|
Страница 1 от 1
|
|
Outback H6 2002 смяна на верига | въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
bozzerreaneux
Автомобил: Outback '10 2.5CVT,Outback '02 H6
Рейтинг: 252     
|

Здравейте, колкото и да не ми се иска, май ще съм един от малцината с проблем при веригата на H6.. Колата е на 170 000 по километраж, внос от Швейцария (не на собствен ход). Направихме над час и половина обстоен оглед в сервиз, при който беше установено, че колата няма сериозни забележки и всичко е в норми и най-важното - отсъствие на долу-описания шум: чува се неприятно тракане от към капака на веригита, като че ли по-изразено от лявата страна и то само при определени обороти (1800-2000) и най-вече на празен ход. Шумът наподобява камшичено чукане на метал в метал като, шумът изчезва при рязко форсиране и задържане на по-високи обороти. Едновренно с това се наблюдава светване и примигване на лампата за налягането на маслото в двигателя, при наличие на достатъчно масло там. Сменихме малсо и маслен филтър + промивка, но шумът остана  Оттук нататък предстои сваляне на капака на веригита, за да се види какво е положението вътре. Предположението е, че най-вероятно се касае за износен/и водачи и/или обтегачи на веригата. Проблемът е дискутиран тук http://www.subaruoutback.org/forums/110 ... ssion.htmlНадявам се да ми помогнете с компетентен съвет относно: 1) При потвърждане на диагнозата за износени обтегачи/водачи на веригата задължително ли е да се смени целият комплект (двете вериги, зъбни колела, водачи, обтегачи, о-пръстени, евентуално водна помпа) или е приемливо просто да се подменят износените части и добре да се прецени има ли поражения по самата верига? Сумата за евентуална смяна на целия комплект в оригинал е около 1600лв с труда и това не включва цената на водната помпа. 2) От какво би могло да се получи подобно износване на тези елементи? До колкото разбирам се касае на изтъркване и натрушаване на материала по повърхността на обтегачите/водачите, с който веригите влизат в контакт. 3) Като допълнение към 1), възможно ли е ако се установи, че износването засяга само елементите от едната страна, да се подменят само веригата и проблемните елементи от тази страна? Разбирам, че винаги е най-добре да се подмени целия комплект но виждам, че колегите от http://www.subaruoutback.org/forums/110-gen-2-2000-2004 прибягват до смени само на дефектиралите части.. Много благодаря предварително!
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 8:22 am |
|
|
|
srg
|

Не си единствен, колега, и аз наскоро направих същото. При мен също чувах, макар и по-слабо изразено тракане като от разтегната и увиснала верига май само от едната страна, почти само на празен ход, но без светене на лампи и/или каквито и да е индикации за грешки при диагностика и т.н.. Въпреки, че автомобила си вървеше на пушка, аз реших да си обслужа веригата и всичко покрай нея просто защото не съм сигурен в изминатите километри по компютър, а и съм малко по-педантичен от повечето хора и подобни неща ме дразнят ..... МНОГО От друга страна пък реших да сменя покрай веригата и всичко, което си изброил (обтегачи, водна помпа, термостати, някакви гарнитури, о-пръстени и т.н.) просто защото така или иначе се сваля двигателя и се плаща труд за такава операция и ако в последствие се "обади" нещо от изброените неща ще се наложи отново да бъде заплатена същата операция. По останалите въпроси, за причините и т.н., не съм компетентен и няма да мога да споделя някакво инфо, но това присветване на лампата за масло лично мен би ме накарало да поторя и потретя диагностиката при различни майстори, за да не се окаже, че шумовете и веригата нямат нищо общо с тая индикация. Драсни после като има някакво развитие и най-вече като дойде резултата на края  Едит: сега видях, че ти си с предното поколени, но идеята и логиката на ремонта май важи по принцип за всички хора с подобни дилеми.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 8:35 am |
|
|
|
bozzerreaneux
|
|
Благодаря за бързия отговор, srg. Ще пиша какво е станало вп оследствие.
Ако не е тайна, в кой сервиз направи смяната?
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 8:47 am |
|
|
|
srg
|
|
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 9:29 am |
|
|
|
plaskom
|
Щом се касае за даване на пари за части и ремонт, процедурата е следната: 1.Отиваш до хладилника, вземаш си една бира, отваряш я и правиш списък с всички части които евентуално ще смениш. 2. Отваряш си втора бира и събираш инфо колко е цената на всяка една част и труда за смяната. 3. Отваряш си трета бира и преценяваш дали да смениш само износените части и да вложиш по-малко пари сега и евентуално операцията да се повтори в бъдещето или да дадеш всичко на куп и да не го мислиш повече. Решението никога не се взема на трезва глава, въпреки че зависи и от финансите които можеш да отделиш в момента Успех
_________________ www.plaskom.com
|
|
1
|
|
| Пет Юли 04, 2014 9:49 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
стига да не ти кажат че за часттите трябва по месец за доставка  така че виж и това колега
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 10:47 am |
|
|
|
bozzerreaneux
|
Благодаря ви за отговорите! След свалянето на капака се оказа действително скъсан обтегач. Предстои смяна на целия комплект 
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 11:17 am |
|
|
|
SUBR
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 11:48 pm Постове: 221 Местоположение: София
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
|
Понеже наскоро и аз дискутирах темата с един виден майстор в областта на субару  колко би струвала евентуалната смяна на тази верига и отговора, бе че се сменяли само обтегачите два на брой по 140лв,а самата верига струвала около 100 лева (но се разтягала изключително трудно) плюс труд 300лв.В началото когато купих и обслужвах моята колата (също внос от CH),питах за цена на веригата и пробег след който се сменя тогава ми казаха около 1200 лв. но не поясниха дали включва целия кит или не или поне аз не си спомням..Както виждаш цените в сервизите варират както и мненията какво точно да се смяня  .Поне две мениния събери преди да минеш към ремонта 
|
|
|
|
| Пет Юли 04, 2014 11:39 pm |
|
|
|
fenix
Регистриран на: Съб Апр 02, 2011 9:36 pm Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105  
|
Здрасти,цената на целия ангренажен комплект е към 770лв.,водната помпа е 266,комплекта пръстени на капака 107лв..Април месец правих това упражнение,така че ти давам актуални цени(на наш колега от форума),иначе по магазините е още по-дебело.Цената на труда също много варира,някои сервизи работят на двойно и нагоре по-скъпо от други(говоря за известните в този форум сервизи),ама всеки си предценява.А ако си купуваш и частите от тях  ,обявиха ми водната помпа за 380  ,за останалото не питах.Ако искаш повече подробности давай на лични.
|
|
|
|
| Съб Юли 05, 2014 9:58 am |
|
|
|
Емо74
Регистриран на: Чет Авг 06, 2015 1:44 pm Постове: 452 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2003г. H6 3.0
Рейтинг: 250     
|
|
Здравей колега,какво стана с веригата?Смени ли я и къде?Май и на мен ми предстои същата операция.
|
|
|
|
| Пет Ное 06, 2015 7:17 pm |
|
|
|
bozzerreaneux
|