Отговори на тема стр 1, 2  >
 Torque наблюдения 
Автор Съобщение

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги,
От доста време имам навика когато карам събота и неделя да включвам Torque и да се ....хм, образовам когато нещо ми се стори подозрително. Е, има нещо, което ми събуди подозренията и ме накара да поровя, но явно само google не ми стигна да си обясня нещата, та реших да драсна тук с идеята някой колега да ми помогне с разчитането на данните.

Това, което ми привлече окото всъщност са две неща:

- разлика в дългосрочната корекция на гориво между двете глави (Long Term Fuel Trim). При загрял двигател на празен ход разликата в показанията на LTFT1 и LTFT2 е 7-8% в полза винаги на един и същи датчик/глава (да речем LTFT1), но в движение разликата се "стопява" и започва да варира между двете глави в интервал 1-2%, което мисля, че е нормално.

- странна краткосрочна разлика между волтажа на двете O2 сонди (O2 1x2 и O2 2x2) когато автомобила е в движение. Не успях да хвана някаква закономерност (натискане на газта, каране по инерция, спирачка), но е факт, че понякога сондата О2 1x2, която вероятно следи показанията на същата глава, за която LTFT1 рапортува по-големи стойности сякаш се "успива" и в разстояние на 4-5 секунди Torque отчита 0.1V, докато втората O2 сонда през това време показва 0.7-0.8V.

Въпросът ми е следния - каква е вероятноста едното да е следствие на другото, т.е., корекциите на гориво "на място" възможно ли е да са факт заради некоректна работа на едната O2 сонда или пък обратното, корекциите да причиняват подобна аномалия в данните на едната O2 сонда? Всъщност държа да спомена, че нямам някакви драми с вървеж и работа на ДВГ, автомобила си ускорява нормално, не чувам някакви аномалии при работа на ДВГ, но все пак реших да потърся и мнение тук просто защото ако разсъждавам логически няма причина да за тая разлика при LTFT1 и LTFT2, а и до колкото попрочетох ако автомобила работи на място и на празен ход и се наблюдават продължително време двицифрени стойности при тези дългосрочни корекции това може да е индикация за предстоящ проблем.

Нед Авг 24, 2014 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега
като начало тези разлики не са ли в допустимите норми ?
по лесно е ако пуснеш някоя графика от логовете да се види какво кога става и колко се променя

Нед Авг 24, 2014 6:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно това търся да разбера и ще взема да пусна Торка да чертае, но реално проблема ми се вижда странен защото се виждат аномалии само когато автомобила е спрял и на празен ход. В момента, в който му се вдигнат оборотите нещата се нормализират.
Преди малко намерих едно интересно четиво, от което най-интересното беше да разбера как реално се смятат стойностите на тия корекции и след това как да си направиш изводите от един прост тест (както си спрял и на празен ход записваш стойностите на STFT и LTFT без да пипаш газта и след това при 2500 оборота правиш същото и накрая, според резултатите получаваш някаква насока, в коя система на автомобила може евентуално да се фокусираш, за да намериш причината за аномалията).

Код:
If your results are NOT within the 10%:

A positive fuel trim denotes a lean condition. A lean condition can mean too much air (un-metered air), or an insufficient amount of fuel.

A negative fuel trim denotes a rich condition. A rich condition can mean too much fuel, or an insufficient amount of air.

If your fuel trim # keeps increasing (leaner) as your rpm increases, you should suspect fuel delivery issues or a massive amount of unmetered air. (ex. bad Evap Cannister).

If your fuel trim is lean at low RPM, but decreases with an rpm increase, a small vacuum leak could be suspect.

Естествено, не съм от хората, които вярват сляпо на всичко и всички, но написаното по-горе ми звучи логично, съответно при мен на едната глава без да пипам газта LTFT ми е със стойност >10% и ми се пада да търся вакуум утечка. Веднага ми стана интересно каква ще да е тая утечка, която ще засяга само едната глава и дали това не е за турбинираните мотори?

Нед Авг 24, 2014 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, като за начало, така и така ще ти обучават радиото, накарай някой който разбира, да ти прочете и колата :)
Иначе, да ако имаш "мързелива" сонда, ще дава грешни данни към ЕКУ, което ще се опитва да компенсира дадени липси или плюсове и ще прави корекции. Но сам да си диагностицираш проблема или по описание във форума, според мен е оптимистично. Доколкото съм запознат корекциите се делят по обороти и в зависимост от това в какви обороти, какви са се търси и причината. Във всеки случай, ако колата ти не е наред, след 4К оборота, ще усещаш нещо като кик, когато колата започва да работи по карта, а не по датчици.
П.П това със самодиагностиката на колата, е като самолечението с медицинска книга. Колкото повече четеш, толкова повече познати симптоми намираш и от толкова повече болести започваш да страдаш :)

Нед Авг 24, 2014 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Няма зор, колега, не съм автохипохондрик във нито едно отношение и не възнамерявам да лекувам някакви измислени неща, еле па без да вдявам от тая материя, но иначе да, признавам, че съм от тия хора, дето като се качват сутрин в автомобила си и знаят, че има едва забележима вдлъбнатина на тавана, която от друг дори трудно ще се забележи се стараят да не я гледат, защото ги дразни доста повече от повечето хора :)
Това с Торка ми е по-скоро като ...хм, хоби, по тоя начин просто се разтоварвам, правя си лека-полека самообучение, а и ме кара да ровя по някакви неща и да чета литература, която без причина едва ли ще ми дойде някога да й обърна внимание.

По темата - кикове няма, но се усеща чувствително увеличение на мощността след 3300-3400 оборота, което си е нормално.
Колата е "четена" и "слушана" 2-3 пъти последния месец и хорицата си казват "Не се занимавай с глупости, карай смело", съответно аз това и правя. Нищо не ми пречи обаче в конкретния случай да задълбая, защото никой не може да ме убеди, че е нормално да има подобни разлики без причина, а и нито един от майсторите не каза примерно "Ето това е причината, ако изявиш желание дай да тестваме да разменим сондите и да видим дали ще се обърнат нещата и ще започнат корекциите, ама за другата глава". От друга страна нищо не ми пречи да се поинтересувам от тая тематика, пък обичам да си познавам нещата, които харесвам и ползвам с удоволствие, така че продължавам с изследването.

Нед Авг 24, 2014 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
srg написа:
- странна краткосрочна разлика между волтажа на двете O2 сонди (O2 1x2 и O2 2x2) когато автомобила е в движение. Не успях да хвана някаква закономерност (натискане на газта, каране по инерция, спирачка), но е факт, че понякога сондата О2 1x2, която вероятно следи показанията на същата глава, за която LTFT1 рапортува по-големи стойности сякаш се "успива" и в разстояние на 4-5 секунди Torque отчита 0.1V, докато втората O2 сонда през това време показва 0.7-0.8V.

Съвсем нормално - това са все пак кислородни сензори (да не се бъркат с широколентовите сонди) следящи работата на два различни катализатора.

Цитат:
- разлика в дългосрочната корекция на гориво между двете глави (Long Term Fuel Trim). При загрял двигател на празен ход разликата в показанията на LTFT1 и LTFT2 е 7-8% в полза винаги на един и същи датчик/глава (да речем LTFT1), но в движение разликата се "стопява" и започва да варира между двете глави в интервал 1-2%, което мисля, че е нормално.

Диапазоните на AF Learning-а (LTFT) не са само "празен ход" и "в движение", а са според консумирания въздух и са повече от 2. По-информативно би било с конкретни стойности, а не с разлика ляво-дясно.

Пон Авг 25, 2014 12:14 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Някога все пак съм дал да се лог-ват доста неща (без O2 сензорите обаче ...).
Веднага след запалване, докато бъдат достигнати 60°, на празен ход, на място корекциите са както следва:
LTFT1 +9.3%
LTFT2 +7.0%
STFT1 -4.6%
STFT2 -3.1%

Все още на празен ход и на място, след преминаването на 60° обаче стават такива:
LTFT1 +17.1%
LTFT2 +9.3%
STFT1 -5.4%
STFT2 -5.3%

По време на каране се наблюдават приблизително еднакви стойности за LTFT1 и LTFT2 в зависимост от напъна върху педала.
Накрая на пътуването, след като вече е достигната оптималната температура и когато автомобила отново е на празен ход и на място стойностите са такива:
LTFT1 +14.8%
LTFT2 +7.8%
STFT1 ±1.5%
STFT2 ±1.5%

Пон Авг 25, 2014 12:58 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
След като приключих с неотложните задачи като поставяне на "течна фаза" и други подобни, реших да се върна към този трън в очите ми.
След още малко ровене реших да следвам долния списък с описани точка по точка евентуалните причини за това компа да си мисли, че е необходимо да обогатява сместа:

Some possible causes of LEAN fuel mixtures include:

1.Air or vacuum leaks in the intake manifold, near the throttle body or at vacuum hose connections.

2.Weak fuel pump that is not generating enough pressure or volume

3.Fuel line restrictions (like a pinches hose or plugged filter)

4.A weak fuel pressure regulator that is not maintaining adequate fuel pressure

5.Air leaks in the PCV plumbing

6.Dirty MAF (Mass Airflow) sensor that is under reading airflow into the engine

7.Dirty or dead fuel injectors

8.Ignition misfire (a fouled spark plug, weak ignition coil or bad plug wire that causes a misfire allows unburned oxygen to pass into the exhaust and fool the O2 sensors)

9.Compression leaks (bad exhaust valve that allows unburned oxygen into exhaust and fools O2 sensors)

10.Exhaust manifold crack or gasket leak (allows unburned air into exhaust and fools O2 sensors)

11.Bad O2 sensor (signal shorted to ground so the sensor reads lean all the time)

Тези точки с удебелен шрифт съм ги проверил и може да се каже, че са извън подозрение като евентуални причини за проблема. Ще минавам останалите една по една и ще видя коя ще се окаже печелившата точка. Междувременно на доста места прочетох за подобни случаи с ...хм, лесна диагностика, имаща за цел да насочи потърпевшия към air leak - както автомобила е на празен ход и на място се "надува" и задържа до 2500об/мин. и ако показанията се нормализират, то в 90% от случаите се оказва именно утечка на въздух. Точно това и е причината да продължа с диагностиката първо с един обстоен оглед на всички възможни места, намесени във въздухоподаването или газоотделянето.
Ако някой колега се досеща за нещо друго като причина, което не е попаднало в списъка може да сподели, пък ако познае ще почерпя :beer:

Вто Сеп 02, 2014 11:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, с какъв адаптер свързваш ECU-то с Torque? Ако е ELM327 или подобно китайче, първо започни със смяна на адаптера. При мен с ELM327 на DashCommand ми показваше по едно време 840 Нм въртящ момент.
Обогатяването на сместа може да се прави и заради калпав бензин.

Сря Сеп 03, 2014 7:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз бих замерил параметрите на сондите според сервизното ръководство така информативно дали са точно еднакви.

Чет Сеп 04, 2014 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Сондите зор нямат ... Тях просто им разменихме местата с цел да видя дали случайно корекциите няма да се "преместят" за другата глава и така да се привърши разследването.
Да, ама не, показанията са отново същите както преди размяната, по-високи за същата глава ](*,)

Чет Сеп 04, 2014 8:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Половината от проблема е намерен :heavy:
Явно кутията над дросела е слабо място, защото е почнала да се цепи точно по средата и днес стигаше да сваля кората над двигателя, да се вгледам и да видя процепа.
Малко епокси и в момента автомобила започна да усеща десния педал много по-отчетливо и навременно при старт от място или при ускорение в малки обороти в сравнение с положението преди лепенето. Спря и лекото притрисане на празен ход.
Все още обаче имам разлика в LTFT стойностите за двете глави на празен ход (LTFT1 - 10% към LTFT2 - 3%), която ще продължа да търся.

Благодаря на eddy за насоката към въпросната кутия :beer:

Съб Сеп 06, 2014 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Аз залагам на запушени инжектори или реглаж на клапани.

Съб Сеп 06, 2014 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колегата маи наскоро слага газ, та ако и на газ е същото може и да не са инжектори. Има вероятност да е гарн на всм колектор или самия колектор. Аз лично на негово място първо бих занулил компа и разменил и 4-те сонди и след 150 км пак бих гледал стойностите. После бих огледал колектора и смяна гарн и най-накрая бих правил реглаж. Не знам и свещите дали е сменял.

Съб Сеп 06, 2014 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Инжекторите са чистени преди 4 месеца, заедно със смяната на свещите.
Гарнитурите на капаци-клапани пък са сменени преди 2 месеца, съответно тогава клапаните са прегледани и зор там не е открит.
Всичките показания ги свалям само при работа на бензин, но и при газ пак съществува същата разлика.
Интересното в случая е, че хорицата, дето миналата седмица монтираха газовата също са се загледали в тоя зор с корекциите на горивото и споделиха, че на 6-ти цилиндър времената за/на впръскване са били различни от времената на всички останали цилиндри, та не знам дали тази аномалия не е резултат от корекциите или е причината, която търся...
Утре ще разменя местата на задните две сонди, просто за идеята и за едно потвърждение, а иначе и аз си мислех да седна да огледам подробно всичко около всмукателния колектор.
Чудя се обаче дали някой кабел към свещ, с някаква малка утечка не може да докара подобна аномалия...

Съб Сеп 06, 2014 9:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 199
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, здравей!

Говорейки от личен опит, веригите на двете ти глави са с различна дължина - след 250-300 х.км. /примерно/ износването им води до там, че при по-дългата сумарно износването я прави още малко по-дълга, което е достатъчно да доведе и до разликата във времената на двете глави. Отделно, че 6-я цилиндър, бидейки най-далеч от водната помпа е и най-натоварен топлинно - може да има я някой водач-клапан, или сам клапан поизносени, което също да води до своя минимален дял във времето на впръскване. /Всичко това е приблизителен цитат на майстора ;-) /
Имах същия случай като твоя, без да ми свети "чека" и нямаше да пипам нищо още известно време, но имах лек теч на масло от предни капаци, та реших с едно разглобяване целия проблем - нови вериги и обтегачи, правене на глави и клапани, гарнитури и пр. - воала, сега вече всичко си е еднакво и нямам повече подобни размисли и страсти. /Е, намерих си други, де, но... :pardon: :giggle: /

Разказвам ти това, не за да седнеш да правиш подобни интервенции, а като още един вариант, с които да захраниш любознателността си към 4-колката.

После да разкажеш какъв е бил твоя случай - успех!
 15

Чет Сеп 11, 2014 10:06 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да "затворя" и тая тема успешно за поколенията :cool:
Положението в крайна сметка се оказа като извода от вица с посинелите топки и по-точно констатацията на лекаря - "Абе, сине, на теб дънките ти пускат!" :D

В крайна сметка какво се оказа ...
От горе-долу два месеца веднага след студен старт аудиото ми прекъсваше за 1-2 секунди през неопределен интервал от време, но винаги след като покарам 10-15мин. тоя "ефект" изчезваше, съответно го отдадох на студена спойка. Да, но от около седмица забелязах, че сутрин на студено колицата почна все повече и повече да се доближава до ГАЗ-ка при първия старт (стартера върти повече от един път преди да запали). Последното всъщност и ме накара тази сутрин да се загледам в показанията за волтажа на нави дисплея, да му създам товар и voila - веднага след старта мултицета установи, че точеца движи под и около 12V. Следобяд "боцнах" един нов акумулатор, потъркалях малко по София и по едно време се усетих, че нещо е различно :idea: Пуснах Torque и кво да видя - всичко е под конец, корекциите за двете глави са еднакви и в норми :shock:

Ще позагледам показанията още някъв период от време, ей така, за кеф, но мисля, че проблемът вече е история. Не мога да си обясня обаче по какъв начин и на какво точно влияеше акумулатора, за да доведе това до подобни полтъргайсти. Интересно е също така, че от 9 месеца имам тоя зор, което означава, че тоя акумулатор е влиял на нещата толкова време, но едва накрая, след като започна да си показва грубо рогата се насочих и към него, та си мисля да направя един профилактичен преглед на кабели до свещи и каквото още намеря за подходящо.

Та така, case closed, благодаря на всички за мненията по темата :beer:

Сря Сеп 17, 2014 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега с нов акумулатор колата трябва да се обучи малко време, за да е точно сравнението с преди.
Казвам го защото съм виждал случай, когато колата си работи идеално след като е бил разкачен акумулатора. Като се обучи и почват дразнещите ефекти.
В крайна сметка се смени едната от обикновените сонди. Обучи се колата с нея и нещата са добре.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Сеп 18, 2014 9:30 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да, така е, но периода за обучение не е кой знае колко много като време. Преди да сменя акумулатора буквално 15-20мин. каране след зануляване на компа с откачане на акумулатор вече се виждаха ефектите в корекциите, които приемаха странните стойности. Вчера, вече след смяната му ми направи впечатление след 30мин. каране тоталната липса на едва усещащи се паразитни поклащания на купето при спрял автомобил на празен ход, които явно преди са били резултат от прословутите корекции и неравномерната работа на мотора.
Именно перфектната работа на мотора на празен ход ме провокира да запаля Torque. Днес нещата си остават перфектни.

Чет Сеп 18, 2014 10:18 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Не ми се искаше, ама ще направя един UP на тая тема...
За какво става дума - след като смених двете крайни гърнета с едни Prodrive и изкорубих третия катализатор забелязах, че на място и със скорости на P ми се менят оборотите (600-900), но в момента в който натисна спирачка и включа на D оборотите се нормализират.
Горното може да е някакво съвпадение, но реших да поровя малко с идеята да видя дали от някъде не смуче въздух толкова, колкото да бърка празния ход. Направих си експеримент и откачих един маркуч от кутията над дросела (Снимка 1) като запуших маркуча и дупката на кутия и хоп - оборотите се оправиха.
Въпросът, който ме гложди е тоя маркуч за какво служи и каква роля играе? Приложил съм още една снимка, на която пък се вижда къде в двигателя влиза маркуча.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Снимка 1
IMAG0194.jpg
IMAG0194.jpg [ 322.62 KiB | Прегледано 1220 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Снимка 2
IMAG0193.jpg
IMAG0193.jpg [ 307.46 KiB | Прегледано 1220 пъти ]

Нед Сеп 28, 2014 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >