Отговори на тема стр <  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  >
 Subaru Forester 2014 
Автор Съобщение

Постове: 45
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
SUBARUFORESTER XT написа:
КОЛКО СТЕ ЗАСИЧАЛИ КАТО МАКСИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРАТА НА МАСЛОТО НА ВАШИТЕ "ХТ''-ТА!(SJ)
ДНЕС ЛЕПНАХ 105 ГРАДУСА И МАЛКО СЕ ОЗАДАЧИХ,ЧЕ НАД 100 НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ,НО ПРЕДПОЛАГАМ НЕ Е ПРОБЛЕМ СЛЕД КАТО НИЩО НЕ Е СВЕТВАЛО!

Колега, май сме само ние двамата с такива бегачки за сега във форума.
По непотвърдена информация са продадени 15-тина такива в България, така че очакваме включване :)

Повече от 103 градуса не ми е отчитала моята, това при движение с 160-170 на магистралата. Явно доста си я изпържил твоята.

Я кажи борд компютър ти на английски ли е? Този немски при моята продължава да ми е трън в очите. От Субару казват, че смяната на езика е невъзможна ](*,)

Чет Апр 24, 2014 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 34
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 2013''
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Не ми е проблем немския,но съм го учил и разбира м борд-а,ако някъде запъваш,пиши на л.с.,само да ти кажа(не зная с какъв софт. си),че като ходиш на обслужване питай да ти проверят версията на софта,че моята и биха ъпдейт- имаше някакъв бъг в настоящата и ме шашкаше чат-пат,че маслото е на ниско ниво!Вече не се е появявал проблема,откакто я надградиха.Иначе сега като се поразработи ,вече се поотпуши още повече на вървене и е оса...

Sent from my C6903 using Forum Fiend v1.2.4.

Нед Апр 27, 2014 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 75
Автомобил: Субару Аутбек 2.5Llineatronik
Нов фен
Отговори с цитат
Извинявам се тъпият въпрос , но сега се загледах по разни обяви във немското мобиле , не видях къде са понижаващите предавки на форестер модел 2014г . Има ли бавни скорости моделът 2.0 бензин??

Съб Май 03, 2014 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Със сигурност моята няма бавни скорости, мисля че при последните модели това въобще не се предлага.

Колеги, часовникът в колата ми показва с един час назад, защото не знам как да го сменя, защото немското меню не ми говори нищо. Разбира се, бих могъл да хвана немско говорящ приятел или да отида в Субару, но това не ме кефи особено. Та някои от вас може ли да ми даде мейл или телефон на Субару Япония. Много ми се иска да ги питам лично за тази недомислица да не слагат английски или руски на коли, които продават в Европа.

Сря Май 07, 2014 7:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Странно ми е, че пичовете в СМ не могат да ти решат проблема с езика...Питай в Субару Германия, там може да знаят.

Сря Май 07, 2014 11:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Точно пичовете в Субару София казаха, че нищо не може да се направи.
Момчето спомена за евентулна смяна на дисплея, което разбира се е лудост.
Според мен би трябвало да може да се инстлалира софтуерно всеки език за не повече от няколко минути. Или те не го могат и не знаят как, или японеца не е помислил за такава възможност ](*,)

Субару Германия са просто дилър, много ми се иска да се свържа с производителя и ще намера някаква форма на контакт.

Чет Май 08, 2014 10:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
taipan написа:
.....
Най-важното - колкото и странно да звучи - най-доброто разработване е с изрязвания до 5, 6 000 оборота в режим газ - спирачка и никакво равномерно каране(предполагам трябва да се пуснат виртуалните 6 скорости на CVT-то). Има много изписано в мрежата по този въпрос, особено в американските форуми, както и в Темата на Агента. Разработвал съм два нови турбо боксера по този начин и резултатите са перфектни. Отделно има дино графики на смело и плахо разработени турболяци и смелите винаги дават по-добри сток дино резултати. Още по-отделно ако има да се троши нещо трябва да е гаранционно :)
...

taipan написа:

PitM, аз съм тотално вманиачен на тема поддръжка на двигател и преди да разработя на два пъти новите турбо боксьори изчетох всичко по темата как при по-голямо натоварване първите километри seal-вали по-добре сегментите, отделно снимки на бутала разработени различно, разлики в разход на масло, дино графики(винаги в полза на хард подхода) и т.н. По едно време се оказа едва ли не, че само аз не съм го знаел в тия среди. Иначе не ми беше хич лесно - сърцето ми се късаше :D Резултатът - 50 000 км на около 400 к.с. на вала не съм доливал масло, дори след като сменихме скоро дефектирал син филтър и изтекоха 200, 300 грама - седи си около макса.

Привет!

Живот и здраве до седмица две ще съм притежател на нов Турбо Форестер.
Вълнува ме въпроса с разработването.
Попрочетох доста неща и мога да кажа, че има различни мнения.

Наистина ли е по-добре да се "изреже" в началото! Просто както казва taipan и на мен сърцето ми се къса.
Колко километра приблизително да трае това! Искам просто малко кураж, че ще съм на правилния път.

Поздрави

Пет Май 09, 2014 10:49 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Честито :beer:
Слушай сърцето :)

Пет Май 09, 2014 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Покарай 10 км с доверие към школата и след това слушай сърцето/жената :giggle: Наистина няма никакъв проблем, а и ако има нещо дефектно е най-добре да се разбере възможно най-скоро. :beer:

Вто Май 13, 2014 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 35
Автомобил: WRX 99
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги вие ме изумявате с коментарите да се кара колкото носи още от нова :) Имах една нова Октавия преди 1-2 години и трябваше първите 2 500 км да я "пазя". Вярно, че беше дизел, но все пак :)

П.С. Колега дори двигателя да не го мислим, спирачките (дикове + накладки) им трябва време да слегнат хубаво, така че агресивното спиране не е препоръчително. На мен лично ми казаха, около 200-300 км. да не я кова само на спирачки, поне, ако искаш всичко да ти е както го препоръчват де :)

Чет Май 15, 2014 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, на нов автомобил спирачките са разработени, но при смяна спирачките се разработват дори по-брутално от двигател, поради същите съображения - търси се максимално слягане - в случая на двигател - слягане на сегментите чрез упражняване по-голям "engine load"(максимално налягане и изгаряне на газове с вариращи обороти), докато материалът позволява такава възможност, т.е. първите километри. Също на интервали с изчакване, за да се предотврати прегряване и деформации. Има много информация по въпроса - нищо не сме си измислили ние :) Представи си свръх реномирани тунинг фирми по целия свят дали биха си позволили да препоръчват тази процедура за разработване на техни двигатели(90 - 95% оригинален блок и части вътре), която ще ги срине като реноме и рекламации при най-малкия проблем.

А за нови дизели - когато взех нов 2.0 pd tdi 2008-ма питах как да разработя и от представителите ми отговориха газ до дупка :) Явно някои официални представители са доста по-запознати. Аз обаче си признавам, че не го послушах ! При двете турбо боксерчета обаче, бях прочел всичко и не исках никакви компромиси - виж линка долу.

Като чета и другите теми с маслата и какво ли не, все повече се убеждавам че е задължително човек да потърси из форумите, а не да пита някой "специалист" или разбирач на място, само защото се очаква да е най-запознат. Ами не са. Истината е във форумите :good: :)

Ето доста добре обяснено за разработването на турбо боксер с обяснения и резултати:
http://www.iwsti.com/forums/2-5-liter-l ... dures.html

Пет Май 16, 2014 10:29 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Павка, факт е обаче, че 99% от дилърите препоръчват леко каране през първите поне 1000 км, честа смяна на обороти и предавки (при новото ХТ няма такива :) ), но без задържане във високите обороти...въобще мазно и плавно каране. Същото го пише и във всики менюали на колите. Това как се обяснява. Искат да се прецака по-рано мотора, примерно не на 300000, (колкото при нормална и правилна експлоатация би трябва да издържи без особени проблеми един мотор) , а на 200000 км или...
Нови коли , които са ми минали пред очите, винаги са били карани леко в началото. Някои от тях са вече над 300-400000 км доста са над 150000 км без проблеми. Умря ми само мотора на Форестъра, заради дефекта и то чак на 50000 км. Вероятно ако го бях подкарал здраво щеше да замине още на 3000 км....После след смяната на мотора пак не ми даде сърце да го товаря зверски и около 1000 км си ги карах плавно, като години след това и още 50000 км е здрав като чук, не пипа масло и т.н.
Чудя се на финала дали всичко не е PR. Тоест и в двата случая май е все тая. Ако двигателя си е кофти проектиран или сглобен, той рано или късно ще се предаде. После идват по-важните фактори, а именно как се експлатира във времето, кога и какви масла и консумативи се сменят, какво гориво и т.н.
Бат Асен каза веднъж велик лаф-"една кола трябва да се кара яко, та после ако се счупи, да не те е яд" :D Може да бъде също отправна точка за размисъл...

Пет Май 16, 2014 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Единствената причина в ръководствата да пише да се кара леко е може би да не се прегрее по някаква причина. Иначе наистина дилърите ще са най-доволни ако се разработи правилно. Може би е останало от предишните поколения двигатели, които в началото вдигат температура докато се разработят. Честно - нямам идея. Поне си пише да се кара неравномерно с променливи обороти, то и това е странно ако се гледа от гледна точка на каране с перце :)

Иначе според мен твоят двигател издържа много км не заради по-леко каране, а по-скоро е бил по-малко дефектен :giggle: Но това е още една причина да се дава газ до дупка(5500 оборота компромисно хаха) - да се избегне проблем 1 месец след като автомобилът е изкочил от гаранция ;) Ако не бяха източници като горния линк с обяснения, динографики и какво ли не и аз щях да съм на мнение, че няма никакво значение как се разработва.

Пет Май 16, 2014 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Първи впечатления от XT.
Колата върви брутално (поне на мен така ми се струва).
Обикновено се кара само в режим S# или ръчни (виртуални) скорости.
Най-добре това го почувствах при изпреварване - няма никакво закъснение при превключването, което е особено важно при определени ситуации.

Иначе стандартно - в началото досипах малко дестилирана вода (надявам се повече да не го правя)
Маслото не е мръднало, въпреки ...

И малко критика: колата според мене не спира добре.
След малко проучване се оказа, че евентуалната причина са гумите -Bridgestone Dueler.
Освен това тези гуми са ми доста шумни.

Ако не се "пържи" разхода на бензин е учудващо добър за турбо Forester

Повече информация ще постна след 5-6 хил. километра (т.е скоро)

Пет Май 30, 2014 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Браво ! Само така от тук нататък - бързо и икономично :good:

Нали си гледал теста на чехите - в нормален режим направи 100 за 5.9 сек, а в спортен близо 7. Това може да е хитър ход на Фуджи да не застрашават wrx/sti-тата, в спортен режим поне ;)

Пет Май 30, 2014 4:26 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Ако много ти се включва АБС-а , то гумите са проблема.АКо не...ще трябва да свикваш. Иначе тези гуми са си компромис за кола с 240 кс.

Пет Май 30, 2014 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Не зная на мен ли ми се струва така, но след още 1000 километра, Форко започна да спира доста по-добре.
Гуми или апарати с накладки или и двете - кой знае, но по-важното е, че се чувствам малко по-спокоен!

Пет Юни 06, 2014 10:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 17
Автомобил: Subaru Forester
Нов фен
Отговори с цитат
Един въпрос към собствениците на бензиновия форестър 2014 - и атмосферния и турбо двигателя са с ангренажна верига нали? И тя не се обслужва?

А относно проблема с това че борд компютъра е на немски - успяхте ли да намерите начин да смените езика поне на английски?

Поздрави

Чет Юни 12, 2014 11:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Здравейте,

1. Новите двигатели на Subaru FB20 FA20 (с които са и новите Форковци) са с верига.
Повече може да намерите тук

2. Може да се ползват доста езици, но без английски :D
Да ви кажа честно не е проблем. Почти цялата информация е с картинки и интуитивна.
Доколкото разбрах това е доста трудна операция.

Важно е удоволствието от шофирането.

Поздрави

Пет Юни 13, 2014 4:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 21
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги, някой от Вас стигна ли вече до първо техническо обслужване?
Ще ми се да споделя накои неща, след като моето мина, но не съм убеден, че тази тема е мястото за това.
Все пак ще споделя с Вас преживяванията си, защото смятам, че ще са Ви полезни, а модераторите ще решат дали да премахнат поста ми.
Цялото действие се развива в Субару - Габрово, включително и закупуването на автомобила.
За самото закупуване ще спомена само, че чаках 3 месеца при наличен автомобил - за да съм напълно откровен ще трябва да спомена, че автомобилът трябваше да бъде регистриран като служебен - и все пак 3 месеца....
Та... дойде времето за първо техническо обслужване. Отивам точно в уречения час и предавам ключа на приемчика, колата ми остава в сервиза - аз чакам.
Нещата, които трябва да се направят по колата са:
1. Смяна на масло + филтър - любопитното е, че количеството е 6 литра за 2-литров двигател - тук хората с експертиза могат да се произнесат.
2. Монтиране на предпазни кори под двигател и диференциал
3. Диагностика на неработещ бутон на таблото (този в дясно - не Trip-компютъра а другият)
След два часа идва приемчикът и казва готово, НО диагностикът го нямало сега, така че точка 3 отпада.
Отивам до автомобила, вътре е седнал човек, с мазен гащеризон и ме пита знам ли как се сменя сервизния интервал???????
През това време бърника нещо по компютъра... решава да звъни на някого за да се консултира и едва тогава си почиства ръцете за да не си изцапа телефона.

Сега... моите уважения но имам и автомобил от друга марка (няма да я споменавам) - там приемчикът е с костюм и въпреки това слага найлон върху седалката.

След всичко описано до тук ще кажа само, че така не се печелят клиенти и уважение.

Описах преживяванията си с цел да спестя разочарованията на колеги, които тепърва ще се впускат в приключението...

Чет Юли 17, 2014 10:27 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  >