Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Мнение за измервателни уреди и малка помощ
| Автор |
Съобщение |
|
askeless
|

Здравейте, колата е SF Форестър Турбо от 1999 год., наложи се да ползвам известно време буустметър и се зарибих за поставяне и на други измервателни уреди /gauges/. Реших уредите да са поставени на конзола върху горната жабка в средата на таблото. Докопах се до една конзола от фибростъкло с 3 отвора на 51-52 мм и извивката на жабката - пасва добре, но я дадох за лека преработка. Очаква се да се получи добър продукт, с по-добро пасване по ръба на жабката, със залепени 3M гумирани уплътнения по ръбовете за обиране на вибрациите, закрепване на пантите на капака и някаква закопчалка на самата конзолата, за да се използва вградения улей на самия джоб. Въпрос е дали ако се използват магнити за закопчаване ще има проблеми с показанията на уредите с електромотори за стрелката? Добрата новина е, че ще се изработи калъп и ще може да се поръчват и други такива конзоли, а ще може да се избира и цвят. Конзолите ще стават за Импрези 1997-1999 год. и Форестър 1998-2002 год. Цената не е определена още, но поне на думи ще е в разумни граници. Целта е не толкова търговска, колкото фенска, но така или иначе си има разходи за материали и изработка. Когато има някакъв краен резултат, ще кача снимки на завършения продукт. В тази връзка молбата ми е ако някой има някакъв счупен/неработещ уред с Ф51-52мм и иска да го даде за пробите и напасването, със сигурност ще е в помощ. Най-добре от София и да се видим на живо, но и с куриер е вариант. Бирата ще е от мен Иначе аз съм се спрял на следните уреди - механичен буустметър и уреди с датчици и електромотор за температура и налягане на маслото. Знам, че DEFI, AEM, HKS, STRI и доста други реномирани марки са най-добрия избор, но търся бюджетно решение с добро съотношение цена/качество. Гледах има доста разноцветни LED китайчета да се продават в нет-а, но отзивите за точността и качеството на датчиците и самите уреди не са добри. Засега съм се спрял на VDO type уреди ProSport с датчици към тях. Предлагат се в черно и бяло, уж са производство на тайванците ProSport Performanc Inc , но на кутиите никъде няма лога на фирмата, както при по-скъпите им модели. В общи линии и Auto Gauge имат така изглеждащи уреди, JOM YoungTimer серията е същата, както и VDO type-а на DEPO Racing, но ХЕЕД са приключили взаимоотношенията си с тях и има само останали единични бройки от това онова. Знам, че колега от форума продава оригинални VDO уреди от Ауди, но май датчиците не са от тях, няма буустметър и скалата за налягането е до 5 бара, затова засега отпадат. В olx.bg има и някои други стокови уреди от различни коли, но и там са без датчици и ще стане съвсем шаренийка по таблото ако слагам произволно. Ето това са конкретните уреди: http://www.time-attack.co/product.php?ProductID=49http://www.time-attack.co/product.php?ProductID=122http://www.time-attack.co/product.php?ProductID=121 Изработката им не изглежда лоша, непретенциозни са и с възможност за избор на цвета на подсветката чрез смяна на крушката. В момента имам LED механичен буустметър от JOM.de и мери доста точно, но едните техни LEDови за температура и налягане не са ми по вкуса, а другите са цифра, която предполагам идва само заради футуристичния външен вид, поне тези до 100 лв. предполагам са механично идентични. Така, че притесненията ми са основно за показанията на датчиците за температура и налягане на маслото. А стои и въпроса дали с бял или черен циферблат, но черните вече са много олд скул. Ето ги отделно датчиците на ProSport, но са същите и в комплекта с уредите http://racing-mania.com/browse/product/ ... 29ProSporthttp://racing-mania.com/browse/product/ ... o+ProSportМисля да използвам и някой от тези сандвич адаптори за масления филтър: http://www.time-attack.co/product.php?ProductID=65http://www.heed-auto.com/index.php?page ... &Itemid=57Това са ми дерзанията, ще се радвам на някакви мнения.
|
|
|
|
| Пон Сеп 08, 2014 5:41 pm |
|
|
|
IvoG
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 7:20 pm Постове: 237 Местоположение: Sofia
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195    
|
|
| Пон Сеп 08, 2014 6:27 pm |
|
|
|
askeless
|

Малко развитие по темата с уредите, почти е готово всичко, но се оказа доста пипкава история. Избрах и купих този, този и този. Уредите са добре изработени, стоят солидно, няма хлабини, дрънкащи или тракащи части, имат резба и капачка на обратната страна за фиксиране, фасонката на крушката се вади и се сменя крушката, осветлението е синьо. В комплекта имаше инструкции за монтаж, датчици за налягане и температура, за буустметъра тройника е с рестриктор, за да не играе стрелката. Със сигурност не са висок клас уреди, но са много приемливи като цена/качество поне на външен вид. С уговорката, че още не съм пробвал какви ще са показанията за температура и налягане на масло, не мога да кажа нищо за самата работа на тези два уреда, нито на датчиците. Ще видим. Ето малко снимки: Прикачени файлове:
2.jpg [ 155.53 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Прикачени файлове:
3.jpg [ 167.01 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Прикачени файлове:
4.jpg [ 163.33 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Прикачени файлове:
5.jpg [ 155.23 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Прикачени файлове:
6.jpg [ 123.59 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Поръчах този сандвич адаптор, но пристигна такъв. Прикачени файлове:
7.jpg [ 125.14 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
В комплекта идват уплътненията и четири фланеца за закрепване, единият с резба М20х1,5, като на масления филтър на Субару. Купих конзола от фибростъкло, с размерите на жабката и следваща извивката. На колата излежда така Прикачени файлове:
10.jpg [ 156.44 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
На извадена конзола. Прикачени файлове:
8.jpg [ 74.96 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Прикачени файлове:
9.jpg [ 162.29 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Конзолата се сваля като се отвият двата болта под капака на жабката. Ограденото в червено са щипките на конзолата от вътрешната страна. Сваля се малко тегаво и аз счупих ръбчетата на таблото при щипките, но не изглежда проблем. Самата конзола за уредите я дадох за доработване, както съм написал, изваден е калъп за изработка на други, но модела се оказа леко неточен и непредвиден за закрепване на панти, така, че се налага леко претъркване тук там. Последно я напаснахме на таблото и остана да се китне финално и пръсне в черен мат.
|
|
|
|
| Съб Окт 18, 2014 10:44 pm |
|
|
|
askeless
|

Сега за монтажа на сандвич адаптора. Използвах момента при смяна на маслото. Уредите за температура и налягане на маслото не са механични и на адаптора монтирахме датчиците. Прикачени файлове:
11.jpg [ 164.74 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
12.jpg [ 145.88 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
13.jpg [ 168.15 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
14.jpg [ 162.72 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
15.jpg [ 189.46 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Адапторът е с три отвора, двата на лицевата страна идват с тапи, отстрани има още един отвор. Доколкото разбрах има разлика между адапторите за уреди и датчици и тези за допълнителни маслени радиатори. Последните имат нещо като серпентина в средата на вътрешния отвор. Резбите на датчиците и отворите са 1/8 NPT и са конусни, изглеждаха ситни. Използвахме двата основни отвора, страничния го запушихме с една от тапите. На резбите на датчиците поставихме тефлонови ленти за уплътняване. Имаше съмнения дали ще се събере датчика за налягане в мястото при масления филтър, пробвахме и се събира без проблем. Самият датчик е малко по-голям, на Depo, Defi и АЕМ датчиците са по-малки, няма да го има тоя проблем. Прикачени файлове:
16.jpg [ 183.95 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
17.jpg [ 161.73 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Прикачени файлове:
18.jpg [ 150.17 KiB | Прегледано 1099 пъти ]
Монтажът беше лесен - слага се адаптора, омасляват се леко гумените О рингове и се завива фланеца. Гледахме датчиците да не опират в нищо, но няма вариант, корпуса на датчика за налягане опира в маркуча на тръбата, която се вижда на снимките. След монтажа на сандвич адаптора края на масления филтър е една идея по-ниско от нивото на картера. Мисля си за кора под мотора, за да не оставя някъде филтъра. Датчиците - този за температура е с два извода с кабелни обувки, този за налягане също има два извода. Единият кабел е за сигнал, другия маса. В момента са монтирани, но не са прокарани кабелите от тях до вътрешността на купето и до самите уреди. Мисля кабелите да минават от филтъра по вътрешния ръб на магарето до десния край на коша под акумулатора, оттам към вътрешността през един технологичен отвор, който се пада над педалите и е затворен с гумен маншон. Оттам между другото вече прокарах маркуча за буустметъра. Този отвор е много удобен и защото от него има много лесен достъп за маркучи и кабели до вентилационните пътища под централната конзола. Знам, че датчиците могат да създадат проблем, да не са точни, да не работят, затова съм загледал такива на Defi в ebay, но първо ще видим как ще тръгне. Засега няма течове от гумените уплътнения на адаптора, от филтъра, нито от резбите на датчиците и тапата. С тънко 5w40 масло съм.
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 12:10 am |
|
|
|
proscrip
|
|
Според мен, не му е там мястото на датчика за налягане, нито за температурата. Налягането - ми се струва, че трябва да е някъде горе, където е фабричния, а температура точно на топлообменика да се мери, при сериозно натоварване в топло време ще има големи разлики.
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 6:25 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|