Отговори на тема
 Съвети за покупка на Legacy 2004-2006 г. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 96
Телефон: 0884522179
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте!
Навил съм се да си купувам Legacy след 2004 година, лошото е, че заради малък бюджет ще трябва да го купувам от автокъща (ако Ви се занимава, някъде бях описвал според мен от къде е най-добре да се купува кола, но тук ще е точно обратното, заради парите), та молбата ми е да ме насочите какво да гледам при покупката, може да знам някои неща, но не мога да твърдя, че знам достатъчно.
А и знам, че когато съм пристрастен взимам най-неадекватните решения, за това бих взел някой с мен за да може с трезви очи да види това което аз няма да видя.

Минах през няколко избора, то не беше WRX 2001-2003(май не съм "дорасъл" да карам такава), то не беше SVX (това вече си е само мечта, и след като един колега от форума успя да ме свали на земята, че бях литнал, се отказах и от този модел), предпоследно беше Legacy 2003г.(много добре поддържано и на много малко километри), но като видя по-новата визия на Legacy и ми спира часовника и си казвам "не искам старата версия". Отказах се от по-мощните коли, защото ще бъде ежедневна кола с много къси, градски отсечки и тук разхода ще е голям, а май не мога да си го позволя, макар много да ми се иска. Последно съм се насочил към комби, ръчни скорости, не-кожен салон, възможно по-евтините модели, но поне да е по-мощния мотор над 150 коня, по-слабия мотор ще има същия разход на това тежко купе, без газова уредба, ако ще слагам нека да я сложа аз иначе реалните километри може да са над 300.000 .

Знам, че след покупката трябва да му сменя флуидите и водната помпа, но по-важното за мен е какво да гледам при покупката? И нека не забравяме, че ще я гледам на място, без номера, без тест и проверка в сервиз (извън София май няма на кой сервиз да се доверя, за Плевен знам на кого да се облегна, но ако е в друг град ...). Затова помагайте със съвети, всичко ще ми е от полза, а и други кандидат купувачи ще могат да черпят знания.

Предварително благодаря!
И лека вечер желая!

Съб Юли 19, 2014 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 85
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При тези дадености,май варианта е само един - дърпаш смело клечка от кюпа и се надяваш да не е късата.
Друг вариант - събираш още малко сили и скачаш на по-скъпо,като ситуацията с клечката остава до известна степен.
Има една приказка,че не всички скъпи неща са хубави,но хубавите задължително са скъпи.
Успех!

Съб Юли 19, 2014 8:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Изобщо не ми помагаш. Тук въпроса не е дали да взема някоя кола, а какво да гледам при огледа.
Изобщо не знам какво трябва да е поведението на подобна кола. Досега съм карал ниско бюджетни коли до 110 коня, знам една Фиеста колко не може да върви, Шкодата как не може да спира, бусове и камиони не се броят, абе на едно 7-8 производителя мога да предположа някой шум от къде е, но това при каране разбира се. Ама тук ми е "пълна Индия", а да не забравяме, че когато си избира човек кола която му харесва не забелязва елементарни неща.
Нахвърлял съм си някои неща, като да пипна дисковете дали са с голям ръб, дали задния диф е омаслен, масло на двигател дали е бистро, и дали някой не се е престарал с доливането, че то се мери на топъл двигател иначе си мислиш, че няма масло, отдясно на скоростната кутия да проверя щеката, притрисанията на студен и топъл двигател да ги няма, а и най-важното според мен е при контакт да светне "чека" и при палене да угасне, ако го няма при контакт значе е прекъснат умишлено да прикрият повреда. Има и други нещица, но очаквам предложения за още, а и търпя критики за изброените по горе.
Млагодаря и се включвайте, толкова пъти е прочетена и само едно включване.
Хубав и недъждовен ден!

Нед Юли 20, 2014 11:55 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, по-добре изчакай да се появи някоя, която да ти бъде близо до град, в който знаеш, че има на кого да разчиташ за огледа, защото това, което могат автоджамбазите най-добре е именно да я напудрят по начин, който да скрие всички мазнотии, деруги, па ако щеш и проблеми с двигателя! Пример - познат си взе по подобен начин автомобил, който дори беше парафиниран на богато и което според джамбаза е правено от предния собственик и само това трябвало достатъчно добре да говори за това колко добре е поддържан автомобила, но се оказа, че е "гресиран" точно с цел да скрие всичките ръжди, които после моят познат си ги прави сам ...
Аз лично, ако се наложи да взема какъвто и да е автомобил по този начин, от автокъща, бих го направил само с оглед от някой добър майстор или в краен случай без оглед от колега във форума, където можеш до някъде да провериш какво е правил с него, за какви технически проблеми е разпитвал и като цяло от колко време го е ползвал тук, в България и как се е грижил за него.
Все пак добавям още един hint към твоите - задължителна проверка с комп или най-малко с OBD2 bluetooth "пишка" и Torque на телефон/таблет, като ако знаеш какво точно трябва да видиш там като референтни стойности е добре да посъбереш инфо.
И все пак да повторя - недей да купуваш автомобил от автокъща без оглед от професионалист, който разбира от конкретната марка.

Нед Юли 20, 2014 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
sniper написа:
Изобщо не ми помагаш. Тук въпроса не е дали да взема някоя кола, а какво да гледам при огледа.

Ами,Субаруто е кола като всяка друга.Не е толкова важно какво ще гледаш,а какво ще видиш.Дето казват: сто гледали,един разбрал.Най-доброто решение е оглед със/при специалист...което пак не е гаранция за нищо.Втора радост кола винаги е повече или по-малко на късмет.

Нед Юли 20, 2014 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега " srg " правя този избор на кола от автокъща, защо по друг начин не мога да карам Legacy 2004 година за примерно около 7.000 лв., при обявени 8.000 е нормално да се свалят едно 1.000-1.500 лева. Все пак това не е толкова купувана марка, да не кажа хич, за което се радвам, не бих искал да се напълни със Subaru-та, по-добре уникален отколкото копи.
Не разполагам със знания и техника да си направя сам диагностика, предпочитам тази работа да си я свърши специалист.

Колега "entusiast" не отричам, че е най-добре при "бял сервиз", но в друг град трябва да разчитам на себе си и помощ от приятел. Затова е добре да съм поне малко подготвен, затова и моля за помощ.

А дали не мога да бръкна с ръка отгоре покрай двигателя и да проверя дали не са изуснали гарнитурите на капаците на главите, без да се налага да свалям кората под двигателя, ако въпроса е малко тъп не ме обвинявайте, все пак не разбирам от тези коли, просто ми обяснете.
Малийй колко въпроси ме мъчат, в един момент ми идва да спра и да се откажа, по спокоен би ми бил живота, ама пък кой иска спокоен живот.

Нед Юли 20, 2014 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Привет колеги!
Как мога да се убедя, че на швейцарски внос е платено поне ДДС-то?

Пон Юли 21, 2014 2:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мойта я купих с документи все едно, че купуваш хладилник от магазина (от фирма). Най-интересното е, че всичко си беше там... абсолютно всички документи.
Всичко си беше платено. И всичко това от Горубляне..- да не повярва човек. Просто ги питай какво трябва да правиш след като я купиш и кой документ какъв е.
Търговците ще ти обяснят. За състоянието на колата.. платих си 60лв репатрак до сервиза в люлин за да я прегледат. Върнаха ме обратно до Горубляне .. разплатихме се и си си я взех. (Колата беше още с транзинти номера.. беше дошла на ход от Швейцария).
Хората от сервизите знаят какво да гледат на определена кола с определен двигател и трансмисия, за да ти кажат какво е състоянието и.
Иначе трябва да изчетеш форума и пак няма да си сигурен, че не пропускаш нещо.

Чет Юли 31, 2014 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 35
Автомобил: Subaru Legacy 3.0 H6 2003
Рейтинг: 2
Нов фен
Отговори с цитат
- Колко km караш на година?
< 3.0 бензин - едвам върви.
= 3.0 бензин - гори много, скъпа поддръжка (не само ремонти а и самата поддръжка) но като автомобил е много добър
- Дизела и той едвам крета. Газ няма, дизела скъп.

Ако си се спрял на legacy комби си вземи outback. По висока е и винаги ще ти се прииска да идеш някъде където има малко по черен път.

Ако си готов в следващите 2 години да се разделиш с 10-15к само за поддръжка, данъци такси и тнт. препоръчвам горещо legacy/outback 3.0. Ако не, спри се на друга марка.

Относно избора от къде? Както колегите казаха дърпаш клечката на първото което ти хареса и така.

Чет Авг 21, 2014 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
vaLski написа:
Ако си готов в следващите 2 години да се разделиш с 10-15к само за поддръжка, данъци такси и тнт. препоръчвам горещо legacy/outback 3.0.

Не е ли малко пресилена тази сума?Е,освен ако не е проект "старт от скрапа" :)

Пет Авг 22, 2014 10:42 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
vaLski написа:
Ако си готов в следващите 2 години да се разделиш с 10-15к само за поддръжка, данъци такси и тнт

Според мен даже няма да му стигнат... ROFL ROFL ROFL

P.S.Не хвърляйте в пространството такива изказвания"просто ей така",ще създадете траен стрес у колегата и ще го откажете от марката :giggle: .

Пет Авг 22, 2014 11:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: Subaru Outback 2.5 XT '06
Рейтинг: 37
От звездите одобрен
Отговори с цитат
sniper написа:
Привет колеги!
Как мога да се убедя, че на швейцарски внос е платено поне ДДС-то?

Трябва да има документ за освобождаване от митницата и на него пише цифрата която е платена. Гледах една "швейцарка" преди да взема моята и имаше такъв документ.

Пет Авг 22, 2014 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега за 10-15 000
както се казва може да смениш бая неща по колата ?
аз на моята смехних много неща ( гарнитури , съединител комплект + маховик + цялото окачване отзад + доста други дреболии ) и съм доста далече и то при доста км направени след покупката

А на колегата който казва че само това е начина нека погледне за ориентация какво показват цените от линка и да направи сметката ( Като добавим :Транспорт + печалба + пудрене също и да прецени )
http://www.autoscout24.eu/ListGN.aspx?v ... 025&flzh=1

Какво точно ще си вземе и да се подготви за Англииската поговорка :
Не съм достатъчно богат за да си купувам евтини работи. .....

Пет Авг 22, 2014 2:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема