Отговори на тема стр 1, 2  >
 Outback H6 2007, енджин чек и други лампи при извънградско 
Автор Съобщение

Постове: 9
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Наскоро се здобих и аз със колата, която искам от доста време.. Outback 3.0 H6 2007г. със газ.инж Zavoli (така си беше). Много съм доволен, вече съм навъртял около 5000 км, с едно ходене до Гърция. Нямам забележки по колата освен един проблем, който никой не може да ми каже как мога да поправя..

Затова пиша тук, може пък някой да даде съвет или да е имал подобен проблем.. значи при градско каране няма проблем. Изляза ли извън града и карам с над 100-120 км/ч примерно час и нещо, 2 понякога повече.. светват наведнъж няколко лампи по таблото. Едната е енджин чека, другата е тази до нея за тракшън офф, круиз контрол мига и Si-Drive буквата S също мига.

Значи лампите сами по себе си не ми пречат, колата няма никаква разлика във вървене освен че Cruise control-а не работи както и Si-Drive си стои на S и не може да се превключи на I или S#. Аз така или иначе си карам на S, така че и това не ми пречи.. най-вече заради круиз контрола искам да го поправя този проблем, тъй като го ползвам.

Ходих до сервиза представител на Zavoli, човека ми каза, че софтуера ми не позволява да се изчисти тази грешка пермаментно.
Ходих във друг сервиз, където ми чистят грешката, която е датчика на катализатора показва че е за смяна.. поне така ми обясниха че им изписва. Чистенето става лесно, но не ми се ходи всеки път след излизане извън града до там.. а и след час-два каране нямам круиз, а и незнам до колко ми работи тракшъна след като лампата свети.. незнам какво общо има това с катализатора.

Въпроса ми е дали този тракшън ако свети лампата наистина е изключен? И знае ли някой, как или кой може да ми помогне.. ако трябва и до София ще дойда да го оправя това. Иначе трябва да си купя кабел за лаптопа и да си пътувам с него и през 3 часа да чистя.. Благодаря предварително!

Пон Сеп 29, 2014 10:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито и след като си оправиш тоя зор много безаварийни километри ти пожелавам, колега :beer:
Като ти чистеха грешката записа ли си я? Не е оферта който и автомобил да го караш в сервизен/авариен режим, защото не знаеш компа на автомобила какво му подава като инфо за това как да работи със този проблем и в резултат как всичко това се отразява на двигателя. Напълно е възможно с подобни индикации действително да е нещо по изпускателната система (катализатор, сонда, etc.), но може и да е друг зора (бедна/богата смес в следствие отново на сонда или нещо друго). Добре е все пак да дадеш и грешката, която чистиш защото иначе работата отива към боб, кристално кълбо и т.н. :pardon:

Пон Сеп 29, 2014 10:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имал съм същия проблем и накрая го решихме с поставяне на втулка на една от ламбда сондите.

Вто Сеп 30, 2014 6:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Колата от САЩ ли е?

Както предложи и Пламен ( Plaskom ), това обикновено се решава с изваждане на 02 датчика малко навън с втулка. Всеки по грамотен майстор на генерации и ауспуси, ще се справи. Най-добре е да минеш през сервиз където правят Субара.

Грешката която изписва би трябвало да е : Catalyst system beyond treshold.
Ако е това не е драма, но се подсигури че газовата е наред откъм смеси, изпарител и т.н., защото ако има проблем и ти прави бедни смеси на извънградско, ще береш ядове :idea:

Вто Сеп 30, 2014 8:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тракшън контрола не ти работи докато светят лампите.Другия по неприятен ефект е че компа започва да определя смесите по предварително запаметена карта и движението на газ в такъв режим е крайно не препоръчително.Както обясняваш че ефекта се получава само на извънградско и особено ако се получава при спускания с малко газ или изобщо без да подаваш газ (имам в предвид тогава ако святка чека) много ми прилича на проблем в смесите на газовата уредба.Напиши все пак номера на грешката.

Вто Сеп 30, 2014 8:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хубаво е да видиш и точно кои номер грешка излиза.
Н6 нямат ли повече от 2 ламбда сонди?
Ако дава грешка само на газ това не означава ли че смесите не са в час?

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Вто Сеп 30, 2014 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Н6 е с два катализатора и всеки си има преден и заден кислороден датчик, т.е. 4 броя.

Вто Сеп 30, 2014 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само задните са кислородни датчици, предните са A/F сензори.

Вто Сеп 30, 2014 3:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите. Утре ще отида да ми го изчистят и ще видя точно грешката и ще я запиша.

Колата е европейска, не е от САЩ.

За това първо отидох при газаджията. Направи профилактика на системата, каза че всичко е наред.. според мен само на газ я дава. Иначе ходих при Миро във Варна и му обясних за проблема, и той каза че е от катализатора, но нищо повече как да оправя проблема.

Ще пробвам това със втулките на сензорите.. но преди това ще постна тук точно каква грешка изписва.

Вто Сеп 30, 2014 6:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно така прави когато смета на газ е бедна.

Вто Сеп 30, 2014 9:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
krismarg написа:
Точно така прави когато смета на газ е бедна.

Аз точно с това се боререх на баджата, и сега на аутбека.
Светва ли чек, сместа обикновенно е бедна.
Слагаш фтулка, лампата изгасва но сместа продължава да си е бедна.

Аз този проблем си го отстраних с настроики на ГИ

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Окт 01, 2014 7:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zk. написа:

Това определение е за функцията, която изпълняват, но принципът на работа е еднакъв.

Сря Окт 01, 2014 7:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
madtiger написа:
...Иначе ходих при Миро във Варна и му обясних за проблема, и той каза че е от катализатора, но нищо повече как да оправя проблема...

Катализатор ако е сдал багажа се сменя или се маха и се слага резонаторно гърне. При премахване на катализатор, задължително се слагат втулки на ламбдите.
Малко съм пристрастен (имам пълно доверие на Миро по ред причини), но аз бих си разкарал катализатора/-ите, бих сложил втулки и след това на препоръчан от Миро газаджия за настройки.

Сря Окт 01, 2014 7:57 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мерси много момчета.. ще пробвам всичко едно по едно докато оправя проблема..

Значи днес я занулих, номера на грешката е P0420 - Ниска ефективност на катализаторната система. Утре ще слагам тия втулки.. викате да махам направо катализаторите?

Относно бедната смес, явно газаджията при който ходих нещо е пропуснал.. но ГИ е Zavoli а той е представител за Варна, за това първо там отидох.. ако може някой друг да я настрои, ще отида при него. За сега ще направя това със втулките и ще отида при Миро пак.

Сря Окт 01, 2014 1:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Отговори с цитат
Колега, принципно когато се монтира газово, се слагат и втулки на ламбдите (или се изключват софтуерно). При положение, че ще махаш изпускателната система за да монтираш втулки, според мен махни и катализаторите.
Грешката, която ти показва ЕКУ-то може да се дължи на доста неща - по-дълго отворен инжектор, кофти свещи, неуплътнени изпускателна или смукателна система и т. н.
Диагностика така пред компа и Нострадамус няма да може да направи.

Сря Окт 01, 2014 1:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
madtiger написа:
Мерси много момчета.. ще пробвам всичко едно по едно докато оправя проблема..

Значи днес я занулих, номера на грешката е P0420 - Ниска ефективност на катализаторната система. Утре ще слагам тия втулки.. викате да махам направо катализаторите?

Относно бедната смес, явно газаджията при който ходих нещо е пропуснал.. но ГИ е Zavoli а той е представител за Варна, за това първо там отидох.. ако може някой друг да я настрои, ще отида при него. За сега ще направя това със втулките и ще отида при Миро пак.

Ако не знаеш реалните км на колата и е над 200 000, направо махай катализаторите и слагай резонаторни гърнета с втулка на кислородните датчици.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мини през газаджията да ти направи настройка в динамичен режим ( в движение ), с пуснат климатик и по разнообразен маршрут.
Да ти прегледа изпарител ( може да е за смяна, ако не се знае кога е слаган ), дюзи и т.н., за да имаш гаранция че газовата система е в изправност.
Това е първото нещо което се прави при покупка на кола с ГИ.

Сря Окт 01, 2014 1:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Отговори с цитат
patko написа:
zk. написа:

Това определение е за функцията, която изпълняват, но принципът на работа е еднакъв.

Не, и принципът на работа е различен. И по разни "елкони" се срещат хора, които търся синусоидната крива от "предната ламбда" и погрешно си мислят, че сензорът е за смяна.

А и всичко това се коментира в контекста на слагане на втулки - ок за кислородните датчици, но не и за A/F сензорите.
 15

Сря Окт 01, 2014 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ти ме провокира да попрочета малко повече по темата. И пак в основата на работата на A/F сензора е измерването на количеството кислород в изгорелите газове. По-различен е от обикновения О2 сензор - конструкция, прецизност. Наричат го още и широколентов О2 сензор.
http://www.discountconverter.com/cataly ... -&News=248

15

Чет Окт 02, 2014 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
послушай колегата дедмен,и си махни катализаторите,сложи едни резонаторни гърнета с втулки!
обадисе на драго от екстрийм тунинг и си поръчай да ти направи резонаторите и си ги монтирай тука във Варна. и си карай шестака и газззз!!!!

Чет Окт 02, 2014 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Значи направих това с втулките, но на катализаторите.. вчера ходих до Пловдив и се върнах, лампите не светнаха.. тоест това помогна, мерси много за съвета, оправи проблема :good:

Нямах време да правя тая интервенция да ги сменям с гърнета, колата е на 185 хил. км., почти съм сигурен че са реални. Като вляза пак във сервиза, може би ще ги сменя и тогава ще направя настройката на ГИ.

А относно резонантните гърнета, ако ги сложа, ще има ли разлика в звука от ауспусите?

Вто Окт 07, 2014 11:51 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >