Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Диагностика след основен ремонт на двигателя? 
Автор Съобщение

Постове: 155
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Здравейте, правих основен ремонт на двигател на Outback H6 2002-ра година - имаше запекли сегменти (само отдясно!). Проблемът е, че след ремонта пак не работи добре - много трудно пали на студено, след 10-тия път, вероятно на няколко цилиндъра, с много ниски обороти, свети чек-енджина на двигателя. Тресе се двигателят дори и като загрее.
Днес ходих при Митко Левтеров да направи диагностика, но според него не показва конкретна грешка, освен лоша работа на двигателя (отново 3-те десни цилиндъра), което можело да значи освен софтуерни, и механични проблеми - лошо сглабяне, зле зацепена ангренажна верига, лошо регулирани глави и т.н. Посъветва ме да им я оставя за 1 ден да проверят кабелите и да мерят компресията, за да се изключат поне част от възможностите.
Преди като съм ходил при Джовани (колата има газова Фобос) ми е казвал, че има зацапани бензинови инжектори. Дали е възможно само от тях да идват всичките проблеми?
Можете ли да ми препоръчате някое място, където да направят диагностика? В най-добрия случай, за който се надявам, може някой кабел да не е закачен или нещо такова.

Сря Ное 05, 2014 12:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 397
Автомобил: Душата ми кара AMG
Рейтинг: 122
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Здравейте, правих основен ремонт на двигател на Outback H6 2002-ра година - имаше запекли сегменти (само отдясно!). Проблемът е, че след ремонта пак не работи добре - много трудно пали на студено, след 10-тия път, вероятно на няколко цилиндъра, с много ниски обороти, свети чек-енджина на двигателя. Тресе се двигателят дори и като загрее.
Днес ходих при Митко Левтеров да направи диагностика, но според него не показва конкретна грешка, освен лоша работа на двигателя (отново 3-те десни цилиндъра), което можело да значи освен софтуерни, и механични проблеми - лошо сглабяне, зле зацепена ангренажна верига, лошо регулирани глави и т.н. Посъветва ме да им я оставя за 1 ден да проверят кабелите и да мерят компресията, за да се изключат поне част от възможностите.
Преди като съм ходил при Джовани (колата има газова Фобос) ми е казвал, че има зацапани бензинови инжектори. Дали е възможно само от тях да идват всичките проблеми?
Можете ли да ми препоръчате някое място, където да направят диагностика? В най-добрия случай, за който се надявам, може някой кабел да не е закачен или нещо такова.

Къде и какво си правил по мотора?

Сря Ное 05, 2014 1:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
В Горна Баня при един не много известен майстор (не е Петко!), правил е още 1 субару преди моето.
Сегменти и глави правихме, като главите ги занесе в някакъв специализиран сервиз пак в Горна Баня (май).

Сря Ное 05, 2014 1:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Румен ли, от Горна Баня?
Ти плати ли му? Той гаранция не поема ли?

Сря Ное 05, 2014 1:17 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Не, не е Румен. Платено е всичко. Аз не съм убеден, че той има вина, защото колата и преди ремонта наистина така работеше на бензин - тресеше, трудно палеше на студено. Което отново ме насочва към бензиновите инжектори - още повече че вчера тресеше доста повече, а днес след 10км на бензин нещата са общо взето откакто преди ремонта.
Дали няма да е подходящо да ги почистя с ултразвук? И пак ли се маха двигателя, за да се стигне до тях? :)

Сря Ное 05, 2014 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 397
Автомобил: Душата ми кара AMG
Рейтинг: 122
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Не, не е Румен. Платено е всичко. Аз не съм убеден, че той има вина, защото колата и преди ремонта наистина така работеше на бензин - тресеше, трудно палеше на студено. Което отново ме насочва към бензиновите инжектори - още повече че вчера тресеше доста повече, а днес след 10км на бензин нещата са общо взето откакто преди ремонта.
Дали няма да е подходящо да ги почистя с ултразвук? И пак ли се маха двигателя, за да се стигне до тях? :)

Преди каквото и да е действие да се направи трябва да се направи качествена диагноза за която не винаги е необходима техника а опит.....трябва да се изключват едно по едно нещата.
А и "майстора"е трябвали да има обяснение на получилата се ситуация... :idea:

Сря Ное 05, 2014 2:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ама губи се логиката - колата не работи добре, закарваш я на майстор, той определя причината, поправя я и тя трябва да работи добре. Ако не - значи не е била тази причината или има и друга - продължава да я оправя докато я оправи ако иска да му бъде платено.

Иначе да - вероятно е да е от бензиновите инжектори и е добре да се почистят. Не се сваля двигателя.

Сря Ное 05, 2014 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Проблемът е, че той не се занимава с електроника, което е кофти, защото казва "електрониката е виновна", а тия с електрониката казват "механиката е виновна" - типично българска ситуация...
Довечера един приятел ще ми даде OBD кабел и смятам сам да седна и да видя какви точни грешки вади, ще пиша тук!

Сря Ное 05, 2014 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Добре аз не разбирам. Има майстори дето толкова субара са им минали през ръцете, че вече ги сънуват. Откъде ти дойде идея да ходиш при такъв, който не им знае държанието ?! Не казвам разбира се, че са нещо по специално от другите автомибили, просто има някакви дребни неща дето са специфични ...
 4

Чет Ное 06, 2014 10:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ха, а пък на тези дето са им минали са едни "гурута" ще знаеш...

Карай и си свиркай и се моли да нямаш някой загадъчен проблем и да започнат да гадаят - казвам ти го от опит, сърбал съм им попарата на всичките "препоръчани". Една тъпа вибрация никой не успя да я открие от какво е - всичко било 6 по колата (естествено като смених какво ли не преди това по техни препоръки), а колата тресеше до разпадане при ускоряване. И това е само един малък пример.
 2

Сря Ное 12, 2014 7:47 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Грешката, която се появява, е бедна смес. Интересното е, че след като беше изчистена, чек-енджина светна отново, докато колата беше на газ (с която работи доста по-добре).
Смятам да направя ултразвуково почистване на дюзите в Симеоново, надявам се това да реши/подобри проблема. Като гледам обаче може да са 1 куп други неща: бензинова помпа, стъпков мотор за празен ход, дроселна клапа...

Сря Ное 12, 2014 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Както и мръсен дебитомер :)

Сря Ное 12, 2014 7:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
И аз като alex5428 си мисля, че проблема по-скоро е свързан с нещо, което мери смесите и респективно с вкарването или неотчитането на излишен въздух, т.е., освен зор с дебитомер не е лоша идея да се проверят и O2 сонда/и. Ще прикача и едно файлче, в което са описани точно този тип проблеми и диагностиката им с четене на Fuel Trim стойностите.
Прикачени файлове:
092006_11.pdf [350.39 KiB]
110 пъти

Сря Ное 12, 2014 9:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Сега от няколко дни забелязах още 1 проблем, явно свързан с хидравликата, но не само:
като е на място на бензин студена и въртя волана, хидравликата доста вие и оборотите падат значително и понякога дори гасне. Това мога да приема за нормално при сегашната ситуация, при положение че на бензин не работи нормално (държи ниски обороти), а хидравликата черпи доста ток.
Но като загрее и мина на газ (където нещата са сравнително нормални) и хидравликата вече не вие, след по-остър завой при изправяне на волана при подаване на газ, оборотите се вдигат, но няма въртящ момент към колелата за 1-2 секунди и после изведнъж "зацепва". Все едно съм минал на N и после на D, има 1-2 секунди, в които нищо не се случва. Не знам дали е възможно всичко това да се дължи само на хидравликата. Ще ми се да вярвам, че проблемът не е в скоростната кутия...
P.S. Едва ли проблемът е за "интернет диагностика", явно трябва да отида направо в някой сервиз

Чет Ное 13, 2014 9:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Сега от няколко дни забелязах още 1 проблем, явно свързан с хидравликата, но не само:
като е на място на бензин студена и въртя волана, хидравликата доста вие и оборотите падат значително и понякога дори гасне. Това мога да приема за нормално при сегашната ситуация, при положение че на бензин не работи нормално (държи ниски обороти), а хидравликата черпи доста ток.
Но като загрее и мина на газ (където нещата са сравнително нормални) и хидравликата вече не вие, след по-остър завой при изправяне на волана при подаване на газ, оборотите се вдигат, но няма въртящ момент към колелата за 1-2 секунди и после изведнъж "зацепва". Все едно съм минал на N и после на D, има 1-2 секунди, в които нищо не се случва. Не знам дали е възможно всичко това да се дължи само на хидравликата. Ще ми се да вярвам, че проблемът не е в скоростната кутия...
P.S. Едва ли проблемът е за "интернет диагностика", явно трябва да отида направо в някой сервиз

Ако си от Младост ти е удобен Митака , ако си от Люлин Любо ти удобен , все пак правят главно субару не че са богове, но проблематиката им известна.

Чет Ное 13, 2014 10:32 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
И при двамата съм ходил - при Любо имам доживотна забрана да не стъпвам повече там ROFL , при Митака не бих отишъл за нещо по-сериозно от диагностика (дори и с нея не можаха да се справят)

Чет Ное 13, 2014 10:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
И при двамата съм ходил - при Любо имам доживотна забрана да не стъпвам повече там ROFL , при Митака не бих отишъл за нещо по-сериозно от диагностика (дори и с нея не можаха да се справят)

Остава ти Дани тогава от тези които аз познавам ROFL както и много други които не са специлизарани само за субару.

Чет Ное 13, 2014 10:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
За да бъдем обективни има още 2 варианта за сервиз в София - колегата 1040 и Субаруленд.
На колата й трябва преди всичко добра диагностика, а не да се сменят части на проба-грешка метода. Всичко би трябвало да си излезе на диагностиката, поне колата е с Денсо електроника и даже колегата сам може с Торк поне отчасти да ни насочи по-добре за тази интернет диагностика.

alexmitev написа:
Здравейте, правих основен ремонт на двигател на Outback H6 2002-ра година - имаше запекли сегменти (само отдясно!). Проблемът е, че след ремонта пак не работи добре - много трудно пали на студено, след 10-тия път, вероятно на няколко цилиндъра, с много ниски обороти, свети чек-енджина на двигателя. Тресе се двигателят дори и като загрее. Днес ходих при Митко Левтеров да направи диагностика, но според него не показва конкретна грешка, освен лоша работа на двигателя (отново 3-те десни цилиндъра), което можело да значи освен софтуерни, и механични проблеми - лошо сглабяне, зле зацепена ангренажна верига, лошо регулирани глави и т.н. Посъветва ме да им я оставя за 1 ден да проверят кабелите и да мерят компресията, за да се изключат поне част от възможностите.

Аз мога да направя тези предположения - лошо напаснати сегменти, лошо разработване, лошо напаснати клапани, неправилно зацепена верига. От последното логично не пали лесно, защото датчика на Хол не е особено съгласен с положението на коляновия вал. Ниска компресия, неправилна работа на клапаните и зацепване на веригата обясняват лошата работа на бензин.

Извън тези предположения - малко вероятно е да е стъпков мотор, защото колата щеше да гасне постоянно или да държи прекомерно високи обороти. Възможно е да е мръсна дроселовата клапа или не работещ ТПС датчик, но тогава нямаше да са бедни смеси, а по скоро missfire. Едва ли е проблем със свещи/бубини защото пак щеше да missfire грешката. Мръсен или неработещ дебитормер също е вариант. Две a/fr сонди има хедърите, грешката трябва да идва някоя от тях или пък от двете. Запушени дюзи или засмукване на въздух отнякъде след дебитомера са вариант за лоша работа на бензин, това може да доведе до детонации и нок сензора да ги хваща и коригира авансите. Заради по-високото октаново число на газ, въпреки бедните смеси да не прави детонации. Специално за бедните смеси на газ може да се предполага некачествени/недостатъчни компоненти на ГИ, но тогава на бензин трябва да работи добре.При всички положения трябва да се оправи работата на бензин, после чак да се гледа газта, че ако продължава така да се кара си една финансова бомба със закъснител.
Та хубаво е да се погледне преди всичко вакума, после смесите и корекциите, могат да се видят през Торк. Никак не е лоша идея да се измери компресията. Нали мотора е след основен ремонт, как беше положението преди това? Според мен проблемите с хидравликата на бензин и проблема с кутията идват от проблема с работата на мотора.

Чет Ное 13, 2014 12:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
quietriot написа:
alexmitev написа:

Остава ти Дани тогава от тези които аз познавам ROFL както и много други които не са специлизарани само за субару.

за другите съм чувал само и чел докато от първите трима имам преки впчатления.
Аз лично имам и друг майстор, Ангел, който е бачкал преди с Митака и прави и скорости и е супер внимателен и отзивчив човек, но се премести от Редута в Божурище и му загубих дирите.

Чет Ное 13, 2014 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Благодаря за обстойния отговор на askeless!
Записал съм час за понеделник при колегата 1040, ще премерим компресия (не съм я мерил преди ремонта), вакуум, смеси и другите неща от списъка.
Раработването съм го правил аз, сега е на около 650км, в началото имаше шумове, но след ок. 300км двигателят утихна, карал съм до 3000 оборота, обикновено до 2000-2500. На 600км е сменено маслото.
Свещите са сменени с иридиеви NJK.
Иван (Джовани) при комп. диагностика ми каза, че бензиновия комп прави корекция от +35%, което било пределната възможна, но пак е недостатъчно.
Все си мисля и се надявам да не е моторът - в момента на газ дава приличен разход от ок. 13/100 извънградско, ако имаше нещо зле напаснато сигурно щеше да е повече и да прегрява, ама знае ли се...

Чет Ное 13, 2014 3:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >