Отговори на тема
 Счупи се пружината на Легасито! 
Автор Съобщение

Постове: 19
Автомобил: Subaru Legacy III
Телефон: 0898517628
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
От половин година съм му собственик и вече се чудя дали да не го махна и да забравя за марката!
Пак е повредено: днес след автoмивка спрях пред блока и вечерта реших да отида да напазаря .
Да, ама не - при тръгване и свиване на волана почна да се чува пукане и пръщене.
не минах 2 метра, слязох и като погледнах - предна лява пружина счупена!!!
Изобщо не разбрах какъв зор видя та се счупи. Мисля си майната му сигурно се случва, ама
доверието ми в колата силно намаля и вече и нямам доверие като на предишните си коли.
До сега за 7 месеца съм имал проблеми със спирачките, съединителя, хилхолдера, запалването....
Сега някой ако може да сподели опит или да даде съвет как се сменя, от къде да намеря втора употреба или нова...
Колата е Legacy 2000 г. 2000 куб.см VIN - JF1BH5LJ4YG029191

Съб Ное 01, 2014 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
има една тема " 50 броя субару на части" ако не бъркам името, там има постоянно коли които се продават на части, а човека явно е точен, казват че и цените са му добри.
успех с ремонта и не се отказвай, почнал си да стягаш колата, а пружината сигурно си я купил спукана, просто късмет.

Съб Ное 01, 2014 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз бих препоръчал следното:
поръчайте си 2 нови оригинални пружини и ги сменете в сервиз. Счупена пружина може да е случайност, но също така е възможна "умора" на материала от стареене или яко натоварване. Т.е., ако замените само едната остава повишен риск да се счупи скоро и другата. В никакъв случай не слагайте употребявана. На ваше място бих прегледал и амортисьорите, защото ако са за смяна ще е по-евтино, по-лесно и по-малко трудоемко да се сменят едновременно амове и пружини. Всичко това в случай, че държите на колата и имате намерение да я притежавате и ползвате дълго.
И още: не опитвайте да сменяте пружини сам, ако не разполагате с правилните инструменти.

Съб Ное 01, 2014 8:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
да колегата е прав , когато се сменя нещо по окачването се прави и от двете страни, защото старото задължително подава, да най-добре е с нови пружини, най- малкото не са омекнали и носят еднакво тежеста, пък и ще повдигнат малко колата.
А без необходимите инструменти ( скоби за пружини) рискуваш да останеш без пръсти най малко .

Съб Ное 01, 2014 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 203
Автомобил: Outback B13
Рейтинг: -24
Кофти...
Отговори с цитат
Според мен това е нещо напълно нормално,предвид,че автомобила е над 14 годишен.Аз на скоро смених предната стабилизираща щанга,а преди няколко години ми се е чупила и пружина но на заден амортисьор. Извода е както колегата по-горе е споделил "умора" на материала.Няма нищо вечно и освен това при нашите пътища не е чудно да се случат такива повреди.Успех с ремонта и те съветвам да не взимаш пружини втора ръка... :good:

Пон Ное 10, 2014 8:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз опявам същото за тези 10+ годишни коли. Лошото в цялата работа е, че вечно има какво още да се счупи. За сметка на това е скъпо. Преди Субару-то имах пистов мотор и си мислех, че е кръвопиец, сега разбирам какво е кръвопиец :D
Не че е кекаво, но е доста по-сложно от голяма част от останалите марки, а и рядко е жалено. Същото е като се почнат оплаквания, че 10+ годишно Ауди или БМВ се трошат и пак е скъпо. Това е положението.

Пон Ное 10, 2014 8:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
НОВИ.Не сме толкова богати за да купуваме евтини неща. :good:

Пон Ное 10, 2014 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За да не ти прозвучи като щаблон ще кажа от опит.Преди 3 месеца като газех река Тополница счупих пружина и за миг не се поколебах да я сменя с 2ве нови.

Пон Ное 10, 2014 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Да, вече купих две нови пружини на NIPPARTS и ги изпратих за смяна (колата остана пред сервиз в провинцията)
Ясно ми е че колата не е първа младост, но все пак по българските пътища е карана 7-8 месеца , а никоя от предишните
ми коли не се е чупила толкова често - при все , че повечето бяха фордове (макар, че колегите във форума доста ги плюят)
Все пак купих Subaru с ясната мисъл, че гори повече от другите коли, частите и са по-скъпи от на другите коли,
но за сметка на това е здрава и не се разваля често (последната част до момента не се оправдава)
В края на седмицата надявам се ще взема колата от сервиз и ще пиша отново.
P.S. Някой дали има впечатления от частите на NIPPARTS ?

Сря Ное 12, 2014 10:43 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аз платих 295лв за пружини шведски,не помня марката.Трябваше да пътувам на другия ден към морето и нямах голям избор нито време. Отделно труд за смяна 70лв.Интересно ми е на теб колко ти легна.

Сря Ное 12, 2014 7:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 44
Автомобил: Subaru Outback 3,6 2013
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега ако не е тайна от кой купи колата(човек от форума,на собствен ход от чужбина-коя държава? или автосалон? ) Кви пари даде за нея? Регестрирана,с/без газ ?

Питам те не за др. ами аз за моя бек платих доста над пазарнаната му цена но получих кола с цялата и сервина история от пристигането в Б-я и за година и 6 месеца са похарчени над 7к от предишния собсвеник(колага от форума който си взе по-ново Суби). Реших че е по-добре да купя оправена кола за мн пари и да си я карам вместо да я взема с 2к по евтина и да дам повече за ремонт и да вися по сервизите и да не и се радвам.

Сря Ное 12, 2014 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много умно колега, радвам се че имам последователи! Евтиното винаги излиза скъпо.

Сря Ное 12, 2014 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Колата ми я докараха от Австрия (също има пълна сервизна история) аз я регистрирах и и сложих ГИ.
До сега всичките си коли съм ги купувал от Германия и единствените пари които вкарвах в тях са за
първоначално обслужване: смяна на масла, филтри ремъци и ролки. В течение на годините и километрите съм сменял
накладки, съединител (след почти 200к км) биалетки и др. консумативи. Като се разтропат и не мога да им имам доверие - фирма Надин
Последният ми Ескорт го купих в Германия на 170 к. км и аз минах с него още 240 к като съм сменил след доста км
веднъж карета, веднъж биалетки и съединител, а винаги съм го товарил като магаре.
За разлика от колегите по-горе (без да ми се обиждат) аз не съм привърженик на идеята да купиш кола пък било то
стара и да почнеш да вкарваш в нея хиляди левове .
Надявам се това да е последния ремонт за дълго време напред :)
Относно пружините - купих ги за 156 лв двете от едни момчета на Симеоновско (За София доставят и на адрес). Предлагаха ми и
Шведски на 180 лв, но предпочетох уж японските. В края на седмицата ако е рекъл :bow: ще взема колата и ще пиша каква е равносметката.

Чет Ное 13, 2014 12:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Общата сума с труд по смяна и регулиране на предница (50 лв) и пружините е 206 български лева .
Сега обаче ще търся и амове - предполагам и те не са имане.

Чет Ное 20, 2014 3:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема