Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
проблем в охладителната система
| Автор |
Съобщение |
|
sonik
Автомобил: subaru justy g3x
Рейтинг: 0
|
|
Колата е Subaru Jasty G3X 2004 г. Когато колата е в движение след, като се стопли малкия кръг се включва перката на радиатора и се върти до като не изгася двигателя на колата. Същевременно радиатора е студен. Но когато колата работи на място стопля малкия кръг , отваря се термостата , включва се перката и след това се изключва. Ходих по сервизи , смених термостата , датчика за температурата , промивах радиатора , но положението е същото . Моля за вашето съдействие , съвети и помощ!!!
|
|
|
|
| Съб Ное 15, 2014 4:16 pm |
|
|
|
ibex
Автомобил: Outback B12, 2.5, AT, 1999
Рейтинг: 118  
|
|
Колата има ли климатик? Не съм много наясно как е при Субарутата, но имам и една Корса, при която перката се включва, когато реши и после чак като загася. При нея проблемът е в пресостата на климатика. Перката се включва и когата налягането на фреона се повиши, с цел да охлажда фреона в радиатора, който е пред водния. Докато върти перката и радиаторът е студен, откачи буксата на пресостата. Ако перката спре, значи е от него. Дано съм бил полезен.
|
|
|
|
| Съб Ное 15, 2014 8:12 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Колега, това на практика си е Suzuki - в техния форум може да получиш повече информация, ако някой е срещал проблема.
|
|
|
|
| Съб Ное 15, 2014 8:58 pm |
|
|
|
jovanni
Регистриран на: Вто Юли 15, 2008 9:30 pm Постове: 753 Местоположение: Асеновград
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51 
|
sonik написа: Когато колата е в движение след, като се стопли малкия кръг се ...........................Но когато колата работи на място стопля малкия кръг , ...................................!!! Колега, малко ти е неразбираемо обяснението, това в второто "малкия кръг", предполагам е големия...... та според писанията ти, проблема ти е във водната помпа. Успех
_________________ Джованни Тач Обслужване и поддръжка Текущи и основни ремонти Монтаж на ГИ Иван Костадинов 0899366111
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 9:57 am |
|
|
|
hurtshunter
Автомобил: Legacy 2.5 2000Г
Рейтинг: 16
|
jovanni написа: sonik написа: Когато колата е в движение след, като се стопли малкия кръг се ...........................Но когато колата работи на място стопля малкия кръг , ...................................!!! Колега, малко ти е неразбираемо обяснението, това в второто "малкия кръг", предполагам е големия...... та според писанията ти, проблема ти е във водната помпа. Успех Колега кое те навежда за мисълта/че е водна помпа...тя или работи или не работи..ако е водна помпа няма ли да вдига постоянно температура особенно в града.Не съм на ти с автомобилните двигатели..още повече наскоро си закупих субару,даже и аз имам подобен проблем,тема пусната и там също някой колега спомена че може да е водна помпа:) Поздрави:)
_________________ http://bubukabg.com/
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 10:47 am |
|
|
|
Nikolov
Регистриран на: Съб Окт 27, 2012 9:05 pm Постове: 130 Местоположение: Ямбол
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337       
|
Един образователен филм на руски език за мазилната и охладителната (след 15:45мин.) уредба на автомобилите. Доста е старичък, но абстрахирайки се от "подробностите на околния пейзаж" (марките автомобили), има основни принципи в него, които се използват и досега. http://www.youtube.com/watch?v=vnu5eNecLZU
_________________ „Със себе си съм имал повече проблеми, отколкото с всеки друг човек.” (Дуайт Муди) Когато си измия колата, върви по-тихо и вози по-меко.
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 10:48 am |
|
|
|
hurtshunter
|
Колега аз имам същият проблем ако може така да се нарече.Незнам как мога да бъда полезен защото ти си направил всичко необходимо..а колата ако е на газ вече там може да играе роля и изпарителя...дано се реши проблемът ти ще следя с интерес темата 
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 10:49 am |
|
|
|
Nikolov
Регистриран на: Съб Окт 27, 2012 9:05 pm Постове: 130 Местоположение: Ямбол
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337       
|

За по-любознателните,с малки съкращения от http://interquadro.24subaru.ru/: СИСТЕМА ЗА ЦИРКУЛАЦИЯ НА ОХЛАДИТЕЛНАТА ТЕЧНОСТ ПРИ АТМОСФЕРНИ ДВИГАТЕЛИ (БЕЗ ТУРБОКОМПРЕСОР) Всичките модели, разглеждани в настоящото Ръководство за автомобили са оборудвани с работеща при свръхналягане система за охлаждане на двигателя с термостатическо управление на циркулацията на работната течност. Водната помпа е от центробежен тип и е закрепена на левия полублок на двигателя и осигурява препомпване на охлаждащата течност през охладителния тракт на последния. Приводът (привеждането в работа) на водната помпа се осъществява от колянния вал откъм тилната (обратната) страна на газоразпределителния ремък. На моделите без турбокомпресор, от момента на стартирането на двигателя, системата за охлаждане преминава през три режима на функциониране: -В първия етап, докато температурата на охлаждащата течност не се е вдигнала над 76°С, тя циркулира по малкия кръг от работния контура, от който е изключен радиатора; - При температура 76 ÷ 80 °С термостатът се отваря и в контура на циркулация се включва радиатора; - При достигане температура на охлаждащата течност 95 °С сработва термочувствителния датчик-изключвател, обезпечаващ сработването на вентилатора на системата за охлаждане, нагнетявания допълнителен въздушен поток от който в значителна степен повишава ефективността на функциониране на топлообменника на радиатора. При моделите с турбокомпресор, при спиране на двигателя, след негова работа на високи обороти, образуваната в охладителната „риза“ на турбокомпресора пара се изпуска в разширителното казанче, където произтича нейната кондензация и връщане в работния тракт на системата за охлаждане чрез разширителното казанче. Термостатът е вграден във входящата тръба на водната помпа и контролира работната температура на двигателя в процеса на неговото разгряване. В първите минути след стартирането на студения двигател, термостатът остава затворен, предотвратявайки по този начин циркулацията на охлаждаща течност през радиатора. В процеса на приближаване на температурата на двигателя към нормалните работни стойност, клапанът на термостата постепенно се отваря, подключвайки към контура на охлаждане радиатора, обезпечаващ максимална интензивност на топлоотвеждане от страна на работното тяло (охлаждащата течност). Системата за охлаждане има херметична конструкция и е плътно затворена с капачката на радиатора, способна да издържа на определено свръхналягане, което обезпечава повишение на точката на кипене на охлаждащата течност и съответно ефективността на топлоотвеждането през радиатора. При превишаване на вътрешното налягане в системата над определена стойност, подпружиннната „плочка“ на предпазния клапан, монтиран в капачката на радиатора, се повдига, осигурявайки протичане на излишъка от охлаждащата течност по съединителната (преливна) тръбичка в разширителното казанче. В процеса на изстиване на системата, течността автоматично се връща от казанчето в радиатора. В посочената по-долу интернет-страница има и схеми за циркулацията на охлаждащата течност, пък и доста други нещица. Преводът мой. Източник: http://interquadro.24subaru.ru/
_________________ „Със себе си съм имал повече проблеми, отколкото с всеки друг човек.” (Дуайт Муди) Когато си измия колата, върви по-тихо и вози по-меко.
|
|
5
|
|
| Нед Ное 16, 2014 1:43 pm |
|
|
|
sonik
|

Колеги , много съм ви благодарен , че се включихте в темата с моя проблем . Искам да допълня : В Сливен и Стара Загора няма сервизи на Subaru, ходих в сервиз на Suzuki В Ст. Загора и от там не можаха да ми помогнат защото колата не е Suzuki . Трябва да споделя също , че колата закупих през миналото лято и тогава си работеше нормално . Направи ми впечатление , когато температурите паднаха , че перката на вентилатора се върти постоянно. Тогава майсторите ме накараха да сменя термостата , но ефекта беше нулев . И се започна едно ходене по сервизи , но без да има резултат. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Топлинния датчик за включване на перката се намира на двигателя. При студен двигател и като запаля колата и колата остане да работи на място , малкия кръг се стопля . След това отваря термостата , който е на големия кръг. После се включва перката , работи определено време и се изключва. Всичко е ОК , но в движение когато малкия кръг се стопли перката се включва и работи докато не изгася двигателя на колата , а радиатора в същото време е студен - т.е. термостата не е отворил.Предупредиха ме , че перката в един момент от постоянното въртене ще блокира. Проблема няма връзка с климатика - поне така ми казаха от сервиза. Очаквам някой от вас да е имал същия проблем или да знае нещо по въпроса.
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 6:57 pm |
|
|
|
hurtshunter
|

sonik написа: :)Колеги , много съм ви благодарен , че се включихте в темата с моя проблем . Искам да допълня : В Сливен и Стара Загора няма сервизи на Subaru, ходих в сервиз на Suzuki В Ст. Загора и от там не можаха да ми помогнат защото колата не е Suzuki . Трябва да споделя също , че колата закупих през миналото лято и тогава си работеше нормално . Направи ми впечатление , когато температурите паднаха , че перката на вентилатора се върти постоянно. Тогава майсторите ме накараха да сменя термостата , но ефекта беше нулев . И се започна едно ходене по сервизи , но без да има резултат. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Топлинния датчик за включване на перката се намира на двигателя. При студен двигател и като запаля колата и колата остане да работи на място , малкия кръг се стопля . След това отваря термостата , който е на големия кръг. После се включва перката , работи определено време и се изключва. Всичко е ОК , но в движение когато малкия кръг се стопли перката се включва и работи докато не изгася двигателя на колата , а радиатора в същото време е студен - т.е. термостата не е отворил.Предупредиха ме , че перката в един момент от постоянното въртене ще блокира. Проблема няма връзка с климатика - поне така ми казаха от сервиза. Очаквам някой от вас да е имал същия проблем или да знае нещо по въпроса. Колега ето ти и моята тема мисля че ще помогне... viewtopic.php?f=4&t=17755ако намериш решение пише..аз поне за мен мисля че нямам проблем вече а се притесних защото наистина често се включваше перката но в твоя случай е по различно.Казваш че си сменил датчика за температурата на водата,термостат..а не каза имаш ли газ...провери ли си изпарителя евентуално ако имаш такъв? Вдига ли температура колата над нормалното? усоех!!!
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 9:21 pm |
|
|
|
jovanni
Регистриран на: Вто Юли 15, 2008 9:30 pm Постове: 753 Местоположение: Асеновград
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51 
|
Турбината превърта в оста и от там се получава недостиг на водоток(каквото и да значи....  ), Та тези двете са от различни сплави и връзката между тях е термична(турбината е набита към оста на топло). Да, помпата може да си работи нормално до един момент, след което най-вероятно поради фабричен дефект на едно от двете(неточност в калибровката на Ф-тата) се получава това превъртане и оттук нататък, при натоварване на мотора / респективно помпата се проявяват тези симптоми. Поздрави
_________________ Джованни Тач Обслужване и поддръжка Текущи и основни ремонти Монтаж на ГИ Иван Костадинов 0899366111
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 10:57 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Дали включването на вентилаторите не е свързано с ЕКУ-то,и там да се получава грешката.Защото по обяснениятя -термостата -работи. - термодатчика -работи. - помпата....хм-в движение- термодатчика работи ,термостата не отваря,двигателя не загрява над нормалното (?),значи и тя работи остава някаква мистериозна връзка датчик -ЕКУ... така си мисля аз ,а може и да греша.... 
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 11:12 pm |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
mitashki35 написа: Дали включването на вентилаторите не е свързано с ЕКУ-то,и там да се получава грешката.Защото по обяснениятя -термостата -работи. - термодатчика -работи. - помпата....хм-в движение- термодатчика работи ,термостата не отваря,двигателя не загрява над нормалното (?),значи и тя работи остава някаква мистериозна връзка датчик -ЕКУ... така си мисля аз ,а може и да греша....  Ако си прав трябва температурата да стои на оптималната и да не мърда дори и при голямо натоварване например юркане по планински път все едно дива мечка те гони но тогава радиатора поне малко ще загрее.
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 11:11 am |
|
|
|
Valio
|
sonik написа: --------------------------------------------------------------------------------- Проблема няма връзка с климатика - поне така ми казаха от сервиза. Очаквам някой от вас да е имал същия проблем или да знае нещо по въпроса. Здравей колега,връзка между климатика и перките има..Имам едно Венто,на което когато му скимне пускаше вентилатора,напълно студено при запалване тръгва и вентилатора...,е побърках се откачах всички видове датчици,и нищо,накрая прочетох за такъв проблем в нета,че датчика за повишено налягане на климатика може да се е..ва,та като го откачих и перките спряха.. Той трябва да се намира на филтъра на климатика,като тръгне вентилатора ,без да гасиш колата, може да го разкачиш и ще се разбере дали е от него,това може да го повториш и с останалите датчици... 
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 4:31 pm |
|
|
|
sonik
|
|
Колата не загрява над нормалното , даже и при големи натоварвания . Сменил съм също капачката на радиатора и антифриза. Това с изключването на буксите го правихме още преди но нямаше ефект. Колата е на газ , но този проблем го имаше още преди да сложа газова уредба. Казаха ми че не може да е от водната помпа , защото ако не циркулира водата , колата ще загрява. Ако има връзка с компютъра защо тогава го прави само в единия случай? В това състояние съм навъртял 20000 км , но дали перката няма да блокира след като се върти постоянно , ако продължа да я карам така?
|
|
|
|
| Чет Ное 20, 2014 8:56 pm |
|
|
|
hurtshunter
|
sonik написа: Колата не загрява над нормалното , даже и при големи натоварвания . Сменил съм също капачката на радиатора и антифриза. Това с изключването на буксите го правихме още преди но нямаше ефект. Колата е на газ , но този проблем го имаше още преди да сложа газова уредба. Казаха ми че не може да е от водната помпа , защото ако не циркулира водата , колата ще загрява. Ако има връзка с компютъра защо тогава го прави само в единия случай? В това състояние съм навъртял 20000 км , но дали перката няма да блокира след като се върти постоянно , ако продължа да я карам така? при мен се включва по-често но не постоянно,а ти колега твърдиш,че е постоянно...незнам ебаси колата и аз в чудо се видях и нема решение..просто вече не се вслушвам в перката(тя и без това работи много тихо) но при мен се включва пак повтарям за около 20-30 сек на кратки интервали. Дано намериш решение по-скоро да узелиш на майстор и да споделиш 
|
|
|
|
| Пет Ное 21, 2014 3:27 pm |
|
|
|
slavckc
Регистриран на: Съб Апр 05, 2014 3:34 pm Постове: 176 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122  
|
Колега sonik, Не знам как е при твоя двигател, но аз имам един автомобил, при който като махна буксата на датчика за температура и компютъра автоматично включва вентилаторите (авариен режим). Имах и аз такава случка - навън -20 градуса, а вентилаторите работят. Оказа се слаба връзка в една голяма букса. Случайно я открих, докато и аз се ровех да търся причината за включването на вентилаторите без причина. Този ефект го има само на моделите с климатик. Просто като идея, да провериш и това. Успех 
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 8:10 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|