Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  >
 Бензиностанции - качество на горивата! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
srg написа:
@=Alex=, я раздуй дали има смисъл от добавките на Кастрол (TDA и TBE), защото се чудя дали не е някакво плацебо... В интерес на истината докато карах дизел им ползвах добавката постоянно и не съм имал някакви сериозни зорове с нагари по турбини и катализатори, а в момента си търкалям в багажника една такава за безин, която има идея да се ползва ако се наложи да заредя "нещо", с обявени по-малко от поне 98 октана и различно от Shell V-Power и сие. Съотношението 1:1000 обаче ме кара да мисля, че друг ефект освен в главата на потребителя може и да няма...

Здрасти, много хубав въпрос повдигаш, и изглежда ще трябва да има доста писане, защото не може да се отговори с едно изречение. А и смятам, че темата с добавките в горивата е много интересна и полезна. Предполагам доста хора не знаят какво има в бензините и нафтата, които зареждат.

И двете добавки вършат работа. Въпросът опира до правилно миксиране. Ето ти малко идея за концентрацията при двата "вида" миксиране (ударно почистване и поддръжка), при условие, че са базирани на най-успешната и качествена добавка - РЕА (polyether amine) или още по-бутиковата - aliphatic amine, или комбинация от двете (както прави примерно Amsoil). Тук става въпрос за бензинови добавки, да имаме това предвид.
- т.нар. ударна доза (за максимално почистване) е в диапазона 5-10мл/1л РЕА, и по принцип важи правилото колкото повече, толкова повече - въпрос по-скоро на бюджет. Хубаво би било да отчетеш факта, че при дори най-скъпите добавки максималната концентрация на РЕА е в диапазона 30-50%. Т.е. от 500мл (от най-скъпата) добавка, можеш да очакваш максимум, ама наистина максимум 250 мл РЕА, останалото са октан бустъри, модификатори на триенето и в зависимост от производителя - нафта (много пречистена) или керосин.
- терапевтична доза - за поддръжка - там вече нещата са по-строго регламентирани - между 1 и 3мл/1л, в зависимост от качеството и концентрацията на добавката.
Пример: Lube1 DIG & PIG Fuel System Cleaner се води за един от най-добрите и концентрирани почистващи продукти, създаван някога. При него поддържащата доза е 1 мл/1л бензин. При Red Line SL-1 Fuel System Cleaner поддържащата доза е 1.17мл/1л. и т.н.

Добавките, базирани на РЕА имат една особеност - искат висока температура, за да работят добре и да си свършат работата. Всички качествени такива на пазара са базирани на РЕА, просто защото е най-добрата химия, която индустрията познава.
Ако караш на кратки разстояния, предимно градско и очакваш резултат - няма да има (добър). За да сработи добре такава добавка, трябва да се използва при по-продължително каране, когато моторът е в правилната температура и колкото по-дълго е горещ, толкова по-добре.

Ето и най-честите въпроси, с които се сблъсквам:
- Има ли смисъл от такива добавки към горивото? ДА, определено.
- Дали добавките за горива са "само маркетинг"? Качествените такива категорично далеч не са само "маркетинг", особено при "превъзходните" горива в България.
- Аз карам с бензин, в който има почистващи добавки (Шел/Ромпетрол и т.н.), трябва ли да използвам отделна почистваща добавка? - Това е въпрос за милион - Над 90% от нефтените компании третират "специалните" си бензини с почистващи добавки. Проблемът е, че използват прекалено нисък клас, термо-неустойчиви детергенти, създадени за карбуратори (най-ниският клас почистващи добавки за горива са именно такива), за да им "излезе" цената. Иначе ще трябва 1л бензин да струва с 0.5-1.00 лв. отгоре само заради добавен РЕА, който е доста скъп. Проблемът на "карбураторните" детергенти е, че имат повече минуси, отколкото плюсове - липсата на температурна устойчивост води до разпад на молекулярната им структура и формиране на сериозни депозити в мотора. От друга страна почистват, но почистващите им свойства са сравнително слаби, което пък ги прави безобидни за масово използване и почистващата им способност е преди да достигнат горещите зони, където се разпадат. РЕА има изключително висока температурна устойчивост, като преминава дори през катализаторите, без да се разпадне заради висока температура. Отделно от това, почистващата сила на РЕА е изключително висока и често премахва почти всички натрупвания по клапани, инжектори, горивна камера и т.н. на 70-80% от само едно ударно третиране.
- Как да процедираме, след като всички реномирани горива са предварително третирани с такива добавки? По принцип можете да си живеете живота спокойно и да не го мислите. Ако, обаче сте педанти спрямо колите си, или смятате да ги карате дълго и искате те да ви служат безаварийно, най-добре е да зареждате "чист" бензин, който не е третиран с добавки и да си добавите висококачествените добавки самите вие. Тогава ще имате много по-добро гориво, отколкото на която и да е бензиностанция в България, а колата ще ви служи изключително вярно (откъм горивна с-ма). Резултатите ще ги усетите почти мигновено, след < от 1 резервоар.
- Как да процедираме, ако до момента не сме ползвали РЕА-базирани добавки? Препоръчително е първото третиране да е ударна, почистваща доза (1 флакон на цял резервоар, като правилното миксиране е резервоарът да е пълен на около 1/4, изсипвате добавката, след което зареждате догоре). След това карате до резерва, препоръчително е на дълъг път и по-високи обороти, под товар. Следващите третирания са "поддържащи", с по-ниска концентрация (в зависимост от добавката). Като генерално правило може да се ползва 1.5мл добавка на 1л бензин. След около 5 000 - 6 000км се повтаря ударното третиране.
- Кои прозводители използват РЕА в добавките си за бензин? От тези, които са ми известни на мен, това са следните (подредени по концентрация)
- LUBE1 DIG & PIG Fuel System Cleaner (50-65% PEA)
- Red Line SL-1 Complete Fuel System Cleaner (30-50%)
- Amsoil Performance Improver (28-37% РЕА + 4.5-9% aliphatic amine)
- Bardahl (около 30%)
- Gumout Regane (30-40%)
- Royal Purple (не се споменава концентрацията на РЕА)
- BG Products 44K (не се споменава концентрацията на РЕА)
за Xenum, Castrol и прочее не съм сигурен, не съм ги чел.
- Вреден ли е РЕА за катализаторите? - Не, дори напротив. РЕА не се разгражда и депозира в катализаторите.
- Задължително ли е да ползваме РЕА добавка в ударна доза непосредствено ПРЕДИ смяната на маслото? За ваш "peace of mind" можете да го направите преди смяната, но по принцип съвременните и качествени масла могат спокойно да "поемат" разтворените от РЕА депозити и нагари, и да ги поддържат в суспензия без проблем. Всичко зависи от това колко точно са замърсени компонентите на двигателя ви.

Този сравнителен файл мисля, че ще бъде интересен за повечето от вас.
Надявам се да ви е полезно. :pardon:

Прикачени файлове:
L1-07701-training.pdf [1.81 MiB]
130 пъти
Чет Авг 07, 2014 1:33 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 411
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
=Alex= написа:
prizov написа:
...От моят опит, бензиностанциите им са с константно качество на 95. Питал съм и доказан специалист в бранша по отношение на това, кой бензин на нашия пазар е с най-ниско съдържание на сяра. Отговорът му беше, че е внасяният от Ромпетрол 95, защото технологията им за сероочистка е най-съвременна. Затова, когато зареждам 95 е от тях.
98 им е от Лукойл обикновено и не го зареждам.

:pardon: Не съм рекламен агент, нямам акции в "Казмунайгаз", нито друг търговски или личен интерес...
Просто споделям.

Заради този пост заредих един резервоар при тях - след 100км градско мога да ти кажа - пълен CRAP, колата все едно е 100 коня надолу спрямо Shell V Power Nitro 95+ и мотора се развърта като корабен двигател. Пълен провал. Същия опит бях правил и преди с дизела им - сейм шит - все едно мощността зачезва с 30-50% и при дизела.
Забравям ги тия мокри власи с мизерните им бензиностанции. Поздрави от мен господинът, който ти е казал, че са най-супер-дупер високотехнологични. За мен единствените читави бензини в БГ са на Шел (от V-Power серията) и винаги са били.
;)

Сори вери =Alex=, че си се окрапил така, заради моя пост, но вероятно от торбата с Ромпетролските, си уцелил баш единствената ХУбава, с коктейл. Вярвай, аз досега нямам нито едно зареждане при тях с подобни симптоми. Не съм им абониран ортодоксален фен, зареждам общо взето от всички вериги бензиностанции - кога както се наложи, но при тях наистина нямам случай с осезаеми отклонения в работата на двигателя и когато мога да избирам, зареждам от тях.
Иначе рецептата ти за ШЕЛ я знам: "V-Power + обилно октан бустър" (цитирам по памет, че не ми се рови назад...), но не е моята. Без да се заяждам и без да ти противореча самоцелно, моите пък последни наблюдения от Nitro 95 (зареждан на бензиностанциите на Подуяне, Пазарджик, Бургас...) са аналогични с твоите от злополучното ти зареждане в Ромпетрол.
Но какво да се прави, явно късметът изневерява на всеки от нас на различни места :D

А иначе, можеш да разчиташ изцяло на мен, че ще предам поздравите ти на господина, който ми каза... :cool:

Пет Авг 08, 2014 8:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет, благодаря ти за отговора. До тук мога да потвърдя, че колата е супер спъната с техния бензин, но това, което ме изненадва е, че разходът е значително по-нисък от този, с Шелските горива. При мен дава разлика от около 1.5-2л, което е ужасно сериозна разлика. На V8 мотор да докара 12.5/100 градско е направо достойно за уважение.

Относно моята формула за Шел + power booster (обърни внимание, че не е октан бустър) - това продължавам да го твърдя, но само за яко моднати коли, както и преди сме коментирали. Никога не съм казвал на някой да слага такива неща на нови и стокови коли :) За тях е друга микстурата - хубаво, чисто гориво с малко почистваща добавка и нано фрикшън модификатор на Archoil, но вече влизаме в подробности.

Хубав уикенд.

Съб Авг 09, 2014 5:46 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
брех Алекс ти изби рибата :idea: :idea:
това значи ли че ако добавим бустер добавка примерно ще върви нормално ама ще харчи литър два надолу ?

Нед Авг 10, 2014 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нямам идея :) "По-ниския разход" беше по повод Ромпетрол спрямо Шел. Но нищо не ти пречи да пробваш с един повер бустър, гаранция ще се хареса на мотора. Аз не се сдържах и бохнах един флакон в Ромпетролския резервоар и да видиш колко хубаво си върви сега, и отговаря мигновено на педала на газта. Вероятно е строго индивидуално :)

Нед Авг 10, 2014 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Отговори с цитат
Ами ако има бустер за газ ;)
защото карам 80/20 газ /бензин и бензин шел рейсинг 100 в 99% от случайте

Нед Авг 10, 2014 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Админите ако искат могат да "прекопаят" последните постове и верно да оформят една отделна темичка за присадки, защото предполагам много хора се чудят как да се борят с българските горива и евентуалните последици от тях.
Да си довърша и аз репликата за Castrol TBE - оказа се, че в него има точно две съставки (90% керосин и 10% дестилирана нафта), което си мисля, че за приложението, за което по принцип е предвиден, а и за моите нужди (инцидентно каране с бензин с неясен произход) си е напълно задоволително като съдържание и респективно приложението му за мен си е оправдано в точно такива случаи.

Нед Авг 10, 2014 8:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Отворих папката на Омв Красна Поляна за 100окт... имаше 100 от лукойл, 100мм(максмоушън), не можаха да ми кажат откъде е този ММ и по-назад 95! Питах откъде зареждат горива и отговора беше от всякъде! От месец карам с 98 от петрол и съм доволен.

Нед Авг 10, 2014 9:10 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Отговори с цитат
=Alex= написа:
... За мен единствените читави бензини в БГ са на Шел (от V-Power серията) и винаги са били.
;)

За мен е точно обратното пък - само на Шел-ския бензин (и то оня от 3лв.), IAM-а ми отива от 16 на 10 и картата с корекциите се оцветява в червено. С други 98/"100" октана не съм виждал такова чудо.

Вто Авг 12, 2014 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не знам какво е "за теб", но именно това гориво е единственото сертифицирано за 100 октана в БГ и всяка пратка е гарантирана, че е точно толкова. Ако си мапван с други горива, би следвало да си караш с тях. Аз съм мапван по него и с всичко останало корекциите отиват в нивата, но това не е никакъв показател.

Сря Авг 13, 2014 12:01 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Отговори с цитат
Моята таратайка наистина е мапвана за 98 октана. И съответно я карам само с такова, било то от Еко, Ромпетрол, Лукойл, Газпром или OMV (други не съм пробвал).
Но не виждам логика сипвайки Шел-ски 100-октанов, който според цената и документите към него е над всичко останало, аванса да ми става на мармалад. :-?
Може причината да е в моя телевизор, може и да съм попаднал на калпава бензиностанция. ;)
Единственият сигурен резултат е, че в Шел стъпвам само за да ида до тоалетната. :)
 8

Сря Авг 13, 2014 11:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 131
Автомобил: Saab & 3xBMWs
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз малко ще омърся темата с малко нафта. От известно време зареждам само най-скъпата нафта на Шел само от една и съща колонка (май само аз зареждам там такова гориво, защото вече вс момчета ме познават). Разлика в разхода на гориво не намирам или поне не съществена. Другата ни семейна кола е със същия мотор, но се кара с нафта от Еко/Лукойл. Разлика се усеща в мириса в гаража сутрин. Колата с Шелската нафта не мирише, а другата понамирисва на вкиснато понякога (имат 70 000км разлика в пробега двете коли). Във вървежа намирам осезаема разлика при по-голямо натоварване. По равен път до 150км/ч няма разлика, но оттам нагоре се усеща предимството на Шелската нафта.

Сря Авг 20, 2014 11:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
До момента каквато и газ да сипя не съм имал проблем, но в неделя /07.09.2014/ заредих догоре газ на Ромпетрол във Враца и форко почна да сеца та направо ми стана мъка. Преминах на бензин, а там няма никакъв проблем! На първия лукойл заредих 8,7л. /толкова място се беше освободило/ и субито тръгна без проблем на газ. Казвам го без пристрастия или умозаключения, просто за да имат колегите едно на ум като минават оттам. Зареждал съм газ в БГ на всякакви бензиностанции, както и в Гърция и Македония, но толкова гадна газ не съм уцелвал. Та съвета ми е: при никакви обстоятелства газ на Ромпетрола във Враца!

Чет Сеп 11, 2014 12:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
Да ви споделя и аз моят гняв .... ]
Пътувам редовно от София за Германия. Винаги с една и съща скорост и багаж... Преди 1,5 година, заредих газ на ЛукОйл, която е в посока Калотина до Метро! Значи, допълних аз бутилката с 28 литра, според касовата бележка... На границите съвсем бързо, рано сутрин... Карам си аз спокойно, и изведнъж ми изгасва първата лампичка на газовата след 80 км! :idea: :-~ (обикновенно след 130 км градско)..Ъхъ..си казвам аз! Помислих си- проблем с инжекциона*BRC Sequent 24*...!?! Паника!!! :shock: След общо 240 км ми светна червената лампичка, и колата мина на бензин :-~ :-~ :-~ Както и да е, сложих газ на първата колонка, която видях в Сърбия и си карах до следващото зареждане още 460 км(аутобан :giggle: )! Бутилката ми събира до 31 литра.
Пита се в задачата: С какво, колко и как са ми сложили(пре....ли) газ, тези п.....и, че аз да направия този ,,рекорден,,(срамен) разход с моята обична кола??? :idea:
Всеки път, като минавам покрай тях ги псувам като каруцар! Ще ме извинявате за маниерите... :facepalm:
Надяваме се да ви бъда полезен с това мое преживяване....
Приятен и успешен път на бъдещите ми СУБАРУ колеги ;)

Съб Сеп 13, 2014 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 171
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз с 36 л газ от ЕКО 170 км. това е разход 21/100 само магистрално каране със 130 км и само аз в колата.Това е с Аудито което е с 2000 к мотор и дава разход около 10 л.Сега от около месец разхода на Субаруто скочи с около 2 л газ в града,нищо не е пипано по колата.

Нед Сеп 14, 2014 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
[quote="мъро"]Аз с 36 л газ от ЕКО 170 км. това е разход 21/100 само магистрално каране със 130 км и само аз в колата.Това е с Аудито което е с 2000 к мотор и дава разход около 10 л.Сега от около месец разхода на Субаруто скочи с около 2 л газ в града,нищо не е пипано по колата.[/quote

Почнат ли много да рекламират една верига,колко им са точни колонките и на мен ми се вдига разхода от тях.:)

Нед Сеп 14, 2014 11:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Да видим този казус как ще се развие:
ОМВ зареди 46 литра газ в бутилка от 42 литра.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Нед Сеп 14, 2014 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: Outback H6 '02
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Просто при нас масово горивата са под всякаква критика. Или те лъжат в количеството или в качеството :(
Наскоро бях по гръцко и зареждах бензин на тяхното Еко, случи се да мина през Кавала в адско задръстване, пълен кошмар, час и половина. За моя голяма изненада стрелката спадна сравнително малко. Прибрах се в БГ, заредих с наш бензин и за 30 км градско в София на слаб трафик, стрелката спадна два пъти повече :)

Нед Сеп 14, 2014 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Проверките са започнали: Метрологичен надзор прави проверка на ОМВ
Сега да видим дали изобщо нещо ще излезе от тези проверки или само ще си отчитаме дейност.
Да не стане като асансьорите, дето 1/4 излязоха неизправни пък уж поддържани. :facepalm:

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Нед Сеп 14, 2014 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Явно с количеството ни лъжат когато мога, а с качеството постянно...

Пон Сеп 15, 2014 7:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  >