| Автор |
Съобщение |
|
BAlexandrov
|
|
Колега nikosaul, Моля, да ми разясните мотивацията си да се регистрирате в нашия форум и да се включите само в тази тема. При това го правите с недомлъвки, реторични въпроси, с неточна информация и слухове... някаква странна смесица на любопитство, желание да се научи нещо, съчетано с поведение в стил - аз всичко знам. Така до никъде няма стигнем - каква ви е целта всъщност? Да се пълни темата с безмислени мнения, които само губят времето на четящите няма да позволим. Броено от следващото мнение без информация и обосновани твърдения.
ПП. Прегледах темите и в Ауди форума - отново нищо съществено освен общите приказки.
|
|
15
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 11:49 am |
|
|
|
andrey
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 11:13 am Постове: 63 Местоположение: София
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
|
nikosaul написа: откъде имаш информация за базата на маслата, а даже и за пропорциите им, кое масло било минерално, кое е група 3 или 4 и тн.т. Колега nikosaul, моите уважения, но това, което лично аз прочитам в зададения от теб по този начин въпрос е, че просто не си потърсил информацията, която те интересува - а нея в повечето случаи наистина я има, понякога в изобилие. Не случайно по-назад в темата бях дал линкове към два примерни руски авто-форума, в които знайни и незнайни марки масла се дискутират на дълго и широко - прегледай ги и ще останеш доста изненадан от нивото, на което се води дискусията там - хората не ги мързи да четат, затова и дискусията не е one-to-many както тук, фрашкано е с лабораторни анализи, MSDS-и, както и теми, в които често самите производители взимат участие и поднасят директни отговори за бази, пропорции, добавки и т.н. Дори pdf-a "PRODUCT OFFER / TECHNICAL / THE SYNTHETIC ADVANTAGE", от който е даден screenshot-а по-горе можеш лесно да свалиш и да прочетеш, стига да поискаш, разбира се. Лично според мен просто не си търсил достатъчно това, кото те е интересувало. Дайте да не превръщаме темата в поредната БГ-кочина с его в излишък, засегнати интереси и язвителни коментари...
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 1:12 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Напълно съгласен - информация има много (къде безплатна, къде - платена), стига на някой да му се следи този бранш. Ето PDF-a, от който е скрийншота. Интересно е да се обърне внимание на 30-та страница, в комуникационната стратегия. Освен в Германия (където има закон за дефиниция на синтетика), навсякъде другаде "промяната" ще е абсолютно невидима за потребители и дилъри... които ще продължат да си мислят, че карат със (или продават) същата, прекрасна, "пълна синтетика"! Найс, а? Ето за справка и немския сайт, където думата синтетична не присъства в описанието на този продукт, освен в първия абзац, където се казва, че М1 е един от водещите производители на синтетични масла  Навсякъде другаде по света, това масло ще ви го продадат за пълна (100%) синтетика. Изводите всеки си ги прави сам за себе си. Аз лично искам и тук същия закон, като в DE. == Edit == И, за да илюстрирам по-добре това, за което говоря, ето скрийншот от първия Български е-магазин за масла, на който попадам в Гугъл. Обърнете внимание на ГОЛЕМИТЕ букви НАПЪЛНО СИНТЕТИЧНО за въпросния М1. Ето, това не одобрявам... Липсата на дори базови познания сред повечето търговци, води до липса на познания и в механиците, и в крайния клиент. Това масло, ако питате доказан търговец в Германия, ще ви каже, че е добра полусинтетика (и то си е точно така, макар и това да не му пречи да е едно наистина прилично масло). 
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 1:53 pm |
|
|
|
andrey
|
Проблемът си е главно в производителя, който /за жалост на крайния потребител/ се възползва от правото си да влага различен смисъл в понятието "synthetic". Продавачът с онлайн магазина в случая преписва сляпо това, което е написал и производителя, който пък от своя страна именно на това и разчита - манипулация по веригата, чак до крайния потребител. В конкретния случай за Mobil 1 New Life 0W-40 дори на самия етикет пише "Fully Synthetic" - пише го и на screenshot-a горе, но с бели букви. Това, което се дискутира за маслото е, че има около 40-50% PAO, но съвсем вероятно да е и доста по-малко.  Един корейски MSDS за маслото, където по-любопитна е SECTION 3: 
|
|
Последна промяна andrey на Чет Сеп 18, 2014 3:59 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 3:30 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Андро, за всеки континент това масло има различен състав. За Япония, примерно, се миксират около 5% РАО, останалото е гр. 3+; за САЩ - съдържанието на РАО е 25-45%, останалото е 3+, за Европа... нямам идея, но може да се разбере, ако в важно. Съвсем трети въпрос е нашите търговци откъде го вкарват Иначе, първите 1-5% в хедъра всъщност са дисперсант, но това май си е ясно за всички... Ето и малко инфо за съотношението в себестойностите на базите, което обяснява много неща, около мистичните милиарди в "пазене на тайната": Цитат: The cost ratio of base oils are as follows: Group I: 1 Group II: 1.05 Group III: 1.5 Group III+: 2 Group IV: 2.5-3 Group V: 5-10 (Poyol Ester)
For one thing, PAO base oils have substantially lower pour points than their Group III and III+ counterparts...
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 3:58 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
Влизането ми в тази тема е описано на страница 54, конкретно с предложение, нали е форум мнението си мога да давам свободно. От ивестно време насам съм принуден да отстоявам на позицията си, като за това задавам конкретни въпроси, на които отговорите са трудни. Да ме мързи да чета е последното качество, кеото ще е типично за мен. Прилагам два MSDS-a на известни масла, за да ми покажете къде е тайната на микса/формулата на производителя. Това което знам за петролната индустрия, е че всички си крият формулите, когато е успешна една формула, то тя е обект на голям интерес за копиране. На гърба на бутилките на етикета не пише нищо съществено. Обикновенно е упоменато на кои стандарти отговаря. Според класификацията на която отговаря дадено масло може да предполагаш какво има, но не е релевантно. Единственото място, на което се задължават производителите/блендерите да упоменат съставките си и то в приблизителна точност е екологичното министерство или еко-асоцияция на дадена страна за даден продукт. Това е MSDS за регистриране в продажба на даден продукт в дадена територия. Такъв документ дава приблизително инфо какво е маслото. По форумите в англоезичните, без нападки хората споделят и предполагат, които иска да пробва за собствена сметка. Никъде не съм видял химик от фирма производител/блендер да издава тайна. Руските форуми, според мен приноса им за разсъбличане на митовете и легендите около маслата е огромен, доколкото разбирам и вие сте ги чели. Прилагам линк към тестове: http://bmwservice.livejournal.com/27699.htmlМоите лични наблюдения върху дадени масла, можете да намерите, ако ви интересува ще укажа къде. Причината да не е в този форум, е че колата не е Subaru. Никъде не твърдя, че знам всичко, за това прилагам и линк към образователно инфо: http://www.carbibles.com/engineoil_bible.htmlНе мога да го отворя в момента, но за ваш интерес, намерете и прочетете NEED OF LUBRICANTS by EXXON MOBIL. by-the way, това е световен производител от процеса на добив на петрол и преработката му в различни видове суровини до бутилката масло, която си купуваме и наливаме в двигателя, те са една от шестте фирми производители на oil additivies. Напълно затворен цикъл на производство имат. На принципа на пазарното развитие имат доминиращо пазарно присъствие на американския пазар. Определят тенденциите в развитието на маслата. I don't like ESSO. За да можем да си говорим на един език, трябва да имаме еднакви познания. Аз не твърдя, че знам всичко. Може в начина ми на писане да съм оставил място за съмнение, но се старая да съм конкретен. Работата ми е свързана с двигатели с вътрешно горене за индустриални цели, масла, горива. Желая темата да се развива, а не да се нападаме. Който каквото си е решил да прави, нека да си го прави, не мен не ми пречи, не ми и влиза в интереса.
|
|
Последна промяна nikosaul на Чет Сеп 18, 2014 4:41 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 4:00 pm |
|
|
|
andrey
|
nikosaul написа: Прилагам два MSDS-a на известни масла, за да ми покажете къде е тайната на микса/формулата на производителя. nikosaul, не подхождай толкова наивно - нима живееш с очакването в MSDS-ите да прочетеш точните рецепти с процентни съотношения на използваната химия до последната подробност? Достатъчно е да погледнеш MSDS-а който съм дал по-горе и по-специално "Trade secret" полетата - в този случай дори и това е много, а европейският им MSDS и това няма. В не малко форуми (oil-club.ru, autoclub72.ru, bobistheoilguy.com и т.н. ) съществува практиката хората да се допитват до производителя с конкретни въпроси - някой като получи отговор и го публикува за информация на останалите. И аз съм драскал мейли директно до различни производители, които конкретно съм питал за нещата, които ме интересуват. Много е важно е да формулираш/зададеш въпроса по правилен начин и максимално конкретно за да увеличиш вероятността да получиш смислен отговор - ако ги питаш, както сам се изразяваш, за "тайната на микса/формулата", нали се сещаш какъв ще е отговора? Просто ще липсва такъв. Опитай! Отделно, ако не точен, то предполагаем извод по отношение на използваната база често може да си направиш ot pour point-a, HTHS-a и др. параметри. Те HTHS рядко пишат, ти чакаш в MSDS-а да прочетеш "тайната на микса/формулата на производителя" - дай малко по-сериозно 
|
|
Последна промяна andrey на Чет Сеп 18, 2014 4:49 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 4:39 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Радвам се, че има напредък в начина на дискусия - мненията да бъдат така съдържателни - теза, обосновка, доказателства на тезата без излишно разводняване. Линка към руския тест вече за трети път се пуска в тази тема viewtopic.php?f=1&t=5411&start=1100#p208959viewtopic.php?f=1&t=5411&start=960#p193966Другото е обща информация, която не е особено интересна. За съдържанието на маслата - естествено, че не всичко е ясно на 100% за всеки, който пожелае, но все пак се намира инфо по други канали. За Кастрол конкретно - и те не знаят какво има в маслото им  - забележи QA http://www.bobistheoilguy.com/castrol-edge-qa/ за различните пазари е различно, има няколко генерации, не знаят колко е hths-a...изобщо мистерия... защо ли Имам информация как се случват нещата макар и от кухнята на БГ производител на масла - Ако си голям клиент на присадки получаваш готова рецепта. Основният проблем на базата не е колко е тайна, а на каква цена ще може да я вземеш. Основен разход след като си направил маслото е сертификацията, като ако си използвал популярна база и присадки минава по-лесно Всичко се свежда до калкулация на себестойност, разходи за маркетинг, канали за дистрибуция - това е големия проблем, не формулата.
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 4:45 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
|
... и аз съм писал мейли, За HTHS-a, можеш да предполагаш и за това по-рано в темата развивам тази тематика. Pour point-a се променя драстично с малки изменения на състава. TBN-а горе-долу указва какво е качеството на маслото. Viskosity Index-a, е също горе-долу инфо за базата на маслото.
Да проблемен е пласмента, затова и "Castrol" дават мило и драго за да са "official partner of BMW & VAG". ..имам инфо и от Приста, който иска може да си прави тестове съвсем официални.
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 4:52 pm |
|
|
|
Pepi
Регистриран на: Нед Май 06, 2007 4:24 pm Постове: 820 Местоположение: Sofia, Bulgaria Рейтинг: 63 
|
nikosaul написа: Здравей, Pepi. Благодаря ти за мнението. Благодаря ти и за правилното изписване на моето име.
Ако ти е възможно прочети мненията от 20 страница от тази тема, за да не губиш ценното време на този който ще ми купува риза.
След това, като хванеш смисъла ще бъда благодарен да ми обясниш нещата, които не разбирам. Колега, nikosaul, Не мога да те разбера, как да му губя времето на Алекс, не намирам смисъл в това, което си написал, освен това не смятам да ти обяснявам нищо, аз съм потребител, консуматор, който се е сдобил с нужната информация и се е спрял на конкретен продукт Не се съмнявай, следя темата с интерес още от самото начало и благодарение на Алекс ми се изясниха много неща, намерих отговори на много въпроси, които си бях задавал и най-важното в момента съм много приятно изненадан от избора си на масло... И за да не изглежда втория ми пост в тази тема като спам, ще спаделя на какво се спрях и какви са ми впечетленията до момента, без да избързвам с категорични изводи. Автомобила е слязъл от конвеира в края на 1994г. по-точно през месец Ноември, един от първите с chassis code BG 5, което ще рече Легаси от втора генерация. Подкаран е за първи път по пътищата на Германия някъде през Март 1995г. Колата, преди да я взема аз е била много добре и акуратно поддържана от стария собственик, в което съм се убедил не само аз, но и много други хора. След като стана моя собственост, грижите за нея са все така на високо ниво, без компромиси. Изминатите километри, естествено, са неизвестна величина, въпреки, че ми я докара един познат. По мои сметки в момента тя е някъде на между 400-500 000, а твърде вероятно е и да е надхвърлила 500 000 км (само аз съм и врътнал над 150 000). Кара се само на бензин и около 80% от годишния и пробег е градско шофиране. Както е писано и дъвкано много по случая, проблемите с маслата ги имаше и при мен. След 5-6000 км пробег маслото започваше рязко да изчезва някъде. Смених различни вискозитети на Мотул, Кастрол и Енеос, но картината беше винаги една и съща. Дори веднъж се случи така, че след 2000 км пробег с Мотул лампата на маслото започна да свети на низки обороти, в същото време в ДВГ си имаше достатъчно масло.....бедна ми е фантазията какво е имало в тубата от която съм сипвал. Друго нещо беше това, че без да поглеждам пробега, по звука на ДВГ можех да определя, че съм изминал 5-6000 км от смяната на маслото - двигателя ставаше прекалено шумен, а повдигачите започваха да чаткат още някъде след 1500-2000 км пробег. Преди около 3000 км налях Red Line, конкретно ето това http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=2&pcid=21, без да правя промивки, изхвърлих старото л**но и сипах новото масло, купих си го от Алекс. След смяната и изминаването на около 30-40 км имах усещането, че това не е мойта кола. Звученето на ДВГ се промени тотално, стана тихо и равномерно без всякакви странични звуци. До момента единствено мога да кажа че цвета на маслото визуално не се епроменил, нивото също е без промяна, двигателя работи все така леко, равномерно и тихо. Сипах необходимия Red Line и в задния диф, почти не усещам промяна, но съм спокоен, че съм сложил нещо качествено. Толкова за сега от мен, естествено към 6-7000 км ще споделям отново. Благодарности на Алекс за вниманието и търпението, няма такова никаде, ако аз трябваше да развивам такава тема, да отговарям на въпроси, да дъвча едно и също нещо по няколко пъти, сега сигурно от нерви щях да съм с бивни като на ония сибирските мамути..... 
_________________ EJ20E Legacy BG5 Продава се на части VQ35DE Infiniti FX
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 8:53 pm |
|
|
|
Vmax
|
nikosaul написа: ... и аз съм писал мейли, За HTHS-a, можеш да предполагаш и за това по-рано в темата развивам тази тематика. Pour point-a се променя драстично с малки изменения на състава. TBN-а горе-долу указва какво е качеството на маслото. Viskosity Index-a, е също горе-долу инфо за базата на маслото.
Да проблемен е пласмента, затова и "Castrol" дават мило и драго за да са "official partner of BMW & VAG". ..имам инфо и от Приста, който иска може да си прави тестове съвсем официални. Крайно време е да споделиш малко знания и изводи за да си полезен на аудиторията. Нямаме нужда от още 2-3 страници спам, а и няма да си губим времето да я чистим пак. Факти, данни, и по темата, моля най-учтиво
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 9:33 pm |
|
|
|
=Alex=
|
nikosaul написа: ...Прилагам два MSDS-a на известни масла, за да ми покажете къде е тайната на микса/формулата на производителя.... Очевидно тайната не е в MSDS-a  Понеже питаше за базата им - Castrol EDGE 5W-30 (с или без FST) е гр.3 с много агресивни добавки, и малко естери (заради които се хвалят с полярността на Едж) и мноооого фрикшън модификатори. Единственото им доста различно масло е EDGE 0W-30, което е чисто РАО + малко естери и тази формула е еднаква за целия свят. Имай предвид, че формулите на Кастрол са много различни за различните континенти (с изкл. на EDGE 0W-30). Amsoil EURO 5W-30 e PAO с малко естери за полярност и милост към гарнитури и силиконови "неща" по мотора. За да не се чудиш за Амс - казвам накратко: - Signature Series, Euro Series, Heavy Duty Diesel (прословутото им HDD), Signature Series ATFs & Severe Gear са РАО (с малко естери). - XL & ОЕ са гр. 3
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 12:49 am |
|
|
|
Bivola
Регистриран на: Пон Окт 13, 2014 7:47 pm Постове: 24 Местоположение: Най-голямото село
Автомобил: Citroen 1.4HDI, Fiesta 1.4TDCI
Рейтинг: 0
|
Здравейте, предстои ми смяна на маслото на бегачката на жена ми - Ситроен Ц3 1.4HDI  и въпреки че имам възможност да си взимам масла от масовката с прилични отстъпки нещо ме притеснява в качеството на масово представените марки и това че всички са "оригинални" и са "внос от Германия". Също така ми е странно как масла уж синтетични струват по 30 лева тубата - ясно е колко са синтетични, примерно Опел и Total Quartz.Та кое по-напред ще покрият тези 30лв, опаковка ли, транспорт ли или труда и суровината?!Освен това недоумявам как може за един мотор 1.4HDI на Фиеста и на Ситроен да се препоръчват различни масла.Та това са малка част от причините, които ме накараха да се регистрирам тук и да се консултирам за избора на масло за Ц3-ката.Преди около 2 месеца сложих на моята Фиеста Yacco Lube F 5W30 и сега се оглеждам за нещо и за другата "бегачка"  и без да съм недоволен от Яко-то мисля да пробвам нещо друго. Колата се ползва ежедневно по 4-5 км в двете посоки в София, като това като време за придвижване е по около 40 минути, тоест седи се доста в задръстване.Като годишен пробег се възват не повече от 3500км годишно.До този момент на всичките ми коли масло съм сменял ежегодно, но при тези условия на ползване, ако има вариант за масло запазващо качествата си и за по-дълъг период от време съм склонен да го сменям и на по-дълъг интервал.Както видяхте начина на ползване не предполага изобщо някакви високи обороти, кара се предимно до около 2800-, преко сили 3000 оборота.Тоест дето се вика може да мина и с някаква ширпотреба, за която ще съм сигурен че за едногодишния срок на ползване няма да загуби качества при положение, че не се натоварва маторЯ.В момента колата е с така популярния "оригинален Кастрол от Германия" 5w40 DPF и за една година и 15000км не го е пипнала грам.За момента моторът работи тихо и равномерно, не пуши и засега няма никакви ядове с него.Колата ми беше служебна и си я взех за мене.Вече такива годишни пробези едва ли ще види, като годишно и давам 2500км тежко градско и няколко кратки разходки извънградско.Понеже е само с катализатор(който не мисля да махам) и без ДПФ се чудех дали примерно едно Royal Purple HPS , което е с повече цинк и фосфор и няма да отрови катализатора или мога да го сипвам смело.Все пак като е мислен мотора преди 15години не е имало low и Mid saps масла и в този смисъл се колебая дали да не го пробвам.Бях чел и по-назад в темата за Mannol Legend Ester SAE 0W-40, което обаче май не се препоръчва за този мотор.Препоръчват само Mannol Diesel Turbo SAE 5W-40 - дали и то е толкова добро като Леджънд естер-а?Малко ме съмнява на цена 55 лева за 5 литра. Нямам против да препоръчате нещо от така популярните тук Амсоил и Редлайн, като количестото масло ,което събира мотора при смяна е около 3.7 до 3.8 литра. Та в крайна сметка след горната бърза ретроспекция пред мен остават, засега, следните варианти: -Royal purple HPS 5w30, като вариант за качествено масло, но дали е подходящо с всичкия си цинк и фосфор за катализатора? -Ravenol VST 5W40 -Маnnol Legend ester 0w40 ако според Вас е подходящо за 1.4HDI, защото по техните каталози не е -Mannol Diesel Turbo SAE 5W-40 с уговорката, че последните две поне според мен спадат към по-евтините масла, от които честно казано която и марка да избера все тая. Мисля до една-две седмици да го сменям маслото преди да застудее, така че очаквам някакви предложения или пък да ме насочите към някое от горепосочените.
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 9:02 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
|
Здравей колега @Bivola, Виждам че си фен на дизеловите агрегати. Знаеш че през 1998г групата PSA влиза в съвместна разработка да споделя опит/идеи с Ford Motor Company. Резултата е нова гама дизелови двигатели. Тезата че изискуемите масла между тях са различни е само една гледна точка. И 2-те компании акцентират и препоръчат нискофрикционни масла. Докато при Ford това е 100 % закономерност (за истинските съвременни форд двигатели), групата PSA е по-либерална. Тя приема използването на масло с HTHS<3.5, но и такива с HTHS>3.5. Дефакто всичко зависи от концепцията на автомобилният гигант. Ford се интересуват от максимална икономия на гориво, от тук и по-малко данъци и масло ориентирано към еко нормите. Преди 2г навлезна WWS-M2C913-C и всички уважаващи фирми производителки на масла вече го поддържат. Но това не е всичко. Ford създадоха и въведоха най-върховния си (WWS-M2C913-D стандарт) и то по-малко от 1г. И той присъства само в масло с HTHS<3.5 и включва допълнителни тестове от Ford. Няма как да намериш друга препоръка за твоята фиеста дизел. До сега не съм срещал форд с DPF който да изисква Low SAPS масло. Може би скритото послания е да се слага масло по WWS-M2C913-D/C стандарта, а DPF като се запуши, хубаво консуматив си е и клиента да си го смени. Стандартите на PSA се въведоха през 2009г. Те стъпват на основата на ACEA но отново са с допълнителни тестове от PSA. Тук за двигателите с филтри за сажди (FAP) ще имаш нискофрикционно (но и Low SAPS ACEA C2 масло, най-често подплатено със сериозният PSA B71 2290 стандарт). За двигателите им без FAP (или тези с FAP до към средата на 2004, защото ACEA C2 навлиза тогава) ще срещнеш вече масло с HTHS>3.5 (най-често в комбинация от PSA B71 2296). Т.е. дори и съвместна разработка дизелови двигатели, дори и едните да ги казват Duratorg а другите HDI, дори и да са с едни и същи кодове, различната автомобилна компания предявява различни претенции към двигателното масло. Кратко заключение. Ако двигателя ти на Ситроена е след 2004г и имаш FAP филтър, то с изполването на масло от типа SAE 5W30, ACEA C2 + PSA B71 2290 ще му удължиш максимално живота му (иначе следва запушване, премахване, нерви и пари). Ако няма FAP то можеш да продължиш да изпозлваш SAE 5W30, ACEA C2 + PSA B71 2290, но вече е отворена опцията за SAE 5W40 ACEA A3/B4+PSA B71 2296 (както и други вискозитетни класове+PSA B71 2296). Това масло няма да даде максималната икономия на гориво (спрямо горното 5W30), но при по-големи хлабини в двигателя ще ти осигури по-голяма защита (HTHS>3.5). Поздрави EDIT: Ако двигателя ти е след 2009г е много вероятно да бъде позволена употребата и на SAE 0W30, ACEA C2+PSA B71 2312. Този стандарт също е пресен пресен (около 1г навярно) и предлага тотална защита както на двигателя, така и на FAP.
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 10:06 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Най-обичам, когато даден производител на масови и сравнително евтини продукти, особено от група 3, заговори за " тотална защита" на всичко по мотора, турбо, ДПФ, катализатори, че даже и пази от уроки  Ама това, че същата тази група 3 при 120-130С става на супа топчета и депозити, няма значение  Същото като 229.5 на Мерцедес - ако питате тях - по-добро няма на света, и то е "The ultimate"...  На тия мамини 'убавци само една истинска нано-добавка да им сложиш, оглупяват и вдигат рамене как изведнъж "the ultimate-a" си подобри параметрите тамън 2 пъти  ама казват "Да, де, ама ние ако я слагаме в завода, това масло трябва да струва 20 евро/л на едро..." инак е "ултимейт"  Няма такова животно, като "The ultimate" масло за съвременните мотори, просто защото маслата за тях вече се правят да пазят повече Еко-компонентите, отколкото частите по мотора. Колко точно ултимейт протекшън да дава едно супер лоу-сапс масло, в което почти няма AW / EP агенти, за да може да "оварди" DPF и 7-8 катализатора, че да може ОЕМ-а да каже, "Ето, новия Голф покрива Евро 7 норма"... Ама това, че мотора след 70,000км почти няма гърбици по валовете, на кой му пука... (аз лично видях такъв мотор на Ситроен на един от нашите бусове). Ултимейт е, за да се продава, а не да пази мотора... Това, разбира се, е казано/написано полушеговито, но с голяма доза истина... вчера на най-обикновено дизелово минерално масло 15W-40, което струва 5лв за 5л видях същото - "Ultimate protection"... 
|
|
|
|
| Сря Окт 15, 2014 5:38 pm |
|
|
|
Bivola
Регистриран на: Пон Окт 13, 2014 7:47 pm Постове: 24 Местоположение: Най-голямото село
Автомобил: Citroen 1.4HDI, Fiesta 1.4TDCI
|
|
Ами може би с първия ми пост не сме се разбрали - всъщност карам Субару Форестър боксер дизел с премахнат DPF филтър и се чудех дали маслата с много цинк и фосфор, като например Royal Purple HPS 5W30, няма да съсипят катализатора.
Съжалявам за недоразумението!
ПП ...а относно желанието на повече хора да попитат тук в темата за масло и за други автомобили, освен Субару, би трябвало да Ви ласкае и само показва колко стойностни и начетени Съфорумци има тук.
|
|
|
|
| Сря Окт 15, 2014 6:13 pm |
|
|
|
mitkofitnesa
|
|
Аз също не карам Субару,въпреки че симпатизирам на марката и на боксерните им мотори...но тук намирам тази тема за Най от всички възможни теми по форуми,благодарен съм ви много.Също така да знаете че ви четат от всички форуми и ви дават за пример с информацията която имате и давате за маслата...така че извинете ни нас с другите марки но във вас намираме най-компетентния отговор който можем да получим въобще.Благодаря още веднъж и следя с интерес темата пък било то дали ще се включват други марки,аз се интересувам от автомобилите изцяло и не робувам на Марка и модел.
|
|
23
|
|
| Чет Окт 16, 2014 2:11 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Тази тема и без това стана твърде плашещо дълга  Ако пратиш някой да я прочете 99.99% че няма да го направи или ще само ще се обърка и накрая пак ще си зададе въпроса - "А за моята кола кое е по-добро?" и темата става още по-дълга Та нека някой, отдели в една тема основните препоръки за Субару - най-честите варианти - малък-голям двигател, турбо-атмосферна, газ-бензин-дизел, до 2008 и след. Да имаме нещо лесно за препращане на идващите нови хора, а тази да остане за обсъждане на масла изобщо, макар че колкото е по-обща целта, толкова по-малко вероятно да се достигне. 
|
|
|
|
| Чет Окт 16, 2014 3:24 pm |
|
|
|
prankk_34l
Пресен - пресен
Автомобил: Fiat Punto
Телефон: 0895859507
|
|
Здравейте, Нов съм и пиша след като прочетох темата ви за маслата. Стана ми интересно дали няма европейски масла които да са равностойни по качества на американските?
П.П. Също така искам да попитам, какво е мнението ви за маслата и добавките на Xenum?
|
|
|
|
| Съб Окт 18, 2014 3:00 pm |
|
|
|
CE107
Регистриран на: Пет Окт 03, 2014 8:27 pm Постове: 108 Местоположение: Deutschland
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148   
|
prankk_34l написа: Здравейте, Нов съм и пиша след като прочетох темата ви за маслата. Стана ми интересно дали няма европейски масла които да са равностойни по качества на американските?
П.П. Също така искам да попитам, какво е мнението ви за маслата и добавките на Xenum? Според мен RAVENOL SSO SAE 0W-30 доста се доближава до обсъжданите американски масла в тази тема. RAVENOL VSI SAE 5W-40 с високия си TBN също е достоен представител на немските/европейските масла. Малко по-скъпо е LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40. Остава някой по-вещ да каже кое от изброените е най-подходящо за дизели, кое за бензин и кое за LPG. Или пък да се предложат други европейски бюджетни решения.
_________________ Ein Mercedes hat 1 Stern... Gute Hotels haben 5... EIN SUBARU HAT 6 STERNE!!!
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 4:20 pm |
|
|
|