Причините са 2 или може би повече.
Първо - смазания болт върви плавно при стягане. Не се получава скърцане от прекомерното контактно напрежение. Няма го онова "подскачане" при затягане което спомага за по-голяма точност на момента.
Второ - смазаните резби имат по-малко триене в резултат на което отново имаме по-точен момент на затягане.
Ето едно супер видео направено от профешанъл субару механик
https://www.youtube.com/watch?v=ddFsFfiyOvg където показва и обяснява как се монтират глави. Обяснва и за процедурата на стягане на болтовете и т.н. Това което ми направи впечатление е че някой от моментите които той казва се различават от това което аз съм виждал в менюалите. Както се вижда и при него някой от болтовете взеха да скърцат независимо че ги е смазал. Според мен това е защото ползва моторно масло което е с нисък вискозитет. Затова аз ползвам диференциално масло 80в-90, потапям резбата на болта и главата му в маслото, после следва завиване и стягане. Някой може би ще каже "Ама това диф. масло ще иде в мотора, не е ли лошо?" Реално количеството е много малко, няма и 20-30г, така че не мисля че е проблем. При последваща смяна на масло на двигателя няма да остане нищо. Но болтовете при затягане не проскърцват въобще, въртят се гладко без насичане до определения момент по спецификация.