Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
|
А има ли смисъл да се инвестира и въобще да се кара на фарове за мъгла, при положение, че милиционерите само грижи създават?
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 9:39 am |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
Да последните дни на дневни светлини ме спря един странно усмихнат млад кукер  -господине бихте ли си загасили прожекторите ПП- ляв халоген нещо ми се е разместил направо при разминаване виждам с какво са ублечени хората в другата кола и с какъв таван са 
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 9:59 am |
|
|
|
askeless
|
|
Колеги, в момента има активна тема за продажба на фарове от дясна дирекция на изгодна цена, но не искам да спамя темата на колегата, а и реално при мен нямат приложение, затова повдигам тази тема.
Отдавна се чудя възможна ли е конверсията на халогенни фарове за дясна дирекция - най-вече за H4 крушки, към прожекторни фарове с лупи и биксенон и решава ли това проблема със заслепяването. Т.е. могат ли лупите да бъдат монтирани и настроени за ляво движение? Знам, че има конверсии от халогенни към прожекторни фарове за лява дирекция, но как стои въпроса с десните. В теми от Ауди и WV форума има нагледни такива конверсии, хората са доста доволни, а и цените вече както на системите, така и на труда не са космически. Едни запазени халогенни фарове могат да се вземат на много добра цена, а санирането им, частите и монтажа на прожекторите се движи около 300 лв.-350 лв. Крайната цена така е доста атрактивка, особено при неналичност или недостиг на стокови такива.
Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Авг 20, 2014 10:16 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Ако ще присаждаш лупи, то рефлектора не се използва и няма значение за каква дирекция е. И аз се замислям за подобно нещо, но на този момент не ми се струва оправдано - на практика почти не карам по тъмно. Преди на Аутбека си бях взел фабрично има модел фарове с лупи и на тях вече сложих ксенон и стана добре. Да се слага ксенон на фар с рефлектор с H4 крушка според мен е безмислено - не свети добре и заслепява насрещните - варианта е с присаждане на лупи само.
|
|
|
|
| Чет Авг 21, 2014 9:45 am |
|
|
|
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
|
BAlexandrov написа: Да се слага ксенон на фар с рефлектор с H4 крушка според мен е безмислено - не свети добре и заслепява насрещните - варианта е с присаждане на лупи само. Така е. И аз съм се замислил за слагане на лупи. В ХАмериката има една фирма Ретрофит, която предлага такива готови комплекти - лупи, крушки, баласти и всички там шашканий, които трябват. Слагат се доста лесно, разлепяш фара, махаш рефлектора, слагаш лупата на мястото на старата крушка с някви преходници и вече имаш лупи. Гледах го направено на импреза ГЦ8 и изглежда доста добре. Само остава въпроса: дали трябва да си с кристални фарове ? А къде си ги гледал тези конверсии за Ауди и VW?
|
|
|
|
| Чет Авг 21, 2014 11:08 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Американците ги бях гледал едно време - доста скъпи са. Може да се използват фабрични лупи от Инфинити примерно. Вече навлязоха китайските лупи и масово с тях ги правят тук и резултатите не са лоши. Стъклото, ако е оребрено пак става, но не е перфектно - зависи колко е. Ей тук едно време бях събрал малко материали - http://www.jdmfsm.info/Auto/--General-- ... es/Lights/
|
|
|
|
| Чет Авг 21, 2014 11:36 am |
|
|
|
askeless
|

Никога не съм мислел да слагам ксенонови крушки без самите прожектори на рефлекторни фарове. Изчетох доста по форуми и теми точно за това, като заключението е, че самите рефлектори на рефлекторните фарове /били те и кристални/ са си изчислени за отразяване на интензитета и дължините на сноповете само на халогенните крушки. Светлината от ксеноновият газ в крушката е с различен интензитет и различни дължини на лъча. Още по-зле е положението ако рефлекторните фарове имат оребрения на стъклото, тогава отразения сноп ще е навсякъде пред и над колата и ще заслепява. Затова при конверсии от рефлекторни към прожекторни фарове, старите рефлектори се режат, насаждат се лупите и ако има оребрение - трябва да се премахне по някакъв начин или поне пред лупата. Останалата част от изрязания рефлектор, може да се боядиса, затъмни и т.н. с чисто визуална цел. Значи освен посоката, насоченоста и ъгъла на наклона на рефлектора, няма други конструктивни различия между фарове за лява и дясна дирекция? Защото този рефлектор така или иначе не се ползва след монтажа на прожекторите. Въпроса ми беше продиктуван от това, че ми минават мисли за слагане на моя Форко на фейслифт фарове, каквито има доста от английски коли и са на добри пари и конверсия към ксенон с прожектори. Спира ме, че трябват нов преден капак и предна решетка и това, че имам за по-важни неща да набивам пари по колата. Ето теми, едната обяснителна и две с предложения, особено тази от фауве форума http://www.opelclub.bg/index.php?showtopic=99922http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=95245http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=45&t=225696 Поздрави!
|
|
|
|
| Чет Авг 21, 2014 12:58 pm |
|
|
|
=Alex=
|

askeless написа: ...заключението е, че самите рефлектори на рефлекторните фарове /били те и кристални/ са си изчислени за отразяване на интензитета и дължините на сноповете само на халогенните крушки. Светлината от ксеноновият газ в крушката е с различен интензитет и различни дължини на лъча... Колега, това не е точно твърдение, ако ми позволите. Прекарал съм няколко години в развитие на тази технология под крилото на Филипс и ще си позволя да споделя само най-важното. Рефлекторните фарове преспокойно могат да работят с ксенонови крушки, стига фаровете да са... създадени (проектирани) за такива. Примери - много - Волво, Субару, по-старите европейски автомобили и т.н. - всички те са с рефлекторни фарове и ксенонови лампи от завода. Това, за което говорите Вие се нарича "focal point" на фара и крушката. Не е до дължина на вълнАта, нито до интензитет. При фар, проектиран за халогенна крушка, неговата "фокусна точка" е на съвсем различно място, спрямо тази, на ксеноновите крушки. Затова става пълна боза, когато се инсталира такова безумие в рефлекторен фар, проектиран за халогенна лампа. Фарът вече не работи като устройство, насочващо и концентриращо светлина, а просто я отразява във всевъзможни посоки. За целта се използва т.нар. "Focal Point Alignment". Единствените, които имат такова оборудване (за афтърмаркет сегмент!) са Philips. Но това е дълга тема. Китайците само лъжат, че го имат. Също и корейците. По спомен, към 2002-ра поточна линия за FPA струваше около $12М. Затова и в Европа я имаше само в завода на Филипс, в Aachen, Германия. Има фирми, които използват техни крушки (с FPA) за афтърмаркет пазара, но такъв комплект струва около 500-600 евро, спрямо 50-400 лв за китайско менте. Естествено, производителността на двете няма нищо общо, но цената явно си е фактор. Да се говори за лупи не е професионално. Разликата е огромна в лещата на прожекторите спрямо това дали са създадени за ксенонови или халогенни лампи. Една от най-съществените разлики е наличието на т.нар. "light cut off" призми по края на лещата. Именно те създават т.нар. "Color flick" при оригиналните ксенонови фарове (отдалеч и в движение изглеждат синьо/виолетови, а като се приближат светлината е бяла)... Идеята на тези призми е да "убият" паразитните лъчи (чрез разпадане на светлината), които не могат да бъдат фокусирани от прожектора, за да не заслепяват отсрещно движещите се. Именно затова те ги виждат синьо/виолетови. Ако ги няма тези призми, ще има просто бяло, ярко заслепяване. Прожектор (и в частност фокусиращата му леща) за халогенна лампа нямат почти нищо общо с тези, за ксенонова, освен, че и двете са... лещи. Истината е, че тази работа не е толкова проста - един фар се създава около технологията и лампата... Не бих препоръчал на никой подобни модификации, просто защото разказват играта на останалите участници в движението, а китайско/корейското гаражно ксеноностроене трябва да се забрани със закон. Ако имате идея колко е вредно за Вас и останалите, едва ли някой ще си сложи такава глупост. UV лъчението им е зловещо над всякакви норми, а много от тях дозират и до ден днешен компонентите си на ръка (?!), което често води до хаотично и произволно отделяне на още по-опасното - short wave UV. Единственото що-годе сносно решение е да се направи т.нар. ретрофит, с инсталиране на оригинални ксенонови прожектори + крушки + стартери/баласти + окабеляване. Лошото е, че това в България просто няма кой да го направи (наистина качествено). Аз поне не съм видял дори една читава инсталация. Нямаме нужната техника за настройване, и това е само една от причините. Другото е проникването на влага във фара почти винаги след подобна интервенция в БГ. Правят ги прилично в САЩ, Англия и т.н., но излиза неоправдано скъпо. Ако въпреки всичко, на някой му се тръгва в тази посока - ето тези пичове предлагат едни от най-добрите компоненти в света за ретрофит. По принцип хората в този бранш казват "Ако искаш да караш кола с ксенонови фарове, купи си я с оригинални такива. И това не е напразно. Във всички бели държави подобна модификация е абсолютно забранена, и това също не е напразно. Има много технически причини за такава категорична забрана. Поздрави
|
|
|
|
| Нед Авг 31, 2014 1:22 am |
|
|
|
alex5428
|
|
Дали някой вече не е пробвал това OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED Xenon ? И цената си я бива около 200 лв
|
|
|
|
| Пон Ное 02, 2015 7:23 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Ако пак са с 6 месеца живот, заеби. За толкова пари ще си туря лупи и читав ксенон.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 6:48 am |
|
|
|
alex5428
|
|
Би ли ми обяснил какво е читав ксенон?
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 8:52 am |
|
|
|
quietriot
|
|
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 9:09 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Тези, за които пише Алекс са ксенонови крушки. +70% ги дават ама...хмм.
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 9:25 am |
|
|
|
alex5428
|
BAlexandrov написа: Тези, за които пише Алекс са ксенонови крушки. +70% ги дават ама...хмм. Да! Не съм уточнел извинете ме, та въпросните крушки са от класа на филипса от първия линк на колегата.
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 9:33 am |
|
|
|
Vami
|
Чета, че руснаците масово сменят фабричния ксенон на B13 с ретрофит на Hella, примерно Hella 3R. А Hella е име в този бранш и се вграждат фабрично в много модели коли. Мисля, че не е никакъв проблем да се добавят и баласти и да се получи отлично и на автомобили, които фабрично са без ксенон. А цената според мен е отлична. 
|
|
Последна промяна Vami на Вто Ное 03, 2015 10:14 am, променена общо 1 път
|
|
| Вто Ное 03, 2015 9:36 am |
|
|
|
quietriot
|
Да май говорим за различни неща с Алекс. Аз бих си сложил на кандилата ако има кой да го направи и да си платя , взе да ми писва от тоя хендмейд, волан момо, черно табло , окачване от бек........... ай сиктир  .
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 9:37 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Vami написа: Чета, че руснаците масово сменят фабричния ксенон на B13 с ретрофит на ... Чудя се само какъв е смисълът едни фабрични лупи с други... Пише, че им прегаряло покритието на рефлектора, вижда се на едната снимка че го няма хромовото покритие ама толкова ли не може да се възтанови то само?? Иначе има смисъл за ретрофит на рефлекторни фарове според мен и наистина около 120 лв на лупа не е лоша цена.
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 11:01 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Божка, Моримото мини има за 120-тина лева комплект лупи. Аз купувах преди време лупите с крушките в пакет за 150лв.
П.С. Снощи видях едно пунто единичка, с H4 биксенон в обикновен рефлектор, който не заслепяваше и светеше перфектно. Мисля да го питам откъде го е взел.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 11:23 am |
|
|
|
quietriot
|
Лошото е това Цитат: Лошото е, че това в България просто няма кой да го направи (наистина качествено). Аз поне не съм видял дори една читава инсталация. Нямаме нужната техника за настройване, и това е само една от причините. Другото е проникването на влага във фара почти винаги след подобна интервенция в БГ. Правят ги прилично в САЩ, Англия и т.н., но излиза неоправдано скъпо. Ако въпреки всичко, на някой му се тръгва в тази посока - ето тези пичове предлагат едни от най-добрите компоненти в света за ретрофит. По принцип хората в този бранш казват "Ако искаш да караш кола с ксенонови фарове, купи си я с оригинални такива. И това не е напразно.
Във всички бели държави подобна модификация е абсолютно забранена, и това също не е напразно. Има много технически причини за такава категорична забрана. и колко и надуто и ментроски да се изразяваше Алекс аз съм склонен даму вярвам напълно!
|
|
|
|
| Вто Ное 03, 2015 11:30 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|