Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Субару за първа кола 
Автор Съобщение

Постове: 6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Сега направо като отида да вида колите ще ги пробвам
Благодарение на вас няма да се прецакам ;)
Също ако мога да попитам легаси дали става или не?

Чет Яну 01, 2015 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 144
Автомобил: Impreza 94, Forester 2.5 XT 6MT
Телефон: 0898865927
Рейтинг: 126
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Става ама не знам дали може да се вмести в бюджета ти :pardon:

Пет Яну 02, 2015 12:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Легаси 1-ва генерация 89-94. За следващата генерация 94-98 ще бъде или нов внос или малко амортезиранко, сиреч по твои думи "не става".
Ти четеш ли изобщо какво ти се отговаря в темата?
Първоначално ако я вземеш запазена ще ти изглежда ето така:

Прикачени файлове:
92-94 legacy sdn.jpg
92-94 legacy sdn.jpg [ 60.66 KiB | Прегледано 784 пъти ]

Пет Яну 02, 2015 12:33 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като ако си маниак след време може да я направиш дори и така...

Прикачени файлове:
CobbOpenHouse.jpg
CobbOpenHouse.jpg [ 102.32 KiB | Прегледано 784 пъти ]

Пет Яну 02, 2015 12:34 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Малко ме съмнява да намери толкова запазена първа генерация. :)

Пет Яну 02, 2015 2:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 96
Телефон: 0884522179
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ей такова Legacy като за това което говорите има "kamus11", брутално запазено, поне по снимките си личи.
Ама хич не знам, как ще го навиеш да го продаде.
Темата му е в раздел "Legacy" и "След 12 години пак на Subaru".

Пет Яну 02, 2015 9:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
MartoAl написа:
Малко ме съмнява да намери толкова запазена първа генерация. :)

Т.е. искаш да кажеш, че втора генерация Легаси е по - евтино от първа така ли ?
Дай конкретен пример и се обоснови, в противен случай ще сметна мнението ти за flood и трупане на мнения.

Пет Яну 02, 2015 11:59 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Не си ме разбрал. Имах предвид че Легасито което си сложил на първата снимка е като от магазина и не знам дали за 2000 лв. може да намери толкова запазена кола. За Легаси 2-ра ген. въобще не споменавам никъде. ;) Добавям и обява на Легаси 1-ва ген за близо 2000 лв., за да видите за какво говоря:
http://www.cars.bg/c872450 :)
Поздрави и без лоши чувства :)

Пет Яну 02, 2015 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 353
Автомобил: Субару Легаси 2,2 1996; Аутбек 2,5
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз бях в подобна ситуация. След големи мъки и перипетии, нямащи нищо общо със самото шофиране и след 9 месеца протакане взех изпитите, а след 11 месеца от началото на курса взех и книжката... Смятах да взема таратайка, на която да се уча, а по-натам нещо по-здраво, но времето мина и се метнах на едно легаси.
Автоматикът е за предпочитане, казвам го от пресен личен опит. В началото карах с един комшия, роден за инструктор (след като бях взел книжката вече, ама бая време не бях карал), и си беше шок. После като карах сам си беше 3 пъти повече шок. Нещата, които се следят, са твърде много и начинаещият рискува да катастрофира, дори и да шофира бавно и правилно, има много дебили, които засичат, малоумни пешеходци, кофи за боклук насред пътя, непознаване на пътя и съответно зор с пристрояването в правилната летна преди завоя - че по-натам не те пуска никой, свирят, засичат, не се вижда добре и т.н. С тая ръчка можеш да си ръчкаш из кварталчето, но, честно казано, за самостоятелно каране из града ще се съберат в повечко неща.
Гледай да е със серво, много помага, а джъстито май няма такова!
Трето, можеш да си вземеш и ръждясала бракма, която да е евтинка и не много мощна, въпросът е да те издържи годинка-две, после ще му мислиш, тъй мисля аз. Иначе да събираш пари за нещо по-така, не се знае кога ще ги събереш и на какъв чеп за зеле ще попаднеш. Моята я взех за 1600, с малко над 800 я пооправихме и то главно странични неща - гуми, огледало, газова, климатик, соленоид. Има още да се прави, ама върви. И то върви леко и приятно, с голфовете, на които се учех, беше голяма мъка. Да се научиш да ръчкаш скоростния лост и да натискаш съединителя още не значи, че ще се оправяш в движението.
Парадоксалното е, че легаситата се намират на по-евтини цени май, защото горят яко... Но то е въпрос на конкретен случай.
От частно лице е по-добре, защото спестяваш пари за регистрации, акумулатор :-~ и не е киснала по паркингите с години. Намери първо сервиз или майстор, който да дойде с теб. Ако не намериш майстор (дет разбира от субару), закарваш я или я качваш на репатрак и я карат в сервиза. Може да излезе по-евтино, отколкото да купиш на "сляпа баба".
Въпреки че исках Форестър, Легасито се оказа по-подходящо за главната цел, та просто уцелих десятката, при всичките проблеми.

Пет Яну 02, 2015 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
До колкото разбрах според твоето мнение е по добре легаси докато не се науча като хората и тогава импреза. Защото е по евтино и по удобно.

Пет Яну 02, 2015 10:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 353
Автомобил: Субару Легаси 2,2 1996; Аутбек 2,5
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Зависи какво намериш. Ако намериш по-стара импреса на добра цена и е автоматик и не е скапана, защо не. В крайна сметка парите и качеството на колата ще определят кой модел и дали автоматик или не. Но при равни други условия, твърдо автоматик бих препоръчал за начинаещ поне. Но импресите всичките по-евтинки са с ръчни, поне в софийските обяви.
Легасито гори много. Големите и яко харчещи коли от всички марки май са по-евтини от по-малките :D
Въпросът ще се реши сам, според мен, като почнеш да ги оглеждаш.
Сега бих си взел една евтина импреса като втора кола, защото много ми се кара, а ще гори по-малко и ако се намери с по-малко коне, данъкът също ще е по-нисък.

Пет Яну 02, 2015 11:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Само едно Легаси 1 ген има в момента бял седан с 2.2 мотор. Рядко изпадат автомати така е.

Пет Яну 02, 2015 11:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С риск да ме низвергнат, за първа кола Хонда Сивик 6 ген. ,много послушна колица,завива, спира ,позиция на седене -добра.Като се научиш на нея: некст левъл Субару ,ръчна .Автомата- после . :good:

Съб Яну 03, 2015 2:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
И според мен Субару не е много добър избор за първа кола. За малко пари лесно може да се попадне на проблемна кола, заради което често да си без кола и пари, и накрая генерално да намразиш марката. Хонда Сивик/Акорд е добър избор в този случай и има доста оферти.

Ако все пак решиш да е Субару, във форума колега продава червена Импреза комби със 2.2 мотор и турбина, за малко над бюджета ти, но с тази кола има опасност никога да не погледнеш друга марка :cool:
Хубаво нещо е автоматика, но чак да се препоръчва за първа кола не съм съгласен. Научи се да караш с ръчна кутия, с автомата много лесно се привиква после, обратното е тегаво. Не сме с преобладаващи автоматици по улиците, веднъж ще се наложи да караш с ръчка и ще се видиш в чудо. Двигателните и шофьорски навици за управление на кола се придобиват с каране, т.е. каране му е майката.

Поздрави!

Съб Яну 03, 2015 10:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 674
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,моето мнение е за Субару за първа кола,по сигурна е на пътя от акорди разни и хондички.Но според мен двойка ДВГ,малкия двигател си харчи като големия,разлика в данъка ще има,но по-старите модели са с по -малко коне,и няма да е много голям данъка,а и може да се провери колко ще е,и в форума има тема за разхода на гориво спрямо моделите и годините.
Поздрави на всички и ЧНГ- 2015 :hello:

Съб Яну 03, 2015 11:45 am
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
Хубаво сме Субару фенове, но нека виждаме по-далеко от върха на обувките. Субару Импреза или Легаси за около 2000 лв. си е рисковано начинание. Дори да се случи на технически здрава или здрава в по-голямата си част кола, остават ламарините. Идеята всъщност е, че Субару е технически сложен и скъп автомобил - то е боксерен двигател, двойно предаване, евентуално автоматици, въздушни окачвания, специфики за масла, разход и т.н. Просто има много повече неща, които могат да създадат проблеми. В същото време частите и ремонтите не са много евтини, даже на моменти са скъпи. За първи автомобил на човек с малки или никакви доходи може да скрои гаден номер.
Преди време исках да си купувам дизелови Пасатор Б5 или Алуди А4,А6 (и сега бих но смених избора на двигател и задвижване) и тогава мои познати с такива ми обясняваха, че трябват постоянно в наличност едни 1000-1500 лв. и готовност да ги набуташ ако се наложи. С моя скромен опит при Субару, спокойно мога да кажа, че си трябва постоянна наличност на поне 700-800 лв., за да нямаш паметник на 4 колела. Досега ми отидоха поне три пъти по толкова за непредвидени разходи - то не беше маншони, кабели, свещи, акумулатор, масло на скорости и диференциал, дискове, накладки, накладки на ръчната, вискомуфа, диагностики и т.н. Сега имам изтекъл заден амортисьор и щото карам едно 5к км така, май разбих и тампона, отделно имам омаслен тампон на единия преден носач и са заминали биелетите. Ако не бяха другите неща, вече щях да съм си оправил окачването, а не да изтръпвам по напречни неравности и при спиране, щото се люлея на ляво на дясно. Само правя уточнение, че колата ми не е нов внос, карана и що годе поддържана беше, доста пари е набил и предишния собственик. Също така за една бройка да се примиря, че ще се отваря мотора - имах бълбукане в казанчето и колата не изключваше перките. След смяна на водна помпа, пиньони на разпределителните валове, ангренажен ремък, термостат, термодатчик, няколко източвания и сума ти антифриз оправих режима на охлаждане, а бълбукането се оказа запушен воден маркуч към турбото със завираща вода в него и постоянно гълтащ въздух изпарител, щото беше най-високата точка в цялата система. Отделно ядове с ГИ, щото и там беше мижи да те лажим. Не съм имал ядове с кутията, та чак почвам да се притеснявам от време на време.
В това отношение Хондата е доказано по-проста, здрава и евтина. Мой колега има ЦРВ от 1998 год. с обикновена газ и специално тази Хонда определено е дърво във всяко отношение сравнено със Форестъра, обаче я взе регистрирана и газифицирана и за година и половина е дал под 1000 лв. в това число две нови зимни гуми. Аз за 8 месеца, след смяната на амовете, ще мина 6000 лв., почти двойно на цената, за която я купих. И доста глезотии съм накупил, но не са повече от 1500 лв. сумарно, та пак сумата остава доволна. Да речем, че съм случил на кофти бройка, но също съм сигурен, че доста хора от форума могат да изреват за подобни суми.
Ако сравняваме Хонда Акорд от 93-97 год. 1.8/2.0 и някоя Импреза 1.8/2.0 не съм съгласен, че Субару-то е по-сигурно и комфортно, точно тези Ходни са брутално дълги, стабилни и масивни, пасивната сигурност също им е на ниво. Наскоро карах една такава 1.8 и като впечатление остава, че двигателя е доста добър и достатъчен, стои много мазно на пътя и се управлява по-директно от Форестъра. Сивика също е много кола за малко пари, въобще не е за подценяване.

Дано не съм погрешно разбран - бих и ще си карам с удоволствие Форко, не само защото е "вечно мой" - създава усещания за възможности, сигурност, специфичност и ексцентричност, което остава докато се кара. Въпреки това нека виждаме какво става и наоколо, не пречи и няма да навреди.

Поздрави!
 13

Съб Яну 03, 2015 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
askeless, всичко това е така и не е така ... :D
Аз лично деля водачите и респективно автомобилните собственици на две категории/крайности:

1. Манияк тип "Защо духалките ми не са идеално подредени???", "Който си е играл с климатроника да му изсъхнат ... квото там може да му изсъхне!!!!", "Като запаля ДВГ защо имам едно такова подозрително притреперване във волана след като загрее?!?", "Защо в скоростния интервал 120-130км/ч нещо ми притриса волана?", "Преди 5 дни чух едно подозрително чукане отзад вляво и от тогава се въртя в леглото докато заспивам!", "На предна дясна врата ми е издран лака под дръжката и като отключвам колата се старая да не гледам там!!!", "Това масло щом не е пълна синтетика си го завр*ете там дето слънце не огрява" и т.н. - всички шофьори, които по един или друг начин макар и малко се определеят като този тип собственици винаги ще намират къде да "наливат" и всеки автомобил "втора ръка" в края се оказва с добавена стойност Х2 и повече от първоначално платените пари.

2. Непукист тип "Абе ще я карам докато изпрегне и със спестените от обслужване пари ще взема друга", "Я, нещо подскачам при 50км/ч, сигурно е от различните гуми", "Хахахаха, тия отзад сигурно няма да могат да дишат още едно известно време заради тоя ТЕЦ, дето го карам", "Я, не знаех, че в това казанче може да бълбука толкова яко тая .... странна вода", "Тая година ще станат 3 години откакто взех дръгела, ще го поглезя като му изпера въздушния филтър, че му е ред и му се полага", "Хм, дали не е по-добре въздушния филтър да изчака още 1 година и да видя дали за тия 3 години не е време вече за доливане на масло" и т.н. - този тип хорица карат, карат, карат, карат и продължават да карат с ясното съзнание, че пари за автомобил се дават само веднъж, при покупката му и нищо друго не е в състояние да ги извади от паралелната вселена.

Та в тоя ред на мисли всеки един собственик на автомобил от втория тип ще кара всичко, което е на 4 колела без да отдава каквото и да е значение на тая непозната дума "обслужване", без да се втелясва излишно от факта, че нещо тропа от 1 година или пък че автомобила му сам завива, както и ще има за закон, че всички пари за един автомобил освен тези за покупката и горивото са недопустим и излишен разход.
Обикновено начинаещите шофьори без финансови възможности клонят повече към втория тип, съответно това и е една идеална възможност да се сблъскат с неволите на всички останали собственици, а дали и как ще реагират е строго индивидуално, за това си мисля, че каквато и марка да избере начинаещ колега-шофьор е важно как ще подходи при първия зор и да, ако целта е да вземе автомобил, който да ползва САМО за изграждане и усъвършенстване на шофьорските си умения за 1-2 години е почти без значение. Използвах "почти" защото все пак разликата между МТ и АТ е определяща за по-нататъшното му развитие като шофьор.
Ако обаче бъдещия Макинен вече е *облъчен от познати/приятели/роднини и знае, че да си непукист е толкова лошо, колкото не би искал с някой такъв да се сблъска на пътя, то тогава ще трябва да прецени добре финанси, да подходи с родителското тяло и/или съседа Данчо (механик в кварталния сервиз), да намери "нещо" със известна история и знайни повечето болежки (асконата на дядото от 5-тия етаж) и да скочи с двата крака.
Единствения коментар към начинаещия шофьор - каквото и да избереш (дай Боже евтино Скуби да намериш [-o< ), задължително с ръчна трансмисия да бъде войнишкото канче, защото това изгражда характера :good:
:beer:

*облъчен - вече има заложени знания и пристрастия от обкръжението му за марка/модел автомобил, има идея за понятието "периодично обслужване" и вече подозира, че автомобила не е каруца/лагерница

Съб Яну 03, 2015 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
srg написа:
Единствения коментар към начинаещия шофьор - каквото и да избереш (дай Боже евтино Скуби да намериш [-o< ), задължително с ръчна трансмисия да бъде войнишкото канче, защото това изгражда характера :good:

Тъй Тъй.....
Подкрепям колегата относно двата "типа" водачи, но с условието, че има много подтипове.

Ако сега бих избирал първа кола щеше да е голямо чудене. Моята първа е Пижо 106 1.1 60к.с.

Сега бих препоръчал малък седан с ръчни на гас. Тъй като сме Субару форум това трябва да е стара Импреза седан или Легаси седан с възможно най-малкия двигател. Задължително седан, а не комби или хечбек. Кара се докато не е за скрап и се купува нещо стабилно с история. Импрезата е една идея по-малка и бих препоръчал нея.

Не трябва да се издирява чак толкова за първа кола, дали ще е с този или онзи двигател и т.н. този имал там проблеми онзи другаде - все тая.

Просто търсиш малолитражен седан с ръчни и това е!

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Съб Яну 03, 2015 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 158
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Отговори с цитат
srg написа:

Изключително точно казано и абсолютно задължително за начинаещ, който иска да стане шофьор. АТ - като "порастне" :idea:

https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/

Съб Яну 03, 2015 10:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 85
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
Като става въпрос за кола 96-97г,добре е да се има предвид,че годините на колата са като кучешките - 1=7.Т.е. 5-годишна кола е като 35-годишен човек - в центъра на живота си.10-годишната колица е като 70-годишен младеж - няма какво да му е наред за дълго.

Нед Яну 04, 2015 9:56 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >