Забранени са, но мисля, че такъв тип гуми в България се предлагат без шипове, само с дупки, в които може да се монтират такива. Типични примери са Cooper Discoverer и Federal Himalaya.
Това ако не греша всъщност е nokian wr g2 с различен бранд, аз съм карал с такива гуми две зими на кола само с предно и спокойно бих ги препоръчал. Перфектни за цената си гуми!
Миналата зима я изкарах с такива Kleber дот 09 с лепенки, фитили и балони. С тях взех колата. 6 часа сутринта по цариградско на поледица при спирачка поднасяше, но не като да изгубиш контрол. Същия ден ходих до едно село в искърското дефиле - на отъпкан сняг ок, в кишата пак леко поднасяха, но може да е имало и лед отдолу. На мокро бяха ок. На дълбок сняг на Витоша ринеха без проблем. Според мен са хубави гуми особено, ако са нови. Тези бяха изстрадали, може би карани и лятото, но за състоянито си ме изненадаха приятно. За тази зима минах на 205/70 15 Yokohama G071 i/t+
Geolandar-a го поръчах от graifer.bg, DOT 2914 на 156лв парчето, но едната беше крива. Гаранционна замяна щеше да отнеме 1 месец поне, защото ги пращали в Германия и там вече ако удобрят... Отказах поръчката, върнах им гумите с куриер за тяхна сметка, а те ми върнаха парите.
Сега взех 195/65 R15 95T BF Goodrich g-Force. Като имам впечатления ще пиша.
Е свърши и моята сага с гумите ....днес ги сложих същите Nokian Nordman WR 205/70/15 .... айде снежец , моля те ела вече и в Пловдив и като стана дума за снежец да задвижим темата за Белмекен , а ?
Ами то им е рано още на зимните гуми,поне аз така си мисля.Нещо не ме кефи да карам зимни гуми на над 10 градуса,имам чувството че много бързо се износват.Но всеки си носи отговорност за действията аз сега като знам че съм със летни ,сутрин като е по хладно внимавам повече и така.Ще изчакам поне да мине циганското лято.
:spam: Ами то им е рано още на зимните гуми,поне аз така си мисля.Нещо не ме кефи да карам зимни гуми на над 10 градуса,имам чувството че много бързо се износват.Но всеки си носи отговорност за действията аз сега като знам че съм със летни ,сутрин като е по хладно внимавам повече и така.Ще изчакам поне да мине циганското лято.
Колега,
Нищо лично ама си в много голяма грешка. Зимни гуми се слагат не когато външната температура падне значително, а когато температурата на пътната настилка е под 14 градуса ( може и да бъркам с 1-2 градуса ).
Не си правете експерименти, за да няма тъжни моменти
:spam: Ами то им е рано още на зимните гуми,поне аз така си мисля.Нещо не ме кефи да карам зимни гуми на над 10 градуса,имам чувството че много бързо се износват.Но всеки си носи отговорност за действията аз сега като знам че съм със летни ,сутрин като е по хладно внимавам повече и така.Ще изчакам поне да мине циганското лято.
Колега,
Нищо лично ама си в много голяма грешка. Зимни гуми се слагат не когато външната температура падне значително, а когато температурата на пътната настилка е под 14 градуса ( може и да бъркам с 1-2 градуса ).
Не си правете експерименти, за да няма тъжни моменти
Гледал съм спецификации на летни гуми едно време и на самата гума (не помня марка и модел .. беше преди много години) пишеше: ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА ПОД 8 ГРАДУСА. Но да! Според мен си много прав за това, кеото написа.
Зимните гуми се слагат, когато температурата на въздуха е 7'C или по-малко. На сайтовете на повечето производители го пише. Никой не очаква шофьорите да ходят да мерят температурата на асфалта. В момента минималните температури се движат около 7 градуса така, че който кара рано сутрин, особено извънградско, се предполага да е със зимни гуми. Вярно, през деня става по-топло, около 12 - 15 градуса. Периодът е преходен и докато не стане наистина студено, сутрин ще е за зимни, а през деня за летни. Общо взето - "Сутрин е за яке, но на обяд ми е топло с него."
Всеки си преценява според неговия конкретен случай рано ли е за зимни или не.
Втора зима с Dunlop SP Winter Sport M3, ами направо зацепват добре и при потегляне и при спиране, обаче имат невероятно странично плъзгане, днес за пореден път се уверих.
Много добро впечатление от Continental Winterconti ts830p на неутъпкан и дълбок сняг върви като танк .Прияно е да видиш как отляво и дясно на теб има отказали се джипчета доста нови 2014г.единият дори беше с вериги ,но в киша по завоите леко занасят..
Чет Фев 12, 2015 9:15 am
Pike FM
Регистриран на: Пон Мар 11, 2013 1:00 pm Постове: 102 Местоположение: София
Автомобил: Outback H6 '02
Рейтинг: 22
Бях се наточил на Falken HS449, но май ще предпочета тази. А и цената е само с 10-тина лева повече. За размер 215/60/16 по нашите онлайн магазини е в порядъка 180 - 190 лв.
А и дота няма как да е под края на 2014 или началото на 2015 г.