|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
alexmitev
Регистриран на: Сря Мар 06, 2013 2:50 pm Постове: 155 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47 
|

Здравейте, Имам един въпрос относно начина на настройване на климатроника. Това което искам да направя: да пусна парното с последния му режим на работа - да речем 25 градуса, да духа напред, без A/C (какво всъщност е A/C?), да върти вътрешния въздух, на 3-та степен на мощност Това, което правя: 1. Цъкам перката веднъж - парното се пуска на 1-ва степен 2. Цъкам още веднъж перката за 2-ра степен 3. Цъкам още веднъж перката за 3-та степен 4. Режимът на работа винаги като го пусна е да духа надолу, цъкам още 2-3 пъти копчето за режима, докато стигна да духа напред 5. Сега вкарва въздуха отвън - цъкам копчето да върти вътрешния въздух 6. Това обаче включва A/C, цъкам и него, за да го изключа 7. Това обаче отново вкарва въздуха отвън - цъкам отново копчето да върти вътрешния въздух 8. Оглеждам се дали не съм направил ПТП... Та за да пусна парното с последния му режим на работа се събират има-няма 10-тина цъкания по таблото, което създава опасност от ПТП на пътя. Понякога дори спирам за да го настроя! Въпросът ми е : това ли е най-лесният начин, или аз пропускам нещо?  (на предишната ми кола, която беше Волво, и нямаше климатроник, а само климатик, всичко ставаше с 1 копче, което задаваше силата на парното, а всички останали настройки си бяха от предишния път)
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 1:44 pm |
|
|
|
precakaniq
Регистриран на: Пет Окт 19, 2012 11:13 am Постове: 75 Местоположение: Варна
Автомобил: Impreza 2.0R '06
Рейтинг: 32
|
Признавам си, обърка ме. просто си избери градуси, позиция на струята и сила на вентилатора. А/С - свети когато е включен компресора на климатика, а той се включва автоматично, когато избереш да върти въздухът вътре, защото тогава почват да се запотяват прозорците. ...дано да съм ти бил полезен
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 2:38 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Явно имаш особено желание да цъкаш копчета... Климатроника има едно копче Auto - цъкаш го и готово - докато загрее колата не духа, после постепенно увеличава, решава на къде ще духа в зависимост от режима и дали да вкарва въздух или не и т.н. Това е най-удобният режим 
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 2:55 pm |
|
|
|
alexmitev
|
|
На Auto на градско ми вкарва в купето изгорелите газове от другите коли, което никак не ми харесва. Отделно, че светва A/C, което вероятно включва климатика, което пък се отразява зле на разхода (и защо изобщо да пускам климатика през зимата?!)
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 3:09 pm |
|
|
|
alexmitev
|
|
Някъде мога ли да намеря потребителско ръководство на Аутбек 2002-ра година, да НЕ е на руски?
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 3:52 pm |
|
|
|
precakaniq
Регистриран на: Пет Окт 19, 2012 11:13 am Постове: 75 Местоположение: Варна
Автомобил: Impreza 2.0R '06
Рейтинг: 32
|
Пак ти казвам, ако върти само въздухът вътре без климатик ще се изпоти за норматив, и тогава вече почваш да бършеш с парцала 
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:06 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:09 pm |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|
alexmitev написа: ... и защо изобщо да пускам климатика през зимата?!) Не само, че е нужно, но дори е силно препоръчително да се включва климатика през зимата. Така системата се поддържа в изправност. Отделно, че при влажно време с климатика не се изпотяват стъклата . Точно поради тази причина на другата ми кола с "ръчен" климатик винаги си го включвам и през зимата. Всички системи за "автоматични климатици" (климатроници) , на каквато и да е марка кола включват климатика при необходимост дори през зимата. Затова се наричат "автоматични".
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:33 pm |
|
|
|
alexmitev
|
|
Благодаря на колегата BAlexandrov за линка! Аз сега съм източил фреона от системата - има ли опасност да се счупи нещо, като реши да включи климатика на автоматичен режим?
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:39 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Любопитно ми е на 3 литровия мотор каква е разликата в разхода при климатроник на автоматичен режим (компресора работи само, когато има нужда от него т. е. рядко през зимата) и с изпотени стъкла и изключен компресор? Дали има един литър разлика в горивото?
Колега, с фреона си източил и маслото. ДА ще строшиш компресора.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:40 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Принципно компресора няма да работи без фреон, защото има пресостат. Така че няма опасност да повредиш нещо. Обаче идеята на автоматичния режим е въсдуха в купето да се поддържа в определени граници на влажността и температурата. Така че оставянето на auto ще ти светва чека с грешка за климатроника.
Колега що не вземеш да източиш и хидравличната течност. Той волана ще се върти пак само по-трудно?
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:45 pm |
|
|
|
alexmitev
|
|
Течността източих, понеже правих основен ремонт на двигателя и не ми е оставало време да я върна, а и не съм сигурен дали пак няма да се налага нещо да се вади двигателят (все пак при Субару, това е рутинна операция за "добро утро"!), така че не бързам да я връщам. А за хидравликата си познал - и с нея има проблеми и воланът се върти достатъчно трудно и С хидр. течност.
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 4:54 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Източи и маслото и антифриза и я вдигай на трупчета  .Това е в кръга на шегата колега,обаче в няколко поредни поста(и в друга тема мисля) споменаваш,че имаш проблеми и явно не си доволен от колата(поне аз така усещам).Като я купува не я ли гледахте...,на карти ли я спечели или от пакетче пуканки.Това с ваденето на двигателя за "добро утро" е меко казано несериозно.Другия вариант е (може би най-вероятен и типично български) е да си взел колата"за без пари" и сега да береш "плодовете" в следствие на това.Колата ти явно има проблем(не един може би) и явно си афектиран от това...решението е доста просто-или я продаваш,или я отремонтираш(качествено,при къдърни майстори) и си я караш със здраве.Успех  .
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 5:36 pm |
|
|
|
alexmitev
|
DDD написа: Колата ти явно има проблем(не един може би) и явно си афектиран от това...решението е доста просто-или я продаваш,или я отремонтираш(качествено,при къдърни майстори) и си я караш със здраве.Успех  . Мислил съм ги тия варианти и се бях спрял на варианта с ремонта, но проблемите нямат край поне засега. Кажи ми къде и в коя държава са тия кадърни майстори и отивам веднага при тях 
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 5:42 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Май, май и майсторите са те отрязали, а?
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 5:50 pm |
|
|
|
petko 69
|
|
Заповядай в Пловдив при Павлин ,аз лично ще ти съдействам да те приеме веднага.Звънни един тел.и не бързай да се отчайваш Субару е много готина кола ,но просто не си попаднал на майстор.
|
|
|
|
| Сря Ное 12, 2014 6:46 pm |
|
|
|
Greg4o
|
petko 69 написа: Субару е много готина кола ,но просто не си попаднал на майстор. Но не е за всеки. Явно колегата я е купил разчитайки на пословичната надеждност, на което се е радвал предишния собственик(ци). Ще отненме време да се стегне,но и нерви. и Много четене. Наистина си наемри човек,който поразбира от марката ,за да не правиш повече ремонти(основни) и да си напълниш фреон. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2014 9:04 am |
|
|
|
alexmitev
|

deadman написа: Любопитно ми е на 3 литровия мотор каква е разликата в разхода при климатроник на автоматичен режим (компресора работи само, когато има нужда от него т. е. рядко през зимата) и с изпотени стъкла и изключен компресор? Дали има един литър разлика в горивото?
В ръководството, което е изпратил BAlexandrov, попаднах на следното: Цитат: To improve acceleration and gas mileage, the air conditioner com- pressor is designed to temporarily shut off during air conditioner op- eration whenever the accelerator is fully depressed such as during rapid accerelation or when driving on a steep upgrade. Така че може би не харчи толкова пренебрежимо малко  Пробвах с автоматичния режим, но винаги духа само надолу, дори да го оставя да работи половин час. На всички Субарута ли е така? (тук имам съмнения, че нещо е било преработвано от стария собственик, който е бил с един крак) Което отново означава, че най-малкото трябва да сменя режима и да не ми вкарва бензина отвън, както и да е. Пробвах и режим на сушене на предното стъкло, работи отлично и без климатик, може би една идея по-бавно 
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2014 6:17 pm |
|
|
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|

Без да ми се сърдиш, искам да ти дам един съвет - опитай да се приспособиш към колата, без да търсиш вина в особеностите й, та чак да оставяш вратичка за неволно ПТП докато се бориш с бутоните. Не виждам особена логика да сравняваш как е било преди с другата ти кола, защото работата става малко - кой ми яде от купичката и кой ми спа в леглото. Продай я щом не ти допада и се вземи друга, която няма този проблем. Успех в това въпросната нова да няма нещо друго, което да те дразни.
В първият си пост си написал в стъпки процедурата, през която минаваш, за да ти духа еди си как, еди си къде. Аз правя същото, но дори не съм се замислял над този факт. Не използвам автоматичен режим, не мога да ти кажа дали духа само долу в краката. Жена ми има Голф, борбата с климатроника е аналогична. Преди имах кола с климатик - пак не беше цвете - пускайки обдухване на челното стъкло, винаги се пускаше и климатика, независимо дали съм го включил или не. В крайна сметка не карам кола от 2 лета и зная как трябва да постъпвам като боря конденз, като избягвам миризми в купето и т.н. Ако пък не ти харесва да ти мирише на изгорели газове от другите коли, вземи си филтър за купето с активен въглен. Само не ми казвай, че защото цената му е х2 не би го сторил.
Климатроникът в Субаруто ми работи страхотно, намирам системата за много възпитана и прецизна, предвид което съм доволен. Това че трябва да спазвам някаква последователност или да си отклонявам вниманието от пътя, за да направя нещо си, не ми пречи. Да не говорим, че все още докато превключвам скоростите на автоматика, зяпам лоста като първолак.
И да - на автоматичен режим компресора все пак се включва, по-скоро често. Това води неминуемо до увеличен разход предвид увеличения товар върху коляновия вал. Колко е точно, едва ли някой може да го измери. Със сигурност обаче климатикът не е само за ползване лятото, така че при първа възможност си върни фреона и маслото в системата, и от дъжд на вятър го пускай, както са те посъветвали вече.
|
|
5
|
|
| Пет Ное 14, 2014 7:11 pm |
|
|
|
julien 55
Регистриран на: Пон Мар 18, 2013 3:16 pm Постове: 10 Местоположение: sofia
Автомобил: Subaru Outback H6 2001
Телефон: 0887502588
Рейтинг: 0
|
|
Споделям мнението на колегата martin 7937 ! И аз отначало си мислих, че ще се справя лесно,но резултатът беше хаотично натискане на бутони и безсмислено очакване нещо да се случил. Та след първо четене установих , че има и икономичен режим , а след второто - че дисплея може да свети и по-ярко през деня при включени фарове.Та-четене му е майката.Относно разхода при включен климатроник - по мои наблюдения е с около 1%-1.5% отгоре ,а иначе цялата минала зима карах с незаредена с фреон система.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2014 10:00 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |