| Автор |
Съобщение |
|
srg
|

Здравейте, колеги, Преди време, като имах едни опасения за това, че може да имам драма с някоя от сондите реших да ги извадя и почистя. Това добре, но сондите бяха запекли и докато ги сваля се оказа, че резбите им и тези на втулките на катализаторите се попрецакаха и след като ги изпрофилактирах едва успях да ги върна по местата им. Тия дни обаче, докато имаше големи снегове едната от тях явно е почнала да пропуска вода и два-три пъти ми освети таблото с разни грешки и това ме накара най-накрая да взема да оправя трайно нещата както със сондите, така и с резбите по катализаторите. За резбите варианти имам, но ми се иска да намеря алтернатива на тия сонди, че някак си ми идва в повече за смяна на 4 сонди да дам 1300-1400лв. С други думи - някой правил ли е такова упражнение на B13 H6 и ако е било успешно, то би ли споделил производител, модел и цена на заместителите, а може и направо търговец да препоръча? О2 сондите са с парт номер 22690AA570, а А/Ф с номер 22641AA160. Благодаря предварително за споделеното инфо 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 1:50 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
Колега а дали може да потърсиш съответните номера на денсо? (мисля че те са производттеля)
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 8:14 am |
|
|
|
srg
|
|
Denso маркировката за A/F трябва да е с означение DOX0259, а при O2 сондата - DOX0113.
EDIT: Всъщност открих още един вариант за Denso маркировка, като въпросните сонди се откриват и по двата начина: A/F - DENSO 234-9047 O2 - DENSO 234-4447
При търсене по тези номера изведнъж цената на двата вида сонди падна на 1/3 от тази при намирането им в нета по Subaru OEM номер ...
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 9:44 am |
|
|
|
askeless
|
На задните о2 сонди има доста заместители колега, ти си видял, и всичките са около 110-150 лв. броя. А/Ф сондите са си пари дори и за заместители. При мен поне е само една о2 сонда, което е малко успокоение на фона на турбото и заключеното ЕКУ Не може ли да смениш само пропускащата сонда за начало, имаше твоя тема за корекциите на двете глави, ще можеш да хванеш ако разтегне много STFT и LTFT.
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 12:56 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
|
оригиналните сонди почти на всичките модели са на Денсо. Има ги същите по ebay и т.н. ако е щатска колата, даже в amazon.com ги има; само трябва да свериш абсолютно ТОЧНО номера.
цените са съвсем поносими
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 2:48 pm |
|
|
|
srg
|

Аз знам точно коя сонда направи опит да се удави, но пък не искам да се опитвам да навивам нова сонда в разбитата резба на втулката, за да не повредя резбата и на новата сонда. Идеята ми е като сваля генерацията да си оправя бакиите със резбите по катализаторите и след това да навия направо и нови сонди, защото явно сегашните са набори на автомобила и една по една ще почнат да сдават багажа, пък и предпочитам като съм се хванал да сменя комплект нещата. От друга страна пък току-виж и разликите в трим-овете се нормализират ... то не че напоследък им отдавам сериозно значение Питането ми обаче е дали някой има опит с някакви алтернативи, защото тук-там пишат хорица със скубита, че подменят Denso с Bosch, някакви "универсални" и/или некви други врътки и нещата се получават, но точно моите Denso-та не откривам някой да ги е подменял с други марки. При положение, че ще пазаря комплект ми се иска да се подсигуря някак си, но в крайна сметка ако не успея да събера достоверно инфо за алтернативи пък най-накрая ще зачакам докато се посъберат парици за Denso-та .... и те така.
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 6:52 pm |
|
|
|
srg
|
Хм, за да не стане някоя грешка ще попитам още нещо - в http://opposedforces.com/ за О2 сензора (позиция 11) виждам два избора, но това означава ли, че и двата са съвместими с моя автомобил или трябва да гледам и датите? Причината да задам подобен въпрос е защото директен заместител за 22690AA570 нещо не откривам...
|
|
|
|
| Пон Фев 09, 2015 11:25 pm |
|
|
|
zk.
|
|
За заместители може да пробваш някоя друга "японска" марка, има голяма вероятност Denso да продават същите сензори, макар и с различна букса или етикет.
Смяната на задните сензори може и да се пропусне като се ограничат в софтуера корекциите, които могат да правят върху горивните смеси.
|
|
|
|
| Вто Фев 10, 2015 12:33 am |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
|
Не съм ги тествал но мисля, че за предните това е номера. - DENSO 234-9047 Преди време търсих и до това стигнах. Това би трябвало да е еквивалент от Тойота - 89467-33060
|
|
|
|
| Сря Фев 11, 2015 10:10 am |
|
|
|
srg
|
И аз стигнах до това Денсо, но като номера всъщност най-голямо съвпадение при търсене имам с едни други абревиатури - DOX0113 и DOX0259. Междувременно без да искам разбрах и цената, която се оферира от софийското Субару представителство - 600лв. предна и 500лв. за задната сонда или 2200лв. за 4 броя Не мога да си обясня цените при положение, че 4бр. нови, ОЕ Денсо май ще успея да намеря за ~500лв. тотал.
|
|
|
|
| Сря Фев 11, 2015 4:15 pm |
|
|
|
subarist
|
|
А защо и четирите ще сменяш. Диагностиката какви грешки показва? Или и четирите са с прецакана резба ? По принцип за двигателя са важни предните. Задните само пазят екологията (катализаторите).. но и без тях не може защото изкарват съобщение за грешка. (Мисля нещо такова P042)
Ако искаш може да пробваме следното. Преди време купих 2бр. DENSO 234-9047. Купих ги защото мислех, че скоро ще ги сменям.. но така си стоят в кутийките, даже са в херметичните опаковки още. По спомени по 80-90 долара/бр или нещо такова. Около 300лв бяха 2те заедно с доставката. И на мен ми обявяваха разни цени 530 за бр... на друго място 300, и мисля 250 за брой беше най-ниската цена в БГ. Давам ти ги .. сменяш и ако работят ми намираш нови 2 а моите си ги караш. Ако не са същите... ми ги връщаш без нищо да търся. Така или иначе и аз ги купих без да съм 100% сигурен дали са те... може да пробваме. Ако искаш може да ги снимам довечера.. да видиш дали са същите. Ти поне си ги свалял и знаеш как изглеждат.
|
|
15
|
|
| Сря Фев 11, 2015 5:15 pm |
|
|
|
srg
|

Моите сонди (DOX0113 и DOX0259) току-що ги поръчах, но нямам нищо против да направя тест и на твоите, така че когато настане време (да се разбира "когато човека, при който ще правим нещата, успее да изкара от сервиза градушките, които е натрупал"), ще се разберем с теб кога и как да ги взема, за да видим дали вършат работа.  Иначе една от A/F сондите при мен извади няколко пъти p0031 и p0152 по времето на големите снегове и едни въртележки по кишите една вечер, както и на следващия ден, но като поизсъхна спря да "реве". Идеята за смяна на всички сонди накуп е просто защото ще свалям генерацията да оправям резби и да се заиграя с катализатори, като накрая искам след като пусна колата от подемника да забравя за генерации, катализатори, сонди и тъпотии за едно известно време, пък и лятото мисля до Санкт Петербург да се пусна и ми се иска да съм колкото се може по-сигурен в автомобила. Всъщност по темата с ампутация на катализаторите ще пусна една схемичка, която мисля да приложа: Прикачени файлове:
1d9f8e4s-960.jpg [ 44.87 KiB | Прегледано 9457 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Фев 11, 2015 6:17 pm |
|
|
|
subarist
|
За катализаторите още не съм решил да сменям.. иначе си бях харесал даже къде да ги правят... ама е скъпо.... доста скъпо. Но качеството винаги е скъпо. И изглежда страхотно: http://www.extreme-tuning.bg/bg/project ... generaciyaЗнам че и в люлин могат да заменят катализаторите...едва ли ще са неръждаеми. Но пък е по-евтино. Моите сонди изглеждат така: https://www.dropbox.com/s/xfmve1nz5g6o4 ... 9.jpg?dl=0https://www.dropbox.com/s/sjyogth3zvpy9 ... 3.jpg?dl=0Като получиш твоите може да публикуваш снимки да направим сравнение какво купуваме от интернет  И тогава ще видим дали са същите. Ако твоите станат... ще има голям шанс и моите да станат.... но първо трябва да ги сравним. За момента пожелавам успех с ремонта... после ще се хвалиш и ще удариш едно разяснение кое как и къде. А това дистанционна втулка за втората сонда ли е?
|
|
|
|
| Сря Фев 11, 2015 10:39 pm |
|
|
|
srg
|
Точно защото 2600лв. (толкоз май беше последно това изпълнение от линка) и на мен ми се видяха доста като пари за подобни цели, реших да се огранича в "тунинга" на генерацията само с ампутация на катализаторите и с две проходни гърненца Prodrive, които да не повярваш са правени за B13 и застанаха стра'отно Denso, а и доста други подобни фирми, имат лошия навик за различните части на света да правят тотално различни каталози, със тотално различни парт номера, но за едни и същи сонди, което в крайна сметка тормози хора като нас. Тези с парт номера като твоите са предимно по Щатско, докато тези с DOX пък се предлагат на нашия и съседни континенти. Това и е причината да си мисля, че май ще имаме едни и същи сонди, та драми не трябва да има за нито един или ще има и за двамата  Да, това е единствената схема с размери на втулки за дистанциране на О2 сонди, за която получих от първа ръка потвърждение от сигурен източник, че след 20к километри дори веднъж не е организирала дискотека на таблото 
|
|
|
|
| Сря Фев 11, 2015 11:41 pm |
|
|
|
subarist
|
Има ли някакво развитие по темата ? 
|
|
|
|
| Вто Апр 14, 2015 11:13 pm |
|
|
|
srg
|
Не точно, защото първата ми поръчка завърши с връщане на сондите, тъй като келешите ми бяха пратили грешни такива... Точно заради тоя случай и поради факта, че след дискотеката на таблото през зимата до момента това повече не се е случвало реших да изчакам до лятото, когато се очертава да мина и през Холандия и от там или някъде по пътя ще ги взема. Наскоро получих и потвърждение от представителите на Denso за Европа, че правилния Denso заместител за AF сонда 22641AA160 е с европейска Denso маркировка DOX-0363, та мисля точно такива да взема. Междувременно по време издирването на инфо попаднах на една доста съдържателна страница за този тип сонди при Subaru, която за хората с руски може да бъде доста полезна - ЦЪК
|
|
|
|
| Вто Апр 14, 2015 11:31 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
|
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
9
|
|
| Вто Апр 21, 2015 7:59 am |
|
|
|
valadares
|
DENSO 234-9047 тествани на европейски Бек - е не са за нас!!колата се дави в бензин но тествахме 22641AA25А от трибека B9 3.0(американска) и всичко си заспа !!! ](./images/smilies/eusa_wall.gif) а иначе дават DENSO 234-9047 ,като аналог на 22641AA25А 
|
|
|
|
| Съб Май 09, 2015 12:35 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
КОлеги докъде го докарахте това развитие на темата и тестовете че май и аз имам някакви драми ? защото на празен ход скачат корекциите
|
|
|
|
| Чет Юни 18, 2015 4:22 pm |
|
|
|
valadares
|
adddt написа: КОлеги докъде го докарахте това развитие на темата и тестовете че май и аз имам някакви драми ? защото на празен ход скачат корекциите чакамe да пристигнат другите за тестване и ще споделя. А по горе бях постнал един линк от братушките,там има развитие и тествани алтернативи
|
|
|
|
| Чет Юни 18, 2015 5:23 pm |
|
|
|