Смяна на масло SUBARU Outback 2.0DЗдравейте, колеги!
Реших, че за тази смяна (90k) няма да карам субиту в сервиз, а ще се заиграя малко (не без помощта на един добър приятел, който поразбира повече от автомобили)
Всеобщото мнение по сервизите в София е, че за нашите ширини било по-подходящо 5W40, а не 5W30 (както е по спецификация) основно заради жегите лятото. Аз все си мисля, че охладителната система е оразмерена така, че да осигурява постоянна температура на работа на двигателя и зиме и лете в умерения климатичен пояс, пък и идва зима, така че мисля да си взема
MOTUL 5W30 X-clean + пък да видим. Сега идва основния въпрос -
колко ml масло следва да сипя, защото така и не открих еднозначен отговор. Зная, че е някъде около 6,5 литра за моя двигател, но за съжаление не зная колко точно. В темата
НАПРАВИ СИ САМ - директни линкове и по-точно
ТУК намирам спецификациите, но за съжаление това е упъването само за Америка и Канада и дизеловия мотор естествено липсва. Моля за помощ!
Също така моля за съвет и за филтрите. За
маслен и
горивен филтър за сега съм се насочил към
MAHLE,
съответно OC 982 и KC 83D, а за
въздушен мисля да взема нещо по-евтино. Поленовия филтър няма да сменям, защото го сменях началото на тази година.
И не на последно място е
oil dilution reset, който ще се опитам да направя ръчно, защото за съжаление нямам необходимия Extended OBD-II only, N/A in SSM2 интерфейс. Ще следвам указанието за ръчен рестарт, пък дано стане.
Каквито и да е коментари, съвети и препоръки са повече от добре дошли!