Отговори на тема стр 1, 2  >
 Помощ за изкривяване на волана!?? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте, някой да удари моля, едно рамо за странен проблем.

Воланът на лгасито миу 200 г, 2.5 седан, автоматик, застана на дясно така осезаеми и видимо, ем/ечата е под определен градус килната :-)
ходих на реглаж 2 пъти, всичко точно показва, застопоряват го, уж равен, дадеш газ той пак ис се завърта и застава така в нормална позиция. Отидох при Жижо във Варна, каза ти сменял ли си гуми, верно бях сменял някъде по същото време, по което се извъртя. Вика връщай ги. Оки бях завъртя задна дясна със предна лява, върнах ги, и завъртях само левите гуми, че онази другата имаше лепенка и я исках отзад. Тоест предна лява, мина на мястото на задна лява. Никакъв ефект. волана си седи на дясно като тръгнеш. Не дърпа на дясно, не завива, кара си на право, но седи в дясно. Няма и луфт, като решиш да го изправиш автомобилът завива??!!!!
Тъпа и странна работа.
На магистралата, не знам да ли съ въобразявам, но със по висока скорост вместо воланнът да се втърдява сякаш става по мек, стискаш го здраво с 2 ръце уж направо, а самият автомобил сякаш леко ходи на зиг заг зависимост от пътя едва доловимо. Но за това , че воланът е по мек и по-лесно се върти на 120 км, отколкото да речем на 60-70 - съм убеден!!!
Не знам да не би да е от рейката нещо, тя и без тва като се кача на чакълест път, или на някоя бензиностания с по груб асфалт нещо дрънколи от както я купих чак дрънчи пластмасата на волана. Сори че стана толкова дълго :-( Дано сте ме разбрали. Ще съм благодарен на съветите ви!

п.п. Забелязах , че на майка ми Яриса TS спорт и на него му седи така волана с 5-6 градуса на дясно крив,.. и тя сменя гуми преди 2-3 месеца :-) и на нея си върви колата направо!!!

Пон Окт 06, 2014 11:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 92
Автомобил: subaru impreza и legacy twin turbo
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Според мен имаш нужда от реглаж на задния мост, при регулиране първата стъпка е да се регулира задния мост и след това чак предния , случвало ми се е да регулирам два пъти за да се получат перфектни резултати. Аз съм на принципа ако една кола има възможност за регулиране и на двата моста да се регулира всеки път когато се прави нещо по окачването .

Поздрави от Норвегия :)

Вто Окт 07, 2014 11:20 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,въпрек и правописа ти,се разбира горе-долу,за какво става въпрос.Виждам,че си от Варна - отиди да ти направят добър реглаж на колата(преден,заден мост,корекция позицията на волана).Тези неща се правят обаче при положение,че по окачването ти всичко е ок.Добър реглаж с хубав лазарен стенд правят в сервиз"ФАВОРИТ" на околовръстното,човекът който работи там много си разбира от работата.Също така съм чувал добри отзиви и за сервиза над "МЕТРО"(най-вероятно има и други места на които работят добре,но аз знам за тези).Успех с отстраняването на проблема.

Вто Окт 07, 2014 11:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
DDD написа:
Колега,въпрек и правописа ти,се разбира горе-долу,за какво става въпрос.Виждам,че си от Варна - отиди да ти направят добър реглаж на колата(преден,заден мост,корекция позицията на волана).Тези неща се правят обаче при положение,че по окачването ти всичко е ок.Добър реглаж с хубав лазарен стенд правят в сервиз"ФАВОРИТ" на околовръстното,човекът който работи там много си разбира от работата.Също така съм чувал добри отзиви и за сервиза над "МЕТРО"(най-вероятно има и други места на които работят добре,но аз знам за тези).Успех с отстраняването на проблема.

Точно срещу метро е ЖИЖО - той каза да си завъртя гумите.

САмо , че ефект нямаше. ЯВно ще трябва пак да се ходи при него. Ами аз когато ходих за реглаж, ми направиха и на преден и на заден така или иначе. Правят корекцията на волана, аз лично седя вътре и си го нагласям направо, застопоряват го. АМа като тръгна пак си се завърта леко надясно и това е.. :-) Голяма мистерия. ЧУдя се можели да е от кормилната рейка или като зяло от уредбата някъде, или да търся някакви грижи по окачването, гумите или .. ..н.з(

Вто Окт 07, 2014 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 92
Автомобил: subaru impreza и legacy twin turbo
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
ivantarlev написа:
DDD написа:

Точно срещу метро е ЖИЖО - той каза да си завъртя гумите.

САмо , че ефект нямаше. ЯВно ще трябва пак да се ходи при него. Ами аз когато ходих за реглаж, ми направиха и на преден и на заден така или иначе. Правят корекцията на волана, аз лично седя вътре и си го нагласям направо, застопоряват го. АМа като тръгна пак си се завърта леко надясно и това е.. :-) Голяма мистерия. ЧУдя се можели да е от кормилната рейка или като зяло от уредбата някъде, или да търся някакви грижи по окачването, гумите или .. ..н.з(

Mоже грешката да е че стоиш в колата , при опел при реглаж на преден мост се изисква натоварване от всяка страна с по 60 кг и ако не се направи това не се получава правилна сходимост , при бмв пък трябва да е с пълен резервоар и не се сещам какви килограми отпред и отзад . Пробвайте да правите реглаж без да си в колата , има голяма вероятност да е от това.
 15

Вто Окт 07, 2014 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В такъв случай отскочи до сервиз "ФАВОРИТ" да го погледнат и те.
ivantarlev написа:
Правят корекцията на волана, аз лично седя вътре и си го нагласям направо, застопоряват го

При реглажа и корецията на волана,въобще не трябва да си в колата колега,поне до колкото знам аз.Волана се застопорява в подходящото положение с един "бастун" или както там се казва,като тези всичките процедури са супер "тънка" работа(както ти споменах работят с много добър стенд и човека който работи на него-разбира доста).Още при закачането на колата на стенда се задават годината и модела на съответният автомобил и си излизат заводските(фабричните) параметри на автомобила(такива каквито би трябвало да бъдат-градуси,наклони,диагонали и т.н.).С предишната ми кола ме бяха ударили отзад в дясно(ударът беше буквално в джантата),след това ситуацията беше абсолютно същата описана от теб-волана стоеше навит на дясно,а колата вървеше направо.След смяната на един шенкел(заден десен) и реглаж в този сервиз-колата заспа.След това и врътнах още около 50 или 70 хил.км,не помня точно ,но не мръдна,нямал съм никакви последващи проблеми.Нищо не ти пречи да отскочиш и до там...дано да могат да ти помогнат.Друг е въпросът,че незнам дали са правили реглаж на субару(предполагам,че са правили),а и то не вярвам да е нещо кой знае колко по-различно от на повечето японски автомобили (при европейските има разлика ).

Вто Окт 07, 2014 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
DDD написа:
ivantarlev написа:
Правят корекцията на волана, аз лично седя вътре и си го нагласям направо, застопоряват го

При реглажа и корецията на волана,въобще не трябва да си в колата колега,поне до колкото знам аз.Волана се застопорява в подходящото положение с един "бастун" или както там се казва,като тези всичките процедури са супер "тънка" работа(както ти споменах работят с много добър стенд и човека който работи на него-разбира доста).Още при закачането на колата на стенда се задават годината и модела на съответният автомобил и си излизат заводските(фабричните) параметри на автомобила(такива каквито би трябвало да бъдат-градуси,наклони,диагонали и т.н.).С предишната ми кола ме бяха ударили отзад в дясно(ударът беше буквално в джантата),след това ситуацията беше абсолютно същата описана от теб-волана стоеше навит на дясно,а колата вървеше направо.След смяната на един шенкел(заден десен) и реглаж в този сервиз-колата заспа.След това и врътнах още около 50 или 70 хил.км,не помня точно ,но не мръдна,нямал съм никакви последващи проблеми.Нищо не ти пречи да отскочиш и до там...дано да могат да ти помогнат.Друг е въпросът,че незнам дали са правили реглаж на субару(предполагам,че са правили),а и то не вярвам да е нещо кой знае колко по-различно от на повечето японски автомобили (при европейските има разлика ).

ДА уточня. Не съм казал, че седя вътре в колата докато правят реглаж, просто човекът казва за мен така трябва да седи волана, виж го ти, аз сядам гледам да ли е прав казвам ок, човекът го стяга с "бастуна" и излизам от колата и прави реглажа, и врътка нещо с ключа отдолу, докато всичко не покаже 0-ла....
Благодаря за съветите, ще сменя първо зимните гуми и ще отида.

Сря Окт 08, 2014 1:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 221
Автомобил: Smart for Four EQ Hyundai Kona EV
Телефон: 0887 93 70 90
Рейтинг: 99
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
DDD написа:
ivantarlev написа:

Правят реглажи и то много добре си вършат работата хората, единият от тях даже е член н форума :) . Ползвали сме ги с женами за двете ни коли а и не само и мога да кажа че найстина са добри в това което правят.

Сря Окт 08, 2014 9:12 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
За мен най-вероятно е от гумите или криви джанти. Не ти ли тресе при някаква скорост или поне малко да дърпа.

Чет Окт 09, 2014 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
lelemale13 написа:
За мен най-вероятно е от гумите или криви джанти. Не ти ли тресе при някаква скорост или поне малко да дърпа.

120 - 130 притриса, макарче и преди да се изкриви воланът пак съм усещал тресенето.

Има и една вибрация, не тресене - вибрация усещам как гумите в търкането си в асфалта придават вибрация към волана, ръката ми е изтръпвала все едно държа телефон на вибрация :-) Но според мен това е свързано с дрънченето кормилната уредба по неравна повърхност, за която писах по горе. И все още твърдя, че воланът на 120-130 -140 км, се движи по лесно и по свободно и по меко, от колкото на 70-80. Малко ми се налага да го стискам по здраво че иначе колата малко ходи наляво надясно...

Иначе едни заблеян олигофрен ме изтресе отзад и сега малко ми я опъват и боядисват, като я взема, ще сменя зимните гуми ще видя джантите, и ако не се оправи - на реглаж. Ще пиша все пак да кажа станало ли е нещо :-)

Чет Окт 09, 2014 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:idea:

Пет Окт 10, 2014 8:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж тампоните на амовете, да не задържа лагер.

Пет Окт 10, 2014 8:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
eddy написа:
Виж тампоните на амовете, да не задържа лагер.

Значи да е нещо свързано с реклама, дизайн, фотография и копютри да го видя.... Ама тея тампони.. :giggle:
Ще кажа на майстора да ги гледа... Не ме е срам, че не разбирам от коли...

В крайна сметак това за "омекването на волана" може и да се дължи на някой луфт който по се усеща на висока скорост- и аз не знам.

Иначе до колкото чета те кормилните рейки али бали имат някакви проблеми, няккави вътрешни тампони, нещо обясняват в други постове. :-)
Истината е че от както съм я взел това го усещам, вибрация, не тресене а вибрация, дари със 60- 70 на равен път, просто самото трептене на гумите се предава към волана и той извибриррва, а когато минеш по чакълест асфалт пимерно, на някои бензиностанции в началото е такъв, воланът с пластмасите чак издрънчава а аз усещам някакво чукане във волана.. Гледали сме я стопъти тая рейка, уж натягахме малко ... ама пак си се усеща като вляза на груба чакълеста настилка. Можеби, само може би, по често наляво когато е завъртян волана. :-)

ДА оправя изкривения волан че ме вбесява, пък пак ще го търсим от де е тая вибрация и притракване .. :-)

Благодаря Ви още веднъж! :bow:

Пет Окт 10, 2014 10:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тези вибрации и лекия зиг-заг ми приличат на дефектна/и гума. При много ниска скорост клати ли колата?

Чет Окт 16, 2014 7:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
krismarg написа:
Тези вибрации и лекия зиг-заг ми приличат на дефектна/и гума. При много ниска скорост клати ли колата?

Не, не клати.

Смених гумите със зимни изкривяването си остана на дясно - можеби е една идея по -малко, но мога и да си въобразявам :-)

Така че следваща стъпка - реглаж - където ми казахте :-)

НЕ съм карал извън града , за да видя как стои въпроса със тресенето и лекия зиг заг със зимните гуми :-)

За сметка на това малка каръщина при смяна на бензинов филтър, гуменото уплътнение реши да се прецака и да не уплътнява и смуче въздух сега, нито Мимо нема такива 2 бр уплътнения и никой от форумът също, така че чакам доставка от Субару София . Заради 9 лв уплътнения паля по 5 мин и кюфкам като стара лада пред блока ;-)

п.п. Поне бояджията и тенекиджията се е справил отлично с ремонта - даже вече спойлер си имам и надпис B4 на капака на багажника :D

Пон Окт 20, 2014 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 19
Автомобил: subaru legacy III 2001г.
Телефон: 0886522533
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте и от мен колеги! Да ви кажа и аз с интерес следя темата, защото проблема със завития волан на дясно е и при мен. Странното е, че и аз ходих на регулаж при ЖИЖО, и то заради този проблем и не се оправи волана. И аз скоро ще купувам зимни гуми и ще се пробвам в този сервиз където казвате на околовръстното.

Пон Окт 27, 2014 1:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
skorost82 написа:
Здравейте и от мен колеги! Да ви кажа и аз с интерес следя темата, защото проблема със завития волан на дясно е и при мен. Странното е, че и аз ходих на регулаж при ЖИЖО, и то заради този проблем и не се оправи волана. И аз скоро ще купувам зимни гуми и ще се пробвам в този сервиз където казвате на околовръстното.

И от Жижо какво ти казаха, плати си реглаж а не ти оправиха проблема?!?! Поне съвет някакъв не ти ли дадоха?

Вто Окт 28, 2014 11:49 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ами реших да не се занимавам с тях и си помислих, че просто в момента на регулажа не са ми били наместили добре волата и се грабнах сам да си го наместя. След три неуспешни опита го наместих но пак със съвсем малко изкривяване което беше трудно видимо ( просто може би аз си го знаех). Обаче преди два месеца се грабнах на една обиколка из България и влязох в една огромна дупка където тръгна да ми изпуска гумата и ми беше адски изкривена предна лява джанта. За мой късмет задържа въздух за да стигна до селото където имаше един домашен вулканизатор и там ми изправиха джантата с френски ключ колкото видимо да се оправи, и я монтирахме отново. Като тръгнахме забелязах, че волана ми е пак изкривен до такава степен като първия път. И мисля другата седмица да отида да сменя предните гуми с едно професионално изправяне и да видим какво ще стане.

Вто Окт 28, 2014 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ivantarlev написа:
skorost82 написа:

И от Жижо какво ти казаха, плати си реглаж а не ти оправиха проблема?!?! Поне съвет някакъв не ти ли дадоха?

След като смених амортесьори, пружини, тампони по разни щанги и щангички, волана ми застана на една страна. Ходих при Николай (Жижо срещу Метро). След корекция на сходимост, вертикален ъгъл на предните колела, ми коригира и волана и сега е изправен. Специално за Николай, не ми се вярва да направи наполовина работата.

Вто Окт 28, 2014 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ами не знам маистора как се казва но не съм тук за да лъжа а за да си оправя проблема :) факт е, че ми бяха препоръчани ЖИЖО и заради това отидох там но като си тръгнах волана си ми беше на една страна както казах. Може и да имам някакъв проблем но мисля, че те биха ми казали като ми правят регулажа а не аз сега да се чудя какво е. Ще го търсим проблема и ще споделя като го намеря. :)

Вто Окт 28, 2014 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >