Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Нищо объркващо няма в него, колегата GIvanov_1975 e изяснил неточностите, продиктувани според мен от леко остарелия материал и през пръстни наученото специално за BMW & VW нормите. Но има и много полезно инфо, поднесено на разбираем език, което няма смисъл да се трие... :)

Пон Юли 07, 2014 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
ами то нормално било за субару да си гори масло ROFL :giggle: :D

http://www.chimicles.com/subaru-oil-con ... on-lawsuit

Вто Юли 22, 2014 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
Бойчин, твърди се, че са много прилични, и производителят подхожда сериозно към ОЕМ сертификации, ама знам ли - да се чудиш да вярваш ли на Полска фирма... Трябва да се чете, да им видим характеристики, спецификации, бази, обичайните неща. Поляците имат и друга интересна марка - Orlen oil.

Преди седмица ми се наложи да отида до Литва (едни бързи 6000км.),та смених препоръчаното от теб Амсойл (за което Благодаря !), с Лотос 5/40 точно преди да тръгна и резултатът е следният:
- след 20 часа почти непрекъснато каране, във Вилнюс дърпам щеката и .... 600мл. доливане(едва на върха имаше следа),след като се върнах в България,отново я дърпам и 500мл. доливане. За сравнение с Амсойл-а преди 4-ри месеца, за 7000км. пробег до Испания и обратно,не ми се наложи да доливам ,от максимума бе на средата . Не казвам кое е лошо и кое е добро,защото не съм специалист в областта,просто давам реални данни от моят автомобил.

Поздрави !

Сря Юли 23, 2014 1:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Дали пък нямаш проблем в мотора...

Пет Юли 25, 2014 6:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
bubaru написа:

Е ти пък с лошото...
За да е по-точен експеримента - сега трябва пак с Амсойл :idea:

Пет Юли 25, 2014 7:46 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

BAlexandrov написа:
bubaru написа:

Е ти пък с лошото...
За да е по-точен експеримента - сега трябва пак с Амсойл :idea:

Може и така :)

Пет Юли 25, 2014 8:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Ради, този Амс, с който караше е едно от най-коравите масла на света и много трудно ще го умориш. Явно на Лотос базата не е истинска синтетика, за да припада толкова бързо... не съм ги разучавал поляците в детайли.
Друго много интересно масло за твоята кола е новия М1 (new life) 0-40... Ще се представя също много добре :)

Пет Юли 25, 2014 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
Ради, този Амс, с който караше е едно от най-коравите масла на света и много трудно ще го умориш. Явно на Лотос базата не е истинска синтетика, за да припада толкова бързо... не съм ги разучавал поляците в детайли.
Друго много интересно масло за твоята кола е новия М1 (new life) 0-40... Ще се представя също много добре :)

Амса беше 0-30,19-ет годишният ми автомобил го възприе много добре,веднъж го смених с 5-30 Кастрол,същият се наложи да сменя след почти 5000км. пробег (след 4000км. изчезна от щеката) после пак налях Амсойл. Сега го смених с Лотоса,защото на тубата пише Субару формула и тн. ...

Важно е да се отбележи,че всички тези проби с различните марки масла ,са правени с преходи ,при които изминавам около 3000км. в рамките на 22-26 часа в една посока, като единствените спирания са за зареждане на гориво и плащане на пътни такси и с почти постоянна скорост от 140км/ч. - тези проби смятам,че са доста по-сериозен тест, от колкото да се навъртят 10 000км. за 6-ест месеца (например.).

Спам:

Алекс,и за добавката за охладителната система се оказа прав,за стоков автомобил е достатъчна превенция :good: (направил съм 40 000км пробег след като я поставих - всичко е ок).

Пет Юли 25, 2014 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 23
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Здравейте колега, Pradabg, не прибързвайте с анализите преди да сте напълно наясно с техническите параметри на маслото с което карате в момента, а най-добре е да изпратите проба за тест в лаборатория. Разход на масло има всеки ДВГ, важно е колко е и къде отива маслото. Стила на шофиране има огромно значение при избор на масло. Ако Вие шофирате преобладаващо при магистрално каране с равномерна скорост (използване на круиз контрол, според ограниченията на различните държави в които пътувате), то това е възможно най-лекия режим както за ДВГ така и за маслото (замислете се че по този начин вие осигурявате стабилни обороти и равномерен поток на маслото в ДВГ). В такъв режим на работа, ДВГ има най-добро охлаждане и чрез маслото и чрез охладителната течност.

Доливането на масло след определен пробег не винаги е показателно за качеството му. Някой производители наблягат на точно определени характеристики на маслото, за да запазва то обема си вследствие на загуби от изпарение. Основните три функции на маслото са: да смазва мястото на триене, да отвежда топлината от мястото на триене и да почиства мястото на триене. Маслото се подбира според екологичната норма на ДВГ, както и според начина и стила на каране и последно според износването на ДВГ.

Сериозен тест за едно масло е учестено градско каране (Stop&Go ) и агресивно магистрално (full throttle).

Съб Юли 26, 2014 10:54 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 411
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
mitashki35 написа:
Търсейки нещо друго ,попаднах на това : http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6267

GIvanov_1975 написа:
nikosaul написа:
Тази статия е много интересна, защото дава начална информация за света на маслата, написана е на достъпен език от научен сътрудник в Русенския Университет. Безценно предимство, е че има описани и разтълкувани различните стандарти за маслата според API, ACEA, MB, VW.

Оценям труда на колегата написал статията...........

EDIT: И накрая как тази статия ми помогна да избера масло на Subaru-то ми? С такава оскъдна информация предпочитам да прочета цялата тази тема отначало. Така си е ;)

Може би са взели частично нещо от тук:
http://bg.racebiketuning.com/%D0%B2%D1% ... %B0%D1%82/
и са доработили творчески.

@ GIvanov_1975 Тези статии наистина не дават рецепти за избор на масло на Субару, но както е писал и =Alex=, дават грамотност как да се ориентира човек в света на маслата. А за спецификите на Субару - прав си, че при неколкократно прочитане на тази тема може да си извлече човек основните характеристики, които трябва да се изискват от маслото, което сипваме.
Имаше идея някъде в темата, това да бъде направено по-прегледно, но май все не достига времето на знаещите повече по материята.

И да спомена нещо важно, според мен, за нашата действителност - хубаво е да гледаме внимателно и срока на годност на маслото при покупката му.
Доколкото успявам да се информирам, срокът на годност за бутилираното е 5 год. от датата на производство, отпечатана на етикета или на самата бутилка. Срокът на годност на наливното е 2-3 години от отварянето на варела (предполагаме че е докаран в сервиза със сравнително скорошна дата на производство).
Още битува практиката по нашите магазини да се предлага масло с изтекъл или току-що изтичащ срок, като печатът за дата на производство или е позатрит, или е залепено нещо отгоре му... #-o
Някои продавачи си позволяват да казват: "Те производителите са се презастраховали, какво като му е изтекъл вчера срока, сипвай не бой се.". Да, ама ако сипя масло с вече изтекъл срок, то си се върти в мотора още една година и какво остава от качеството му, което е компрометирано още при наливането му?
Та колеги, според мен, при покупката на масло е добре да си калкулираме наум колко още остава от срока му на годност до предполагаемото му източване от нашия двигател.
Поздрави

Съб Юли 26, 2014 11:49 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Колега Prizov, просто ми е любопитно - имаш ли някакъв опит с масло с изтекъл срок на годност и какви точно проблеми е породило това. :)

Питам, понеже съм използвал такова масло години наред в 4-5 различни автомобила без абсолютно никаква драма. Маслото беше от 5 до 8 години от дата на производство.( Мobil 1, 0W40).

Поздрави!
:beer:

Съб Юли 26, 2014 1:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Ицо, нямам драматичен опит, слава Богу, ако в това точно ти е въпроса. А и мнението ми не би трябвало да ти звучи императивно ;) , писал съм "според мен" :)
Моето лично мнение е, че както всеки друг продукт, моторното масло има определен срок, през който характеристиките му са налични. Същите тези характеристики, които се дискутират нашироко в тази тема, и които предполагам все повече от нас информирано вече търсим в маслата, за да са двигателите ни по-дълго време послушни.
Идеята на поста ми беше по възможност да се чуят/видят повече мнения по въпроса, вкл. и от по-разбиращи материята и да стигнем до истината - какво се случва с маслото след тези 5 години, става ли за нормална употреба в моторите на Субару или става само за рециклиране.

Иначе и аз навремето дъртия Пасат (92-ри набор) го карах с каквото 10W40 ми попаднеше, вероятно доста пъти са ми наливали и старо по сервизите, и нямах драми ;). Колкото налеех, след 10 000 км. толкова и източвах, а и колата още май се търкаля успешно по пътищата от сегашния и собственик.
Поздрави,

Съб Юли 26, 2014 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
prizov написа:
mitashki35 написа:
Търсейки нещо друго ,попаднах на това : http://nauka.bg/forum.....И да спомена нещо важно, според мен, за нашата действителност - хубаво е да гледаме внимателно и срока на годност на маслото при покупката му.
Доколкото успявам да се информирам, срокът на годност за бутилираното е 5 год. от датата на производство, отпечатана на етикета или на самата бутилка. Срокът на годност на наливното е 2-3 години от отварянето на варела (предполагаме че е докаран в сервиза със сравнително скорошна дата на производство).
Още битува практиката по нашите магазини да се предлага масло с изтекъл или току-що изтичащ срок, като печатът за дата на производство или е позатрит, или е залепено нещо отгоре му... #-o
Някои продавачи си позволяват да казват: "Те производителите са се презастраховали, какво като му е изтекъл вчера срока, сипвай не бой се.". Да, ама ако сипя масло с вече изтекъл срок, то си се върти в мотора още една година и какво остава от качеството му, което е компрометирано още при наливането му?

Да колега ироничното е, че това е самата истина. Точно такава патова ситуация става и с хидравликата на волана. В кой да търсим вината тогава?
1) От една страна производителя на автомобила не изисква изобщо смяна на течността за този възел, има само претенции съответния стандарт по Dexron...
2) Потребителя от друга най-много обръща внимание като долива при нужда. Колко хора вали-гърми я сменят задължително за да влезнат в този срок от 5г отпечатан на бутилката? Последният е принудително наложен от различни потребителски организации, или закони касаещи потребителя. Но това не променя факта, че ти си купил (с грижа към възела) дадено масло под 5-тата година от както е произведено и после то стои в системата още 10г (вече с доста изтекъл срок на годност). Затова казах патова ситуация.
Поздрави

Съб Юли 26, 2014 3:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

GIvanov_1975 написа:
...Последният е принудително наложен от различни потребителски организации, или закони касаещи потребителя.

Абсолютно съгласен, много вярно. "Shelf life-ът" при маслата е малко по-различен от домашното кисело мляко, оставено на слънце на двора. Аз смятам, че ако няма дефекти в пакетирането и се съхранява правилно, според предписанията на създателите му, то и след 20 години да го сипе някой, маслото ще си е перфектно. Примерът с хидравликата от поста по-горе е добър, но касае експлоатация, а не съхранение.

Има две златни правила тук - Ако ще ползвате масло, което е съхранявано дълго време, то ден преди да го използвате, обръщате бутилката/тубичката с гърловината надолу. Това се прави заради разслояването на ваксата и добавките от базата поради температурните разлики при съхранението. Ако нямате този ден време, интензивно и продължително се разклаща бутилката, а ако може и малко да се затопли - още по-добре. След това се сипва в съответния агрегат. При разслояването, доста от ценните добавки може (но не е задължително) да се утаят на дъното.
И друго - ако ще трябва да съхранявате например половин литър, то - правилния подход е да го прехвърлите в по-малък съд (примерно бутилка от добавка или нещо подобно) така, че маслото да е почти до ръба, след което залепвате капачката с тиксо. Ако нямате друг съд и не ви се занимава с това - то, стискате бутилката, така, че да има колкото се може по-малко въздух в нея, след което затваряте и запечатвате с тиксо. :idea:

Явно нещо покрай летния сезон, доста хора са останали без сериозна натовареност в работата си, че се раждат подобни дискусии ;)

Нед Юли 27, 2014 3:02 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Игнорирайки последното безсмислено заядливо изреченийце, благодаря за мненията колеги, защото наистина ме интересува какво се случва с качествата на лубрикантите след изтичане на срока им на годност...
Поздрави,

Нед Юли 27, 2014 1:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
До колкото съм се интересувал наистина няма особено значение срока на съхранение.
Може да го сравним със срока на съхранение на пакет захар или буркан мед...

Маслото е проектирано да работи в доста по-сурови условия, от тези на съхранение и единственият проблем е в присадките - разслояване на емулсията или окисляване, ако има достъп до кислород.

Нед Юли 27, 2014 1:14 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
valadares написа:

Каквото и масло да се слага - когато си гори си гори.

Съдят Subaru за повишен разход на масло

Не знам дали само проблема им е в Америка и дали има и такива в Европа.
Трябва да попитам с СМТ какво е положението.
Притеснително е защото "доста" хора попадат в тези модели и интервали.

Нед Юли 27, 2014 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил

tst написа:
valadares написа:

Каквото и масло да се слага - когато си гори си гори.

Съдят Subaru за повишен разход на масло

Не знам дали само проблема им е в Америка и дали има и такива в Европа.
Трябва да попитам с СМТ какво е положението.
Притеснително е защото "доста" хора попадат в тези модели и интервали.

В Щатите често сипват минерални или полусинтетики. Може и това да дава отражение. БРЗ-ката харчи ли ти ? Тя е вече на километри, така че ако си е ок....давай смело газ.

Нед Юли 27, 2014 7:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Да попитам и аз,въпреки че изчетох цялата тема 2 пъти все още се колебая в избора си на масло поради ниския бюджет който търся.Карам Мерцедес 230 компресор който е на 30 х.км след основен ремонт.Газифициран е като го карам понякога мъжката и съм с масло Тотал 5*40 но като свалих капака на клапаните видях много отлагания...Поразгледах и въз основа на прочетеното тук се спрях на някои масла като Маннол естер 0*40 и Равенол 10*40 за газ.Имаше и Равенол 5*40 ПАО но се чудя заради газта какъв да ми е изборът.Разбирасе ще промия мотора преди смяна с Лики Моли добавка за промивка и тогава ще наливам.В момента маслото ми е на 5 х.км и не е мръднало но си ценя мотора.Моля за съвет за бюджетното ми решение.

Вто Авг 12, 2014 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Здравей и добре дошъл.
Total не е лошо масло, изненадан съм от наличието на много депозити в мотора след само 30,000км. На какъв интервал го сменяш и с кой точно модел на Total караш?
Има добра и доказана рецепта за теб, но нека обсъдим първо въпросите от предишното изречение.

Вто Авг 12, 2014 5:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  >