Отговори на тема стр 1, 2  >
 Няколко въпроса за Forester Diesel 2014 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 110
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Нов съм във форума, от седмица чета и има много още да наваксвам. Поздравявам ви, форума е на много високо ниво! Дори приятел с Форестър ми каза, че ако пусна тема в която моля някой от вас да ми покаже Дизелов Форестър със сигурност ще се обади някой и с удоволствие ще ми покаже и повози.
Сегашната ми кола е Ситроен Гранд Пикасо , 7 годишно, дизел, и на майтап много вдигна летвата като за френска кола. За 230 000км, предимно в България съм сменил две биалети и два предни амортисьора, вентилатор(превъртя оста), радиатор на климатика, съединител, само феродо(200 000км) и нищо друго. Да, на DPFa не му остава много живот, но след една присадка на Лики Моли е ОК, за сега, задни амортисьори и те са на път, но като цяло е това. Бих я продал без угризения!
Решил съм да го заменя със Subaru Forester Diesel 2014, изчетох много информация, проведох още повече разговори и в главата ми е голяма каша или мога да кажа съм 50/50 :)
Въпросите ми са, може ли този двигател да изкара 150 000 - 180 000км без смяна на:
1. Без да скъса колянов вал
2. Без проблем със скоростна кутия
3.. Без проблем с DPF
4. Съединител след 150 000км

Като имате в предвид, че колата ще се ползва предимно за извънградско, малко планинско, но рядко извън пътя. По скоро да уточня, имаме къща за гости в Еленски Балкан, но зимата като падне снега Ситроена е на 150м от къщата, много е зле на сняг, без значение от гумите, опитал съм много и скъпи и прочие марки.

Последният ми въпрос е колко гори тази кола при скорост 140-150км. магистрала с 4 човека и багаж?

Предварително Благодаря!

Чет Юли 31, 2014 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега,

1. Няма да скъса, дефекта е решен след 2010г.
2. Зависи от обслужването и издевателстването над нея.
3. Само ОМВ премиум нафта.
4. Зависи от стилът Ви на шофиране.
5. Около 7литра и повече, зависи от вятър,климатроник,пасажери и т.н.
6. Пишете в раздел: Boxer-diesel- viewforum.php?f=18

Поздрави и успех.

Пет Авг 01, 2014 9:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Много Благодаря за отговора, моля ако решите преместете темата или я изтрийте ще ползвам Boxer-diesel.

Пет Авг 01, 2014 9:18 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Форестъра е здрава кола. Но не е толкова широко колкото Пикасото. Поне откъм багажник. Като динамика би трябвало да е малко по-пъргав(предполагам Пикасото е 2.0HDi). Като разход - сравнено с чудесния 2.0HDi на Ситроен - слагаш грубо 1л отгоре.
Друго нещо, което трябва да се вземе предвид са разходите за поддръжка. Понеже се говори за нов Форестър, предполага се, че обслужването в първите 3 години ще са в официален сервиз. Имай предвид, че за разлика от ситроен, смяна на масла и филтри тръгва от 400-500 лв. Ако се сменя и спирачна течност, антифриз - пак са едни безумни суми, а официалния сервиз има навика да иска да сменя тези течности доста често. Така че се подгответе психически за едни суми. Освен това - ако при Ситроен сервизния интервал е 20-30000 км, при Субару е 15-20000 км. Отделно, като по-скъпа кола, Каското е значително по-скъпо. При едни 30 000 км/година, разликата в разходите за обслужване+гориво+каско по груба сметка ще излезе 2000+ лв всяка година за Форестъра спрямо Ситроена. За кефа да се кара на сняг - няма да се спирам. Ако другите разходи не са ви проблем - няма да останете разочаровани от колата :)

Пет Авг 01, 2014 9:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, за сервизни разходи разбрах, че е x2 поне, на Ситроен масло и филтри са 170лв. , вярно имам някаква отстъпка, но не е повече от 200лв. Никога не са ме натискали да сменям течности, антифриз и спирачна. Смяната на масло и филтри при Ситроен е на 25 000, за България 20 000, заради замърсеността на пътищата, нямам нищо против. Застраховката съм на ясно, няма как. Обема на багажника не ме притеснява, понеже имам куфар за тавана, не обичам да ми е пълен багажника, освен примерно една хладилна чанта, когато сме семейно.
Единственото което ме притеснява, да не вися по пътища, понякога сме с децата а и защото в чужбина много били :) Притеснявам се от дълги ремонти с чакане на части, като съединители, колянови валове, DPF, като за нова кола от 0 до 150 000км. си мисля не би следвало да ги има. След 150 000км вече е нормално да смениш съединител, DPF и прочие, при условие, че аз си пазя колите.

Пет Авг 01, 2014 10:30 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Имах някъде на пдф книжката на Форестъра, но не мога да я намеря. Ето и сервизните интервали на американските модели:
http://www.cars101.com/subaru/maintenan ... l#forester

За Европа мисля ги дават вместо на 12х км да са на 15х. Т.е. с вашия пробег ще се налага по 2 пъти в годината. В книжката пише:

Цитат:
Engine coolant: Subaru Super Coolant long life coolant. replace coolant at 11 years or 137,500 miles but inspect system, hoses, connections more often *11

Но при мен се опитаха още на 30х км да ми го сменят, не знам защо, т.е. досещам се..

Смяна на спирачна течност - на 48х(или 60х) км. На мен ми го смениха на 30х, пак не знам защо(и пак се досещам). Също по спомен платих 180 лв за смяната. На Пежото ми го сменят за 15 лв труд и материали... Та имайте ги предвид тези неща. Даже бих препоръчал да се огледате за алтернативни вносители на Субару, те поне нямат проблем с обслужването в не-официални сервизи по време на гаранцията. Моя форестър го бях взел така, но отдавна не следя кой какво продава. Относно ДПФ и колянов вал - мисля си, че тези неща са на късмет - ако стане - стане. Не трябва да се подхожда към покупката с мисълта кога ще се сменя колянов вал. И да го мислите постоянно. А иначе в последните модели проблема е отстранен и не се забелязва.

Пет Авг 01, 2014 10:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Отново благодаря за отговорите.
Да прав сте, не трябва да се подхожда с мисълта за проблем....с валове, кутии и DPF.
И да, оглеждам се за алтернативна доставка, след като от Субару три пъти за седмица смениха цени, конфигурации а за срок на доставка да не говорим, за Коледа ще стане, ако сега им оставя капаро. Останах с впечатление, че е голяма бъркотия в тази фирма.
Погледнах и в Германия за нови, има много коли и немско и европейско изпълнение и цените са по добри, не знам обаче къде се дължи ДДС, има ли акцизи за нов автомобил. Според мен ДДС, трябва да се плати в БГ ако бъде закупено от юридическо лице? После нашите ще признаят ли гаранция, или да търся БГ алтернативен доставчик...?

Пет Авг 01, 2014 12:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
СМТ работят така, т.е. не работят. :)
Звъни на Субару Варна, търси Пламен Чернев, надявам се да ти е полезен: http://subaruvarna.com/kontakti.htm
Поздрави.

Пет Авг 01, 2014 12:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря , преди два дни ходих там, търговеца е отпуска, казаха след като се върне :) няма такава фирма :) Ще опитам с Пламен Чернев, не знам кой беше там, не се представи, но явно са добре с продажбите....Затова аз реших да погледна в Германия или алтернативен в БГ.

Пет Авг 01, 2014 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Junghans написа:
...
Погледнах и в Германия за нови, има много коли и немско и европейско изпълнение и цените са по добри, не знам обаче къде се дължи ДДС, има ли акцизи за нов автомобил. Според мен ДДС, трябва да се плати в БГ ако бъде закупено от юридическо лице? После нашите ще признаят ли гаранция, или да търся БГ алтернативен доставчик...?

Здравейте,
По-добре е да си го купите в България.
Със сигурност в Германия може да се намери и по-евтино, но времето и нервите които ще си загубите да го докарате ще са доста, а не знам дали няма да излезе и на същата цена.
(Аз лично предпочитам това загубено време да го използвам да спечеля повече пари, отколкото да спестя)
Гаранцията е международна, така че не би следвало да имате проблем.
Много хора се оплакват от СМТ, но аз за сега не мога да кажа такова нещо.
Доста Субита съм закупил от тях и всичко е ок.

Поздрави

П.С. Въпрос към tisho - къде Ви е правено обслужването на автомобила?

Пет Авг 01, 2014 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tst написа:
Junghans написа:
...

Здравейте,
По-добре е да си го купите в България.
Със сигурност в Германия може да се намери и по-евтино, но времето и нервите които ще си загубите да го докарате ще са доста, а не знам дали няма да излезе и на същата цена.
(Аз лично предпочитам това загубено време да го използвам да спечеля повече пари, отколкото да спестя)
Гаранцията е международна, така че не би следвало да имате проблем.
Много хора се оплакват от СМТ, но аз за сега не мога да кажа такова нещо.
Доста Субита съм закупил от тях и всичко е ок.

Със сигурност е по добре да го купя от БГ, но тези от Субаро нямат идея, кога ще имат налични в Германия, та камо ли тук .... явно преживяват труден момент, има някакви неразбории в СМТ след като гърците са се оттеглили...
А аз имам работа почти всеки месец в Германия и мога да съчетая полезното с приятното.
Само не съм уверен какво ме чака след като я докарам, освен ДДС което като юредическо лице трябва да се плати тук?

Поздрави

Пон Авг 04, 2014 9:40 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Те от СМТ никога не са имали представа какво правят. Няма много връзка с гърците. Преди се оправдаваха с тях, явно сега вече и друг е виновен :D

Преди 5 години, ми предлагаха само 1 модификация "на склад", в 1 цвят(черен), но не и автоматик. Нямаха нито един автоматик "на склад". Като нарочно слагам "на склад" в кавички, защото това означаваше техен или гръцки склад. И единственото, което ми предложиха, тъй като аз държах да е автоматик - да почакам около 6 месеца, обаче не бяха сигурни, дали ще мога да си избера цвят ?!?!? В същото време, от Турция ми пратиха ценова листа с налични коли - почти всички цветове(мисля без 2 само), и варианти с автоматик и ръчна. С плащане на всички акцизи, мита и ДДС тогава ми излезе под цената на СМТ. А, и ми я доставиха след 2 седмици. Има писано за моята сага във форума. Но все пак е стара история, така че трябва да се провери как стоят нещата в момента.

Вижда се - СМТ не са мръднали и на йота от тогава.

Относно покупка от Германия - там акциз и мито не би трябвало да се плаща, тъй като е вътрешнообщностна доставка. Остава ДДС, но дали ще се плати в Германия или тук - разликата е 1% (в Германия е 19%). Ако се плати ДДС при покупката в Германия, ще се плати 1% по-малко. Но това вече е счетоводен въпрос - дали се купува на фирма или физическо лице, как се осчетоводява разхода и т.н. Има колеги във форума, които имат опит с това, дано се включат.

А към @tst - става въпрос за сервиза във Варна. Софийския не съм го пробвал за късмет. В Бургас - след като 1 час търсиха някой да отвори сервиза, и половин час да намерят ключа да ми сложат новозакупените секретни болтове за джантите - повече не съм стъпвал там. Но пак говорим за преди 4-5 години. Може и да има промяна.

Пон Авг 04, 2014 11:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За нов автомобил (до 6 месеца и до 5000 км) ДДС се плаща у нас,ако колата е купена от фирма.
Това е по закон.
Не е чак такава драма да се купи кола от Германия,но аз бих си я взел от Варна.
Колите така и така са пак от Германия.
Звънни на Пламен ,който вече е на работа и са радвай на живота.
Новото Фори дизел е супер.

Пон Авг 04, 2014 9:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Junghans написа:
...

Със сигурност е по добре да го купя от БГ, но тези от Субаро нямат идея, кога ще имат налични в Германия, та камо ли тук .... явно преживяват труден момент, има някакви неразбории в СМТ след като гърците са се оттеглили...
А аз имам работа почти всеки месец в Германия и мога да съчетая полезното с приятното.
Само не съм уверен какво ме чака след като я докарам, освен ДДС което като юредическо лице трябва да се плати тук?

Поздрави

Здравейте,

Не се заяждам, но изписването и произнасянето е с "у" накрая - т.е Субару!
Щом пътувате често, то тогава няма проблем.
В Германия могат да се намерят по-евтини автомобили от тук (със сигурност).
Дано в крайна сметка ако сте решили да взимате от там да Ви е изгодно.
Не е лошо да споделите опит в случай на такава покупка.

@tisho

За Бургас е ясно - аз също нямам добри впечатления, като оставим настрана, че го търсих половин час.
За Варна нямам мнение - справиха се добре с обслужването, но може би не съм ги гледал какво и как го правят :facepalm:

Поздрави

Вто Авг 05, 2014 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
Ако се вземе от БГ на фирма, може да се регистрира като N1 , тоест ДДС ще може да се върне. Аз иначе съм вкарвал 2 нови Субарита от Германия, като ДДС плащахме тук. Зависи от модела и т.н., но специално за Фори Дизел на фирма май по-добре е варианта от БГ с данъчен кредит.

Вто Авг 05, 2014 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
bubaru написа:
Ако се вземе от БГ на фирма, може да се регистрира като N1 , тоест ДДС ще може да се върне. Аз иначе съм вкарвал 2 нови Субарита от Германия, като ДДС плащахме тук. Зависи от модела и т.н., но специално за Фори Дизел на фирма май по-добре е варианта от БГ с данъчен кредит.

Както казах СМТ не знаят на кой свят са, за седмица три пъти смениха ценова листа за Фори, ако сега го поръчам, най рано края на ноември ще е в БГ. Да знам за N1, за мен е по добре или задължително, но какво пречи да го изготви и немският дилър, при условие че и Субару България извършват това в Германия, ползват TUV. Не съм наясно само какво изискват при регистрация на N1 тук в БГ...?
Благодаря!

Вто Авг 05, 2014 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
http://www.standartnews.com/biznes-ikon ... 48203.html

Цитат:
Данъчните променят подхода, за да не падат актовете им в съда

Данъчните предприемат мерки, така че актовете им, с които отказват връщането на ДДС при покупка на леки коли от фирми, да не падат в съда. За целта вече има специално указание на изпълнителния директор на НАП за прилагане на Закона за ДДС.

Според закона фирмите нямат право да си връщат ДДС-то за покупка на леки коли, както и за разходите за експлоатацията им, за горива, ремонти и резервни части. Изключение се прави, ако колите се използват само за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или обучение на шофьори. Това изключение важи и ако някоя от тези дейности е основна за компанията, т.е. поне 50% от приходите й за последните 12 месеца са от тази дейност.

Ревизионните актове на НАП, с които се отказва връщането на ДДС за леки коли, обаче понякога падат в съда. Затова от НАП са направили анализ на съдебната практика на ВАС за 2013 г. и 2014 г. Анализът показва, че при определянето на един автомобил дали е лек или товарен, съдът не признава използването на утвърдените с Комбинираната номенклатура кодове за тарифно класиране на автомобилите.

Като доказателство, че един автомобил е лек, съдът иска свидетелство за регистрация в КАТ или сертификат от производителя за техническите му характеристики, или техническа експертиза, която обаче не може да се прави от самите данъчни. Според закона, леки коли са тези, в които броят на местата за сядане без това на водача не превишава 5, не са предназначени за превоз на товари и нямат трайно вградено допълнително техническо оборудване. С новото указание на НАП ще се уеднакви практиката на данъчните в ревизиите и представянето на доказателства при отказ за връщане на ДДС за леките коли. А целта е ревизионните актове на НАП да не падат в съда.

Трябва да се внимава и консултира с добър и опитен счетоводител. По принцип при един от лизингите е възможно законно, но след това е рисково придобиването на автомобила без да се начисли ДДС.

Сря Авг 06, 2014 4:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Покупката
Здравейте Колеги,

Сигурно вече всички знаят че от месец съм горд собственик на Фори.
В по горни постове колега ме помоли да споделя опит ако закупя колата от Германия. Може би сте чели нещо по въпроса в други теми, ще опитам да променя името на темата или да се оформи като нова, не знам.....така че информацията послужи на други колеги които са решили да закупят нова кола от Германия.
След няколко опита от моя страна да закупя колата от България(СМТ), не ми се влиза в подробности, описал съм ги друга тема, реших да погледна какво се предлага в mobile.de . Ето и линк към нивото което аз търсех http://suchen.mobile.de/neu/auto/suche. ... =Exclusive

С изненада открих, че можеш да се закупи кола с 10 000лв. под официалната БГ цена за ниво Exclusive. Свързах се с няколко търговеца с въпроси като:
1. Коя година е произведена
2. Може ли да продаде колата на БГ фирма с фактура, като не начислява ДДС.
3. Вид плащане
4. Може ли да се конвертира от М1 в N1
....

От менюто в mobile имате връзка към търговеца. Получих отговори от всеки на който писах. Естествено имах и отказ от двама на които им било забранено да продават на клиенти от друга страна. Колата която харесах беше на много добра цена, но проблема беше че е сива, това го преживях :) понеже съм от Варна и както приятел каза това било Варненски Металик :)
Моят търговец се бори две седмици с Декра и Кюс относно конвертиране в N1, но накрая отказа понеже получи отговор от Декра че това вече забранено в Германия от съда. След като получих такова намаление от цената реших че ще си запазя петото място и няма да слагам решетки. Спомням си колата която ми показаха във Варна на клиент как беше оакана от поставянето на решетката за TUV теста в България, дупки по седалките, дупки по пластмасите, издрани пластмаси в багажника, палачорска работа, затова и не бих посетил варненският сервиз.
Помолих търговеца да ми запази колата за две седмици, но това се случи след като му я предплатих на 100% . Преди това получих уверение на Субару Германия че това е техен и читав търговец, впоследствие се оказа че той има награда за най-добър търговец за миналата година.
Кацнах следобеда в Берлин, рент а кар и към селото където беше търговеца, 50км от Хамбург. Сутринта се събудих в 5 :) едва дочаках до 9:00, посрещна ни собственикът, кафе и докато го изпием ни показа колата, къде масло, вода....функции на радио и прочие...в това време дойде един чичо сложи номерата и бяхме готови за път. Беше налял дори течност за чистачките, беше поставил стелки от мокет. Поръчах си гумени стелки, сенници за задни стъкла, напречни греди за багажник, гумена стелка за багажник, предпазна гума на задна броня при товарене, протектор за картер и диференциал и не помня какво още... не всичко беше налично и на следващата сутрин го постави безплатно за около два часа, но така или иначе аз изкарах седмица в района и не ми беше проблем. Но ако някой купува кола и реши да си купи аксесоари, имайте предвид че не всичко е налично. Исках да си купя и мултимедията препоръчана от Субару, но човекът каза че не струва и имало по добри на прилична цена. Всички аксесоари ми намали с 10%, което е ОК за Германия. Комплекта документи които получих са:
1. Фактура
2. Голям и малък талон
3. Регистрационен Сертификат. Част II
4. Сертификат за съответствие
5. Сертификат от митницата и за митница, не разбрах какъв е и никой не ми го иска никъде....

След седмица скитане из Германия и Холандия никъде не бях спиран с транзитните номера, на нито една граница не показах талон или фактура за колата, дори на Българската, само сърбите ме питаха дали е нова и ми честитиха :) Имам чувството че и танк да бях сложил вътре пак щях да си се прибера без да ми искат документ.

Търговецът бих препоръчал на всеки, говори сравнително достатъчен английски и е ужасно кооперативен, самият факт че се бори две седмици за N1....
Това е сайта му http://www.autobuchholz.de , проблема е че се намира много на север, но си струва!

Имам комуникация и с други добри търговци, дори и сега, и могат да предложат добра цена.

За допълнителни въпроси съм на разположение.
Митко

Сря Окт 22, 2014 11:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
готина история!

току виж съм се възползвал на пролет и аз от тоя търговец :)
ако не взема нещо друго преди това

Нед Окт 26, 2014 7:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148
Отговори с цитат
Аз съм много доволен и препоръчвам следния Субару дилър в Германия: http://www.auto-gogeissl.de/
Не толкова доволен и не препоръчвам: http://autopoint-urban.de/
Надявам се скоро да имам отзиви и от http://www.ahcgruppe.de/main-subaru-marke/unsere-standorte/subaru-center-chemnitz/

Нед Окт 26, 2014 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >