| Автор |
Съобщение |
|
TCH
|
Привет колеги, до сега съм изчел 2/3 от темата (от първа до 37 страница) и съм изключително благодарен на Алекс, за целия труд, който е положил. Моята питанка е следната- става въпрос за Субару Форестър 2003г. 125к.с. наскоро газифицирана на 130 хиляди километра (доста вероятно да се реални). Та какво масло ще препоръчате, като имате предвид че Ред Лайн и Амс ми идват скъпи, по коментарите разбирам, че литъра е около 40лв(200лв само за маслото). Колата няма да се юрка жестоко (първо е на газ, а и мощността също не е впечатляваща). Както Алекс се беше изразил в едно от мненията си ще искам масло, което е "добро", нито "много добро", нито "да върши работа". От коментарите тук съм се насочил към Synthoil High Tech 5W-40 на Лики Моли. Та... Удачен избор ли е? И какво друго може да предложите вие? Благодаря предварително за отделеното време 
|
|
|
|
| Вто Окт 21, 2014 11:08 pm |
|
|
|
askeless
|
|
Колега @TCH, правих подобни сметки и квартата Red Line ми се виждаше скъпа, бях се насочил към Ams Oil, но за съжаления нямаше и продължава да няма налично. Все пак сложих Red Line 5w40 Euro, защото карам на газ. Досега не съм навъртял много км, но промяна в работата на мотора определено има - утихна и се успокои, а тракането от повдигачите намаля една идея. Това разбира се е относително, защото предното масло беше 10w40, но с такива впечатления оставам. За падане на разход още не мога да преценя. И аз съм чел голяма част от темата, но явно съм пропуснал някои неща, защото за моя изненада препоръчителния пробег с Red Line до следващата смяна се оказа 15к км. /в рамките на една година/. Дори да не карам тези 15к и да го сменя на 12-13к, цената спада до цените на относими Motul масла при смяна на 10к км. Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 11:04 am |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59 
|
Аз карах една смяна с Ред Лайн ЕУРО 5-40. Не мога да твърдя, че имаше икономия на гориво, поне аз не съм забелязал. Двигателя работи по - добре, да, особено като е студен. Звукът на двигателя не се промени дори и след 8 хил. км, за разлика от други масла. Карах го около 10 хил.км и го смених, защото се наложи да долея близо един литър. Сега твърденията са, че маслото се наслагвало по триещите части на двигателя и всъщност не се изгаря, но на мен ми идва малко скъпичко да си "храня" колата с масло от по 40 лв. литъра. В действителност към края на пробега разхода действително намаля, така че горното твърдение сигурно е вярно. Хубаво масло е определено, но лично аз предпочитам предвид пътните условия в България (силно замърсена среда и не особено качествени горива), да направя две смени на маслото за 15 хил. км и пак ще ми дойде по - евтино отколкото да карам с Ред Лайн. Пак казвам, това си е лично мое мнение и не ангажирам никого с него. Поздрави 
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 11:39 am |
|
|
|
paf4eto1
Автомобил: subaru
Телефон: Legacy
Рейтинг: 0
|
Здравейте и от мен, аз карам с масло MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 и съм много доволен. Двигателя си работи много тихо и равномерно с него. нямам никакви колебания на мотора при работа както на празен ход така и на обороти.  И между другото субару препоръчва MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 за своите автомобили. 
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 1:48 pm |
|
|
|
TCH
|
@askeless Използвам твоето мнение за още един въпрос  При положение, че тук Редлайн и АСМ се считат за еднакво качествени масла, защо Редлайна го дават да се сменя (според твоите думи) на 15 хиляди км. а ако не се бъркам АСМ дават пробег до 25 хиляди МИЛИ (в БГ условия до 20 хиляди км.) ? Ако някои от колегите е карал АСМ наистина 20 хиляди и маслото се е държало добре за този пробег, тогава и аз бих се насочил към него.. та ако някой е направил такъв пробег да сподели 
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 3:51 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Алекс го нямаше известно време, извинява се за което  paf4eto1 написа: Здравейте и от мен, аз карам с масло MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 и съм много доволен. Двигателя си работи много тихо и равномерно с него. нямам никакви колебания на мотора при работа както на празен ход така и на обороти.  И между другото субару препоръчва MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 за своите автомобили.  Спокойно, покарай още малко с АСЕА С3 и няма да си толкова доволен. Просто за информация (отново) - Субару няма препоръка за АСЕА масла. Моля ви, запишете си го някъде, че вече през страница го повтаряме това. Ако някой има съмнения - да пише на FHI, за да се убеди. Popimoni написа: Аз карах една смяна с Ред Лайн ЕУРО 5-40. ... Хубаво масло е определено, но лично аз предпочитам предвид пътните условия в България (силно замърсена среда и не особено качествени горива), да направя две смени на маслото за 15 хил. км и пак ще ми дойде по - евтино отколкото да карам с Ред Лайн. Пак казвам, това си е лично мое мнение и не ангажирам никого с него. Поздрави  Ама хич не си прав, че е по-добре да караш с компромисно масло, което да смениш два пъти, вместо с премиум такова, което ще смениш веднъж. По-добре е вероятно единствено и само за джоба, въпреки, че и това е съмнително с колко точно би било по-добре. Съвсем отделен въпрос е дали си заслужава. Ако целта е да караш с колкото се може по-евтино масло - това вече е друга работа, има много други решения, факт. Това, което ти пропускаш е, че разглеждаш боксера като всеки друг "нормален" мотор, а това е крайно грешно. Субару моторите са нон-стоп в масло. Не е голф, да се стече като изгасиш мотора. Всичко си стои винаги в масло - глави, цилиндри, сегменти и т.н. И още по-лошото е, че дори не са цялостно потопени, а частично (когато мотора е в покой, разбира се). Другия "проблем" (или особеност) при боксера е много по-натоварената му мазителна система спрямо конвенционалните мотори. Най-вече в частта налягане и температура. Така, че качеството на маслото при боксера му е буквално от жизненоважно значение. И това сме го говорили много пъти, но просто нямам никакво време, за да го напиша отново за припомняне. Един от най-сериозните проблеми при Субару моторите, карани с гадни или компромисни масла е натрупването на жестоки депозити в мотора, предимно по сегменти, клапани и бутала. И тези депозити са толкова упорити (има много писано из нет-а на тема ВИДОВЕ ДЕПОЗИТИ в мотора), че премахването им САМО с химия се превръща в чисто предизвикателство и е достатъчно трудно, за да му мине мерака на някой да ги премахва изцяло. Веднъж завъдил яки депозити, моторът започва да "харчи", буквално казано, сериозни количества масло, да не работи добре, да тресе, да зацапва катализатори, свещи и прочее. Буквално всеки ден виждам по 1-2 такива мотора по различните сервизи, на които по механичен път (стъргане, шлайфане и какво ли не) им премахват маслените депозити от сегменти, бутала и прочее, за да заработят отново както трябва. Въпросът е нужно ли е да се стига до там?! За да избегнеш тези депозити, първо трябва маслото, с което караш боксер мотор да е с възможно най-качествената и корава база (РАО/Естери към днешна дата), за да издържа температурно и да не губи вискозитет прекалено бързо. След това е качеството на добавките и други подобни (да не влизаме в подробности). А всички тези компоненти са скъпи, когато са наистина качествени. Това важи с особена сила за турбинираните мотори и караните на газ. Решиш ли да минеш "тънко" с газчица - неминуемо трябва да вдигнеш много летвата за качеството на маслото, ако искаш да нямаш проблеми. Спестиш ли и от него, драмите идват почти без забавяне. Втулковите турбини по начало са особено взискателни към масло. Ако според теб си заслужава да спестиш 20-30 лв от масло, и да дадеш 500-2000 за ремонт след година-две-три, давай. Ако през това време (мотора е с турбина) хвърли и турбина, тази цифра скача още нагоре. Залсужава ли си? Аз не мисля, че е обосновано, освен ако не смяташ да си караш колата няколко месеца и да я продаваш. Разберете, че разликата в цените и при маслата е като при всичко останало - всеки цент прави разлика в качеството. Купуваш си пералня NEO за 200 лв, и Miele - за 3,500 лв. Все са перални, но крайния резултат е много различен, и преди всичко срокът на експлоатация на едната и другата. И с маслата е така. Има масло от 2лв/литъра и такова, от 40/50/80лв литъра. Нали наистина никой не си мисли, че двете са един и същи продукт?! Нека не си обясняваме базова икономика. Хубав следобед на всички. == Edit == Предполагам, че повечето от вас знаят, че в по-ниския клас масла дори не се използват Friction Modifiers, и ужасията е пълна при студените стартове? В средния клас се използват предимно поостарели такива. А често разликата в крайния резултат между тези два класа масла е има-няма 70-80% по-малко триене. А, във висшата лига при маслата нещата пък вече са съвсем различни - керамика, титан, moly, графит, micro borate (или нано такъв, в добавките)... съвсем различна химия е там. Мотор, каран само с премиум естерна синтетика (независимо от марката масло и мотор) буквално свети от чистота като го отвориш. Но е хубаво тази практика да се започне от "нов", а не когато вече е станал проблема... или поне човек трябва да се въоръжи с търпение, за да се изчисти всичко вътре... Ако нямаше разлика, щяхме всички да караме с Приста или Лукойлски масла от по 3-4лв/литър, и да сме щастливи...
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 4:46 pm |
|
|
|
IvoG
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 7:20 pm Постове: 237 Местоположение: Sofia
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195    
|
|
От скоро сложих уред за маслото(DEPO 4 in 1) и следя температурите в различни режими. За съжаление нямам база за сравнение с различни масла, но ще споделя със сегашното масло Redline 5W40 на 3 хил. километра. Датчикът за температурата съм го сложил на маслената магистрала над 3-ти цилиндър, където промяната на температурата се отразява веднага a не със забавяне както в картера или на масленият филтър. Температурите в градско са 97-102 Извънградско със 160 пак държи същите 97-103 До сега максималните които съм виждал са 108 - 112 на Витоша и на пътя Пещера Батак. Прави ми впечатление малката разлика в температурите между бързо каране и агресивно. Отчитам и че самият уред има грешка +/- 5-8% Предполагам стойностите ще са малко по различни лятото при 30 градуса.
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 6:10 pm |
|
|
|
TCH
|
Колеги, още един въпрос от моя страна, надявам се, не прекалявам. Читва ли е този сайт: http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=index ? Ако някой има опит би било чудесно да го сподели, не че обсъжданите тук премиум масла са налични (или в много малки изключения), но цените им примерно на изчерпаното Амсойл не са 40лв/литър.
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 6:14 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
Ами те май никъде не са чак 40 лв/литър. При Красимир има Amsoil XL series (същата гр. 3 като Кастроли, Мотули, Тотали и прочее), ако някой иска... По спомен беше под 30 лв/литър (ако не ме лъже паметта). Като гледам, и тия пичове го нямат налично, така, че все тая каква е цената им... Отделно от това, съдейки по старата снимка и стария дизайн на опаковката, не знам какво точно поддържат и доставят. Що не ги питаш?
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 6:21 pm |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59 
|
=Alex= написа: Ама хич не си прав, че е по-добре да караш с компромисно масло, което да смениш два пъти, вместо с премиум такова, което ще смениш веднъж. По-добре е вероятно единствено и само за джоба, въпреки, че и това е съмнително с колко точно би било по-добре. Съвсем отделен въпрос е дали си заслужава. Ако целта е да караш с колкото се може по-евтино масло - това вече е друга работа, има много други решения, факт...
Алекс, чета я тая тема от първия до последния пост и от своя страна съм изчел и не малко чуждезични специализирани форуми и литература, така че гореизложените факти са ми достатъчно известни. Никъде не съм споменал, че вместо с Ред Лайн си карам Субаруто с приста и мисля, че има достатъчно качествени масла, които спокойно ще издържат 8000 км, на колкото ги сменям аз. Специално за Ред Лайн и Амс Ойл поради гореописаните причини, пък и което и да е друго масло бих карал над 10 000 км, само при условие, че сменя масления филтър един път. Точно за Ред Лайн едни момчета бяха направили тест с Импреза и го бяха карали с такова масло по спомен 10 000 мили, но смениха филтъра един път. Оказа се, че доста от показателите му не бяха съвсем в нормата. И както казах и преди това си е лично мой избор и не ангажирам никой с него. Има достатъчно много Субара по света, които се карат и без Амс Оил и Ред Лайн и пак са изкарали по няколкостотин хиляди мили. Поздрави и лека вечер!
|
|
27
|
|
| Сря Окт 22, 2014 6:54 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
Здравейте, относно препоръките на автомобилните производители искам да поясня че FHI Japan наистина не дава препоръка за масла според ACEA, а дава препоръка основно според JASO и API. Това е така поради естеството на производителя, а не толкова поради особенност на двигателя или маслото. Масло с характеристики отговарящи на ACEA C3 е много добро на пазара на бързи и тънки масла, като такова масло отговаря напълно на JASO стандартизация. Прилагам и референтен чарт на стандартите, които напълно отговарят на JASO: •API SG, SH, SJ, SL, SM •ILSAC GF-1, GF-2, GF-3 •ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5, C2, C3 Източник на инфо: http://www.oilspecifications.org/articl ... ASO_MB.phpAко няма специфично изискване за JASO MA или MB (които са по-скоро мотоциклетни масла), тогава може да се ползва всяко едно масло, което попада в гореизброените стандарти. Относно интервала на смяна на масло, то всеки е свободен да експериментира според своя собствен стил на шофиране и маслото което използва, а ако случайно попадате в някоя от категориите описани според прикачения документ, то може да се придържа към упоменатите периоди за смяна на масло (по-рано в темата съм писал за стиловете на шофиране).
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 8:12 am |
|
|
|
TCH
|
Във връзка с въпроса ми малко по-назад в темата във връзка с онлайн магазин за продажба на масла ще постна кратката кореспонденция между нас: Аз:Здравейте, интересувам се от маслата на марка AMSoil, виждам че повечето от тях в момента не са налични. За това бих искал да попитам, дали ги зареждате или интереса към тях е нисък и не си струва ? Също така ако не планирате доставка в близките месеци бихте ли ми препоръчали масло от този клас(което да позлва база от клас 4 или 5) и което е налично в момента при вас ? Те: Здравейте, извиняваме се за забавения отговор, съобщението ви е попаднало в спам филтъра. Налично е само http://www.motorni-masla.net/index.php? ... ts_id=1972, не се планира внос на други продукти за момента от Amsoil. Ако имате предвид класовете по състав - ПАО и естерни синтетики, обърнете внимание на маслата MOTUL 300V, MOBIL 1 ( не стандартната серия без 1 - цата) и CASTROL EDGE. Поздрави Аутоинс До колкото съм следил темата посочените масла не попадат в тази група, тъй като ползва PAO или естери, но не напълно или се бъркам ?
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 4:11 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Много пъти сме го писали това  Ще го напиша кратко отново, че през телефона не е особено удобно: - мотул 300В - естери 25-49%, останалото е гр.3 - М1 - гр.3+ (мн добра) - едж - гр.3, с малко рао, в зависимост от региона), 0W-30 - само рао. Няма да коментирам отговора на Аутоинс. Нико, пак си изненадал аудиторията по-горе. Ако правилно те разбирам - мога да си карам спокойно дизеловото Легаси с JASO MA масло, или с API SH/SG, така ли се оказва? You're killing me, dude... 
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 4:32 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
BAlexandrov написа: Та нека някой, отдели в една тема основните препоръки за Субару - най-честите варианти - малък-голям двигател, турбо-атмосферна, газ-бензин-дизел, до 2008 и след. Да имаме нещо лесно за препращане на идващите нови хора, а тази да остане за обсъждане на масла изобщо, макар че колкото е по-обща целта, толкова по-малко вероятно да се достигне.  Генерално погледнато едно и също масло се използва и за бензинови двигатели и за такива на газ. При работа с LPG гориво температурата на двигателя има тенденция да е по-висока. Затова се смята, че колкото повече синтетика съдържа маслото, толкова по добре... За двигателите на леките и лекотоварните превозни средства още няма масово навлезнали специфични стандарти (при употребата на алтернативни горива). За сега само при FIAT съм срещал изисквания за масло в двигателите им на газ/метан. Не е така обаче при тежкотоварните двигатели (на камиони и бусове). Там нещата са вече конкретизирани и ясни (изискват се само нископепелни масла). И като говорим за Subaru в бензиновите ни двигатели маслото трябва да отговаря на определена и/или по-висока норма по API (към днешен момент най-високата е API SN). а) По-предни двигатели изискват масла от по-широкообхватни вискозитетени класове в едно с норми API SM/SL... (просто за уточнение API SM покрива и надвишава API SL, а API SN покрива и надвишава API SM); б) При много от най-съвременните двигатели вискозитетния клас (за двигателите за Европа) е строго профилиран SAE 0W-20 с мин норма API SM, а все по-често само с API SN-RC... При т.б) говоря ориентировъчно. Вискозитетния клас за всеки двигател си е индивидуален. Стандарта/тите по API обаче ще се запазят. И понеже притеснението на съфорумците тука е за двигателите на газ от предходната технология (тактично избягвам и не приемам думите стари двигатели) ще кажа, че маслата API SN са OK за употреба. Понеже живеем в Европа ще спомена, че маслата имащи правилна API норма за двигателя от: а) нископепелните също са подходящи (визирам Mid SAPS маслата - ACEA C3/C2), защото техните SAPS стойности са автоматично намалени. б) И не на последно място ACEA A3/B4 маслата също са подходящ избор с уточнението че нивата на сулфатна пепел са не повече от 1,1 до 1,3 % като пример). В ACEA-10 http://www.infineum.com/ACEA/ACEA%202010.pdf вече се конкретизира че ACEA A3/B3-10 трябва да съдържа минимум 0,9 %, което не е много над Mid SAPS маслата с <,(=) 0,8 % Не мога да намеря в страницата на API линка, в който в лист са изброените сертифицицраните масла на различни фирми производителки на масла. Но и следните линкове са интересно четиво и дават ясна представа за стандартите по API: http://www.pqiamerica.com/devilsindisguise.htmhttp://www.api.org/certification-progra ... H_2013.pdf Дизеловите двигатели вградждани в Subaru за Европа изискват европейски стандарти по ACEA, защото са с DPF филтър заради еко нормите: Forester 2.0 D (2008 - 2013) изисква мин ACEA C3-04 или ACEA C2-04 в SAE 0W30 / SAE 5W30; Impreza 2.0 D (2008 - 2012) изисква мин ACEA C3-04 или ACEA C2-04 в SAE 0W30 / SAE 5W30; Legacy / Outback 2.0D (2009 - 2011) изисква мин ACEA C3-04 или ACEA C2-04 в SAE 0W30 / SAE 5W30; Trezia 1.4 D (2011 - ) изисква мин ACEA C2-08 в SAE 0W30 / SAE 5W30 Ако някой двигател съм изпуснал, моля за извинение. Но мисля че се очертаха тенденциите. Не на последно място тук във форума се застъпва тезата за качеството на маслото, в частност неговата база по API. До сега при двигателните масла не съм срещал препоръка маслото от коя група да бъде. Факт е обаче, че двигателите стават все по-натоварени в механично и топлинно отношение и това е една от причините да се вдигат и изискванитя към качеството на маслото. Което предполага да се използват масла от по-висока група по API. И тука е мястото да вметна, че с настоящето си мнение не ангажирам никой да приема като чиста монета това което съм споделил. Слагайте си и ползвайте в двигателите си масла, каквито вие сметнете за необходими и правилни. Дали ще се съобразявате с дилъра или със съвета на ваш приятел, избора го направите вие. Поздрави
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 7:43 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
Не омаловажавам всичките сертификационни системи но май НЕ двигателите и натовареността им са причината, а екологията. А екологията никога не е мислела за двигателите. - За колите за които няма изрично изискване да е LOW SAPS не трябва да се налива такова. ( Не виждам никъде предупредителни знаци по маслата , доколкото ги виждам по магазините. А ги продават навсякъде.) - Вискозитети 0-30 може, ама аз не вярвам  и за това си слагам 5-40 с много SAPS .. и даже и добавки като Кератек. (в намалена доза ) С такива и по-ниски вискозитети компаниите се опитват да направят двигателите по-икономични и естествено ..екологични. Ето един пример за двигател... като за 60те години. http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo ... a_(750/101) 1.3 100 коня... малко по-натоварен от 2.5 на Субару. И с какво масло са го карали през 1963 година.???? Просто са сменяли маслото по-често... и не им е дремело какво излиза през ауспуха, и колко масло гори. Всички хвалят PAO и естери... а последните крекинги не отстъпват чак толкова на PAO. А така ли е? А пък естерите са леко полярни и можело да скапват уплътнения. Обаче пък в Магнатека го рекламират че се лепели за метала... е да лепят се ама са малко. Кое ли е истината?? Истината е някъде там...т.е няма я. Всеки продава , и ако си мислите че на някой му пука за вас....грешка. Т.че четете, мислете, избирайте и най-важното носете си отговорността за избора. Ето ви 2 сайта с още малко информация, които могат много да помогнат за да изберете правилно. (А дали е така се разбира след няколко години  ) Руският сайт е уникален и има истинска информация и тестове а не маркетингови трикове. http://www.bobistheoilguy.com/http://www.oil-club.ru/maslo-s-kakim-hths-vybrat/
|
|
29
|
|
| Нед Окт 26, 2014 12:24 am |
|
|
|
=Alex=
|
subarist написа: Не омаловажавам всичките сертификационни системи но май НЕ двигателите и натовареността им са причината, а екологията. А екологията никога не е мислела за двигателите. Това е така, и е повтаряно доста  Но за това са виновни автомобилните производители, не маслените такива. Стремежът към поредната безумна еко-норма само влошава положението за машините и им съкращава ресурса значително. subarist написа: Всички хвалят PAO и естери... а последните крекинги не отстъпват чак толкова на PAO. А така ли е? Някои производители като Тотал и М1 твърдят, че е така, но не всички им вярваме. И най-хубавата група 3 все още е точно 3х по-евтина от най-евтините РАОs и между 6 и 10 пъти (не процента, а пъти) по-евтина от ди-естерите и полиолестерите. Това - по цени на едро. На пазара на дребно, при вече завършения продукт с "добавена стойност", виждаме, че нещата може и да са точно обратното. Рекламата и качественият маркетинг могат да направят чудеса Дори по чиста икономическа логика - няма как нещо, което е 5-10 пъти по-евтино от друго такова да е по-добро. Още нещо, много важно за хидрокрека - хубавият такъв НЕ се продава на блендерите, а остава проприейтъри за рафинерията и нейните продукти/брандове (Мобил 1; Тотал и т.н.). Група 3, която се продава свободно в повечето случаи е с ниско качество. Това, обаче, не важи при РАО и естерите, което е голям + за добрите блендери. Именно затова е трудно да се "видят" блендери в средния клас - там няма как да са конкурентни, а ги има в ниския и високия клас. Средния клас винаги ще се доминира като наситеност от собствениците на хубавите бази от гр. 3 и 3+. Но е факт, че има много качествен хидрокрек. Енеос сустина и М1 са пример за такива. Тотал също... и горе-долу до там. subarist написа: А пък естерите са леко полярни и можело да скапват уплътнения. Обаче пък в Магнатека го рекламират че се лепели за метала... е да лепят се ама са малко. Кое ли е истината?? Истината е някъде там...т.е няма я. Всеки продава , и ако си мислите че на някой му пука за вас....грешка. Всъщност естерите са много полярни и имат огромен афинитет към метала, Кастрол са си прави в случая. Това, което изобщо не е полярно е РАО. Едните смилат уплътненията, вторите ги втвърдяват. Именно за елиминиране на тези им свойства винаги тези бази се балансират една с друга - НЯМА 100% естерно масло, както и 100% РАО масло (въпреки, че някои го посочват като такова, то винаги е микс). Винаги ще е 85-90% естери + 10-15% РАО и обратното - 85-90% РАО + малко естери за афинитет и баланс към уплътненията. Смятам, че е малко пресилено да се каже, че на никой от маслените производители не му пука за вас и вашия мотор - по-скоро това важи с пълна сила за производителите на автомобили. На "масларите" това им е бизнеса и там конкуренцията е жестока. Няма как да пуснеш гаден продукт, който хич да не работи. Ще дам един бърз и максимално кратък пример - В САЩ масово БМВ тунерите не могат да проумеят защо БМВ препоръчва безумен вискозитет като 10W-60 за М-сериите... защото няма инженерна предпоставка за него (за разлика, примерно, от дизайна на моторите на Ферари). И отчитат много по-добри резултати с далеч по-нормалните 5-30; 5-40 и 10-40 качествени и истински синтетични масла. Започват да препоръчват на клиентите си да карат М-ките с такива и чудо - това се налага като стандарт с годините. От Red Line, заедно с някои от придворните им тунери пускат запитване до БМВ М дивизията защо се препоръчва 10-60 за М-сериите?! От там отговарят, че заради глобалното им партньорство с Кастрол, инженерите нямат право дори да тестват с други масла, за да кажат как е, но от гамата на Кастрол, само с 10-60 техните мотори издържат... След което вече масово тази препоръка за 10-60 не се спазва в САЩ дори от официалните сервизи, които са избрали да работят с други марки масла, освен OEM-ските и Кастрол... И друго - много лесно е да подобриш буквално всяко серийно произвеждано масло, ако цената не е фактор. Достатъчно е да му сложиш мъъъъничко WS2 (волфрамов дисулфид), или друго подобно чудо и си готов - триене и износване, виртуално - няма да има. Проблемът е, че за количество, достатъчно за 1 галон (на едро) ще платиш $6-10 в зависимост от къде го купуваш. И това е само за един компонент. А останалите? И накрая литър от това масло ще има себестойност от $6-7/литър. А после - опаковка, капачка, кашонче, стикери, етикети, международен транспорт, мита, акцизи, ддс-та, дистрибутори, под-дистрибутори, магазини, сервизи и т.н.... и крайната цена отива в космоса. Изкуството е да го направиш (подобриш) не като му увеличиш себестойността няколко пъти, а дори като я намалиш. Да направиш по-добър продукт от другите, но с по-ниска себестойност. Там е истинската война... Защото след това изключително трудно ще успееш да убедиш някой, че твоето никому-неизвестно-масло е в пъти по-добро от Кастрола, с които са промили мозъците на половината планета, въпреки, че то реално ще е милион пъти по-добро. А хората са изключително подвластни на брандове... Малко на философия го избихме, но няма лошо. Аз лично се радвам, че все повече хора тук се заинтересуваха от масла и си четат сериозно по темата... което е прекрасно. Бих се радвал да видя повече постове от subarist, GIvanov_1975 & Nikosaul. Ще станем страшна сила по лубрикантите в нашия форум  Хубава неделя на всички.
|
|
|
|
| Нед Окт 26, 2014 2:40 am |
|
|
|
ico_tech
|
Ето един линк на дилър с неговите си съображения: http://www.manchestersubaru.com/subaru- ... ic-oil.htm Като гледам тенденцията е напълно в унисон с изложеното по - горе. Това е насока за 2011+ модели. Извинявам се ако вече е поствано. Аз ще изчакам сякаш 0w10 препоръките. P. S бих искал да помоля Алекс и другите спецове ако може да дадат някой източник за особеностите на смазочната система на Субару боксер. Тъй като вече доста пъти се подчерта, че мазането е много специално и системата работи на двойно по- високо налягане от аналогични мазилни системи с такъв тип маслена помпа. Смятам, че тази информация ще е полезна на много потребители и кандидат собственици. 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пон Окт 27, 2014 9:57 pm |
|
|
|
CE107
Регистриран на: Пет Окт 03, 2014 8:27 pm Постове: 108 Местоположение: Deutschland
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148   
|
Какво ви е мнението за белгийското Unil Opaljet Longlife III 5W-30? Мисля да го използвам в Импреза 2.0R с течна фаза LPG на 80 000км с главно магистрално каране при 4000 об/мин. Изпълнява изискванията по ACEA, API и вискозитет на Субару. Mid SAPS масло със съдържание от само 20-25% хидрокрек. Понеже ще изминавам по над 40 000км за година или 1000км/седмично, търся масло което да подменям на всеки 13-15 хил. км, което да не надвишава цена от 100лв/5л. Други номинирани от мен масла са: полското K2 Texar Ultra 5W-30немското Addinol Superior 030 0W-30, което трябва да замести спряното от производство Addinol Extra Light MV038 0W-30. И двете немски масла са с база PAO. Отворен съм и за други предложения, които да изпълняват финансовите ми изисквания.
_________________ Ein Mercedes hat 1 Stern... Gute Hotels haben 5... EIN SUBARU HAT 6 STERNE!!!
|
|
|
|
| Чет Окт 30, 2014 2:00 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
Здравейте, Цитат: P. S бих искал да помоля Алекс и другите спецове ако може да дадат някой източник за особеностите на смазочната система на Субару боксер. Тъй като вече доста пъти се подчерта, че мазането е много специално и системата работи на двойно по- високо налягане от аналогични мазилни системи с такъв тип маслена помпа. Смятам, че тази информация ще е полезна на много потребители и кандидат собственици. В отговор на този въпрос нека да се осъзнае, че маслената помпа в мазилната система на всеки боксер двигател е с приблизтелно 0.3MPa по-голям дебит сравнено с такава на редови двигател. Причината за това, е че в ДВГ тип боксер разстоянието на маслените пътища е по-дълго отколкото на ДВГ тип редови. Има разлика в турбо двигателите на Subaru, за която можете да четете тук: http://store.forcedperformance.net/merchant2/merchant.mvc?Screen=Info_SubaruOil Други съществени разлики няма!!! Всеки от вас субаристи, който има инсталирани допълнителни уреди за измерване на налягане в маслената магистрала може да сподели какво е засичал като стойности, за да бъде обсъдено и тук. Има отделна тема за това прословуто налягане.
|
|
|
|
| Чет Окт 30, 2014 2:23 pm |
|
|
|
=Alex=
|
nikosaul написа: Други съществени разлики няма!!! Не, никакви, само дето работят на почти двойно по-високо налягане, което е такова и в най-натоварените зони на мотора, който пък от друга страна винаги е в масло, заради хоризонталното разположение. Старите Субаристи често са чували лафа, че не трябва да се боят от маслото, когато загрява, а когато изстива... Уредите е ясно какво показват - 7-8 бара, спрямо 4-5 при "конвенционалните", за проблема с "цедките" и умиращите заради тях турбини знаят всички и обикновено тези неща се изхвърлят. И Поршетата страдат от същите "маслени" проблеми и вечни депозити по сегменти и прочее, когато са карани с кофти масла, бъкани с полимери, и те си "уморяват" маслата почти двойно по-бързо. Иначе разлики няма - все е ДВГ, тече бензин, масло, антифриз... 
|
|
|
|
| Чет Окт 30, 2014 2:48 pm |
|
|
|