| Автор |
Съобщение |
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|
Имам нужда от малко разяснения по повод задните амортисьори на моят автомобил. Проверката на VIN номера показва следното: SUS N/S. Не ми е ясно какво стои зад абривиатурата N/S (SUS е ясно, че идва от suspension). Моите задни амортисьори са такива. От тази графика става ясно, че съм със Self Leveling амортисьори. В същото време на графиката има посочен и друг тип амортисьор, който очевадно не е само-регулиращ се. С изключение на самия амортисьор обаче излиза, че всички останали съставни части от задния макферсън са еднакви. Това означава ли, че ако някой ден задните ми амортисьори умрат (да не чува дявола..), бих могъл да ги сменя с такива, въпреки че в каталога на Kayaba Europe е посочено, че този PN е " for vehicles w/o ride height control"?
|
|
|
|
| Пет Ное 21, 2014 3:14 pm |
|
|
|
martin7937
|
SUS: NORMAL SUSPENSION (N/S) 
|
|
|
|
| Сря Ное 26, 2014 8:35 pm |
|
|
|
martin7937
|
Поредната порция чаркове. Много благодаря на Любо и Марин mimo13 за съдействието! Очаквам включване и от Gab_Co, с което се надявам поне за тази година да приключа с умишленото разоряване...
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Thermostat, Radiator cap, Crank seal, Spark plugs, Ignition cables, Valve cover gaskets, Head gaskets, Ex/Int gaskets, Valve stem seals, Brake pedal pad, Piston rings, O-Rings
20141127182344а.JPG [ 121.29 KiB | Прегледано 1285 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Ное 27, 2014 6:54 pm |
|
|
|
martin7937
|
|
Това се надявам да е финалната брънка от безумното ми начинание. Заради 2 течащи гарнитури на главите, докъде я докарах... В крайна сметка като ще е гарга, да е рошава. Дано като отворим мотора да няма изненади...
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Main bearings 5M8309H-STD (Rear thrust), Rod bearings 4B8296H-STD (52 mm crank journals)
20141201184835.jpg [ 84.26 KiB | Прегледано 1237 пъти ]
Коментар на файл: Main bearings 5M8309H-STD (Rear Thrust), Rod bearings 4B8296H-STD (52 mm crank journals)
20141201185328.jpg [ 120.49 KiB | Прегледано 1237 пъти ]
|
|
|
|
| Пон Дек 01, 2014 7:27 pm |
|
|
|
martin7937
|

Вече навъртях 100 км градско в София след отварянето на мотора. На този етап не откривам осезаема разлика спрямо преди, но все пак още се води, че мотора се разработва, предвид което не прекалявам с оборотите. А и съм с 10/40 пълна синтетика, която след около 4-500 км трябва да сменя. Шийките на коляновия вал, гърбиците на разпределителните валове и буталата бяха внимателно измерени, и за моя радост, макар да не съм очаквал нещо различно, са в норма съгласно посочените в менюъла допуски.
Доста време си играх с нивото на маслото в скоростната кутия. Първоначално на загрял мотор/кутия нивото беше под min на cold. По груби сметки - долял съм около 500 мл, след което изтеглих около 60-70 мл. В момента маслото е между min и max на hot, с лек превес към max. Което ме навежда на мисълта, че между min на cold и max на hot има разлика от (грубо) 4-500 мл. Като се постопли времето ще го премеря отново - имам съмнения, че навън е много студено и при първите по-топли дни кутията ще заработи на по-високи градуси, предвид което е възможно да надскоча леко max на hot. Най-много да трябва да изтегля още едни 50-60 мл.
Днес и една глупост успях да сътворя. Тъй като си почиствах преди месец стъпковия мотор (IACV) с карборатор клийнър (обилно..), след това разбрах, че е наистина стъпков мотор, а не соленоид. По принцип не е добра идея да се прекалява чак толкова много с почистването, защото все пак вътре в механизма, т.е. самото моторче, трябва да има някаква смазка. Та днес на демонтиран стъпков мотор, но вързан към инсталация и след няколко подавания на контакт се стигна до ситуация, при която буталото ми остана в ръката.. Още не ми е останало време да прегледам какво казва менюъла, но като цяло стъпковия мотор според мен не се саморегулира. Но пък подлежи на регулиране. В крайна сметка се овенчах с чек енджин лампа, която на 4то-5то палене изгасна. 100% съм си записал нещо в ЕКУ-то. Трябва да почета малко за този стъпков мотор и да преценя дали има нужда от някаква процедура. Ще трябва да си купя най-накрая и кабел за диагностика. Когато са пуснати фаровете и парното, заедно с CD-то, оборотите на празен ход, независимо позицията на скоростния лост, са 600, отчетени с аналоговата стрелка (т.е. на първата малка чертичка над голямата, която е за 500). Когато изключа консуматорите, оборотите леко се повишават. Повече ме интересува обаче не аналоговите показания на оборотомера, а оборотите, които отчита ЕКУ-то. Имам усещането, че при мен мотора работи много по-спокойно на обороти около 700, а не около 600. Въпреки че по менюъла стойностите са с голям толеранс - 700 +/- 100.
|
|
|
|
| Пет Яну 02, 2015 6:38 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Четох в някои ,(доста спорни ) теми , за разработването на двигателя изрази като:Push to the hell.....така ,че нямам редстава как се раработва двигател.....ама мисля повечко газ,май няма да е излишна..  Честита Нова година!
|
|
|
|
| Съб Яну 03, 2015 2:24 am |
|
|
|
martin7937
|

С ребилдите и разработването е малко деликатно - колкото хора има, толкова и мнения  На мен една купчина народ ми се чудеше как за течащи гарнитури вадя мотор, а на всичкото отгоре съм си подготвил основни/биелни лагери + сегменти и гумички на клапани. Явно всеки гледа на ситуацията според джоба си и възгледите си, а не според това кое е по-правилно. Не че има най-правилно решение де.. Същото и с разработването - има фанатици, които го правят със специално за целта масло. Други са на мнение, че трябва маслото да е повече от необходимото (т.е. ако са нужни 4 л, то поне 5, за да можел да се "къпе" двигателя). Трети тикат здраво минерални масла с ужасни вискозитети. А четвърти - слагат някакво масло и газ до дупка. В годините назад съм постъпвал единствено така, както и сега - около 500-1000 км се правят с едно масло - ако ще караш със синтетика след ребилда, съответно разработваш със синтетика и аналогично за другите видове масла. Относно вискозитета - една идея по-гъсто от това, с което възнамеряваш да караш по принцип. И най-важното - градски цикъл на шофиране - палене при различни температури и честота, шофиране с ниски до умерени обороти, но при постоянна смяна предавки, щадящо откъм натоварване, а след определен пробег - и една идея по-високи обороти. А не да се качиш на магистралата и газ 140 до морето с 1 пиш пауза.
|
|
|
|
| Съб Яну 03, 2015 9:51 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Тя на 140 е в стедни обороти, кво ги жалите толкова незнам.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Съб Яну 03, 2015 8:19 pm |
|
|
|
martin7937
|
За съжаление не откривам нищо полезно в менюълите свързано с IACV. Някой наясно ли е - има ли някаква конкретна процедура за регулиране на стъпковия мотор? Също така, има ли подобна тема за предното поколение Аутбек (II)?
|
|
|
|
| Нед Яну 04, 2015 12:23 pm |
|
|
|
martin7937
|
|
| Нед Яну 04, 2015 7:44 pm |
|
|
|
martin7937
|

Последните 3-4 дни се опитах да уточня някои дребни подробности около работата на двигателя (EJ251). Ето и резултатите, които по мое скромно мнение са доста задоволителни. След старателно ровене из менюъла (визирам конкретно този: http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... Manual.pdf), набелязах следните няколко по-съществени процедури: 1/ на страница 135 е поместена информация относно детонационния датчик (т.нар. knock sensor). Общо взето 2 важни неща, които при мен не бяха спазени - сила на стягане на сензора към блока, а също така и позициониране на самия датчик. При мен този сензор не записва грешка в компютъра и нямам причина да вярвам, че не функционира добре. Беше затегнат доста здраво, което въпреки втулката е възможно да е причина за напукване на корпуса. Другото е, че сочеше наникъде и беше с усукан кабел. Не виждам почти никаква връзка между позиционирането на датчика (че и чак измерено в градуси) и неговата работа. Въпреки това в менюъла пише must, а усилията да се коригира и затегне по спецификация са нищожни; 2/ вгледах се и в моторчето на оборотите за празен ход, (т.нар. IACV) или страница 142. Менюълът не казва кой знае колко, но всичко около демонтирането, почистването, смазването и настройването на този соленоид вече го коментирах в предния си пост; 3/ тъй като наскоро смених свещи и кабели, за да съм сигурен, че запалителната система е изрядна проверих и бобината (т.нар. ignition coil) - страница 484. Демонтирах я, за да я огледам за пукнатини, след това я монтирах и в тъмен гараж на работещ двигател проверих дали искри. След това напръсках с пулверизатор с вода. При мен нямаше искри, нито пукнатини. Накрая с мултицет проверих съпротивленията описани на стр. 485. От препоръчителни 12.8 кило ома (+/- 15%), при мен измерих 11.6, т.е. в норма. Другото измерване на крачетата на буксата е малко специфично, защото изисква сериозен уред, който може да измери <1 ом съпротивление. Най-доброто, до което се докопах измери доста колебливо 0.8 и при двата терминала, но така или иначе все пак някакво съпротивление. Което ми беше достатъчно, за да приема бобината за здрава; 4/ преди около месец почистих и сензорът за температура в кутията на филтъра, заедно с подмяната на въздушния филтър. Също така предвид ребилда на двигателя наскоро, почистих много добре както дросела (throttle body), така и целият всмукателен колектор. Тук общо взето няма смисъл да се спирам; 5/ най-голямата играчка падна със сензора за позиция на дроселовата клапа (т.нар. throttle position sensor - TPS), стр. 137. В менюъла процедурата е свързана с използването на Subaru Select Monitor, какъвто естествено нямам. Също така идеята да се боря да стигна до компютъра, за да меря данни от крачетата на буксата... FreeSSM при мен не работи - успявам да прочета компютъра на кутията (TCU), но не и на двигателя (ECU), което се оказа често срещано при EUDM моделите. Затова надълбоко с RomRaider, който пък се оказа доста приличен и прост софтуер. Оставяйки ключа на контакт, софтуера показа, че TPS-а е на позиция 0.42 волта. Редно е да бъде в диапазона 0.45 - 0.55, като в менюъла е възприета идеята да е 0.5 волта (в комбинация с 0% throttle opening angle). Моите болтове на TPS-a бяха мацнати с жълта боя, т.е. заводската настройка, която никой никога не е пипал. С разхлабване и леко повдигане на сензора, софтуера показа 0.5 волта (при 0%); 6/ Цялата история около RomRaider е много засукана и няма да задълбавам. Софтуерът е еднакво удобен и лесен за работа, стига да знаеш какво може и да си се сблъсквал с други подобни програми. След NIStune, този ми се стори малко като недодялана детска играчка, но важното е, че ми свърши работа. На стр. 23 са посочени оборотите, при които двигателят трябва да работи на празен ход (без консуматори) при изкл/вкл климатроник. При мен оборотите бяха съответно 630/800, това отчетено отново с RomRaider. Въпреки че подобни стойности са в норма, използвах едно от менютата на софтуера, което позволява промяна на тези данни. Единствено с промяна (увеличих с 2 стъпки, т.е. 50 оборота) на оборотите при изкл климатроник, постигнах съответно обороти 700/850, като колебанията са в рамките на до +/- 20 оборота, което за мен е повече от задоволително. Бонус удоволствието (което очаквах) - вибрацията при натисната спирачка и D на скоростния лост намаля значително. 7/ След като вече оборотите на празен ход бяха правилно регулирани, проверих и предварението (т.нар. timing). Снимката не е от моят автомобил, но индикатора изглежда така. При мен предварението беше между 13 и 14 градуса, изключително стабилно. Съгласно менюъла, стр. 24, показанията трябва да са 10 градуса +/- 10 градуса (малко големичък реверанс ми се струва). И тъй като съм над 10 градуса, за мен всичко направено до този момент означаваше, че си е заслужавало усилията. Има доста неща обаче, които все още не съм направил. Не очаквам изненади, но си заслужава да ги проверя, защото всичките са относително прости. Например - да си подменя PCV клапана, да си проверя вакуумните маркучи за течове, да демонтирам EGR-а за оглед и почистване. В менюъла има разписана интересна процедура, която също ще проверя - стр. 82 (проверка на СО в изгорелите газове). Също така не съм проверявал boost sensor-a и този изключително странен за мен Air Assist Injector Solenoid Valve, който намирам за безкрайна глупост и за малко вероятно да му има нещо, дори не очаквам и да е зацапан.
|
|
17
|
|
| Вто Яну 13, 2015 8:07 pm |
|
|
|
patko
|
|
С какъв скенер работиш? Ще стане ли ЕЛМ 327 и ROM RAIDER?
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 10:14 pm |
|
|
|
martin7937
|
Най-обикновен Vag-Com KKL 409.1, който си купих от OLX за 24 лв с доставката. Идва с малък диск с драйвери, които е задължително да се използват (при XP, мисля 7 го разпознава сам). Доколкото съм запознат, ELM327 (независимо дали е USB, Wi-Fi, Bluetooth) е идеален за програмки като Toruqe, които обаче ползват различен протокол от FreeSSM и RomRaider: например http://www.romraider.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=3519
|
|
|
|
| Пет Яну 16, 2015 7:02 am |
|
|
|
patko
|
|
Благодаря за информацията.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пет Яну 16, 2015 12:24 pm |
|
|
|
martin7937
|
Две препоръки от Justin Stobb свързани основно с хидравличната помпа, които вчера вкарах в употреба при мен: https://www.youtube.com/watch?v=1ifANBSb8DAhttps://www.youtube.com/watch?v=nQaamZp3a8kМеталният защитен капак при мен нямаше никакъв луфт и лесно го коригирах. Колкото до маркуча, въпреки годините и пробега, все още не е твърд като кокал и не мисля да го сменям. Единствено натегнах скобата с една идея. Четох, че много често се проявява и друг проблем, който при мен отсъства. Става на въпрос за едно свирукане идващо от помпата, съпроводено с балончета в съда за хидравлична течност. Типично е не само за Аутбек и Легаси, а също и за Импреза. Необходимо е да се подмени/ят О-пръстен/и под коляното за входяща хидравлична течност от съда към помпата (34488В). Това е схемата: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/pic ... 348_01.gif
|
|
7
|
|
| Вто Яну 20, 2015 10:43 am |
|
|
|
martin7937
|
|
| Пет Яну 23, 2015 5:24 pm |
|
|
|
suba4o
Автомобил: Outback '00 2,5 AT / Forester 2.0
Телефон: 897722554
Рейтинг: 75 
|
|
работи като бутона на VDC-то, т.е. няма позиция, но за да работи трябва да си пуснал габаритите или фаровете
|
|
|
|
| Пет Яну 23, 2015 5:28 pm |
|
|
|
martin7937
|
|
ОК, благодаря много. Явно при подмяната на подсветката съм прецакал механизма, защото при мен е на принципа ON/OFF, което е обратно на всеки един друг бутон от таблото. Ако се ориентирам правилно - стартирам двигателя, включвам халогените, гася двигателя, халогените се изключват автоматично. При следващото стартиране на двигателя трябва отново да ги включа?
|
|
|
|
| Пет Яну 23, 2015 5:42 pm |
|
|
|
suba4o
Автомобил: Outback '00 2,5 AT / Forester 2.0
Телефон: 897722554
Рейтинг: 75 
|
точно така....при палене пак трябва да ги пуснеш копчето за задния фар за мъгла е на принципа on/off....поне при мен 
|
|
|
|
| Пет Яну 23, 2015 5:46 pm |
|
|
|
martin7937