Отговори на тема
 аксиален лагер 
Автор Съобщение

Постове: 9
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Имам Импреза 2.0, 2008 година, 108 000 км. От известно време когато температурите паднат и колата е студена се чува скърцащ звук. До колкото четох това е най-вероятно аксиален лагер, защото като се натисне леко съединителя звука се променя, а когато съединителя се натисне до долу звука изчезва. Когато колата загрее звука изчезва. Обикновено при движение лагера не скърца, но тъй като днес беше особено студено скърцаше и докато колата се движи (след като загря добре вече всичко беше ОК и не се чуваше нищо).

Та въпросът ми е - колко време мога да изкарам така преди да се наложи да сменям съединител и ако се счупи лагера може ли да нанесе някакви щети на други компоненти освен по съединителя (примерно скоростна кутия)?

Благодаря.

Вто Дек 30, 2014 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
И аз имах абсолютно същото скърцане но не е от аксиалния лагер :( не се заблуждавай. Ако някой е разгадал от къде е нека сподели. По принцип пръсках малко грес(спрей) при съединителя поради друга идея която също се оказа невярна след като намерих снимка на скоростна кутия и си припомних някой неща, но скърцането изчезна за сега. Може да е породено от вибрации а не от нещо което се върти и опира някъде.
И по вероятно е да не е изчезнало заради греста то беше почнало да намалява но може и да е, не знам.

Вто Дек 30, 2014 8:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Нов фен
Отговори с цитат
Противно на колегата Lelemale13 ще кажа, че проблема е точно от аксиалния лагер ( от личен опит ). Писал съм в раздела
за Форестер относно съединителя. При смяната, моя лагер беше пред разпад.

Поздрави,

Сря Яну 14, 2015 4:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Моя аксиален лагер и феродов диск не знам дали имат и 10 хиляди. И при колегата и при мен скърцането спира при натиснат съединител до степен на напълно не зацепен съединител а аксиалния лагер се върти независимо колко е натиснат съединителя стига да е натиснат поне малко, така че предполагам че при теб е свирело по различно и при различни условия.
При нас логиката води и към възможен проблем с скоростната кутия(да не чуе дявола) защото скърцането спира само когато скоростната кутия не се върти.

Сря Яну 14, 2015 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 220
Автомобил: Subaru Legacy IV B13_
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Не става въпрос за изхвърлящия лагер на съединителя а (ще го кажа на английски) pilot bearing на маховика. Той скърца като врабче поне при Legacy предполагам същото е и при теб. И да го смениш след няма и 2к километра пак си се разсвирва .. казват че със смяна на маховик се лекува ноо .. затварям прозорците и не ми пречи :)

Сря Яну 14, 2015 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Кофти...
Отговори с цитат
Предполагам че за лагерчето в което влиза опашката на скоростната кутия става въпрос но то се върти само като е натиснат съединителя а точно тогава спира свиренето! Да игра опаката в него не ми се вярва да свири така.
Изображение

Сря Яну 14, 2015 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Нов фен
Отговори с цитат
Всъщност аз смених също и така наречения Pilot bearing, в който също се оказа, че имаше шум като се врътне на ръка.

Пет Яну 16, 2015 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Малко стара тема, но свиренето при мен е между слънцето и аксиалния лагер. В смисъл че би трябвало да го избутва достатъчно но явно не става точно така и леко се търка в слънцето предполагам без да успява да го завърти но може и да го върти, знам ли. Като смених горната помпа заради потъването на педала свиренето изчезна и си мълчах за да не го урочасам но наскоро пак го чух за малко но по слабо. Може би пружината на вилката е по слаба вече.

Пет Дек 04, 2015 12:48 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема