Отговори на тема
 Ръчни хъбове за форестер 1 за задното 
Автор Съобщение

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Има ли за форестер ръчни хъбове за да може да се изключва и включва лесно задното, възможно е да стават от някоя джипка. До колкото знам форестера е твърдо на предно и задното е през муфа която изпълнява и функцията на диференциал. Очакването от такава интервенция е да стане по пъргава и малко да падне разхода.

Чет Авг 21, 2014 3:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има много писано из форума на тази тема, използвайте търсачката.
Субару е мислено и смятано за 4х4 и всичко друго е компромис със сигурността, отделно резултатът ще е посредствен(икономията на гориво), а и ще въртите яко гуми на старта. :)

Чет Авг 21, 2014 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не го слушай! Нали на всяко колело има по 25% - махаш директно кардана, а отпред слагаш един хъб отдясно. Така намаляваш с 3/4ти разхода. :toldyou:

Чет Авг 21, 2014 3:47 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Не го слушай! Нали на всяко колело има по 25% - махаш директно кардана, а отпред слагаш един хъб отдясно. Така намаляваш с 3/4ти разхода. :toldyou:

:beer: ROFL

Чет Авг 21, 2014 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:

Г-н Админ, не спамете темата на човека, че ще приложим правилника и ще има бан ROFL

Чет Авг 21, 2014 5:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз отговарям по същество и се опитвам да помогна на човека, а тука някакви спамят само...

Чет Авг 21, 2014 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Кофти...
Отговори с цитат
Идеята ми беше да се сменят главините от някоя джипка. Това което намерих е
за махане на кардана но трябва де се измисля тапа да не изтече маслото и не ми харесва осакатява се колата
и за полуоските но ако не се сложи част от карето та да се завие гайката с 32 ключ ми се струва че много скоро гумите ще разбият двата болта които държат главината и гумите ще избягат, със сигурност и това не бих направил пак се осакатява колата
и за бушона(джъмпер) но това е за автоматици а и не знам дали би имало полза.
Форестера е тежък и в слючея само 125 hp и бая трябва да се насили та да върти предни гуми, при градцко каране ще си е екстра само на предно това че ще е по пъргав изобщо не е за пренебрегване а и муфата ще си почива не е първа младост.
А на спамарите очаквах го забавлявайте се, на ваше място може би и аз бих го направил ако ми е много скучно.

Чет Авг 21, 2014 5:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Отговори с цитат
Всичко е възможно колега, но си е приключение и резултатът със сигурност няма ви хареса.
Отделно от тук никой още не е правил такава интервенция, ако вие се заемете сериозно с осъществяване на идеята си споделете с нас.
Поздрави.

Чет Авг 21, 2014 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Вземи попрочети малко за парт тайм и фул тайм 4х4 и кое е виско муфа, кое е диференциал с виско блокировка.

Чет Авг 21, 2014 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Кофти...
Отговори с цитат
С сигурност няма да се вкарам в този филм, опита ми показва че най-вероятно ще се справя но едва ли ще си струва труда и нервите а достатъчно много неизползваем опит съм натрупал вече :( .
Последната глупост беше когато отворих скоростната кутия заради лагер, тогава си обещах че ще се заемам само с малки и прости неща, най-много с смяна на накладки и дискове може би ако ми е много скучно за другото си има хора който срещу пари ще ми спестят неприятната част а аз ще се радвам на шофирането и нищо повече.
Преди малко си спомних начина по като зглобявах задната част на скоростната кутия че може и да не съм прав и премахването на задното предаване да не е съвсем безопасно но бях оставил преглеждането на документацията за след, ако намеря смислен начин да изключвам задното.
Но явно няма да си създавам такива проблем и ще си карам колата която харесвам :headbang:
Ако има някой да разясни точно как е поставена муфата ще ми е много интересно, защото май не е просто диференциал на който се "блокират" планетарните колела или нещо подобно

Чет Авг 21, 2014 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 65
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Привет колега , виско муфата и средния диференциал са едно цяло .... поставени са в скоростната кутия и се къпят в едно масло. Миналата година ми правиха ремонт на виското и ги видях нещата. По мое мнение ако се махне средния диференциал колата ще остане само с предно предаване , но кардана и задния дриф остават да тежат с техните моменти ... така , че икономия 0.002 :D шегичка. Колата е измислена добре и не трябва да се заиграва с трансмисията за 4x4. Който иска пъргавост да си вземе турбо ... право излита. За икономия на гориво малка кола с предно предаване .... всеки си избира сам :giggle:

Пон Окт 13, 2014 10:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Продавай Форко и се мятай в едно CR-V или HR-V.
Те си вървят на предно и са супер.
А за интервенцията с хъбовете може да ползваш от УАЗ части,
там се ползват.
Успех :bow:

Пон Окт 13, 2014 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
Субару Джъсти до 94г. с бутон. Гори малко, проходимо е. Задното се изключва :) - фабрично.

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Пон Окт 13, 2014 12:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 30
Автомобил: Forester S Turbo MT '00
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Lelemale , направо сменяй колата.
Едно време имаше майстори, които бяха измислили същата щуротия за НИВА. За икономия ли, за мизерия ли не знам.
Много по-лесно е да се повдигне една кола с един двигателен мост.
Иначе има един Ленд Крузер 90 в Пловдив само на предно. Човека го сътвори с щифтове и заварки в междинния диференциал. Направи го не за икономия, а защото много трошеше една част от междинния диф, и за по ефтино.

Пон Окт 13, 2014 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 65
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Хонда HR-V е с 2000 куб. см и гори колкото форко 2000 куб. см ... без турбо. Само дето виското включва при превъртане , това съм го гледал на сняг ... задните шибват след секунда и нещата стават. При форко е винаги 4x4 и виско изключено за да се изравни разликата при завой. Включи ли се виското няма , няма предно задно 50 на 50 и при завой колата подскача . Системите са различни ... разхода един и същи !

Пон Окт 13, 2014 9:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 259
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен нищо не подскача. Стои като залепена за асфалта.
А да Ви е хрумвало, че през тази секунда може да си/сте в мантинелата....в добрия случай :facepalm:
Бил съм на косъм от такава ситуация, но с друга кола, затова си взех субару.

Пон Окт 13, 2014 10:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
Ще си позволя да поправя и допълня колегата @gabo8, тъй като се чудех и за Хонда преди да взема Форко.
Първо: Хонда HR-V нямат бензинови двигатели 2000 куб.см, те са само с 1600 куб.см и не винаги 4WD. Даже повечето обяви, които аз гледах бяха за 2WD коли. Хонда CR-V е с бензинов 2000 куб.см с мощност 128 к.с. в началото и 147 к.с. при последните, но разликата в мощността между двата всъщност оказва влияние единствено на разхода, който по каталог при по-мощния двигател е по-нисък. Иначе тегло, ускорения, скорост, всичко е принципно еднакво.
Второ: не е правилно да се говори за 4х4, защото нито Субару, нито Хонда са 4х4, те са просто с 4 задвижващи колела /4 Wheel Drive/. И двете коли нямат механични блокировки на мостовете, нито на диференциалите, нито имат средни/междинни диференциали. Субару печели точки с бавните предавки и дифовете с ограничено приплъзване, но това също не го прави джип. От друга страна и двете коли не претендират да са джипове, но компенсират по-лошите механични дадености с чувствително по-ниско тегло.
Трето: Хонда HR-V и CR-V са с една и съща Real Time 4WD система, която е part time 4WD система и работи коренно различно от системата на Субару. При системата на Хонда няма среден диференциал, няма муфа, а "виско" има колкото се използва течност за активиране на задния мост, но не от температура, а от налягане :idea: Затова маслото за задния диференциал на Хонда-та е специфично и различно от това, което ние използваме и това в скоростната кутия. Няма да преразказвам, тук е обяснено. Също така двигателят при Хонда е напречeн и с куплирана скоростна кутия откъм пасажерската страна, но и двата агрегата са разположени върху предната ос, което има отношение към разпределението на теглото, дължина на полуоски и т.н. Субару с AWD и VAG с Quattro от години са единствените марки, които масово използват постоянно задвижване /full time/ към 4те колела при моделите си. Даже за да е напълно вярно написаното за VAG, трябва да се уточни, че става дума единствено за моделите им с надлъжно разположени мотори, при които както и при Субару, скоростната кутия е разположена след двигателя в коридора през средата на купето. VAG имат своя Torsen среден диференциал, но пък нямат боксера :D Всички останали производители са ориентирали своите 4WD системи към един двигателен мост и автоматично предаване на въртящ момент към другия при необходимост. Дори повечете от тези системи се изключват напълно след определена скорост и остава само водещия мост. Колкото до разхода - мой колега има CR-V, аз съм с Форестър. Хонда-та на газ му гори средно около 2 литра по-малко от моята кола, но все пак е относително. Кардан, заден диф и задни полуоски няма как да ги изключиш, нищо, че реално не участват в задвижването.
Поздрави!

Вто Окт 14, 2014 12:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Системата на Нисан се вкл/изкл с въртящ превключвател.
2WD/AUTO/LOCK

Вто Окт 14, 2014 2:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема