :D :D

Пон Яну 05, 2009 8:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Автоматика е много хубаво нещо, особено за големите градове. И аз ги харесвам, обаче си взех с ръчни скорости. Катеря доста колата по баирите за да летя с параплан и има места, на които на 1-ва не мога да се кача, но когато включа понижаващите се качвам без проблеми. Не знам дали автоматика ще се справи с тези места при условие че няма понижаващи? Може би ако е 2,5? Аз съм 2.0 XS 4Q с MT бензин.

Пон Яну 05, 2009 10:26 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---